Meillä nyt ekat 5kk lapsen kanssa takana. Taloudellisesti ihan Ok ollaan pärjätty tähän mennessä. Tällähetkellä minun vakituinen työ ja vaimon ansiosidonnainen vanhempainraha riittävät kattamaan menot.
Saimme ennen lapsen syntymää maksettua kaikki lainat pois, eli asunnosta tai opinnoista ei ole enää velkaa. Ruoka- ja tavaraostokset tehdään ostoslistan kanssa jotta vältyttäisiin heräteostoksilta. Ostoslistaan sit kootaan viikon mittaan aina mitä tarvitaan ja suunnitellaan ruokia esim viikoks eteenpäin. Suurimmissa tavaraostoksissa tutkitaan voidaanko ostaa käytettyä tai sit kilpailutetaan nettikauppoja mistä saa halvimmalla.
- Meidän vanhemmat ovat tukeneet rahallisesti, ostivat mm. uudet lastenrattaat meille (saimme itse toki valita mitkä halutaan). Myös sukulaisilta ja tutuilta olemme saaneet lastenvaatteita lahjaksi :) Se on ollut merkittävä apu kyllä.
Meillä on kaksi autoa. Ykkösautoon (diesel) kerätään suurin osa kilometreistä ja sillä ajetaan aina kun yhdessä mennään (ja itse kuljen sillä päivittäin töissä). Kakkosauto on sit tarpeen mukaan ajossa, mutta sillä ajetaan mahdollisimman vähän. Kakkosauton ylläpito maksaa jotain 500 eur/v, plus bensat ajon mukaan ja mahdolliset korjaukset päälle. Toki autojen ylläpito on kallista ja vaikka itse osaankin perushuoltoa ja korjauksia tehdä, niin kyllä siinä helposti satasia palaa kun jotain pitää laittaa.
Lastentarvikkeita löytyi hyvin myös käytettynä, esim Suomessa valmistettu hoitopyötä löytyi hyväkuntoisena 100 eurolla (noin 250 euroo uutena). Sama pinnasängystä, löydettiin todella hyväkuntoinen käytetty 40 euroon. Näin ainakin kalustepuolella.
- Vaatteiden osalta en voi sanoa samaa, sillä kustannusmielessä tällä hetkellä suurin haaste on lapsen vaatteet. Hän kasvaa sellaista tahtia ettei sama vaate sovi montaa viikkoa
Ne mitä ollaan esim Torista tai Facesta ostettu käytettynä, ovat usein sellaista loppuunkäytettyä tai joissain jopa outo lemu, että kuitenkin käytetystä on joutunut laittamaan jopa puolet heti sivuun... Kuvista tai ilmoituksesta ei ilmene käytetyn huonolaatuisuus, eli huonoa kokemusta siis käytetyn ostamisesta, harvassa on hyvät käytetyt. Täytyy siis ostaa uutta lastenvaatetta, kallista se on mutta alennuksia ja uusia vaatesettejä täytyy tutkata jatkuvasti (esim 3 bodyn setti kympillä, alempi kappalehinta) - ainakin ovat kunnollista laatua, ei nukattua, kulunutta tai haisevaa. Ja säilyyhän ne toki varastossa sen varalta jos joskus tulee lisää lapsia
Perinteisiä kirppareita ei ole ollut aikaa kierrellä, ehkä sitten kun lapsi vielä kasvaa niin voisi niitä paremmin myös hyödyntää, mutta nettikirpparit ovat pois jo suljettu laatuongelmien vuoksi.
Kesän jälkeen vaimon vanhempainraha putoaa kotihoidon tuelle, liekö netto n.300 euroa/kk niin tulee kyllä tiukat ajat (
oikeesti, työttömyysturvakin on rahallisesti suurempi ja vielä poliitikot ihmettelee miksi ihmiset eivät uskalla perustaa perheitä / hankkia lapsia ). Vielä ei tiedetä kituutetaanko tuolla rahalla sit miten pitkään kotona: Hoitoon ei noin pientä kuitenkaan haluaisi laittaa vielä. Todennäköisesti myös säästöihin täytyy tuolloin kajota rankemmalla kädellä...
Perheen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että rahasta ei riideltäisi vaan käytäisiin järkevää keskustelua (rahasta kun voi saada helposti riidan aikaan :angelic: ). Hyvällä taloudenpidolla ei ehkä kaikesta tarvi säästää ja kituuttaa, mutta järkevästi hillitä kuluja kuitenkin.
Näin aihetta sivuten: Onkos teillä perheessä vanhemmilla omat tilit vai yhteinen tili?
Me siirryimme ennen lapsen syntymää yhteiseen käyttötiliin ja yhteiseen säästötiliin. On ollut kätevä, sillä molemmat näkee heti paljonko on rahaa, molempien tulot tulee yhteiseen tiliin ja myös laskut maksetaan yhteisestä tilistä, joten ei tarvitse arpoa kuka maksaa minkäkin laskun. Koetaan että yhteinen tili on helpottanut yhteisen talouden hallintaa juuri sen läpinäkyvyyden vuoksi: ei silleen kyttäämismielessä (
), vaan just ton että rahasta & laskuista vääntäminen vähentyy kun on yksi yhteinen "potti" mitä hallitaan.