Potalle opettelu

  • Ketjun aloittaja Ketjun aloittaja Daniellla
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
D

Daniellla

Vieras
Poikamme 2v8kk ei halua mennä potalle. Suostuu tarrakirjan avulla välillä istumaan mutta kun hätä tulee ei halua pottaa vaan haluaa pissata vaippaan ja kakata vaippaan. Sanoo että " ei potta ei". Olemme ostaneet wc pöntön supistajan.. Autopotan ja tavallisen potan ja sama homma kaikissa. Kerran aamullaonnistuin saamaan potalle ja pissa tuli ja kehuttiin ja sai lahjankin mutta ei halua potalle enään silti paitsi harva se päivä jos tarravihkoa selailee samalla. Tunnistaa kun pissa tai kakka tulossa ja sanookin asiasta ja olemme kannustaneet potalle mutta ei halua :s.
Miten toimia? Vinkkejä?
 
Miten kauan poikaa on totutettu pottaan? Sillä voi olla aika suurikin merkitys. Koko prosessissa matkalla päiväkuivuuteen on tietenkin monia vaiheita, ja takapakkeja tulee varmasti useitakin ennen kuin lapsi oppii. Yökuivuushan on taas hormonaalinen juttu, jonka kehittymiseen ei hirveän paljoa voi vaikuttaa, se tulee sitten kun lapsen keho on siihen valmis.

Meillä on siis nyt tullut hiukan vastustusta pottaan ja pyttyyn, poika on nyt myös 2v 8kk. Olen siis laittanut poikaa potalle enemmän ja vähemmän säännöllisesti siitä lähtien kun hän oppi istumaan itse niin, ettei enää kaatuillut joka suuntaan, olikohan noin puolivuotias silloin. Jokaisesta pottaan/pyttyyn tulleesta pissasta ja kakasta ollaan kehuttu kovasti. Jos poika on ilmaissut, ettei halua kummallekaan mennä, niin ei olla pakotettu, ja on kyllä koitettu olla painostamattakin, välillä on kyllä pyydetty moneen kertaan kun ollaan yritetty ylläpitää edes vähän samanlaista pottailurytmiä kuin tarhassakin on, kun poika on ollut pois tarhasta nyt suurimman osan ajasta ja minä etätöissä.

Nyt tänä vuonna maaliskuun lopulla poika alkoi aivan yhtäkkiä käydä omatoimisesti potalla kakalla. Sitä ennen ei suostunut potalle kakkahädän tullen ollenkaan. Poika kävi potalla kakalla muutaman viikon loistavasti, vaippaan ei tullut kuin ihan yksittäisiä kakkoja. Pissat tuli aina vaippaan, ellei sattunut olemaan kakalla istumassa pissahädän tullen. Mutta nyt sekin ilo sitten päättyi pari viikkoa sitten yhtä nopeasti kuin alkoikin, poika kakkaa taas suurimmaksi osaksi vaippaan. Tekee kyllä asiansa pottaan/pyttyyn, jos sattuu istumaan siinä sopivaan aikaan, mutta ei enää mene siihen omatoimisesti/vapaaehtoisesti, ellei ole kokonaan ilman vaippaa ja housuja, silloin tiedostaa molemmat hädät ja menee potalle. Mutta jos on housut jalassa ilman vaippaa, housuun tulee kaikki. Panostetaan tähän päiväkuivuuden opetteluun nyt tulevana kesänä, kunhan sää lämpenee.

Ehkä tuo vaipattomuus auttaisi teilläkin? Sotkuahan siitä aluksi varmasti tulee, mutta ehkä se kannustaisi kun kerran hänkin tunnistaa hädän?

Olen ajatellut, että kun vaan yritetään lempeästi ohjata poikaa toimimaan oikein, niin kyllä tämä tästä. Pojalla on nyt muutenkin sellainen vaihe menossa, että ei meinaa millään totella muutenkaan mitään kieltoja eikä tartu muuhun puuhaan ohjaamiseenkaan enää kovin hanakasti, niin voi olla, että se heijastuu myös pottailuun omalta osaltaan. Tarroja ei olla vielä kokeiltu, voi olla, että ne innostaisivat poikaa ainakin hetken aikaa.
 
Muokattu viimeksi:
Poika ei anna ottaa vaippaa pois ja vaihtaa alushousuihin... Ja siis potta ollut kuvioissa jo pidemmän aikaa. Ensimmäisen kerran pääsi kokeilemaan siinä istumista varmaan 2v paikkeilla... Ei halua luopua vaipoista tai mennä juurikaan potalle emmekä tiedä miten päästä vaipoista eroon :ss
 
Poika ei anna ottaa vaippaa pois ja vaihtaa alushousuihin... Ja siis potta ollut kuvioissa jo pidemmän aikaa. Ensimmäisen kerran pääsi kokeilemaan siinä istumista varmaan 2v paikkeilla... Ei halua luopua vaipoista tai mennä juurikaan potalle emmekä tiedä miten päästä vaipoista eroon :ss
On asioita, joissa voi kysyä lapsen mielipidettä ja toisia, joissa ei kysytä. Jos vanhemmat päättävät, että vaippoja ei ole saatavilla, niitä ei ole saatavilla.

Näin ison lapsen kanssa jättäisin joko vaipat pois ja siivoisin sotkuja tai hankkisin harkkahousuja, jotka siis tuntuvat märältä ja ne pitää vaihtaa heti, kun kastuvat. Tietenkin tuon ikäisen lapsen pitää itse jo osallistua pukemisosuuteen.
 
Tämä vaipan pois jättäminen on meilläkin ohjelmassa, enkä aio siihen pojalta lupaa kysellä, kuten en montaa muutakaan asiaa kysele. Kun ei ole vaippaa tarjolla, niin ei ole. Silloin lapsi keksii vaihtoehtoisen tavan toimia, tässä tapauksessa meillä poika hoksasi sen, että potalle/pytylle menee hädän tullen kun sen osaa tunnistaa, jos on nakuna. Joistain asioista on päästy kyllä ihan keskustelemallakin pojan kanssa yhteisymmärrykseen ja eteen päin, vaikkei hän osaakaan vielä puhua, mutta ymmärtää kyllä asioita hyvin paljon.

Yksi juttu on potan paikka, voisiko sillä olla jotain merkitystä? Tämän vinkin luin jostain keskustelusta täällä. Voisiko kokeilla eri paikkoja potalle, vessaan, eteiseen, olohuoneeseen? Meillä potta on ollut vaihtelevasti vessassa, kylppärissä tai olohuoneessa, kaikissa paikoissa on toiminut aikansa, ja poika sitten kanniskelee sen itse minne sen milloinkin haluaa. Tosin keittiöön en ole antanut lupaa pottaa parkkeerata.

Sitten kun vaipatta ruvetaan olemaan enemmänkin, niin mieluusti kyllä kuitenkin laittaisin edes ne alushousut jalkaan, kun en halua paljasta pyllyä sohville tai tuoleille. Meillä se on mennyt kyllä ennemminkin niin päin, että poika ei sitä vaippaa meinaa haluta kun on jonkin aikaa ollut paljain pyllyin.

Ulos ei vielä voi alasti mennä, enkä ulkovaatteita halua ruveta pesemään joka päivä, niin vaippa on sitten laitettava kun ulkoilemaan lähdetään. Sisällä poika on kyllä ollut ilman vaippaa ja housuja jo jonkin verran, jos on ollut sisällä tarpeeksi lämmin, lattiatkin alkaa pikku hiljaa lämmetä kun kesää kohti mennään. Myös pelkkiä housuja ja/tai kalsareitakin on kokeiltu. Harkkahousut on harkinnassa, niillä saisi ehkä vähän vähennettyä pyykkiä harjoittelun aikana.

Jos meillä olisi pottailu alkanut vasta 2-vuotiaana, oltaisiin varmaan jätetty koko potta väliin ja aloitettu suoraan pyttyhommat. Muistelen, että meidän neuvolassakin potta-asioista puhuttiin jo silloin kun totesivat siellä pojan osaavan istua itsenäisesti. Olin myös lukenut ja omalta äidiltäni saanut ohjeen, että heti vaan poika potalle kun pystyssä pysyy istuessaan. Meillä se aikainen totuttaminen pottaan on varmaan auttanut jonkin verran. Enkä nyt siis tarkoita arvostella kenenkään tapaa toimia, ihmettelen vain oman kokemuksen ja saamieni neuvojen pohjalta myöhäiseltä kuulostavaa pottailun aloitusta. Toivon totta kai, että aloittajalla rupeaa homma toimimaan! :) Tämän ikäisillä kun alkaa olla omaa tahtoa jo aikalailla, niin asioista voi tulla taistelutantereita, sen olen oman pojan kanssa huomannut, kun jotkut asiat ovat itselläkin jääneet liian myöhäiselle totuttamiselle/opettamiselle/opastamiselle.

Paljon on kyllä varmasti vaikuttanut meillä pojan kehitykseen vessa-asioinnissa sekin, kun hän oli vasta 10,5kk:n ikäinen kun jouduin palaamaan töihin ja poika meni tarhaan, siellä on ollut malleja eri-ikäisistä lapsista heti alusta asti, ja sielläkin istuttivat pojan potalle säännöllisesti jo aikaisessa vaiheessa.

Ei näihin juttuihin taida mitään varsinaisia taikatemppuja olla, kärsivällisyyttä tämä vaatii. Itseäni turhauttaa todella se, kun poika niin hienosti kävi jonkin aikaa täysin omatoimisesti kakalla potalla, mutta sitten se loppui :sad001
 
Itse liputtaisin myös harkkahousujen puolesta, ne pitävät sen yhden pissan ja vähentävät sotkujen määrää. Ihan hyvin voisi ilmoittaa että vaippojen loputtua uutta pakettia ei enää osteta vaan käytetään jatkossa harkkahousuja ja portaillaan tai käydään pöntöllä.

Sitten vaan sallitaan virheet, eli kun tulee vahinko, ei tehdä numeroa vaan vaihdetaan housut ja siivotaan jäljet. Ja toistoa toistoa vaan. Liikaa ei kannata usuttaa ja yöksi laittaisin edelleen "yövaipan" (alkaisin puhua yövaipasta jotta ymmärtäisi että sitä ei käytetä päivällä).

Jotkut lapset hoksaavat itsensä kuivaksi vasta 3-4 -vuotiaana ja sekin on ihan okei. Ei siis kannata ottaa liikaa paineita ja jos kuivaksi opettelusta tulee liian suuri peikko, palata vaippoihin ja yrittää muutaman viikon päästä uudestaan.
 
Minä liputan tuon vanhan puolivuotiaana potalle - ohjeen mukaan. Siinä ei jätetä aihetta lapsen hoksaamisen varaan, vaan opitaan, että pissalle ja kakalle on paikka potassa, ei vaipassa.

Aloittajalle tästä ei ole hyötyä, koska 2-vuotias pitää jo opettaa pois siitä tavasta, että housuun lasketaan, kun on hätä.

Jotkut pitävät harkkahousuja kalliina, mutta miettikää, mikä määrä rahaa vaippoihin uppoaa, kun niitä käyttää neljä vuotta!
 
Olen aloittaja ja siis meillä oli potta ennen 2v ikää (en muista milloin ostimme tarkalleen ehkä 1,5v tienoilla)ja poika sai siihen tutustua rauhassa mutta vasta 2 ikävuoden tienoilla ollaan yritetty istuttaa pottaan ja vasta viime aikoina osaa ilmaista myös hätäänsä mutta siitä huolimatta kieltäytyy menemästä enkä usko että väkipakolla pottaan meneminen tuottaa hyviä tuloksia koska näitäkin on nähty....
 
Ei täällä potalle/pytylle pakottamiseen ole kukaan yllyttänytkään, sehän on tosiasia, ettei sillä saavuta mitään, päin vastoin.

Täällä vaan ollaan yritetty sanoa, että pottaan olisi voinut ruveta lasta tutustuttamaan heti silloin kun lapsi osaa istua itse, yleensä varmaan juuri siinä puolen vuoden ikäisenä tai niillä main. Siinä aivan alkuvaiheessa ei siis olisi ollut heti merkitystä sillä, tuleeko sinne pottaan mitään, mutta jos lapsi olisi istunut potalla rutiininomaisesti monta kertaa päivässä jo pienestä pitäen, niin väkisinkin jossain vaiheessa sinne tuotostakin tulee, ja silloin pitää muistaa kiitellä ja kehua lasta. Samalla potalla istumisesta olisi tullut lapselle tuttu, arkinen asia silloin, kun lapsen oma tahto ei vielä ole ihan niin pitkälle kehittynyt kuin 1,5-2,5-vuotiaalla jo on. Koko prosessi olisi siis ollut hyvä aloittaa aikaisessa vaiheessa pikku hiljaa, mutta kun nyt on aloittajan tilanteessa mennyt pidempään koko sen pottailun aloituksen kanssa, niin haastetta on varmasti enemmän lapsen totuttamisessa siihen pottaan jo lähtökohtaisesti. Lapsi joutuu nyt myöhäisemmässä vaiheessa toisella tavalla opettelemaan asian, kun tietoisuus omasta kehosta on eri tasolla kuin puolivuotiaalla. Siihen tarvitaan pidempi aika, kaiken sen oppimiseen, mikä tarvitaan siihen, että oppii päästämään pissan ja kakan muualle kuin sinne vaippaan.

Sitä ei aloittaja kertonut, onko lapsi päivähoidossa, silläkin voi olla vaikutusta suuntaan tai toiseen. Joskus hyvinkin alkanut pottailu saattaa ottaa takapakkia, jos tarhassa tapahtuu jotakin siihen liittyvää, mikä vaikuttaa lapseen, mutta on sellainen tapahtuma, jota aikuinen ei huomaa tai ei osaa ajatella sen olevan merkityksellistä.

Vaipattomuudesta, ainakin osittaisesta, voisi olla hyvä aloittaa, niin kuin aiemmin on mainittu, kun lapsi tiedostaa hädäntunteen kuitenkin. Pitää vaan kestää tiukkana se lapsen vastustus. Kyllä se siitä, kun lapsi oppii kuitenkin koko ajan uusia asioita, tämä on yksi niistä.
 
Jos potta aiheuttaa kovin suurta vastustusta voi pieni taukokin auttaa siinä. Mutta jos vastustusta on aina ja joka tapauksessa niin loputtomiin ei voi taukoilla vaan jatkaa vain hellästi potalle ohjaamista. Vaipattomuus, mistä on puhuttu voi tosiaan auttaa lasta hoksaamaan asian. Kesä lähestyy ja silloin se on helpompi toteuttaa. Samoin se voi autaa, jos antaa lapsen tulla vessaan, kun itse käy siellä ja kertoo että äiti/isi tekee pissat ja kakat pönttöön. Esimerkin voima on lapsille iso asia. Toivottavasti pottailu tai suoraan pöntöllä käynti alkaa pian sujua. :)
 
Poikalapsen kohdalla voi myös siirtyä suoraan seisaaltaan pöntölle(+suihkuun, pihalle) pissimiseen, varsinkin jos potalle istuminen vastustaa. nyt voi jo helposti myös pissiä pihalla - ja tämäkin niin paljon helpompaa pojille!
 
me otettiin potta käyttöön 10kk ikäisenä ja aika pian poika oppi jo tekemään kakat sinne. tulkittiin vaan ilmeestä että nyt on kakat tulossa ja nopsaan potalle. joskus puol vuotta myöhemmin osas jo itse pyytää potalle kun oli kakka tulossa.

sittemmin on yritetty opettaa potalle myös pissalle, tossa vajaa 2v iässä oli vahingossa melkein kuukauden jakso kun olikin lähes päiväkuiva, mutta sit alkoi protestit pottaa vastaan. onneks pahin vastustus meni ohi, mut nykyään sit satunnaisesti tekee pottaan pisut. useamman kerran päivässä käydään. palkintotarrat on välillä ollu käytössä, mut tällä hetkellä nekään ei kiinnosta. pikkuhiljaa jatketaan ja luotan, että jossain vaiheessa taas tulee parempi herkkyyskausi ja päästään kuivemmaksi ja vähennettyä vaippoja. ikää kuitenkin vasta 2v 3kk.
 
Olen aloittaja. Vihdoin suostuu potalle pissalle ja tullutkin pissa pottaan muutamia kertojamutta edelleen tulee vahinkoja (osakseen koska ei malta istua potalla tarpeeksi kauan) mutta kakalle ei suostu potalle ollenkaan...näen ja hän itse sanoo kun kakka on tulossa mutta sen sijaan että menisi potalle kakalle niin kieltäytyy ja haluaa kakata vaippaan.
 
Se on jo eteenpäin, kun pissa tulee edes välillä pottaan. :) Varmasti hänkin oppii kuivaksi omaa tahtiaan.
 
Harva koululainen enää vaipoissa kulkee.. Meillä on menty tässäkin asiassa hyvin lapsentahtisesti ja lapset oppineet aika myöhään kuivaksi. Yrityksestä ei ole ollut puutetta, vaan reilusti alle 1v iästä istutettu potalla säännöllisesti, on palkittu, on oltu ilman vaippaa, housuja jne. Kaikki lapset eivät opi samaan aikaan kuivaksi ja sekin on vain vanhemman hyväksyttävä. Myös perhetilanteet ja asumismuodot ovat kaikilla eri ja asettavat ne raamit, missä on mahdollista toteuttaa kuivaksi opettelua. Meillä on esimerkiksi ollut kolme kuivaksiopettelevaa vaippaikäistä samaan aikaan, mikä asetti omat haasteensa pottaharjoitteluun. Tilanne on aivan eri, kun on vain yksi vaippoja käyttävä taloudessa ja muut osaavat jo itse hoitaa vessahommansa.

Meillä on yökuivia oltu vasta vajaa 4v iässä ja samoja aikoja oppivat sitten myös päiväkuiviksi. Jos joku on sitä mieltä, että olen opettanut lapset väärin tai ollut vain laiska opettaja, olkoon sitä mieltä. Lopputulos on tärkeä minulle.
 
Meillä omapäisellä esikoisella meni pitkään kuivaksi opettelu, vastusti pottaa kovasti vaikka oltiin totutettu häntä siihen jo 1 v. lähtien. Noin 3,5 vuotiaana taisi sitten vihdoin oppia kuivaksi. Meillä oli tarrataulu käytössä ja kun sai tietyn määrän tarroja sai palkinnon. Auttoi hiukan vähentämään kädenvääntöä. Mutta kyllä välillä taistelu oli kovaa! Lopulta vaipasta luovuttiin kokonaan kesällä, sai käydä pihalla pissalla ja hän huomasi kuinka kivaa on ilman vaippaa. Paljon kehuja aina kun onnistui. Paljon on lapsen temperamentista myös kiinni miten helposti onnistuu, ja kaikki kehittyy omaan tahtiin. Kuopus alkoikin käydä potalla jo 1,5 v. säännöllisesti ja 2 v. oppi kuivaksi kokonaan. Isoveljen esimerkki auttoi todella paljon!
 
Taas ajankohtainen ketju. Aloitetaan kuopuksen kuivaksiopettelu kun mulla alkaa loma kesäkuun puolivälissä. Esikoinen oppi kesän aikana täytettyään 2v (toukokuussa), kuopus on muutaman kk nuorempi (syyskuinen) mutta yritetään silti. Molemmat on istuneet potalla puolivuotiaasta ja tehneet hyvin asiansa jossain vaiheessa, sitten päästyään vauhdin makuun pottailu on unohtunut ja nyt sitten kohta vaihdetaan harkkahousut käyttöön ja rullataan matot pois. Katsotaan osuuko kuopukselle herkkyyskausi vai meneekö vaikeaksi. Nyt on välillä kantanut potan vessasta istuntoa varten, välillä taas juoksee karkuun kun ehdotan pottaa kun päkistää kakkaa vaippaan...
 
On se kyllä todella vaihtelevaa tämä kuivaksi oppiminen ja sen opettelu jo yhdellä lapsella, kaikki on niin erilaisia. Välillä pottailut menee loistavasti ja välillä kaikki siihen liittyvä on nollassa. Niitä herkkyyskausia tulee ja menee jatkuvasti nopeallakin syklillä.

Meillä harjoitellaan nyt kotona potalla käyntiä niin, että poika on alushoususillaan, välillä poika haluaa harkkahousut päälle. Nyt kun kesä on taas täällä, niin on paljon helpompaa kun saa matot pois lattioilta ja on helppo siivota sotkut jos niitä tulee.

Tässä ketjussahan oli alunperin puhetta siitä, kun keskustelun aloittaja oli aloittanut lapsen pottaan tutustuttamisen kohtuullisen myöhään, noin 2 vuoden iässä. Sillä on varmasti ollut jokin vaikutus asiaan aloittajan tapauksessa.

Kieltämättä itseä välillä turhauttaa, kun ensin tulee todella hyvää edistystä, ja sitten taas takapakkia, ja täytyy itseä muistuttaa siitä, ettei kuivaksi oppiminen aina ole täysin suoraviivaista, kuten ei mikään muukaan oppiminen. Välillä poika muistaa hyvin mennä potalle hädän tullen kun vaipan tilalla on alushousut tai harkkahousut, välillä taas kaikki tulee housuun. Vain silloin kun on kokonaan ilman mitään, menee aina potalle hädän tullen. Olen yrittänyt olla painostamatta, ja se on kyllä auttanut varmasti paljon. Poika saattaa käydä potalla omatoimisesti ilman vaippaa ollessaan, kun ei muistutella siitä joka välissä.
 
Meillä kun ei pottailu oikein lähtenyt käyntiin millään vaikka oli pitkään yritetty niin päätettiin sitten jättää päivävaipat kerrasta pois ja aluks oli täysin ilman housuja kotona. Alkoi sujua paljon paremmin, poika on nyt noin 2v10kk. Joskus on alushousut, housut, joskus ei:rolleyes: omatoiminen riisuminen on hänellä vielä vähän hankalaa jos pitää vessaan päästä ja en ole siinä sillä sekunnilla:grin melkeinpä aina käy potalla tai pöntöllä tekemässä tarpeensa, välillä vahinkoja sattuu, mutta kehitystä tapahtuu kokoajan:grin
 
Takaisin
Top