Ruutuvapaata tekemistä

Uusperhesatu

Asioista perillä oleva
Tähän artikkeliin on poimittu uutuuskirjasta kymmenen vinkkiä ruutuvapaaseen puuhaan lapsille. Millaisia ruuduttomia touhuja teillä harrastetaan perusjuttujen, kuten hiekkalaatikkoleikkien lisäksi? :)

Meillä tuo jutussakin mainittu vedellä maalaaminen on tullut tutuksi. Siitä tykkää erityisesti 3-vuotias. Isompia lapsia kiehtovat kaikenlaiset "labotariotouhut" - eli he nauttivat kun saavat kokeilla, millaisia sekoituksia syntyy mm. jauhoista, vedestä, soodasta, elintarvikeväristä ym.
 
Asfalttiliidut innostavat pitkän talven jälkeen. Saippuakuplista riittää iloa pitkään. Kukkien kastelu ja kaikki muu vedellä leikkiminen viehättää näin alkukeväästä.

Sisällä siivoamisen lisäksi pujottelu ja naulaaminen pitävät paikoillaan, renkaissa roikkuminen laittaa liikkeelle. Patja olohuoneen lattialla toimii hyvin uusien temppujen inspiraation lähteenä.
 
Me vietettiin juuri pääsiäisen aikaan monta tuntia autossa, kun käytiin vähän kauempana asuvan isäni luona. Matkan aikana pelasimme Lasten uunoa, selitettiin sanoja Alias junior korteista ja katseltiin maisemia ja "nähtävyyksiä" (kuten kaivureita, traktoreita ja muuta lapsesta mielenkiintoista). Yhdellä toisella reissulla lapsi oli pitkään tyytyväinen ja hiljaa, kun kerroin (isäni aikoinaan meille kertomaa) tarinaa naisesta jolla oli iso kassi, pikkukassi ja kukkaro. Artikkelissakin mainittu ajatusleikki (tai arvausleikki) on myös ollut käytössä.
 
Sisällä vaikeampaa, ulkona 3-vuotias keksii vaikka mitä tekemistä ihan itse, eikä tarvitse edes ohjausta tai ideoita. Ajaa pyörällä, osallistuu pihatöihin, keksii ottaa kuivuneen oksan käteensä ja "kalastaa" siihen lehtiä, seuraa koppakuoriaista, tuijottelee yli lentävää lentokonetta, kanniskelee kiviä paikasta toiseen, jne. Ulkoilu pihalla on ihan loppumaton viihdyke.
 
Vedellä maalaus on pop.

Kevään merkkejä tarkkaillaan ja kirjataan ylös, lapsilla on omat seurantalistat.:)

Kiviä voi maalata vesiväreillä.

Muita kesätekemisiä, joita oon listannut valmiiksi ylös...
- piknik
- rengaspeli
- mölkky
- kroketti
- petanque
- ötököiden tutkiminen suurennuslasilla
- saippuakuplat
- sulkapallo
- ruutuhyppely
- twist
- hyppynarulla hyppely
- pikkuastiaan vettä ja joku kestävä lelu/leluja->jäädytetään ja lapsi saa koittaa rikkoa jään, jotta saa lelun pois
- mistä kuva on otettu? - jahti. Eli otan kännykällä kuvia yksityiskohdista pihalla ja lapset etsii mistä ne on otettu.
 
Minulle tuottaa enemmän vaikeuksia keksiä tekemistä, mihin jotenkin liittyisi ruutuaikaa.. :D

Jos jotain tekemistä täytyy keksiä erikseen, usein piirrellään, askarrellaan tai pelataan lautapelejä. Isommat tekevät oppi&ilo kortteja. Temppurata ja eläinjooga ovat sisällä tehtäviä liikunnallisempia juttuja. Ulkona vain taivas on rajana ja siellä harvoin tarvitsee yrittää keksiä mitään ohjattua, kun lapsilla on jo joku leikki tai seikkailu menossa. :) Jos leikkiminen kyllästyttää, lähdetään metsäretkelle tai muuten vain kävelylle.
 
Lautapelit ovat mukavia ja kun niitä pelataan yhdessä niin on sitä jutteluaikaakin samalla. Ruudulla jokainen on vähän omissa oloissaan eikä se ole hyväksi kovin pitkiä aikoja.

On oltu ulkona ja puhalleltu kuplia. 2 -vuotias haluaisi jo ajaa pyörällä joka on pihalla mutta ei osaa, niin yritän piilottaa pyörää aina välillä johonkin talon sivulle että ei olisi aina menossa pyörän päälle, koska siinä pitää jaksaa itse olla kokoajan katsomassa ja työntämässä pyörää :)
2 vuotiaan kanssa voisi olla enemmän pihalla jos tietäisi ettei karkaa ja jos ei tarvitsisi kokoajan vahtia muutenkin. Ei vaan oikein jaksa eikä aina voi kun on vauva jonka tarpeet pitää myös huomioida.
Käytiin leikkikentällä, mukava kun on nyt paljas maa ja pääsee leikkimään. :) Eskarilainen saa vähän enemmän mennä jo itsekseen esim. läheiselle leikkiskälle. Ei ole kauan siellä yksikseen, tulee pian kotiin.

Piirtely on mukavaa myös. Eskarilaisen kanssa myös arvuuteltiin eläimiä (oikeita ja satueläimiä sai olla) ja pelattiin korttia. Siinä huomasin että poika ei vielä tiennyt, että isomman kortin päälle ei voi laittaa pienempää, eli esim. kunkun päälle ei voi laittaa ysiä jne. Me opeteltiin sitten että luvuilla on arvo, pienempi ja suurempi. Olin luullut pojan ymmärtävän tuon mutta onneksi pelattiin korttia niin huomasin että luvut eivät ole vielä hallussa vaikka osaa "laskea" pitkälle, eli luetella numeroita, mutta ei osaa niiden arvoa.
 
Tänä viikonloppuna on hittinä ollut vesipyssy! Sitä kun täyttää ja ampuu tyhjäksi, niin aika menee kuin siivillä. Riittävän pieni pyssy ja täyttöaukko, niin vadillinen vettä riittää koko päivän.
 
Takaisin
Top