Päivärytmi (ja sen muuttaminen)

Keskustelun 'Laskettu aika heinäkuussa 2015' aloitti hannanna, 15 maalis 2016.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. hannanna Asioista perillä oleva Heinäkuunmammat 2015 Kesämammat 2017

  En löytänyt vastaavanlaista keskustelua ja niinpä kysäisen: miten tarkka päivärytmi heinäkuisilla on? Kuinka monet päikkärit teillä nukutaan? Entäpä aterioiden määrä ja yöunet?

  Heräilen tähän asiaan nyt, sillä toiveena olisi todella saada öitä rauhoitettua. Unikoulu auttoi jonkin verran ja nyt entisen 6-10 yösyötön sijaan poika syö kerran tai kaksi yössä. Poika silti heräilee joinakin öinä edelleen 1-2 tunnin välein, toisinaan nukkuu hieman pidempiä pätkiä. Isoin ongelma tällä hetkellä on hyvin aikaiset aamut: poika herää uuteen päivään useimmiten viiden maissa, silloin tällöin nukkuu hieman pidempään (= kuuteen), joskus saattaa herätä jo puoli viiden pintaan. Ja silloin ei mikään auta, jätkä ei nukahda uudestaan sylittelyllä, tassuttelulla, tissillä tai millään. Olen itsekin aamuvirkku ja mielelläni heräisin 6-7 maissa, mutta tuo viisi on liian aikaisin - jo siksikin, että silloin poika on ihan valmis ekoille päikkäreille jo seitsemän pintaan ja koko päivä menee muutenkin silloin enemmän tai vähemmän kitinäksi.

  Siispä on ryhtiliikkeen aika. Säännölliset nukkumisajat, säännöllinen ruokailurytmi - ja tätä hyvin tiukasti nyt ainakin alkuun, kunnes tilanne alkaa helpottua. Tähän asti olen ajatellut, että hyvä kun päivässä on tarvittaessa joustoja ja liian tiukat rutiinit sitovat liikaa, mutta ei auta, haluan paremmat yöunet. Pitää nyt vain jonkin aikaa suunnitella liikkumiset tämän mukaan, max tunnin joustoilla... Tarkoitus on hieman venyttää nukkumaanmenoa (18-19 ---> 19-20) sekä mahduttaa iltapäiviin mukaan päivällinen (pojalla tuntuu olevan pohjaton ruokahalu!). Aiemmin päivällinen ei ole kerta kaikkiaan mahtunut mukaan ohjelmaan, sillä poika on mennyt niin aikaisin nukkumaan.

  Tällaista hahmottelin nyt kokeiltavaksi:

  6:00 ylös (aikaisintaan, ja tähän asti ollaan sängyssä, vaikka ei enää nukuttaisi), maito, pesut, aamupuuro
  8/9 päikkäreille (n. 2 h)
  10:30/11:30 lounas
  Kotipuuhastelua, puistoilua tms.
  13/13:30 välipala (maito+joku hedelmä)
  13:30/14:30 päikkäreille (1,5-2 h)
  15:30/16:30 päivällinen
  Tässä välissä leikitään, puistoillaan, kylvetään tms.
  18/19 iltapala, iltapesut, yökkäri päälle, maito, sadut ja lorut
  19/20 nukkumaan

  Mitenkäs muilla? Onko ollut tarvetta muuttaa rytmejä ja miten siinä on onnistuttu?
  Last edited: 15 maalis 2016
 2. Jebsu Piirimestaruustason postaaja Tammikuiset 2021 Heinäkuunmammat 2015

  Meillä on muodostunut tässä oikeastaan ihan vaan ruokailujen kautta seuraavanlainen päivärytmi (jossa päiväunet on kyllä ihan miten poikaa sattuu nukuttamaan - eli vähän niin ja näin..). En ole aktiivisesti mitään yrittänyt muuttaa, mutta meillä on tuo yöunille käynti aikaistunut, kun ennen se saattoi olla 21-22...

  Välillä poika yrittää herätellä jo puoli kuuden-kuuden aikoihin, mutta on tyytynyt siihenkin, että jää pinnikseensä ja nukkuu kyllä vielä sen tunnin.
  Mutta siis..

  7-7.30 heräillään
  8-8.30 aamupala
  Poika simahtaa joskus 10 aikoihin n. 45 min nokosille
  11.00 lounas
  Joskus 13-14 välillä välipalaa
  Joskus iltapäivästä saattaa ottaa toiset 45 min torkut tai sitten ei
  16.00 päivällinen
  Tässä välissä saattaa ottaa puolen tunnin nokoset jos iltapäivästä ei oo nukuttu..
  18.00 iltapuuro
  18.30 kylpy
  19-19.30 nukkumaan

  Yöllä herätään kerran syömään - yleensä 2-3 välillä. Heräilee tuon kerran lisäksi 1-5 kertaa.. Riippuen vähän hampaiden tulosta, ilmavaivoista, liikkumisen opettelusta jne..

  Edit. Haluisin kyllä ehkä muuttaa rytmiä niin, että ottais mielummin vaikka yhdet pidemmät kunnon päikkärit..
  Last edited: 15 maalis 2016
 3. Helmeri Sanaisen arkkunsa ammentaja Helmikuun äidit 2019

  Meillä on Hannanna aika lailla juurikin tuo rytmi jota olet suunnitellut. Sillä poikkeuksella että siltikin toisinaan herätään viideltä. Näin on ollut jo pitkään ja olen itse aikalailla tottunut asiaan. Tänään noustiin kymmentä vaille viisi. Lohduttaudun sillä että kyllä se sitten teininä nukkuu.
  • Tykkään Tykkään x 1
 4. MiisaS Kommentoinnin ninja Heinäkuunmammat 2015

  Meilläkään ei nyt mitään paperille kirjoitettua päivärytmiä ole, mutta suurinpiirtein näin se menee:

  7.00-8.00 herätään
  8.00-9.00 aamupala
  Tässä välissä hetki leikkiä
  10.00 päiväunet (joskus kestää puol tuntia ja joskus 2,5 tuntia...)
  12.00-13.00 lounas (liharuoka)
  Leikkiä
  15.00 välipala
  15.30 päiväunet (kesto vaihtelee)
  17.00-18.00 päivällinen (kasvisruoka)
  Leikkiä
  19.00 --> iltatoimet, pesut, yökkäri, puuro, maito yms.
  20.00-21.00 nukkumaan

  Jos ollaan päivän aikana paljon menossa, niin sit noi ajat saattaa mennä ihan päälaelleen. Tänään nukkui yhdet 2h unet ja yhdet n.1,5h unet, mut esim. viime perjantaina nukkui vaan kolmet puolentunnin unet. Pääsiäisenä tosiaan varmaan yritetään päästä yösyötöstä eroon ja voi olla et sit toi herääminen aamulla aikaistuu. Oon vähän ite miettinyt, että jos sinne kuuteen asti saisin sen aamun venytettyä (kun todistettavasti lapsi on sen 9-10 tuntia pystynyt olla maidotta, ni toi ois ihan realistinen tavoite), mut täytyy nyt sit kattoa miten meijän käy sen kanssa.
 5. Lyydia Asioista perillä oleva Heinäkuunmammat 2015 Tammimammat 2018

  Meillä on rytmi muodostunut itsestään, enkä ole joutunut muokkaamaan sitä. Minäkin toivoisin että olisi yhdet pidemmät päikkärit, meillä saattaa olla vieläkin kolmet torkut, yhdet ei oo kertaakaan riittäneet. Päikkärit nukutaan vähän miten sattuu...

  7.30- 8.00 herätys, pesut ja puuro
  10-11 nukahtaa päiväunille n. tunniksi
  12- 13 luonas
  15.00 1-2 tunnin unet, joskus näihin aikoihin välipalaksi hedelmäsosetta jos ei nukukaan
  17-18 päivällinen, saattaa myös ottaa tässä kohdassa lyhyet unet, riippuen miten on nukkunut päivän aikana muuten
  19 kylpy, jos kylvetään
  19.30- 20 iltapuuro
  20.30-21 maitoa pullosta ja nukkumaan

  Yöllä tarvitsee maitoa kerran tai kaksi. Ensimmäisen kerran heräilee klo 1-2.30, toisen kerran 4-6. Toisella herätyksellä saattaa riittää tutti ja kyljen kääntäminen, ekalla heräämisellä menee yleensä maitoa 120ml.

  Ruokien yhtetydessä saa maitoa tai vettä nokkamukista, muuten saa maitoa pullosta silloin kun haluaa, useimmiten herättyään päiväunilta.
 6. Yomanda Luottohahmo langoilla Heinäkuunmammat 2015

  Meillä ei ole tiukkaa rytmiä ja koen sen helpommaksi vaihtoehdoksi vielä (vauvantahtisesti mennään), sillon ei tarvii suunnitella joka ikistä menoa niin kellon tarkasti.. Ainut mistä on alusta asti pidetty kiinni on että nukkumaan mennään 21 :).. Mutta tässä semmonen noin rytmi:
  6:45-8herääminen (voi luoja kun kaiholla muistelen sitä että nukuttiin ysiin)
  Tissittelyllä mennään aamupalat..
  9-11 aamupäivä unet riippuu millo on heränny, nukkuu yleensä 30min.. Jos ollaan liikenteessä ni nukkuu ku nukuttaa
  11-12 lounas
  12-13 jälkeen vaunulenkille, nukkuu 1-2h, vaunulenkki voi jäädä välistä jos on liikenteessä, sillo nukkuu autossa tai rattaissa
  16-17 päivällinen (joinain päivinä ei syödä, riippuu kiinnostuksesta)
  17-19 välissä toivottavasti nukkuu, muuten illalla raivariiiit :wink, tällöin nukkuu 0,5-1h
  20 iltapuuro
  21 nukkumaan

  Väleissä touhutaan, yökkäriin puetaan klo 18-19 välissä.
  Herää yöllä vaan sillo ku syö (0:30-2 välissä ja klo 5) ja varmaan näistäki kahdesta kerrasta sais toisen pois jos jaksas puuttuu

  Ja nii aina ollu selkee se et yöllä on pilkkopimeetä ja päivällä valosaa
 7. hannanna Asioista perillä oleva Heinäkuunmammat 2015 Kesämammat 2017

  Kaksi päivää on nyt menty tiukalla rytmillä ja eron huomaa heti! Öissä sen verran, että yksi yösyöttö on riittänyt parina edellisenä yönä. Poika kyllä herää noin 23 aikaan, mutta nukahtaa ilman tissiä aika pian uudelleen ja syö sitten vasta joskus 2-3 maissa. Aamulla herätys on edelleen ollut vähän viiden jälkeen, mutta ollaan venytetty sängystä nousemista kuuteen. Mutta nämä kaksi tarkkaan rytmitettyä päivää, ai että! Jätkä on nukkunut kahdet kunnon unet, väliajat ollut virkeä ja syönyt hyvin. Eilen rohkaistuttiin jopa illalla päivällisen ja iltapalan välissä käymään pikku kauppareissulla, mitä ei ennen olisi voinut kuvitellakaan, kun pojan illat ovat olleet pelkkää väsykitinää. Ja hyvin meni, ei lainkaan vinkumista! Molempina iltoina on jaksettu valvoa lähemmäs kahdeksaa, joten ehkä voisi olla toivoa, että aamuherätyskin pikkuhiljaa hieman myöhäistyy.

  Joustava päiväohjelma olisi ihanaa ja rentoa, mutta mieluummin suunnittelen päivän menot sekä puuhat tarkemmin ja otan iloisen, tyytyväisen vauvan sen kitisijän sijaan. Eiköhän sitten voi taas joustaakin enemmän, kun saataisiin rutiinit kohdilleen.
  • Tykkään Tykkään x 3
 8. SeToinen Seurustelun sensei Heinäkuunmammat 2015 Toukomammat 2017

  Samaa mieltä että pidän rutiineista kiinni niin paljon ku mahdollista koska se takaa tyytyväisemmän lapsen ja multa säästyy hermot :D huomaa että vanhemmat ihmiset on vähän sitä mieltä että ei niin tarvis olla tiukka, koska ennen vanhaan blaablaablaa.. :D
  • Tykkään Tykkään x 1
 9. SeToinen Seurustelun sensei Heinäkuunmammat 2015 Toukomammat 2017

  Nii piti kirjoittaa vielä että esim. Mun veli ja avovaimonsa sit taas ymmärtää hitokseen hyvin, heillä 1,5v ja 4v muksut.. Että ehkä se aika todella kultaa muistot tässäkin asiassa :D
 10. MammaMaria Päivystävä dosentti Huhtikuunmammat 2014

  Säännöllinen päivärytmi on avain hyviin yöuniin. Mä oon siis herättynyt päiväunilta. Esim. Aamupäivällä saa nukkua maks tunnin klo 9-10 ja sit iltapäivällä menee klo 13 ja saa nukkua kuin pitkään vaan. Yleensä nukkuu klo 16 asti. Ja joka aamu herää klo 6.20 ja on illalla klo 18.30 nukkumassa. Sit ku tuntuu siltä, ni ekat päiväunet jää pois. Esikoisella jäi n.9kk iässä, mut sit päiväunet aikastu.

  Meillä joskus heräillyt klo 5, mut silloin saa tutin suuhun ja juttelee yleensä ittensä uneen. On siis omassa huoneessa, joten kaikkea turhaa ei sieltä tuu ees kuultua. Mieshän meillä muutenkin herää ja hoitaa tätä nukkumisasiaa nykyään, mut oon iteki kartalla :wink
  • Tykkään Tykkään x 1
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1
 11. hannanna Asioista perillä oleva Heinäkuunmammat 2015 Kesämammat 2017

  Nyt on jäänyt se yksikin yösyöminen pois ja viime yönä poika rauhoittui kolmen maissa herätessään silittelemällä takaisin uneen. Aina ennen on joutunut nostamaan syliin ja kanniskelemaan hetken. Mahtavaa! Aamut tosin alkaa edelleen liian aikaisin, mutta en viitsi edes valittaa, kun muistan että kuukausi sitten vielä heräsin 10x yössä syöttämään :)
  • Tykkään Tykkään x 4
 12. Yomanda Luottohahmo langoilla Heinäkuunmammat 2015

  Meillä on muutamana yönä tutitettu puolilta öin - kahden välillä niin nyt nukkuu neljään, jollo syötän ja jatkaa unia
 13. Windy87 Piirimestaruustason postaaja Joulumammat 2016 Syysmammat 2018

  Meillä suunnilleen muodostunut rytmi näin:
  8-9.30 herätään ylös, aamupuuro, pesut ym.
  Ei enää tässä välissä nuku päikkäreitä, leikkiä
  11-12 lounas
  12-14 ulkoilua, leikkiä, mahdollisesti puolen tunnin päikkärit
  13.30-14 välipala
  14-17 kotitouhuja, kyläilyä yms, koirien lenkitys vaunuilla
  16.30-17 päivällinen
  17-19 puolen tunnin päikkärit yleensä tässä välissä, leikkiä
  19.30-20 iltapala, iltapesut ym
  n. 21 nukkumaan

  Päikkärit nukkuu miten millonki, aina nukkunut vähä nuukanlaisesti päivällä. Yöunista oon huomannu sen verran että melko tarkalkeen 12h jaksaa nukkua/loikoilla, joten jos menee nukkumaan ysiltä, saa aamulla nukkua vastaavasti ysiin. Jos seiskalta, pitää ylöskin päästä viimeistään seitsemältä. Eli voi vähän ite ennakoida jos aamulla menoa tai haluaanukkua pitempään. Maitoa syö päivän mittaan aterioiden väleillä, yöllä tahtookin edelleen n. 5krt tissille
 14. Jebsu Piirimestaruustason postaaja Tammikuiset 2021 Heinäkuunmammat 2015

  Poika on alkanut itse siirtyä kesäaikaan.. Herätys tuntia aiemmin ja tietty myös sitten ruokailut. Ainut vaan, että nukkumaan hänet saadaan ihan samaan aikaan kuin aiemminkin :D