Minkä ikäisenä päiväkotiin?

Heitsu1996

Kunnioitettu kommentaattori
Kesäkuun äidit 2019
Kysyisin minkä ikäisenä olette laittaneet lapset/lapsen päiväkotiin? Entä minkä ikäisenä jos on ollut keskosen ja millaiseen hoitoon kunnalliseen päiväkotiin? Tässä linkki vähän mietinnöistä, kun itellä keskonen ja koulun keskeytyminen päättyy 8/21 ja siiheen vaikuttaa hieman muutkin asiat kuin keskosena syntynyt lapsi. Toivon, että vastaatte asiaan mielipiteitä :) https://forum.vau.fi/threads/kotihoidontuen-jälkeen.1599318/
 
Esikoinen oli 5-vuotias aloittaessaan päiväkodissa, keskimmäinen 3v 1kk, aloittivat samaan aikaan samassa päiväkodissa vierekkäisissä ryhmissä. Esikoisella sujui hyvin, mutta keskimmäinen ei tykännyt ja myös sairasti aika paljon.

Kuopus aloitti päiväkodissa 2v 9kk iässä, koska ajattelin, että on helpointa aloittaa elokuussa, kun muutenkin päiväkodissa ryhmät muodostetaan. Hän aloitti 3-5-vuotiaiden ryhmässä eikä ehkä ollut paras mahdollinen vaihtoehto. Perussairauksista huolimatta sairasti ensimmäisenä vuonna aika vähän. Nyt siirtyy samassa päiväkodissa pienempään ryhmään infektioriskin vähentämiseksi.
 
Meillä ei ollut keskosvauvaa, mutta heti vanhempainpäivärahakauden päättyessä palasin töihin. Poika syntyi 3 viikkoa ennen laskettua aikaa, joten oli hieman yli 10 kuukauden ikäinen kun joutui päiväkotiin. Minun oli pakko palata töihin, koska kotihoidontuki ei olisi riittänyt edes asuntolainan lyhennyksiin, saati muihin juokseviin kuluihin. Eli minun elämäntilanteeni on aika erilainen, ja ikääkin varmaan tuplaten aloittajan verrattuna :) Mutta luulisin, että olisin toiminut samoin, jos olisin ollut nuorempi ja työelämässä. Opiskelut olisivat varmaan muuttaneet toimintatapaa.
 
Meillä kaksoset aloittivat päiväkodin 3v3kk iässä. Olisivat menneet aiemmin jo hoitoon, mutta pystyin jatkamaan kotona oloa nuorimman kanssa. Heillä ikäeroa on 2v3kk. Nuorin aloitti nyt päiväkodin 2v8kk iässä ja oli hoitoon jo todella kypsä. Meni suoraan isojen ryhmään ja pärjää siellä erittäin hyvin.

Nuorin on syntynyt täysiaikaisena, kaksoset kuukauden etuajassa ja heillä keskosuus jollain tavalla näkyi ensimmäiset pari vuotta, vaikka mitään isompaa ei ollutkaan. Toinen sairastaa pitkäaikaissairautta, jonka lääkitys vaikuttaa lapsen vastustuskykyyn merkittävästi. Lapset ovat kunnan isoimmassa päiväkodissa, mutta ryhmässä on huomioitu infektioriski lisätyllä siivouksella ja pienennetyllä lapsimäärällä, ts. meidän lapsi on kahden paikalla. Ei ole ollut ongelmia sairastamisen kanssa. Toki hoidossa enemmän saavat kausi-infektioita kuin kotona, mutta keskosuus tai edes tuo lapsen immuunipuutos ei ole vaikuttanut mitenkään merkittävästi infektioihin. Nuorin perusterve ja täysiaikainen lapsi sairastaa ihan saman verran. Meillä toki keskosilla ei ole enää mitään keuhkoihin tai sydämeen vaikuttavia juttuja, jotka voisivat lisätä infektioiden vakavuutta jotenkin.

Jos lapsen keskosuus mietityttää erityisesti hoidon aloituksen ajankohdassa, kannattaa asiasta keskustella hoitavien lääkäreiden kanssa, että mikä heidän mielipiteensä on. Onko päivähoidolle jotain estettä ja mikä hoitomuoto olisi lapselle paras..
 
Menin töihin esikoisen ollessa 1v 4kk. Aloitti tuolloin perhepäivähoitajalla, jota itse pidän parempana vaihtoehtona ihan pienelle. Tämän toisen vauvan kanssa ajattelin pyrkiä suurinpiirtein samaan ikään ennen hoitoonlaittoa. Ollaan suunniteltu, että elokuussa ensi vuonna hoitoon, eli olisi 1v 3kk tuolloin.
 
Meidän tutun lapsi meni hoitoon noin vuoden ikäisenä. Rohkea ja reipas tapaus kyseessä joka menee pää kolmantena jalkana. :HeartredRakastaa hoidossa oloa yli kaiken.
Miedän pieni kohta 7kk vauva on tosi riippuvainen joko minun tai isänsä läsnäolosta ja itkee voimakkaasti jos joku muu ottaa syliin tai vie edes muutaman metrin päähän meistä, eli ei voisi kuvitellakkaan jäävänsä hoitoon, kuin ehkä hieman isompana jommallekummalle mummille. :Heartred Ahdistuu helposti jos on vilkas päivä ja ahdistus purkautuu illasta voimakkaana itkuna. Tutun lapsi oli mummolla hoidossa joskus 8 tuntiakin päivässä ilma mitään ongelmia.

Eli riippuu varmasti lapsen luonteesta ja valmiuksista tosi paljon. :love017
 
Kiitos vastauksista. Itse en ole laittamassa nyt päiväkotiin poikaa aikaisintaan 2021 elokuussa, kun koulun keskeytyminen päättyy ja mietin jatkanko keskeyttämistä alkuvuoteen 2022 asti. En itse ymmärrä sellaisia ihmisiä ketkä aivan pienenä laittaa lapsensa päiväkotiin. Jos laitan 2v5kk päiväkotiin myös kolmannen raskauden yritys IVF voi alkaa aiemmin ja jos kaikki menee hyvin vauva voisi olla 2023 alkuvuodesta jopa taas jos 2022 menen kouluun yritys IVF osalta siirtyy 2023 keväseen. Mikään ei ole 100% että hoidot tehoaa uudestaan kaiken edellisen synnytyksen liittyvien asioiden jälkeen etenkään myös mietin sitä jos näin käy ettei tehoa ja olen laittanutkin pojan päiväkotiin 2v5kk niin olinko liian hätäinen ja menetin vauvan ja taapero ajan kotona olon pojan kanssa tätä en voi enää ehkä kokea jos sattuu ikävämmin käymään. Jollekkin kuukaudet sinne tänne ei merkkaa mitään, mutta meille merkka esim. Keuhkolääkärin käynnillä just sanottiin kiertää mahdollisimman pitkään tarhaikäisiä ja kaikkia tauteja ei siis olla sellaisten ihmisten seurassa.
 
Muokattu viimeksi:
Eka meni 4,5v, toka n. 2,5v ja kolmas 11kk ikäisenä. Alottivat siis samaan aikaan päivähoidon ja 2 nuorinta samassa pienten ryhmässä. Tosi hyvin lähti päiväkotiarki sujumaan, vaikka pienin oli niin pieni. Oli n. 4kk päiväkodissa, mutta mies jäikin sitten hänenkin kanssa vielä puoleksi vuodeksi kotiin. Uudelleen aloitti päiväkodin 1v10kk ikäisenä.
 
Meillä molemmat oli jotain 1,5v kun aloittivat mutta kävivät ekat kuukaudet vain 1-2pv viikossa. Esikoinen alkoi käymään kokonaista viikkoa vasta vajaa 3-vuotiaana, kuopuskin ehtinee juuri ja juuri täyttää 3 ennen kuin siirtyy kokopäiväiseksi. Sitä ennen ovat 2-3pv päiväkodissa ja loput joko kotona tai isovanhemmilla riippuen vähän meidän työtilanteesta. Päiväkoti muutenkin pieni ryhmis, joten ei ahdistanut jättää pientä sinne. Molemmat tykänneet alusta asti.
 
En itse ymmärrä sellaisia ihmisiä ketkä aivan pienenä laittaa lapsensa päiväkotiin.

En olisi millään halunnut viedä reilun 10kk:n ikäistä vielä päiväkotiin, mutta oli pakko :sorry: Kun on omistusasunto ja muitakin lainoja asuntolainojen lisäksi, niin ei siinä mielipidettä kyselty, vaan töihin oli palattava, varsinkin kun puoliso ei ole työelämässä, eikä ole terveydentilansa vuoksi kykenevä hoitamaan pientä lasta kotona kokopäiväisesti, vaikka kotona onkin. Jonkun on perheessä tienattavakin.
 
Tilanteita on yhtä monta kuin lapsiakin. Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Päivähoito voi olla myös pienelle hyvä paikka. Infektioherkkyys on myös yksilöllinen asia. Jos on riski sairastaa, niin perhepäivähoito on paras ratkaisu. Meille silti lääkäri suositteli päiväkodin pientä ryhmää perhepäivähoidon sijaan, kun lapsi on jo yli 3-vuotias. Lapsen hyvinvointi on muutakin kuin lääketieteellistä terveyttä.
Meillä kuopuksella ei ole kotona leikkikaveria eikä ole tulossakaan, niin jossain pitää kuitenkin harjoitella lasten kanssa olemista.
 
Meidän poika oli 1,5-vuotias kun aloitti perhepäivähoidossa. Se oli silloin meidän perheen tilanteessa paras ratkaisu. Poika sairaisteli ensimmäisen vuoden aika paljon, mutta muuten meni tosi hyvin. Päiväkotiin siirtyi vähän alle 4-vuotiaana ja se teki hänelle todella hyvää. Sai ikäisiään leikkikavereita ja heidän kanssa touhutessa rohkaistui paljon tekemään asioita joita oli aiemmin arkaillut. Varmasti asiantunteva varhaiskasvatus teki myös hyvää. :) Sen ikäiselle suosittelen siis päiväkotia. Infektioherkkyys ja mahdolliset keskosuuden tuomat vaikeudet toki myös vaikuttaa asioihin. Oikeita tapoja toimia on yhtä monta kuin perhettäkin. :)
 
Jokainen vie lapsen päiväkotiin kun omaan tilanteeseen se sopii, eikä se ole arvosteltava asia. :) Meillä eka oli 1v1kk. Toka 10kk. Kolmas 2v2kk. Nyt ei ole kukaan hoidossa koska jäin vauvan kanssa kotiin. Mutta menee kun menee. Helpoimmalla ollaan päästy ekan ja tokan kanssa hoidon aloituksessa. He tottuivat päikkyyn viikossa, kun kolmannella meni 4kk ennen kuin tottui sinne. Että on siinä puolensakin :)
 
Totta kai infektioherkkyys ja sairaudet vaikuttavat asiaan eri tavoin, ja keskosuuskin ja sen mukanaan tuomat mahdolliset haasteet. Jokainen äiti tuntee lapsensa paremmin kuin kukaan, ja osaa miettiä, missä vaiheessa on hyvä aika päiväkodille.

Olisin itse mieluummin laittanut pojan perhepäivähoitajalle, mutta sellaista mahdollisuutta ei ollut, eikä ole vieläkään. Mutta jälkikäteen ajateltuna taisi pojallekin olla hyvä asia mennä päiväkotiin niin pienenä, sopeutui sinne todella hyvin ja myös kehitys harppoi eteen päin isoin askelin kun oli muita lapsia ympärillä. Korvatulehduskierre alkoi kyllä silloin jo kun poika tarhaan meni, ja se jatkui viime vuoteen asti. Korvien putkitus ja kitarisan poisto katkaisi sen kierteen. Muuten on ollut suht vähän sairastelua meidän perheessä.
 
Meillä 32+6 pienipainoisena syntynyt aloitti kunnallisessa päiväkodissa 1v 2 kk iässä ja oli alkuun vähän väliä flunssassa, yleensä joka toinen viikko vähintään. Helpotti ajan mittaan. Nyt kyllä huomasi että pöpöt tulee helpommin kun oli nyt syksyn ja kevään ennen koronaa avoimessa varhaiskasvatuksessa.
Avointa varhaiskasvatusta suosittelen jos haluaa pohjustaa päiväkodin aloitusta, toki tarkoitettu yli 2-vuotiaille ainakin meillä päin.
Perhepäivähoito ei olisi ollut vaihtoehto, koska ei ollut autoa käytössä ja välillä varahoitopaikka olisi voinut olla toisella puolen kaupunkia eikä meillä ollut isovanhempia tms paikkakunnalla.
 
meillä lapsi meni 1v5kk päiväkotiin ja se tuntui kehitysvaiheena sopivalta iältä. sulautui hyvin joukkoon ja oppi nopeasti uusia taitoja. flunssakierre alkoi muutaman kuukauden myöhemmin, kun imetys loppui. nyt keväällä ja kesällä ollut tosin terveenä varmaankin koronarajoitusten takia.
 
Poika on aloittamassa elokuun alussa päiväkodissa. Kun aloittaa on täyttänyt 3 vuotta. Kaipaa selkeästi muiden lasten seuraa paljon ja syyskuussa on toisen lapsen laskettu aika joka myös osasyynä päiväkodin aloitukseen.
 
Infektioita ja korvakierre voi tulla myös kotihoidossa. Meillä keskimmäisellä ja kuopuksella on ollut korvakierre, alkoi jo paljon ennen päiväkodin aloitusta. Kuopuksella on myös infektioastma, joka alkoi jo kotihoidossa. Paras hoitotasapaino on ollut päiväkodin aloituksen jälkeen. Varmasti tilanne olisi ollut sama myös kotona.

Keskoslapsen varhaiskasvatuksessa on hyvä ottaa huomioon sekin, että päiväkodissa on koulutettua henkilökuntaa enemmän kuin perhepäivähoidossa ja mahdolliset kehitykselliset haasteet huomataan helpommin ja tukea voi saada jo päiväkodissa. Mahdolliset tutkimukset ja terapiat eivät ala yleensä kovin nopeasti ja sujuvasti, mutta paljon voidaan tehdä myös päiväkodin arjessa.
 
Eilen oli meillä lääkärin käynti ja kysyin tätä päiväkoti asiaa. Jos poika EHKÄ menisi aikaisintaan 8/21 päiväkotiin, kun kalenteri-ikä on 2v5 onko estettä sieltä sanoivat ei ole vaikka heti jos ei voi olla kotona lapsen kanssa, kun poika on sen verran sosiaalinen, sopeutuu uusiin tilanteisiin ja uusiin ihmisiin hyvin. Meidän tilanteessa ei tarvisi miettiä lisä kohonnutta infektioriskiä eikä mitään kehityksen liittyvää juttua.
 
Esikoinen oli 3v9kk aloittaessaan päiväkodin. Kuopus aloitti pph 1v8kk, päiväkotiin on siirtymässä ensi vuonna, myös vähän vajaa 4v.
 
Takaisin
Top