Hampaat

Keskustelun 'Laskettu aika huhtikuussa 2011' aloitti khariNe, 28 syys 2011.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. khariNe Peruskäyttäjä

  Ehkä vauvojen purukalustollekin olisi hyvä kyhätä oma pinonsa, niin löytyy sitten asiat vähän kätevämmin kuin kahlaamalla viestitulvaa läpi noissa kuukausittaisissa ketjuissa?

  Minne ensimmäinen hammas puhkesi? Mitä oireita hampaan puhkeaminen aiheutti vauvalle? Miten hoidatte vauvan hampaita tässä vaiheessa? Kuinka usein?

  Meillä on ollut jo viikkotolkut aivan posketonta kuolaamista ja himokasta eri esineiden jäystämistä. Ja puruleluksi on tosiaan käynyt melkeinpä mikä vaan - paitsi se äp:n jäähdytettävä purulelu. Niinpä tytön kummi ostikin sellaisen perinteisen, kumisen purulelun, ja kas kummaa likka hiffasi sen idean melko heti. Nuo oireet nyt on melko perinteisiä, mutta jossain vaiheessa minusta alkoi vaikuttaa siltä, että neitillä oli ilmavaivaa ja puklailua jossain määrin enemmän kuin normaalisti eikä siihen tuntunut löytyvän muuta "järjellistä" syytä kuin mahdollinen hampaiden tulo. Kai se periaatteessa voisi teettää tuota masuvaivaakin, kun nieleehän se pikkupiltti sitä kuolaa vähintäänkin yhtä paljon kuin sitä on pitkin poskia? Normaalia ärtsympi ei tyttö ole ollut - vielä - toivottavasti tuo asia ei nyt sitten "korjaannu", kun sen julki kirjoitin... ;)

  Ensimmäiset hampaat meillä bongattiin viime viikon keskiviikkona, vaikka juuri paria päivää aiemmin olin manannut vauvajumpassa, ettei hampaista taida olla tietoakaan, vaikka kuolaa riittääkin järkyttävästi.

  Hampaiden harjaamista ollaan harjoiteltu melkein alusta lähtien. Ja sitä pesemistä sovitellaan aamu- ja iltarutiineihin sopivaan kohtaan mukaan. Likka ei vierastanut hammasharjaa, vaikka hänellä ei varsinaisesti ole ollut mitään kontaktia harjaan ennen noiden ensimmäisten hampaanalkujen ilmestymistä. Tai no... onhan hän parina aamuna saanut olla kylppärissä katselemassa minun hampaiden harjaamistani, kun ei olekaan viihtynyt itsekseen sitä aikaa, että teen aamutoimet. Taisinpa myös kerran selostaa hänelle toimenpiteen... siis ennen kuin harja tai vaahto oli suussa

  Miten nopeasti teillä muilla on hampaat nousseet koko komeuteensa sen jälkeen, kun kärki on tullut ikenestä läpi?
 2. sanko Naimisissa foorumin kanssa Toukomammat 2017 Heinämammat 2014

  Alhaalla edessä yksi hammas, puhkes kolme viikkoo sitten ja pieni nysä vasta näkyvissä. Ylhäällä kulmahampaat puhkes viikko sit, siellä pisteet näkyvis.

  Eipä meillä kait mitään oireita, tai sit en oo osannu ottaa. Normi kuolaaminen, ollu jo alkaen 2kk iästä, ja sit järystetään mitään vaan. Kaula vaan ei tykkää hyvää tosta kuolan määrästä. Kirputtaa, kuivaa ja sit punottelee ajoittain. Kuolalaput välillä kaulassa, kastuu kyl nopeesti.

  Pyritään harjaan aamuin illoin. Ja tuntuu tykkäävään, eikä pureskele harjaa. Välillä jopa kattelee peilistä kuinkas se homma sujuukaan :)
 3. Evy80 Peruskäyttäjä

  Meillä kans alhaalla edessä yksi hammas tuli läpi vajaa pari viikoa sitten, viereinen näyttäs olevan kohta läpi. Meillä oli havaittavissa pientä kiinää ja ilmavaivoja. Harjaamaan ei olla vielä alattu, josko sitten kun ne on kunnolla ikenistä ulkona.
 4. sista81 Tuttu foorumilla

  Meillä alaetuhampaat tuli näkyviin aika tasan kuukausi sitten vajaan viikon välillä. En ollut yhtään odottanut mitään hampaita ja eka tuli täysin yllätyksenä. Kyllä poika oli kuolannut jonkin verran, suusta oli tullut vaahtomaista kuolaa. Hampaat ei myöhemminkään aiheuttaneet juuri mitään muuta kuin syljen valumista ja vimmattua KAIKEN puremista (jatkuu vieläkin). Aloin harjaamaan hampaita tosiaan heti niiden puhjettua. Huomasin siis tuon ensimmäisen hampaan siinä vaiheessa, kun se oli jo puhjennut eli tuntui karheana suussa.

  Nyt hampaita harjataan joka aamu ja ilta. Poika selvästi tykkää harjaamisesta, ei oltu mitenkään etukäteen totuteltu harjaamiseen kuten ei totuteltu lusikkaankaan. Hyvin on molemmat silti otettu vastaan. Harjaan aamuisin pojan kanssa "yhtä aikaa" hampaat eli mulla on harja suussani samalla, kun harjailen hänen hampaitaan. Jos tuo vaikka tajuaisi, että tää on tällainen yhteinen hyvä juttu :) Kovin häntä näyttää juttu kiinnostavan - ja huvittavan.
 5. Vesimeloni Tuttu foorumilla

  Meillä on näkyny yläkulmurit jo kolme kuukautta nököinä tuosta ikenen läpi, mutta eivät ole sitten puskeneet läpi.. Ja noin kuukausi sitten ilmaantui toinen alakulmahammas kans töröttämään ikenestä, sekään ei ole vielä tullut läpi. Kauheesti ne harmia aiheuttaa välillä, voi tulispa ne pian pintaan! :)
 6. khariNe Peruskäyttäjä

  sista81, loistojuttu tuo yhteinen hetki hampaiden pesuun!

  Itsekin ajattelin, että on varmasti ihan hyvä luoda positiiviset mielikuvat hommaan heti alusta lähtien. Ja ujuttaa se luonetvaksi osaksi aamu- ja iltatoimia, niin että sitä sitten isompanakin osaa hoitaa homman ilman sen kummempia kommervenkkejä. Meinaan tiedän eräänkin 12-vuotiaan pojan, joka ei vaan millään meinaa muistaa pestä hampaitaan aamuisin  Minusta se on vähintäänkin kummallista... Voihan sitä nuorella olla kaikenlaista "tähteellisempääkin" mielessä juu, mutta sekään ei tunnu ihan loogiselta, kun taas siskoni tytöt, jotka ovat hiukan tuota nuorempia, muistavat kyllä hoitaa hampaansa. No, ehkä se sitten on niin kuten jossakin oppaassa mainittiin, että varsinaisesti huono hammasaines ei periydy, vaan lähinnä ne huonot hampaiden hoitotottumukset.
 7. Vesimeloni Tuttu foorumilla

  ^ mä tunnen monia aikuisia miehiä jotka pesee hampaansa kerran päivässä, jos sitäkään =/ Se on ällöttävää! Exäni oli sellainen et se piti aamulla patistaa pesemään hampaansa...
 8. sanko Naimisissa foorumin kanssa Toukomammat 2017 Heinämammat 2014

  Pakko nyt kommentoida mitä khariNe kirjoitti, samaa sanoo kaikki hammaslääkärit ja vaikka mitkä.
  Mulla siis ns huonot hampaat, reikää reikää vaikka kuinka harjais ja tekis mitä. Sama homma äidilläni, isälläni ja veljelläni taas ei mitään. Ja tiiänpä myös tyypin joka harjaa tuskastuttavan harvoin hampaansa, siis oikeesti hyvä jos kerran kuussa, niin ei reijän reikää! Ja arvatkaa raivostuttaako!
  Eli henk.koht en ite kyl usko tohon ei-periytyvään hommaan ollenka.

  Anteeks purkaus

 9. sista81 Tuttu foorumilla

  Mä saan puunata hampaitani ihan urakalla, jos haluan pitää ne kunnossa. Miehelle ei tule reikiä lainkaan, vaikka se on paljon laiskempi pesijä :( Kyllä nuo hampaat voivat "luonnostaankin" olla huonolaatuiset, tai lähinnä se kai on tuo syljen koostumus tai jotain..?
 10. Vesimeloni Tuttu foorumilla

  Mulla on sama juttu ku Sistalla! Mulle kyl on hampilääkäri sanonu joskus lapsena et ku mul on sellanen luonnostaan vähä kellertävä toi hammasluu (mikä on tosi nättiä -not) nii se on yleensä kovempaa ja kestävämpää ku luonnostaan valkoinen hammas. Mutta tosiaan se syljen laatu on suuri tekijä myös, ilmeisesti mul on huonoo sylkee. Jaa yks on allerginen nuha; kun yöllä menee melkein aina nenä tukkoon niin hengittää suun kautta ja suu pääsee kuivumaan, niin se ei tee hyvää hampaille....

  Siis sillähän ei oo mitään merkitystä jos nyt vaikka joka päivä suklaata syö. ;)
 11. Tiina^ Tuttu foorumilla

  meillä on 2kk ikäisestä, siis jo yli 3kk sitten, näkynyt pari piikkiä ikenissä.
  taitaa olla yhteensä neljän eri hampaan pienet valkoset piikit näkyvissä.
  eivät vaan oo tullu kokonaan läpi, eli odotellaan..

  hampaat valvottaa ja ikenet kutiaa.. kovasti vaivaa, kuola valuu ja 
  ei oo väliä onko tutti, lelu, nyrkki vai tutti jota järsii :D
 12. Kaisa79 Peruskäyttäjä

  Meillä ei ole vielä hampaita näkyvissä vaikka kuolaa tulee litrakaupalla. Tämä viikkoa on ollut aikamoista kiukkua iltaisin, joten toivon että joku hammas puhkeaisi ja selittäisi pikkumiehen kitinät.
 13. Kiana Aloittelija

  Toissa viikolla puhkes meillä eka hammas alas eteen ja siihen viereen ilmesty kaveri tällä viikolla. On jo pitkään (about pari kk) kuolattu ja jyystetty leluja, mamman sekä omaa kättä. Ne on ollu suurimmat oireet ja puhkeamisen aikaan oli myös muutama normaalia levottomampi yö. Pari päivää ne kuulsi selvästi läpi  ja tuntu kovalta ennen ku puhkes. Sellanen pieni kuminen pururengas oli meillä kaikista paras kivun lievittäjä. Ja niin, eilen sain neuvolantädiltä kuulla että ikeniin voi myös kokeilla laittaa nestemäistä panadolia jos hampaiden tulo tuottaa tuskaa.   
 14. sanko Naimisissa foorumin kanssa Toukomammat 2017 Heinämammat 2014

  Meillä on puskenu tiensä läpi alas eteen toinenkin hammas! Ilmankos, jos mahdollista, kuolaa on tullu entistä enemmän, ja sormet on miltei koko aika suussa.

  Miks mä en oo kuullu nestemäisestä panadolista? Tai ainakin luulen niin... Vai onks se tyyliin jauhe tms?
 15. sista81 Tuttu foorumilla

  Ihan nestettä se on, paksua ja tahmeeta ja maistuu mansikkaesanssille.. Löytyi apteekista "lastenhyllystä". Pähkäiltiin noiden suppojen ja nestemäisen välillä, mutta päädyttiin sitten nestemäiseen panadoliin.
 16. Evy80 Peruskäyttäjä

  Nyt meilläkin on sitten kaks alahammasta

  Mulla löytyy tota nestemäistä panadollia kaapista, annoin sitä silloin kun poika oli 1kk 2vkoa vanha ja sairastettiin kovaa flunssa, suppo kun ei pysyny millään paikoillaan. Mietein vaan et mitenkähän toi nestemäinen panadol muka vaikuttaa paikallisesti?? Sillä sehän ei ole paikallis kipulääke tai mitenkään puuduttava, käsitykseni mukaan imeytyy ikenistä ihan normaalisti verenkiertoon ja niin pieni määrä ei kyllä auta kipuu.
 17. sanko Naimisissa foorumin kanssa Toukomammat 2017 Heinämammat 2014

  Enpäs enää tiedäkään onko noi ylhäällä näkyvät nysät kulmahampaat, vai olisko sittenkin ns kakkoset. Päätellen kun näkyy vaan piste niin vois olla kulmat vaiko kasvaisko kakkoset sit hieman vinoon... Ota näistä sit selvää kun toisen suu noin pieni.

  Hammashoitajalle tulee kuulemma kutsu 8kk iässä, saas nähdä miten sekin sit sujuu.
 18. sanko Naimisissa foorumin kanssa Toukomammat 2017 Heinämammat 2014

  Edelliseen viestiin kommentti - kakkoset nuo oli.
  Eilen huomasin et toinen yläetuhammas on puhjennu. Hampaita nyt sitten puhjennut yhteensä 5 :)
 19. sista81 Tuttu foorumilla

  Meidän pojalla on 4 hammasta, 3 alhaalla ja yksi ylhäällä :) Ylhäällä on toinen ykkösistä ja alhaalla ykköset ja toinen kakkonen. Nuo "parittomat" ovat molemmat vasemmalla puolella. Nyt sitten odotellaan noiden pareja. Kovasti hampaat tuntuvat kiusaavan, kaikkea pitäisi purra koko ajan. Yläien on myös punainen turvonnut, ollut jo monta viikkoa. Nuo parittomat tulivat viime viikolla yllättäen molemmat samana päivänä, alas aamupäivällä, ylös iltapäivällä :)

  Onneksi poika ei pure minua imettäessäni :) Tuolla kalustolla saa jo melkoisen tiukan puruotteen ainakin silikonilusikasta! Joka lusikallisen jälkeen lusikan saa kiskoa hampaiden välistä :D
 20. khariNe Peruskäyttäjä

  Meillä on saldo edelleen ne 2 keskimmäistä etuhammasta alhaalla (eli mitä ilmeisimmin "ykköset", vasen ja oikea?). Aiemmin mainitsemieni oireiden lisäksi on ilmennyt, että erityisen hyvältä maistuu jääkaappikylmä hedelmä- tai marjasose, kaipa se sitten auttaa siihen ikenien kutinaan tms. Ja puuro maittaa tavallista löysempänä. Lisäksi neiti on ollut varsin tukkoinen, ja kävimme jopa lääkärissä näytillä lauantaina, kun perjantaina likka niin tarmokkaasti haroi korvaansa. No, eipä ollut korvatulehduksesta merkkiäkään, lääkäri sanoi, että helposti se tuska sieltä ikenistä heijastelee korviinkiin ärsytystä... ja voi aiheuttaa sitä tukkoisuuttakin, flunssan hän sulki pois, koska korvien ohella nielu oli siisti eikä nenästä lähtevä eritekään ole kellertävää tai vihreää, mikä kielisi selvästi tulehduksesta.

Jaa tämä sivu