Vauvaneuvolajuttuja

Pitäisi aloittaa D-vitamiini vauvalle nyt kahden viikon iässä. Jännä nähdä kuinka suhtautuu vierasaineeseen. Aion kyllä totuttaa useampana peräkkäisenä päivänä samalla pikkutippamäärällä ennen annosnostoa vaadittuun guttamäärään. Neuvolasta sai jotkut D-vitamiinit ilmaiseksi mutta aion aloittaa noilla, joissa maitohappobakteeri (Rela) samassa.
 
Hyvä kun muistutit Guang Xi! Tänään pitäis aloittaa :) Perjantaina neuvolan kotikäynti taas, toivotaan että paino on vähän noussut. Viimeviikolla paino oli noussut vähän ja muutoinkin kaikki kuten kuuluu.
 
Meiltä lastenneuvolan kotikäynnillä saa Devisol-tipat, jotka sopi kuopukselle hyvin. Jossain vaiheessa hiukan vanhempana ostin jotain muuta merkkiä ja tuli ihan järkyttävät vatsanväänteet. Ohjeistusta raihallisempaan tahtiin minäkin olen annostusta yleensä lisännyt, koska olen meidän lasten kohdalla huomannut, ettei mahdollisten vaivojen ilmaantuessa ole annoksen pienentäminen auttanut, vaan on pitänyt jättää koko vitamiini tauolle kokonaan, kunnes masu kunnolla rauhoittunut.
 
Sama kokemus meilläkin tuo vatsaoireiden rauhoitus vain väliaikaisen tauon kautta. Otin siksikin nämä Rela dropsit, koska ne sopineet edellisille vauvoille.

Mutta tässäkin ei voi taas kuin ihmetellä kiitollisena, että miten mahtavaa asua Suomessa kun meistä pidetään näin hyvää huolta. Ä-avustus, ä-loma, kotikäynnit, aloituspakkaus vitskuista jne. Hienoja etuuksia!
 
Me aloitettiin gefilus-D tipat eilen. Ei ole vielä kiusannut mahaa, mutta katsotaan miten käy. Neuvola oli tiistaina ja hienosti kasvetaan -1 käyrällä. 40g päivä oli tullut painoa lisämaitojen lopettamisen jälkeen, eli ei tuo lapsi ainakaan nälkään kuole :hilarious: 3 cm oli myös lisää pituutta. Ikää oli tiistaina siis 15 vrk.

Pikkuhiljaa on aloitettu vaunulenkkejä. Ihan lyhyitä nyt alkuun, mutta tuntuu viihtyvän vaunuissa hyvin.

Lääkärissäkin käytiin jo eilen, kun kakassa oli veriviirua. Harmiton neonataaliproktiitti kyseessä. Ei siis kiusaa vauvaa, mutta paksusuolessa on joku tulehdus, joka vähän vuotaa verta. Niin kauan kun vauva ei ole kipeä, kakkaa ja pissaa normaalisti ja paino nousee, kaikki ok. Ehdin tietty jo huolestua, mutta onneksi otettiin se vakuutus niin pystyi heti käydä lääkärissä selvittämässä asian. :shy:
 
D-tippoja on nyt mennyt muutaman päivän ajan, yksi tippa per päivä, en ainakaan huomannut aiheuttavan mitään vaaville, hyvä niin.

Eilen oli tosiaan taas neuvolan kotikäynti ja paino oli noussut 200g, mahtavaa! Samat pään mittaukset ja mallailut, kävelytys jne, kaikki hyvin. Ensiviikolle uusi aika kun se painokontrolli jatkuu siihen 3kg asti.
 
Mä yritin perjantaina sairaalasta kotiutuessa soitella neuvolaan sekä äitiys- että lastenneuvolan puolelle, mutta kaikilla meni vastaajaan. Heti huomenna soitan, vauva on jo sitten 6 vrk ikäinen. Eikö ne pyri heti viikon iässä ensimmäisen neuvolatarkastuksen tekemään?
 
Me käytiin tänää äitiysneuvolakäynnillä, eli se vauvan punnitus ym. kuulumisia. Paino oli sama kuin kotiutumispaino, tosin kotiutumispainossa vaikutti et tyyppi oli just syönyt ja tällä kertaa tää oli syönyt 1,5h sitten ja kakannut kahddet isot kakat juuri ennen neuvolaa :D Mutta enpä minä siitä painosta ole mitenkää huolissani kun vauva on tyytyväinen ja saa tissiä aina kun haluaa. Kyllä se paino sieltä tulee. Painoa oli siis kotiutuessa 4315g ja nyt oli saman verran.

Eka lastenneuvola on ens viikon.. öö.. en nyt muista mikä päivä :D Mut otan vauvan torstaina mukaan äitiysneuvolaan, kun tikit poistetaan (tai siis noi mun sektioniitit) ja kysyn samalla et voisko vauvan punnita myös. Tietää sit vähän sitä kasvun suuntaa.
 
Tehdäänkö muilla paikkakunnilla kotikäyntejä? Meillähän nuo kaksi neuvolaa ovat olleet kotikäyntejä, tänään ensimmäistä kertaa me lähdetään neuvolaan vauvan kanssa, tikitkin multa käytiin ihan kotona poistamassa ja samalla katsottiin vauvan painokin :)

nennaemilia. Eiköhän se paino sieltä kans nouse, onneksi teillä on lähtöpainokin ollut jo noin hyvä :happy:

kuukiurustakesään. Me kotiuduttiin silloin maanantaina ja ensimmäinen "neuvolakäynti" oli torstaina eli aika nopeasti, toki piti mennä mun tikkien mukaan ja ehkä siihen vaikutti myös se että jouduttiin siihen painokontrolliin.
 
Täällä äitiysneuvolasta käy th kotona muutaman päivän kuluttua kotiutumisesta ja sitten lastenneuvolan th, kun vauva on noin 2 vkon ikäinen ja tuo d-vitamiinit tullessaan. Meillä tosin viimeksi sairaalareissu venähti, kun kuopus oli hetken teholla ja äitiysneuvolan käynti meni aika lähelle 2vkon ikää ja hän toikin vitamiinit. Ja koska asutaan niin lähellä neuvolaa ja koin itse, että kyetään menemään sinne, ei lastenneuvolan th tehnyt kotikäyntiä. Mut siis periaatteessa molemmat tekevät. Ja kaipa tuohon pyritään erityisesti ensisynnyttäjien kohdalla. Se on kuitenkin yllättävän vaikeaa ekan kanssa selviytyä johonkin aikataulun mukaan.
 
Se on kyllä totta. Kotiutumisesta seuraavana aamuna piti olla labrassa mutta sinne selvittiin hullun tuurilla kun vauvan sai herätettyä ja syötettyä nappiin :dummy1:

Tänään taas... vauva on nyt tissillä ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin juuri silloin kun ollaan neuvolassa pitäisi vauvan mielestä olla syömässä ja sen neuvolan perään onkin isyydentunnustus eli voi tulla mielenkiintoinen päivä kun ei päästäkään syömään oikeaan aikaan! :shy:
 
Ei kai neuvola haittaa syömistä vielä tässä kohtaa. Ne mittaamiset vie vaan hetken ja sen seurusteluajan voit istua vauva sylissä tissi suussa :)
 
Meillä ei siinä hetkessä keretä syömisiä hoitamaan kun pitää jo siirtyä toiseen sovittuun paikkaan :grin Nyt aloitettu aamulla 6 ruokailemaan, söi puoli 9 asti ja jatkoi taas ennen 10 ja edelleen tunnin jälkeen syödään tässä :dummy1::dummy1: kohta alkaa tauko ja sit taas tarve tankata... jännä miten se alun 3-4h jaksotus on muuttunut aamun ja illan tankkauksiin ja on tosi paljon hereilläkin, ottaa pitkät päikkärit vasta illasta :eek:
 
Neuvolasta oli kotikäynti tänään. Olipas ihanaa, kun oma tuttu täti kävi ja kaikkee hulluja sai kysellä ja hän kärsivällisesti vastaili. Meillähän pojan paino laski sairaalassa liikaa, sen 10% syntymäpainosta ja siksi oltiin siellä yksi ylimääräinen yö. Siellä sitten lisämaitoa annettiin ja sama jatkui kotona. Minä ehdin jo mone itkut tässä välissä asiasta vääntää (keskiviikkona siis kotiuduttiin) ja murehtia, että nouseeko pojan paino ja tuleeko tisseistä maitoa... mutta pojan paino olikin jo 10g vaille syntymäpainon! Normaalisti kuulemma kahden viikon iässä saavutetaan tuo paino ja tämä herra on vasta 5 vrk vanha, joten sain sitten luvan jättää lisämaidot pois! Nyt vaan sitten tissitellään mielin määrin.
 
Meillä oli tänään neuvola, ihan mukavasti oli vauva kasvanut edellisestä kerrasta:). 3705 g ja 51,5 cm, py 36 cm, ikää nyt siis 2,5 vko.
Seuraava käynti sitten kolmen viikon päästä. Pieneltähän tuo vauva vieläkin tuntuu, esikoinen painoi tuon ikäisenä reilusti yli 4 kg, mutta ehtiihän tuosta kasvaa...
 
Tänään oli neuvola. Vauva saanut painoa viikossa 300g! :Heartred hirmusesti me ollaan kyllä syötykkin! :D
Kaikki oli oikein hyvin ja kovin kehui jänteväksi neidiksi. Parin viikon päästä sitten 1kk lääkäri :)
 
Käytiin neuvolassa tänään. Napa oli ihan ok, erittää vielä ja laittoiki sitä metylensinistä (vai mitä se nyt on) ja vähän dactarinia kun veikkas et siel vois ehkä kasvaa joku sieni kun pohja oli vähän röpelöisen näköinen. Toivotaan et siit on apua ja alkais paranemaan kunnolla pienen napa.

Eilen pohdiskelin itsekseni et ihan varmaan ollaan jo lähtöpainossa, kun viime viikolla kotiutumisneuvolassa ei siinä viel oltu. Viime viikolla oli siis 4320g (syntymä oli siis se 4530g). Noh neuvolassa sitten punnittiin ja komiat 4765g! ja pituutta oli tullut 2cm lisää eli nyt oli 54cm pitkiä ja pipokin kasvanut 1,5cm. Hurjaa vauhtia kasvaa toi pikku-ukkeli. Meikä lypsää kermaa \o/
 
Ensimmäinen neuvola takana.
Kaikki hyvin.. Ei pelkoa, ettei maitoa riittäisi. Sällille on tullu 400g painoa viidessä päivässä :D Nyt siis 3,8 kg. Syntyessään oli 3,6 kg. On kyllä syönytkin.
Eilen irtosi napatynkä, joten nyt sitä tarkasti putsaillaan. Iho lähtee fliisuina irti, mutten ole uskaltanut rasvailla kamalasti ja neuvolatäti sanoi, ettei tarvitsekaan. Yliaikaisilla iho kuulemma reagoi noin, kun kaikki kina on lähtenyt.
Nyt nautitaan keväästä ja vaunuillaan koirien kanssa :)
 
Meillä terkkari tulossa käymään iltapäivällä. Ekaa kertaa mua vähän jännittää painon kehitys, mut parin tunnin päästähän sen sitten näkee.

Toi ihon kuoriutuminen on tosiaan ihan normaali homma ja meillä kaikilta lapsilta lähtenyt samaan tapaan. Tältä uusimmalta tulokkaalta alkaa vasta pikkuhiljaa taipeista ja poimuista näkymään, että kohta hilseilee. Meillä on aina ohjeistettu, ettei tuota edes kuuluisi rasvata lainkaan, ettei rasva turhaan tuki ihoa. Kylpyveteen vaan öljyä joukkoon, se riittää.
 
Takaisin
Top