Sokerirasitustestissä käyneille

  • Ketjun aloittaja Ketjun aloittaja Lucky
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

Lucky

Oman äänensä löytänyt
Haluisin kysellä minkälaisia arvoja olette saaneet sokerirasitustestissä? Mulla testi oli viime viikolla ja yllätyin ainakin mun korvaan kuulostavista korkeista arvoista. Toisen verikokeen raja-arvo on 10,0 ja kolmannen 8,6 ja mulla tulokset oli 9,8 ja 8,3. Neuvolasta todettiin ympäripyöreesti, että "onhan nuo jo tosi lähellä rajoja, mut ei sun huolestua tarvi". No en ole huolestuvaa tyyppiä, mutta kiinnostaisi kyllä kuulla, mitä teillä muilla on ollut. Outoa tässä on se, että mun bmi oli ennen raskautta 19, painoa tähän asti (nyt rv 28) on tullut 5-6kiloa, syön terveellisesti (kuutisen kertaa päivässä, täysipainoisesti, paljon hedelmiä, kasviksia, vähän herkkuja) ja liikun. Testiin jouduin, koska Helsingissä testataan kuulemma kaikki "vanhat" odottajat eli kaikki yli 25-vuotiaat. Sukurasitetta on, mutta siitä olin ihan unohtanut neuvolaan mainita, hupsista... Odottelen vastauksianne! [:)]
 
Mulla oli paastoarvo 4.6, 1h 7.6 ja 2h 5.6 - oma bmi ennen raskautta 24 ja myös jouduin iän takia tuohon kokeeseen.
 
Toisaalta johonkinhan se raja on vedettävä minkä alle tulokset on ok, raskausajan sokerirasituksessa ne rajat on vielä tiukemmat kuin normaalisti.  Kyllä varmaan laittavat uudestaan rasitukseen myöhemmässä vaiheessa, jos pissassa on sokeria. Sukurasite kyllä lisää riskiä (jos on omilla vanhemmilla tai sisaruksilla 2-tyypin diabetes)
 
 
 
En muista mun bmi:tä mut sen takia jouduin kuitenki rasitukseen, ku olen lievästi ylipainoinen (siis Helsingistä minäkin).. Ja mun mummillani on tullut diabeettes tässä vanhoilla päivillään. Mun arvot oli 4.2, 9.1 ja 7.0.. Mulle eka katottiin "normaali-ihmisten" rajat, jotka tais olla jotain 9.9 ja 7.6? Ja sillonki se lääkäri vaa sano, että ei tartte huolestua ollenkaa, ku on alle rajojen. Mut jos syön jotain sokeripitosta, ni pitäis vähentää mutta ei tartte kokonaan luopua. Sit mun neuvolantäti katto noi tulokset, vertas raskaanaolevien rajoihin ja totes et on tosi hyvät ja saan jatkaa samaan malliin.
 
Arvoja en nyt muista, mutta olivat kuitenkin reilusti alle rajojen. Ymmärtääkseni nykyisin vain todella harva välttää sokerirasituksen. Ja mielestäni (en ole ammattilainen) testihän mittaa kehon kykyä käsitellä sokeria. Tämä voi muuttua raskauden aikana. Sinänsä siis painoindeksillä ja ruokavaliolla ei ole niin suurta merkitystä.
 
Kiitokset jo teille vastauksista. Ruokavaliolla on kyllä merkitystä, koska raskausajan diabetesta hoidetaan nimenomaan ruokavaliolla. Vain 2% joutuu insuliinihoidolle. Mä ajattelin nyt jättää herkut kokonaan pois ja ehkä joitakin turhia, nopeita hiilareita, kuten vehnäleivät. Tai siis pidän herkkupäivän vaikka kerran viikossa ja toivon, ettei noi arvot tosta nouse [:)]
 
Sokerirasituksen arvot oli: paasto 4,8 1h 10,5, 2h 6,8, bmi ennen raskautta 25.

Jouduin rasituksen jälkeen noudattamaan ruokavaliota, Kun tuo 1h arvo ylitti sallitun. Mutta lievästä ylityksestä on kyse. Sokerit mittaan kerran 3vkossa. Nyt on 3 mittausta takana ja kaikki arvot olleet hyviä, tänään viimeksi paasto: 4,8 ja 1h 5,9, muita arvoja en oo mittaillut edes, kun tuo 2h arvo oli loistava jo itse rasituksessa. Ruokavaliota oon muuttanut vaan minimaalisesti aikaisempaan verrattuna Herkkuja oon vähentänyt+ vaalean leivän vaihtanut ruisleipään ja lisännyt paaaaljon kasviksia sekä jogurtit vaihtanut rasvattomaan, maustamattomaan viiliin, johon lisään muutaman ruokalusikallisen verran marjoja. Kuitenkin edelleen herkuttelen toisinaan ja syön vaaleaa leipääkin, jos oon vaikka ravintolassa. Nykyään tuntuu, että en voi elää ilman, että jokaisella aterialla on jotakin tuoretta salaattia. Tuskin pahasta ruokavalion muutos kuitenkaan on.
 
Mulla bmi oli ennen raskautta 26, ja jouduin tosiaan sokerirasitukseen kun olen kuulemma niin vanha (27v) ja lihava...
Rasitus tehtiin viikolla 25+2
paasto 4,9
1h 5,9
2h 5,4
eli ei sitten kuitenkaan minkään valtakunnan ongelmaa. Kyllä täälläkin on vallalla tuo,et kaikki yli 25v joutuvat sinne rasitukseen oli bmi tai suku sitten mitä tahansa.
 
Minä olin testissä, kun neuvolassa sanottiin että kaikki sinne lähetetään. Ja minusta se oli hyvä, koska suvussa on paljon sokeritautia niin raskaudenaikaista, kuin tavallistakin.

Itse sain huokaista helpotuksesta kun omat arvot olivat hyvät..
Rv 27+0
0h 4,9
1h 6,9
2h 7,0
 
Mä en muista ihan varmaks noita arvoja mut eka tais olla 4.1, toka 9,9 ja kolmas oli sit pikkasen yli sallitun, eli ysin kieppeillä. Eli lievä raskausajan diabetes ja loppuraskauden olin ruokavaliolla ja seurasin kotona sokereita.
Uus rasitus ois edessä kun 6kk synnytyksestä et onko arvot ihan normaalit raskauden jälkeen.

Niin ja bmi oli 23 raskauden alussa. Meillä taidettiin laittaa lähete kaikille yli 25v.
 
Mulla oli sokerirasituksessa (rv 27) arvot 4.1, 8.2 ja 7.9. Ei niistä kukaan kommentoinut mitään muuta kuin ettei 'näyttänyt olevan mitään'. Ainoastaan tuo viimeinen näyttäisi olevan vähän korkea, mikäs se raja-arvo olikaan?

Ja Helsingissä tosiaan kaikki yli 25v. joutuvat sokerirasitukseen, itselläni BMI 21 ennen raskautta.
 
Mulla oli paastoarvo: 5.0, 1 h: 10.6 ja 2h: 8.8 eli 1 h ja 2 h ylittivät rajat.

Seurailin arvoja pari viikkoa kotona ja kun noita 7.8:n ylityksiä oli useitakin niin insuliinit pamahti.

Normaalipainoinen olen ja näin raskauden loppuvaiheessakin vielä (rv 34) painan jotain 6-8 kg vähemmän kuin ennen raskautta. Paino-ongelmat johtuvat pahasta raskauspahoinvoinnista.
 
Raskausdiabetes.... lempiaiheeni terveydenhoitajana :-) Selitän sitä aina mielelläni, toivottavasti tästä on jotain iloa jollekulle.
 
Elimistön solut tarvitsevat sokeria ravinnokseen. Sokeria tulee ruoasta, josta se imeytyy vereen. Haima tuottaa insuliini -nimistä hormonia, jota tarvitaan jotta sokeri siirtyy verestä solujen käyttöön.
 
Raskausaikana insuliini ei toimi naisella normaalisti: elimistö yrittää varmistaa, että vauvalla on tarpeeksi sokeria käytössään ja häiritsee äidin insuliinin toimintaa äidin oman elimistön hyväksi. Tämä on ihmeellinen kilpailutilanne, luulisi että luonto olisi hoitanut tämän paremmin, mutta näin se vain menee ja muistuttaa meitä siitä, että vauva on tavallaan tunkeilija äidin elimistössä, vaikkakin toivottu :-)
 
Koska insuliini ei toimi normaalisti, sitä tarvitaan lisää. Raskaus voi nostaa insuliinin tarpeen jopa kaksinkertaiseksi. Haima joutuu töihin.
 
Joillain naisilla raskauden aikana haima ei pysy mukana tässä kasvavassa insuliinin tarpeessa. On myös mahdollista, että ylipainon tai rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden takia vaikka insuliinia erittyisikin normaalisti riittävä määrä, se ei juuri tällä naisella riitä vaan sitä tarvittaisiin vielä enemmän.
 
Sokerirasitustestissä ollaan ensin syömättä ja mitataan miten paljon sokeria on veressä. Sitten otetaan iso kasa sokeria joka imeytyy nopeasti vereen ja mitataan, miten nopeasti ja tehokkaasti haima valmistaa insuliinia ja sokeri vähenee verestä (eli käytännössä siirtyy sinne soluihin missä sitä jo odotellaan).
 
Jos se ensimmäinen eli paastoverensokeriarvo on jo selvästi koholla, se on kaikkein huolestuttavinta, koska insuliinimäärä ei ole riittänyt siirtämään sokereita kudoksiin vaikka aikaa on ollut 12 tuntia! Tässä on kyse ihan selvästä ongelmasta ja raskausdiabetes -diagnoosi tulee.
 
Aiemmin oltiin joustavampia niiden kahden muun arvon kanssa. Nehän kertovat siitä miten nopeasti ja tehokkaasti elimistö alkaa muodostaa ja hyödyntää insuliinia KUN sitä sokeria ladataan vereen iso määrä. Eli mitataan, miten nopeasti verensokeri laskee.
 
Voi olla, että jollain on vähän "hitaampi kone" ja sokeriarvot pysyvät pidempään koholla, mutta jos ne kuitenkin ovat selvästi laskemaan päin (eli pysyvät tarpeeksi alhaalla: alle niiden hälytysrajojen) niin luultavasti ei ole mitään ongelmaa, kyseessä voi olla jopa ihan vain yksilöllinen ominaisuus joka on samanlainen oli raskaana tai ei.
 
Nykyään on kuitenkin huomattu, että kannattaa alkaa hoitaa asiaa silloinkin jos vain yksi näistä arvoista on yli hälytysrajan, vaikka luultavasti osalle näistä naisista ei tulisi mitään ongelmia raskauden kanssa vaikka eivät tekisi mitään. Toisten kohdalla nopea puuttuminen voi kuitenkin estää tilanteen pahenemisen. Siksi nykyään saa ihan diagnoosin: raskausdiabetes eli raskaussokeritauti jos yksikin arvo on koholla. Hoito on kuitenkin "mietoa", lähinnä terveellinen ruokavalio joka ei tekisi pahaa kenellekään ;-)
 
Sokeritauti on nykyään yleistä ja koko ajan yleisempää, ja sitä voi olla ihan nuorillakin ihmisillä. Raskausaika on naisille eräänlainen testi: jos siitä selviää ilman sokeriongelmia, niin on pienempi riski muutenkin sairastua sokeritautiin. Ehkä on hyvä että lähellä hälytysrajaa olevat arvot herättelevät ajattelemaan syömisiä - eikä pidä unohtaa liikkumisen merkitystä joka on suuri, vaikka ei puhuttaisi laihduttamisesta mitään: liikkuminen tehostaa insuliinin vaikutusta elimistössä jolloin vähemmälläkin tulee toimeen. Sillä lailla voi ehkäistä ehkä myöhemmin puhkeavan varsinaisen sokeritaudin.
 
 
 
 
 
Joo, kyllähän raskaus on hyvä testi sokeriaineenvaihdunnalle ja siitä syystähän 50 % raskausdiabeetikoista sairastuu vuosien varrella varsinaiseen diabetekseen, yleensä kakkostyyppiin. Toisaalta myös ykköstyypin osuus on varsin suuri: 10 %. On hyvä, että laajalti testataan, sillä enintään puolet raskausdiabeetikoista on ns. klassisilla riskitekijöillä varustettuja eli ylipainoisia, huonosti liikkuvia, sukurasitteen omaavia... Varsin suurella osalla, minä mukaanlukien, ei ole minkäänlaisia riskitekijöitä, mutta tässä sitä vaan inskalla mennään. Hyvä, että tutkittiin. Muutenhan en olisi ikinä tiennyt, että jotain vikaa on ja lapselle olisi voinut tulla enemmän haittaa. 
 
Takaisin
Top