Sormiruokaillaanko teillä? Minkä ikäiseinä aloitettiin? Mitä kaikkea tarjoatte vauvalle sormilla syötäväksi?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Minuakin kiinnostaa, vaikka asia ei ole ajankohtainen ennen ensi kevät-kesää.Meillä olisi sormiruokailun aloittaminen ajankohtaista, vauva 8kk. Mutta äitiä jännittää tukehtumisvaara. Mitenhän tästä pääsisi yli?
Toi kitalakimurskaus! Sepäs onkin kätevä neuvo, kiitos.Omena on muuten yksi pahimmista aspiraatioriskeistä, sitä olen omalle lapselleni antanut keitettynä. Ruoan kannattaa olla sellaista, että vauva saisi sen kitalakea vasten murskattua. Ruoan tekstuuriin kannattaa kiinnittää myöskin huomiota, jos on kovin kimmoisa, sekin on riski, varsinkin jos päätyy henkitorveen. Seuraan muutamaa jenkkiläistä lapsen ruokiin keskittynyttä Instatiliä joista yhdessä on hyvin selkeästi ohjeistettu, miten ruoka kannattaa pilkkoa tai tarjoilla minkäkin ikäiselle lapselle.
Itseänikin aikoinaan sormiruokailun aloitus kuumotti ja sitä vähän lykkäsin, näin jälkikäteen vähän harmittaa ettei tullut aloitettua aiemmin. Kannattaa opetella hyvin miten toimitaan jos tulee tukos, itse nimittäin yhden kerran jouduin toimimaan sellaisessa tilanteessa missä tuntui olevan (lievää?) tukosta, kun tiesi miten toimia osasi olla itse rauhallinen eikä liikaa panikoida. Ja siis todella nopeasti vauvan taidot karttuvat, meidän kohta 1,5-vuotias käyttää lusikkaa ja haarukkaa suvereenisti, sekä toki omia käsiäänkin sekä juo normaalista mukista jo yllättävän vähäsotkuisesti, luultavasti siitä syystä että olen antanut hänen itse kokeilla syömistä ja juomista, sekä ollaan myös yhdessä hassuteltu ja olen antanut lapsen sotkea niin paljon että joitakin se on varmasti hirvittänyt
Hyvin sanottu, sama täällä. Vaikka kuinka luen ohjeita, kuinka kakominen kuuluu asiaan ja millaisia ruokia voi antaa niin aloittaminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Jotenkin vaan tuntuu että muussattu banaani tai lohi niin voihan niihinkin tukehtua.. kerran tein apinaevästä mutta heitin biojätteisiin kun tuntuu liian kiinteältä. Maissinaksu on ainoa jota olen uskaltanut antaa, melkein joka kerta vielä itsekin kokeilen että sulaahan se varmasti suussa. Noiden myötä uskalsin myös kerran kokeilla sellaista murubabyn kukkakaalirinkulaa, mutta se aiheutti just kakomista ja sen jälkeen hetken vauva näytti jotenkin ettei saisi henkeä, oudolta. Ei siis tainnut sulaa yhtä hyvin kuin maissinaksu, vaikka oli 6+ merkinnällä. Se hetki on ehkä jättänyt pienen trauman. En myöskään luota siihen että osaisin antaa tarvittaessa ensiapua, nuo ensiapuohjeetkin herättää enemmän kysymyksiä kuin varmuutta tekemiseen (miten saan painavan vauvan pysymään käsivarrella, miten tukea päätä ettei retkahda yms.)..Meillä esikoinen kieltäytyi syöttämisestä 1-vuotiaana ja osasi syödä hyvin itsekseen 1,5-vuotiaana, vaikka sormiruokailu oli vähäisempää kuin monilla muilla. Sai toki syödä monenlaista myös sormin, mutta koin sormiruokailun varsinkin 6-12-kuisen kanssa stressaavana ja mietin hyvin tarkkaan mitä annan ja minkäkokoista.
Itse ainakin kaipaisin vinkkejä nimenomaan sormiruokailun alkutaipaleelle helpottamaan arkea ja vähentämään tukehtumisen pelkoa.
Jep raaka omena on paha.Omena on muuten yksi pahimmista aspiraatioriskeistä, sitä olen omalle lapselleni antanut keitettynä. Ruoan kannattaa olla sellaista, että vauva saisi sen kitalakea vasten murskattua. Ruoan tekstuuriin kannattaa kiinnittää myöskin huomiota, jos on kovin kimmoisa, sekin on riski, varsinkin jos päätyy henkitorveen. Seuraan muutamaa jenkkiläistä lapsen ruokiin keskittynyttä Instatiliä joista yhdessä on hyvin selkeästi ohjeistettu, miten ruoka kannattaa pilkkoa tai tarjoilla minkäkin ikäiselle lapselle.
Itseänikin aikoinaan sormiruokailun aloitus kuumotti ja sitä vähän lykkäsin, näin jälkikäteen vähän harmittaa ettei tullut aloitettua aiemmin. Kannattaa opetella hyvin miten toimitaan jos tulee tukos, itse nimittäin yhden kerran jouduin toimimaan sellaisessa tilanteessa missä tuntui olevan (lievää?) tukosta, kun tiesi miten toimia osasi olla itse rauhallinen eikä liikaa panikoida. Ja siis todella nopeasti vauvan taidot karttuvat, meidän kohta 1,5-vuotias käyttää lusikkaa ja haarukkaa suvereenisti, sekä toki omia käsiäänkin sekä juo normaalista mukista jo yllättävän vähäsotkuisesti, luultavasti siitä syystä että olen antanut hänen itse kokeilla syömistä ja juomista, sekä ollaan myös yhdessä hassuteltu ja olen antanut lapsen sotkea niin paljon että joitakin se on varmasti hirvittänyt
Toi kitalakimurskaus! Sepäs onkin kätevä neuvo, kiitos.
Oiskohan sulla mahdollisuutta ja aikaa laittaa tänne lyhyttä listaa sopivista. Meillä kokeiltu keitetyt jauhoinen pottu, porkkana ja palsternakka, kukkakaali. Lohi (keitetty) aiheutti hieman sotkua, kuten myös tomaatin hedelmäliha kuutiot ja keitetyn kananmunan valkuaisviipaleet. Vesimelonia tykkäsi imeä, kun minä pidin palasta kiinni.
Hyvin sanottu, sama täällä. Vaikka kuinka luen ohjeita, kuinka kakominen kuuluu asiaan ja millaisia ruokia voi antaa niin aloittaminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Jotenkin vaan tuntuu että muussattu banaani tai lohi niin voihan niihinkin tukehtua.. kerran tein apinaevästä mutta heitin biojätteisiin kun tuntuu liian kiinteältä. Maissinaksu on ainoa jota olen uskaltanut antaa, melkein joka kerta vielä itsekin kokeilen että sulaahan se varmasti suussa. Noiden myötä uskalsin myös kerran kokeilla sellaista murubabyn kukkakaalirinkulaa, mutta se aiheutti just kakomista ja sen jälkeen hetken vauva näytti jotenkin ettei saisi henkeä, oudolta. Ei siis tainnut sulaa yhtä hyvin kuin maissinaksu, vaikka oli 6+ merkinnällä. Se hetki on ehkä jättänyt pienen trauman. En myöskään luota siihen että osaisin antaa tarvittaessa ensiapua, nuo ensiapuohjeetkin herättää enemmän kysymyksiä kuin varmuutta tekemiseen (miten saan painavan vauvan pysymään käsivarrella, miten tukea päätä ettei retkahda yms.)..
Käytiin siis äskettäin 8kk lääkärineuvolassa ja lääkäri ihmetteli miten ei ole vielä sormiruokailua aloitettu ja rohkaisi sitä kokeilemaan. Jotenkin tuli pieni paine että pitäisi aloittaa. Onneksi täältä foorumilta myös saanut lukea vertaistukea, ettei kaikki muutkaan suinkaan vielä sormiruokaile. Mutta sitten taas mietin että joskushan se varmasti on edessä..
Täytyypä kurkata, kiitosMuistaakseni foorumin säännöissä sallittiin kertoa informatiivisista Instagram-tileistä, annan lämpimän suosituksen Solidstarts tilille, missä on listattu raaka-aineet sekä miten ne kannattaa tarjoilla! Toki kannattaa huomioida, että jenkeissä on ilmeisesti eri suositukset maitotuotteiden jne.suhteen, mutta kun katsoo ne ajatuksella läpi huomaa kyllä erot