Ehkäisyhormonin hidas poistuminen systeemistä

Keskustelun 'Lapsettomuus' aloitti Skyo, 27 syys 2019.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | VAUfoorumin sovellus puhelimeen! | Top 100
 1. Skyo Aloittelija

  Moikka!

  Meillä lasta yritetty kohta kaksi vuotta ja saman verran aikaa on myös tietenkin olleet pillerit pois käytöstä. Mulla oli kierto suht normaali heti lopettamisen jälkeen, eikä muutenkaan tullut oikein mitään tavallisimpia lopetusoireita, mitä nyt paino lähti vähän eri tavalla nousuun.

  Nyt kuitenkin viime kierron aikana tunsin tosi vahvat PMS-oireet ja nyt uuden kierron alussa naama on täynnä pientä hormoninäppyä. Hiuksia lähtee päästä myös tavallista enemmän, minkä luin myös voivan johtua toki hormonitoiminnan muutoksista. Raskaana en ainakaan testien mukaan ole.

  Mitä mieltä olette, voisiko tämä kaikki johtua siitä, että e-pillereiden hormoni on poistunut mun kehosta tosi hidasta vauhtia ja nyt olisin vihdoin ”omillani” hormonieni kanssa? Olisi tosi lohdullista, jos tästä löytyisi selitys lapsettomuuteenkin, vaikka eihän varmaksi voi mitään sanoa. Ja tiedän että nää on tosi yksilöllisiä juttuja, eikä oikeaa vastausta olekaan.

  Mutta jos jollain on vastaavanlaisia kokemuksia, niin kuulisin mielelläni :)
 2. Auniainen Vieras

  Kuulostaa kyllä hyvin kaukaahaetulta.
  Uskon että vuosien e-pillereiden käyttö voi estää ehkä yhden ovulaation kun kroppa mukautuu mutta että ovulaatiota ei tulisi kahteen vuoteen? En usko.

  Tiedän että e-pillerit tekee muutakin kuin estää ovulaation mutta se lienee merkittävin juttu.
  • Olen samaa mieltä Olen samaa mieltä x 1
 3. Anselmiina_ Peruskäyttäjä

  Kyllä e-pillereiden vaikutus loppuu aika nopeasti, kun niiden käytön lopettaa. Onko sulle tehty mitään tutkimuksia? Onko kilpirauhasarvot TSH ym. tutkittu?
 4. Skyo Aloittelija

  Kyllä näin ajattelinkin, mutta eihän se kysyminen mitään maksa:rolleyes:

  Ultralla tutkittu ja verikokeilla testattu kaikki mahdollinen. Kaikki on kunnossa ja täysin viitearvoissa, eli kyseessä ns. selittämätön lapsettomuus. Hoitoihin en ole päässyt, koska painoa on 5kg liikaa. :shifty: Yritän pudottaa, mutta aika hankalaa tässä tilanteessa.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 3
 5. vispipuuro123 Peruskäyttäjä Lokakuun äidit 2019

  Esim pillerimerkin vaihdon yhteydessähän sanotaan, että 3-6kk pitäisi antaa muutokselle aikaa tasaantua ennenkun lähtee tekemään johtopäätöksiä niiden sopivuudesta. Saman verran aikaa itse ajattelisin siksi menevän myös pillereiden lopettamisen jälkeen (vaikka joillain varmasti palautuu oma kierto hetikin). Kaksi vuotta kuulostaa kumminkin tosi pitkältä ajalta, varsinkin kun sanot että on tutkittu ja testattu että kaikki pitäisi olla kunnossa (ilmeisesti siis ovulaatio on todettu tapahtuvaksi ja progesteroniarvot sen jälkeen olevan ok tasolla). Voisiko se olla, että sun oma hormonitoiminta nyt jostain muusta syystä tai muuten vaan päätti ottaa kierroksia? :) Joka tapauksessa toivon, että olis hedelmällisyyden kannalta myönteinen muutos. :)
 6. Auniainen Vieras

  Pahoittelen uteliaisuuttani mutta mikä on painoraja/BMI raja hoitoihinpääsylle?
 7. Skyo Aloittelija

  Tk:ssa sanoivat, että raja on 35 ja siksi sainkin lähetteen naistenpolille. Siellä kuitenkin pamahti märkä rätti naamaan, BMI pitääkin olla alle 30. Mulla oli just rajoilla, eikä ylipainoa siis todellakaan ole juuri nimeksikään, mutta olivat ainakin Turussa tästä tosi tiukkoja.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1
 8. Auniainen Vieras

  bmi 35 on kyllä jo aika huima ylipaino. Vaikea uskoa että sellaisella painolla kroppa ja hormonit toimisi aivan ongelmitta.

  (Ja nyt joku tulee kertomaan 120kg tuttavastaan joka saanu luomuna 3 lasta)
 9. Anselmiina_ Peruskäyttäjä

  Eikö edes inseminaatiota tehdä, jos BMI on 30..?
 10. Auniainen Vieras

  Oon kyl tyhmä ku kirjotan ajatuksiani suoraan mutta herää ajatus siitä että jos naisen BMI on jo hoitoihin hakeutues joku 34 ja kokee olevansa kykenemätön pudottamaan painoa niin mitenkäs sit kun tuleekin raskausdiabetes ja on pakko ottaa itteä niskasta kii ja syödä vähähiilarisesti.
  Se on paljo vaikeampaa raskaana,kun nälkä on kokoajan ja himoja ties mihin safkaan.
 11. Skyo Aloittelija

  Minulla BMI ei ole 34 tälläkään hetkellä, vaan 31. Mun paino ei ole lähelläkään sataa kiloa, niin kuin selvästi oletit.
  En ole kykenemätön pudottamaan painoa, vaan se on tässä tilanteessa haastavaa, sillä kortisolitaso on tosi korkealla stressin vuoksi ja vaikuttaa toki aineenvaihduntaan. Mä teen laihtumisen eteen paljon, syön oikein ja liikun säännöllisesti (8km lenkki viisi kertaa viikossa + kuntosali kaksi kertaa viikossa), mutta painossa muutokset tapahtuvat tosi hitaasti, kun varsinaista pudottamista ei ole kovin paljoa.

  Tiedät varmaan, että runsaasti ylipainoisilla ihmisillä paino tippuu nopeammin painonpudotuksen alussa kuin lähempänä normaalipainoa olevilla. Ne viimeiset kilot ovat yleensä tosi tiukassa.

  Ja niin kuin aloituksessa sanoin, mun kierto on aivan normaali ollut koko ajan, eikä mitkään testit näytä, että mun hormonitoiminnassa olisi mitään häikkää. Kaikki testit siis viitearvoissa.

  Ihmisten tilanteet on tosi erilaisia ja monet asiat vaikuttavat eri tavoin.
  • Tykkää Tykkää x 3
 12. Auniainen Vieras

  Pahoittelen huonoa artikulaatiotani, viestini ei ollu kohdistettu kenellekään auoraan vaan yleistä pohdintaa.
  • Tykkää Tykkää x 1
 13. Beebi Peruskäyttäjä Tammiäidit 2020

  Vaikka haluaa puhua suoraan niin aina voi miettiä millä tavalla asiansa esittää ja pyrkiä hienotunteisuuteen. Lapsettomuus on jo muutenkin niin arka asia niin en usko että kukaan kaipaa siihen päälle muilta vielä ikävän sävyisiä kommentteja. Asian olisi voinut esittää myös kannustavasti jos se oli pakko sanoa.

  Lisäksi BMI ei ole mikään raamattu sille kuinka paljon ylimääräistä ihmisessä on tai kuinka terveelliset tai epäterveelliset elämäntavat ihmisellä on. Mulla esim BMI 30 olisi kyllä jo ihan huomattava ylipaino mutta mun miehellä on yli 30 mutta ei todellakaan näytä siltä. Hänelle on myös tehty kehon koostumus mittaus jossa näkyy että hänellä on suhteessa tosi paljon lihasta (luontaisesti, ei harrasta mitään lihasten kasvatusta, toki urheilee kohtuullisesti) ja hänelle sopiva paino on paljon korkeampi kuin monella muulla samanpituisella.
  • Olen samaa mieltä Olen samaa mieltä x 1
 14. Auniainen Vieras

  Ylipaino onkin asia josta ei koskaan saisi ns suoraan puhua, sen sijaan "liian laihalle" kestää kyllä sanoa että syö enemmän niin tulet raskaaksi tai mitämillonkin.

  Nettikeskustelussa on vaikea tuoda asiaansa esille tavalla jolla sen voisi kasvokkain esittää. Ei ole äänensävyjä eikä ilmeitä.

  En tiedä vaikuttaako miehen BMI lapsettomuushoitoihun, kun asia on vieras mutta omassa tekstiasäni tarkoitin juurikin naista joka sitten lopulta (toivottavasti) sen raskauden kropallaan kantaa.
 15. Skyo Aloittelija

  Kyllä mä näkisin, ettei ole kohteliasta kenellekään huomauttaa painosta - oli sitä sitten vähän tai paljon. Varsinkaan nettipalstalla ei kannata asiasta kirjoitella, jos ei ole varma saako kirjoitusasun muotoiltua sellaiseksi, että kaikki siitä tajuavat, ettet yritä loukata tai arvostella. Ilman ilkeää sävyä pystyy kyllä kirjoitetunkin viestin saada aikaan, kun vähän miettii millä tavalla asian ilmaisee ja millaisia sanoja käyttää.

  Eritoten, jos lapsettomuushoidot ovat sinulle vieras asia, niin on syytä ottaa huomioon asian arkaluonteisuus ja miettiä tarkkaan, että kannattaako keskusteluun ottaa osaa ollenkaan.

  Miehen BMI oli otettu esiin esimerkin tavoin siitä, ettei BMI ole selkeä vertauskohde ylipainoon, vaan se näkyy ihmisillä eri tavalla. Koostumme jokainen yksilöllisesti mm. rasvasta, lihaksista, luista. Tämän vuoksi kehonkoostumusmittaus antaakin pelkkää rasvaprosenttia tarkemman kuvan siitä, mistä kaikesta oma paino koostuu.
  • Olen samaa mieltä Olen samaa mieltä x 1
 16. Auniainen Vieras

  En tiedä oliko minulle tarkoitettu kommentti mutta kyllä lapsettomuushoidot on minulle hyvinkin tuttu asia, miksipä muuten tänne olisin edes eksynyt?
  En ainakaan kenenkään painoa arvostelemaan. Se nyt vaan on yks asia joka hedelmällisyyteen vaikuttaa (miksipä muuten noita rajoja edes missään olisi?)

  Huomaan että asiaa koskevilla palstoilla eletään hyvin paljon jatkuvalle testaamiselle, lääkkeiden vertailulle/niistä puhumiselle ja kalenterien, lämpöjen ja limojen seuraamiselle. Siksi ei kaltaiseni ihmisen ehkä olisi tänne kannattanut tulla lainkaan. Minulle kun oli alusta asti selvää että kroppa, ruokavalio yms asiat pitää olla kuosissa ennenku mitään hoitoja edes alotetaan.

  Toivon kaikille tämän lukeville vain ja ainoastaan hyvää, toivon että teistä jokainen saa sen haluamansa lapsen. Rakastakaa kehoanne vaikka se ei aina toimi tavalla jolla sen haluaisitte, pitäkää siitä huolta.

Jaa tämä sivu