Minkä lähteen mukaan koronavirus tarttuu herkästi? Tähän asti kaikki lukemani artikkelit (joiden tietoihin näemmä sinäkin perustat tietosi) toteavat, että yksi sairastunut levittää viruksen keskimäärin vähän yli kahdelle muulle.
Jos oletetaan, että perheessä on isä, äiti ja lapsi. Toinen vanhempi saa tartunnan ja tulee kotiin. Kertoisitko nyt tämän esimerkin puitteissa, miten on mahdollista, että virus tarttuu mielestäsi herkästi, mutta sairastuttaa vain kaksi - todennäköisimmin oman perheensä, koska viettää heidän kanssaan eniten aikaa?
Jos verrataan oikeasti herkästi tarttuvaan tautiin, tuhkarokkoon, samassa tilassa oleskelu riittää tartunnan saamiseen. Yksi sairastunut voi siten tartuttaa akuutin vaiheensa aikana reilusti enemmän kuin 2 - 3 (olettaen nyt rokottamaton populaatio kuten tilanne on koronan kanssa).
Toisekseen, kausi-influenssa ei ole ennustettavissa oleva siinä mielessä, että siihen pystyttäisiin kehittämään toimiva rokote jokaisella esiintymiskerralla. Joitain vuosia takaperin oli juuri tuollainen tilanne, ja poikkeuksellisen monta rokotettua sairastui influenssaan. Syynä oli se, että rokotteeseen oli valittu ehdolla olleista viruskannoista se, joka silloin vaikutti todennäköisimmältä, mutta pieleen meni.
Ja vielä viimeiseksi: Alussa toteat, että tilanne voi muuttua nopeasti. Miksi? Mitä sellaista ehkä uutta voisi tapahtua, että tilanne muuttuu radikaalisti?