Juu porkkanaa (ja muita A-vitamiinia sisältäviä kasviksia) saa syödä ihan huoletta!
"
β-karoteeni
muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. β-karoteenin runsas saanti ruoasta
tai ravintoainevalmisteista ei kuitenkaan aiheuta A-vitamiinin
liikasaantiin liittyviä myrkytysoireita. Pitkäaikainen runsas
β-karoteenin saanti voi näkyä ihon kellertymisenä, mikä on kuitenkin
vaaratonta." (Wikipedia)
Itse syön kyllä Kalaöljyvalmistetta (ja D-vitamiinia 50 mikrogrammaa päivässä), olen syönyt koko raskauden ajan (ja sitä ennen), sillä olen pysynyt terveenä ja flunssattomana yli 4 v kun olen kalaöljyä syönyt (huom kalaöljy, ei kalanmaksaöljy. Siinä on tosin lisätynä A-vitamiinia).
Kapseleista saa A-vitamiinia 400 mikrog päivässä, yliannostuksen määrä pitää olla reippaasti yli 2000-3000 mikrog. Myös kätilö sanoi (kun np-ultrassa kysyin), että voit ihmeessä syödä niitä, kunhan lopettaa kuukautta paria ennen synnytystä (A-vitamiini heikentää veren hyytymistä). Muuten OK.
Joten näillä mennään, en ala hössöttämään turhista.
"Saantisuositukset
A-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti ravinnosta:
- Aikuiset naiset 800 mikrog
- Raskaana olevat 800 mikrog/vrk = n. 2700 IU/vrk
- Imettävät 1100 mikrog/vrk = n. 3600 IU/vrk
Raskaus
A-vitamiinin päivittäinen RDA -saantisuositusten (Recommended Dietary
Allowance) mukainen saantitaso on raskauden aikana 800 mikrogrammaa
vuorokaudessa. Tämän riittävän vitamiinimäärän saa yleensä normaa-lista
suomalaisesta ruokavaliosta, siksi A-vitamiinilisälle ei ole
raskausaikana tarvetta.
Tavallisimmat monivitamiinivalmisteet, joita voi ostaa suomalaisista
apteekeista, eivät sisällä sikiötä vaurioittavaa määrää A-vitamiinia.
Raskauden aikana retinoidimuotoisen A-vitamiinin pitkäaikaissaannin
ei tulisi ylittää 3 000 mikrogrammaa (= 10 000 IU) päivässä. Koska myös
yksittäinen suuri kerta-annos voi olla sikiölle haitallinen,
kerta-annoksesta saata-van retinoidimuotoisen A-vitamiinin määrän tulisi
olla korkeintaan 7500 mikrogrammaa (= 25 000 IU).
Ylisuuret annokset voivat aiheuttaa sikiövaurioina mm. hermoston, luuston ja sydämen epämuodostumia."
Lähde http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2049,2265,2260,3437,26264,28379
Muutenkin kaikki nämä ruokarajoitukset saavat minut ärsyyntymään. Mielestäni kohtuus kaikessa ja MAALAISJÄRKI mukana!
- Kahvinjuontia en ole mittaillut, juon mitä alas menee (max pari kuppia pv)
- Kaikkia juustoja syön ihan normaalisti (eikös kaikki juustot kaupassa ole tehty pastöroidusta maidosta??!)
- kasvikset ja hedelmät syön kuorineen mutta tietysti huolellisesti pestynä (kuidut!!)
-. sushia olen syönyt ja tulen raskauden aikana vielä todennäköisesti syömään (toki tarkistan paikan, että on OK, eikä mikään nuhjuinen kuppila jossa kalan tuoreus voisi olla niin ja näin)
- salmiakkia syön silloin kun huimaa/tekee mieli (matala verenpaine)
- yritän syödä suht monipuolisesti ylipäänsä
Tärkein muutos kuitenkin tässä raskaaksi tulemisessa on ollut se, että on jättänyt alkoholin ja tupakan ja luulen, että nämä muutokset ovat vauvan terveyden kannalta kaikista oleellisimmat. Jos ei ole 26 vuoteen saanut listeriaa, niin on helvetin huono tuuri, jos sen nyt saa. Mahdollista se toki on, kenelle vaan.
Suomalaiset ovat niin hysteeristä kansaa, että kaikki pitää aina kieltää.. Nuo ravitsemussuositukset vaihtelevat niin paljon maiden välillä. Esim. ei Ruotsissa mitään sushikieltoa ole, kunhan on tuoretta,
Huhhuh anteeksi kovasti paatokseni, olen ollut jotenkin tosi närkästynyt näistä kaikista säännöistä, sillä se leimaa kaikki me "vähän anarkistit" huonoiksi ja vastuuttomiksi äideiksi.
En minäkään mitään lasta vaarantaakseni tekisi, yritän välttää hysteriaa näissä asioissa ja maalaisjärjen päässä :)