Vanhempainpäivärahan määräytyminen muuttuu - mitä mieltä?

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Vanhempainpäiväraha alkaa määräytyä eri tavalla vuoden vaihteessa. Lue artikkelistamme miten se tulee jatkossa määräytymään.

Mitä mieltä olet tästä muutoksesta?

Itselleni byrokratia on sen verran vaikea laji että taidan tavailla muutosta ja pohtia miten ja mihin se vaikuttaa vielä ennen lopullisen mielipiteen muodostamista... :rolleyes:
 
Hyvä juttu, että esim. hoitovapaalla olo otetaan huomioon laskennassa. Nyt kun oon tänä vuonna ollut taas töissä, siitä on hyötyäkin tulevan vanhempainrahan muodostumisessa.
 
Edelleen kehno. Jos olet hoitovapaalla kunnes edellinen lapsi on 3-vuotias ja satut tulemaan raskaaksi niin että laskettu aika on edellisen lapsen ollessa vaikkapa 3 vuotta 2 kuukautta vanha, niin et saa juuri lainkaan äitiysrahaa, vaikka normaalisti palkkasi olisi kuinka korkea tahansa.

Tuon pitäisi mennä niin, että jos vanhempi on ollut sen edeltävän 12 kk aikana päivääkään vanhempainrahalla tms. niin sitten tuet ovat samat kuin edellisen lapsen kanssa, tai suuremmat, jos viimeisen kolmen kuukauden ajalta määräytyisi suuremmst tuet. On epäreilua, että pitäisi ennakkoon osata arvata kuinka nopeasti saa seuraavan lapsen edellisen jälkeen, jotta tietäisi, pitääkö ruveta hakemaan töitä ennen uuden raskauden yritystä vai ehtiikö toinen tulla ennen kuin edellinen on 3-vuotias. Tärppiin ja keskenmenoihin kun ei itse voi vaikuttaa, ja keskenmenneet raskaudet eivät tuohon tukien määräytymiseen vaikuta.
 
Just niin. Käytännössä uusi systeemi meinaa, että ikäeroa pitää olla se alle 3v tai sitten töissä pitää ehtiä olla se 12kk. Ennenhän oli muuten sama mutta riitti 6kk töissä että pääsi paremmille päivärahoille. Esikoisen ja kuopuksen välillä ehdin olla 100% työajalla just sen 6kk kun ikäeroa on yli 3v. Tällä uudella systeemillä olisi tullut huonompi päiväraha kun tein pitkään lyhyempää työaikaa.

Vaikuttaa meidän suunnitelmiin siten että kolmas lapsi tulee alle 3v ikäerolla tai ei lainkaan.
 
Kelan sivuilla on lisää yksityiskohtia muutoksesta, mm. tämä:

Erityistilanne 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla
Tietyissä tilanteissa päiväraha voi määräytyä tarkastelujakson viimeisten 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Tällöin edellytetään, että 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla tilanteesi on ollut jokin seuraavista:

  • Olet valmistunut ammattiin ja suorittanut tutkinnon.
    • Esimerkiksi ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai alempi tai ylempi korkeakoulututkinto.
  • Olet ollut suorittamassa asevelvollisuutta tai siviilipalvelusta.
  • Olet ollut vanhempainpäivärahakauden jälkeen osittain tai kokonaan poissa työelämästä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi.
  • Olet ollut vanhempainpäivärahakauden jälkeen osittain tai kokonaan poissa työelämästä adoptiolapsen kotihoidon vuoksi.
  • Olet ollut poissa työstä alle 16-vuotiaan sairaan tai vammaisen lapsesi sairaanhoitoon osallistumisen vuoksi (kotihoito tai sairaalahoito).
  • Olet muuttanut ulkomailta Suomeen, etkä ole ulkomailla asuessasi ollut Suomessa sairausvakuutettu.
Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulosi kerrottuna 4:llä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo.
 
Raskaana olevan on vähän ikävä yrittää hakea töitä kolmeksi kuukaudeksi ennen äitiyslomalle jäämistä. Kovin moni työnantaja ei ole innostunut palkkaamaan tällaisessa tilanteessa olevaa naista. Myöskään hoitovapaalta ei voi palata töihin ennakkoon, jos on ilmoittanut olevansa hoitovapaalla siihen asti kunnes lapsi täyttää kolme, työnantajalla ei ole velvollisuutta järjestää töitä sellaiselle, joka haluaakin palata ennakkoon. (Jos on ilmoittanut olevansa kotona kunnes lapsi on 3 ja tulee raskaaksi niin että seuraava syntyy vaikkapa edellisen ollessa 3 v 2 kk, ehtii töissä olemaan maksimissaan yhden kuukauden, joten tuet tippuvat minimitasolle.)

Siksi olisi parempi, että tuet olisivat samat kuin edellisen lapsen kanssa, jos uusi raskaus on havaittu ennen edellisen hoitovapaan loppumista (ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3). Eikä niin kuin nykyään, että tuet ovat samat vain jos seuraava lapsi syntyy ennen kuin tuo kolmen vuoden raja on täysi.

Ylipäätään noiden tukien ei pitäisi ollenkaan perustua sille, mitä on tienannut raskausaikana, koska raskaus aiheuttaa poissaoloja ja saikkuja. Raskausaikana voi joutua pitkällekin saikulle (hyperemeesi, yms.) tippuen kelan tuille, ja taas on äitiysraha kehno. Siinäkin mielessä tämä on huononnus, eli jos olet ollut 10 vuotta töissä, tulet raskaaksi ja olet puoli vuotta saikulla hyperemeesin takia, niin taas tuet ovat roimasti matalammat. Viis siitä, että olet 10 vuotta ollut hyvä veronmaksaja. Ei tarvitse ihmetellä, miksi ei haluta tehdä lapsia, kun tukia huononnetaan kaiken aikaa.
 
Takaisin
Top