Ruutuaika

Keskustelun 'Mitä mielessä? Aihe on vapaa' aloitti Uusperhesatu, 9 marras 2019.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Uusperhesatu Ylläpitäjä Staff Member Administrator

  Rajoitatteko te lastenne ruutuaikaa? Minkä verran on sopivasti ruutuaikaa päivässä tai viikossa? Entä onko kaikki ruutuaika samaa vai onko sillä väliä, katsooko lapsi yksinään piirrettyjä vai katsotteko yhdessä perheohjelmaa tai -elokuvaa?

  Meillä 3-vuotiaan ruutuaika on max. tunnin päivässä. Se voi ylittyä poikkeustapauksissa, kuten jos lapsi on kipeä tai jos me molemmat vanhemmat olemme. Kaksivuotias usein katsoo yhdessä veljensä kanssa, vaikka häntä varten en ohjelmia vielä laitakaan. Isommilla, 7- ja 9-vuotiailla, ruutuaikaa on 1-2 tuntia päivässä tilanteesta riippuen. Koulupäivinä sitä ei yleensä ole tuntia enempää, mutta viikonloppuna voi olla leffailtaa tms.

  Minusta on vähän eri asia, katsooko lapsi ohjelmia yksinään minun laittaessani ruokaa tms vai katsommeko koko perheen voimin vaikka jotain viihdeohjelmaa. Jälkimmäinen on sosiaalisempaa, ei pelkästään ruudun tuijottamista. Esimerkiksi lauantaisin katsomme isojen kanssa Huuman, juttelemme ja nauramme yhdessä. Se on eri asia kuin jos lapset tuijottavat puhelimistaan jotain tubettajaa, josta me aikuiset emme ymmärrä mitään. :grin Näin ollen ruutuaika saa helpommin venyä tällaisten ohjelmien äärellä kuin sen epäsosiaalisemman puhelimen tuijotuksen.
  • Tykkää Tykkää x 2
 2. Yölento Addikti Marrasmammat 2016

  Meillä 3-vuotiaalla on käyttämällään tabletilla rajoitus puoli tuntia sovellusta kohti päivässä. Tosin isän käyttämä aika lasketaan siihen samaan. Eniten hän katsoisi youtubea, niin isäkin. Heille on siis yhteensä varattu puoli tuntia päivässä.

  Joka päivä lapsi ei käytä mitään laitteita, televisiosta ei katsota mitään edes joka viikko. Asioiden tutkiminen yhdessä vanhempien kanssa netistä tai musiikin kuuntelu netin kautta on ihan päivästä kiinni ja jos on joku mielenkiintoinen tutkimuskohde, niin aikaa saa mennä niin paljon kun jaksaa keskittyä. Pelailuun ja tuijotteluun riittää se puoli tuntia.

  Sairaana rajoitteet ohitetaan ja katsoo, mitä jaksaa. Kun on tosi kipeä, jaksaa jotain konsertteja kuunnella, siitä kun paranee, kiinnostaa ryhmähau ja kun alkaa pelit onnistua, niin kuume on laskussa.
 3. Ginger Naimisissa foorumin kanssa Toukoäidit 2020 Huhtimammat 2016

  Pojalla on noin tunti ruutuaikaa, vähän enemmän, jos ollaan kipeinä. Ei koske aikaa, joka yhdessä katsotaan perheenä. Poika ei ole järin innostunut telkkarista, usein leikkii mieluummin paitsi kipeänä ollessaan viihtyy kyllä töllön ääressä. Ruutuaika meillä koskee televisiota, tablettiin, kännykälle tai tietokoneelle pojalla ei ole pääsyä.
 4. Tips Rakastunut foorumiin Syysmammat 2018

  Rajoitetaan. 4v katsoisi netflixiä tuntikausia jos saisi päättää. Tunti on yleensä maksimi, tosin on myönnettävä että joskus olen nukahtanut vauvan kanssa päikkäreille ja herännyt 2-3h myöhemmin niin että esikoinen edelleen katsoo ohjelmiaan o_O

  Joskus harvoin, ei edes viikottain, pelaa puhelimellani Ensipeliä tai Matikkakunkkua, muuten ruutuaika keskittyy Netflixin pläräämiseen. Toki sitten on päiviä jolloin ei katsota mitään. Isältään joskus kinuaa ohjelman puhelimesta iltasadun sijaan. Ja joskus isä myöntyy.
 5. Vargynja Foorumi-vastaava Staff Member Administrator

  Yleensä on puoli tuntia päivässä ruutuaikaa, jolloin voi pelata puhelimella tai katsoa piirrettyjä. Jos lapsi on kipeä tai vanhemmat ei vain jaksa tästä voidaan joustaa. Ja välillä viikonloppuna katsoa lasten elokuva yhdessä. :) Ihan joka päivä ei katsota ruutua ollenkaan.
  • Tykkää Tykkää x 1
 6. Uusperhesatu Ylläpitäjä Staff Member Administrator

  Meillä 7- ja 9-vuotiaat ovat nyt löytäneet loistavan korvikkeen ruutuajalle: äänikirjat! He pääsevät BookBeatiin omilla puhelimillaan ja kuuntelevat sieltä kirjoja samalla, kun esim. piirtävät. Tätä harrastusta en aio rajoittaa ollenkaan. :) Tai no, läksyjä tehdessä ja syödessä kirjoja ei kuunnella - sitäkin he ovat jo ehdottaneet. :grin
  • Tykkää Tykkää x 1
 7. elaffy Ei muuta elämää Syysmammat 2017 Kesäkuunmammat 2015

  Meillä rajataan katseltavan ohjelman laatua enemmän kuin määrää. Minuutteja ei lasketa, mutta ulkoilua pitäisi olla samassa suhteessa kuin ruudun tölläystä. Välillä suositukset ylittyvät paljonkin, sitten on taas päiviä, kun ei katsota mitään koko päivänä.

  Tabletilla pelaavat ehkä kerran kuukaudessa pienen hetken, tietokonetta meillä ei ole ja kännyköitä ei ole lapsilla käytössä ollenkaan.
 8. Maiku2 Rakastunut foorumiin Tammikuun äidit 2019

  Meillä ollut vähän epämääräistä tuon 3v:n ruutuaika. Välillä katsonut kyllä liikaa tabletilta youtubea, kun olen esim. vauvan kanssa ollut nukkumassa, kun muuten tää 3v. tulee häiritsemään ja herättää vauvan. Ja kinuamista on kyllä monta kertaa päivässä, että saisi tablettia katsoa. Nyt taas mietin teidän viestejä lukiessa, että pitäisi tiukentaa tätä hommaa, kun olen lukenut juttujakin, että max. tunnin saisi tuon ikäinen olla ruudulla päivässä. Pitäis ottaa vaikka joku ajastin käyttöön...
 9. dimou Tuttu foorumilla

  Meillä lapsi on ruudulla myös omaan makuun ihan liian paljon. Tästä on suuret erimielisyydet miehen kanssa, hän ei osaa nähdä asiassa mitään pahaa. Enkä itsekään täysin tyrmää käyttöä, enkä ihan myöskään usko tuollaiseen "x aikaa ja sitten poikki" -metodiin. Lapsi on tosi lahjakas peleissä ja tosi kiinnostunut niistä, niin tuntuu tyhmältä ihan täysin kieltääkään. Totta kai täytyisi silti muutakin tehdä. Tällä hetkellä pyritään siihen, ettei päivällisen jälkeen saa enää olla laitteilla.

Jaa tämä sivu