Päiväunien pois jäänti

litranmitta

Keskustelun kolmiottelija
Kesäkuiset 2022
Kesäkuiset 2024
Minkä ikäisinä muilla on alkanut päikkärit poistua? Entä miten olette selvinneet tämän vaiheen, kun lapsi tavallaan tarvitsis unet, mutta niille nukahtaminen kestää ikuisuuden ja päiväunellisina päivinä illalla nukahtaminen on vaikeaa (ja vastaavasti jos ei nuku päikkäreitä, on illan viimeiset tunnit paljon väsykiukkua ilmassa 😅). Täällä asustaa 2 v 2 kk muutenkin hieman keskimääräistä vähäunisempi tahtotaapero, joka on loppukesän ajan taistellut unta vastaan, ja äitiäkös harmittaa oman lepohetken puute, jonka taaperon + vauvan yhtäaikaiset päikkärit olis voinut mahdollistaa 🥴
 
Minkä ikäisinä muilla on alkanut päikkärit poistua? Entä miten olette selvinneet tämän vaiheen, kun lapsi tavallaan tarvitsis unet, mutta niille nukahtaminen kestää ikuisuuden ja päiväunellisina päivinä illalla nukahtaminen on vaikeaa (ja vastaavasti jos ei nuku päikkäreitä, on illan viimeiset tunnit paljon väsykiukkua ilmassa 😅). Täällä asustaa 2 v 2 kk muutenkin hieman keskimääräistä vähäunisempi tahtotaapero, joka on loppukesän ajan taistellut unta vastaan, ja äitiäkös harmittaa oman lepohetken puute, jonka taaperon + vauvan yhtäaikaiset päikkärit olis voinut mahdollistaa 🥴

Kuullostaa tutulta. Meillä kanssa pieni ikäero ja harvassa on ne kerrat kun nämä nukkui päikkäreitä yhtä aikaa. Aika raskastahan se on kun sitä lepohetkeä ei enää ole ja lapset on tosi pieniä vielä. Kyllä mä muistan olleeni välillä todella väsynyt ja se ratkaisu oli odottaa että lapset kasvaa… ❤️

Meillä lapset käy nykyään hoidossa muutaman tunnin päivässä 3-4 kertaa viikossa. Mut silloin kun ovat kotona niin helpompaa on.

Nyt meillä on tuleva 5.v sekä 3.v ja onhan tämä siitä huolimatta että lapset on erityislapsia ja välillä haastavia, paljon helmpompaa kuin silloin kun nämä oli pienempiä erityislapsia. 😂
Ehkä se kun esikoisella sitä ymmärrystä on jo niin paljon enemmän, että esim. odottaminen on mahdollista ja hän ymmärtää jo ettei kaikki tapahdu heti.

Sisko taas vastaa tarpeillaan tällä hetkellä samaa kuin vuosi sitten, eli hän on se jolla on enemmän haastetta.

Mut voin luvata että helpottaa kyllä! Kokeilet joka väliin mihin kykenet ottaa omaa aikaa. Mä otin omaa aikaa siivoamalla ja pyykkäämällä laittamalla esikoiselle luutun käteen ja imurin. Hän imuroi nimittäin heti kun oppi kävelemään ja imuroi edelleen. 😂

Yrittää antaa jotain ”tärkeitä” tehtäviä isommalle että ehtisi hetken istahtaa pienemmän kanssa ja vaikka selata puhelinta.
 
Esikoinen oli kai 2,5v paikkeilla kun totesin, että päiväunet saa jäädä. Pian sen jälkeen päätin, että hän saa mennä päiväkotiin aamupäiviksi, niin mulle jää lepotauko kakkosen aamupäiväunien ajaksi.
 
En muista missä kohtaa jäi pois, ehkä jossain kolmen vuoden tienoilla. Me otettiin käyttöön päivälepo. Luetaan sylissä kirjaa, joskus kuunnellaan äänikirjaa. Joskus suostuu kans pötköttelemään muualla kuin sylissä äänikirjan kanssa, niin saa hetken huokasta.

Päiväkodissa saattaa vielä nukkua päiväunia. Huomaa kyllä sitten, että tosi vaikea nukahtaa yöunille.
 
Nuorempi oli parivuotias, kun päikkäreille ei ollut enää helppo nukahtaa joka päivä. Kun sängyssä/vaunuissa vain pyörittiin n. 45 min. niin annoin olla. Niinä päivinä yritti sitten keksiä jotain hauskaa/jännää tekemistä, kun se väsy meinasi kuitenkin iskeä myöhemmin päivällä/alkuillasta. Äkkiä vaatetta niskaan ja ulos hetkeksi tai duplotornia rakentamaan ym. Päikkäripäivinä tämä muutenkin luonnostaan iltavirkku tyyppi valvoi vähintään puolille öin. :Smirking Face::Grimacing Face: Siinä oli pakko oppia ajattelemaan omia asioitaan, kun nukahtaminen venyi. Parin kuukauden sisällä jäi säännölliset päikkärit pois. Sai sitten ottaa torkut niinä satunnaisina päivinä, kun selvästi väsytti.
Onneksi nukkuu nyt 3-v 10-12 tuntia yössä, niin saa siinä vähän omaa aikaa.
 
Meillä toinen lopetti juuri tuolloin, 2v2kk iässä. Oli väsynyt, mutta ei suostunut yrittämäänkään nukkumista, pyöri ja leikki sängyssä tunninkin. Ei siinä loppujen lopuksi mahdottomia aikoja kulunut, kun hän jo jaksoi iltaan ihan hyvin, alussa tietysti illat oli kiukkua. Kesäloman jälkeen ei päiväkodissakaan nukkunut kuin satunnaisesti. Niinä päivinä illat venyi sitten kunnolla.
Tuo päiväunen aikaisesta omasta ajasta luopuminen on kyllä tuskaisaa! Innostuisiko esikoinen äänikirjoista? Niihin totuttamalla voisi pikkuhiljaa saada vähän sitä rauhallista aikaa päivän keskelle ja lapsi saisi lepohetken. Vielä ei varmaan kuuntele yksin (tai meillä ei ainakaan tuossa iässä olisi kuunnellut yksin), mutta niiden avulla ei vanhemman itse tarvitse olla seremoniamestari ja äänessä.
 
Meillä nukkuu yhä 3 v päiväunet niin hoidossa kuin kotonakin ja varsinkin kotona ollessa saattaa nukkua pitkät päikkärit.
Jossain kohtaa oli kausi että näytti unien jäävän mutta onneksi ei heti luovutettu. Huomaa heti lapsesta jos unet jää väliin 🥴☹️ huomaan että ne päiväunille rauhoittumishetket on tärkeitä uusien asioiden opettelun läpi käyntiä ja lapsi unta tarvii että jaksaa keskittyä ja opetella uusia asioita ja käyttäytyä 😇🫣😅
Nukkuu yöt hyvin ja silti tarvii päivällä levon 🤔
Viikonloppuna juuri pienen tuhistessa mun kyljessä mietin että harmittaa hirmuisesti kun nuo rauhalliset yhteiset hetket jää pois jossain kohtaa. Ei oo ollu kun pienempänä äidin omaa aikaa 🫣Usein muksu haluaa että vanhempi on päiväunilla myös ja vaikka ei saisi itse nukahdettua niin on itsellekin hyvä huilaustauko ja päiväkodissa varmasti lapselle tärkeä hetki rauhoittua ja huilata kun hektistä hälinää on ruokailussa, päivän puuhissa tms. En itsekkään jaksaisi työpäivää ilman kunnon ruokatunti stoppia ja niitä kahvi ja ruokatunti taukoja ei ole hoidossa 😇😅🫣Iltaisin kuitenkin väsyttää itseänikin ja on aivan eri fiilis kun päiväunien aikaan kun voidaan yhdessä köllötellä yhdessä 🤭 meillä on tiukka linja että yöunet täytyy nukkua omassa sängyssä mutta päiväunet voi nukkua meidän sängyssä 🙂😊
 
Hoidossa 4v nukkuu edelleen päikkärit, kotona vaihtelevasti, aina ei malta, mutta jos vaikkapa automatka ajoittuu 12-15 välille, niin ihan varmasti nukkuu, joskus muutenkin. Esikoinen nukkui päikkärit hoidossa ihan niin pitkään kun mentiin päikkäreille (oisko jäänyt eskarissa pois vasta) ja kotona hänellä jäi suurinpiirtein siinä 4-5v pois.
 
Meillä 3,5v nukkuu kotonakin päiväunet, vaikka hän yrittääkin sanoa vastaan. Sen huomaa, jos ei nuku. Toki on niitäkin päiviä, kun pyörii päiväuniaikaan sängyssä ja uni ei vaan tule, mutta 90% kerroista nukahtaa. Ja sit ei välillä haluaisi herätä päiväunilta, kun pääsee nukkumisen makuun :Smiling Face With Open Mouth And Cold Sweat:
 
Esikoisesta en muista, mutta kuopus olo 2v 10kk, kun jätettiin kotona päiväunet pois. (Muistan niin tarkkaan, koska oli joululomalla.) Päiväkodissa nukkuu yhä vaihtelevasti. Jätettiin pois, kun päiväunille nukuttaessa meni tunti.ö ja sitten nukkui max tunnin. Ja tämä kostautui illalla niin että nukuttamisessa meni 1-2 tuntia. Todettiin ettei mitään järkeä tässä nukutustaistelussa. Illat rauhoittui ja unta tulee varmaan yhteensä yhtä paljon kuin ennen, koska nukahtaa niin paljon nopeammin illalla ja nukkuu aamulla yhtä pitkään.

Joku jo mainitsi päivälevon. Mekin otettiin se käyttöön ja joko luetaan tai kuunnellaan äänikirjaa vähän aikaa. Äänikirjaa kuuntelemalla saa melkein omaa aikaa, joskin nykyisin lapsi haluaa kuunnella sitä sylissäni eli se oma aika on yksikätistä puhelimen selaamista. Joka tapauksessa lapsi jaksaa loppupäivän paremmin, kun rauhoittuu vähäksi aikaa kuuntelemaan tarinaa.

Se oman ajan väheneminen kyllä alkuun tuntui, mutta koska lapsi käy osa-aikaisesti päivähoidossa se vaikuttaa lähinnä lomilla ja viikonloppuna (ja sairastellessa).
 
Takaisin
Top