Millaiset arvot sinulla on?

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Presidentin vaalit -keskustelussa sivuttiin myös arvoja ja ajattelin tehdä niille oman ketjun. Millaiset arvot siis sinulla on? Onko sinulle tärkeää, että kumppanillasi on samanlaiset arvot?

Omissa arvoissani yleisesti ajateltuna on tärkeimpiä asioita tasa-arvo ja vihreät arvot. Luonto on tärkeää ja on todella surullista kuinka ihminen tuhoaa sitä. Tasa-arvossa taas pidän itsestään selvänä, että kaikki ihmiset on yhtä arvokkaita sukupuoleen, seksuaalisuuteen, ikään, kansalaisuuteen tai etniseen taustaan katsomatta. (Tai mihinkään muuhunkaan seikkaan. Lyhyesti sanottuna kaikki ihmiset on yhtä arvokkaita.) Kaikkien ajatuksia ja mielipiteitä en ehkä ymmärrä, mutta periaatteeni on elä ja anna muiden elää. Jos esimerkiksi ajattelet abortin olevan syntiä tai muuten väärin niin älä tee aborttia, mutta älä myöskään hyökkää abortin tehneiden tai sitä haluavien kimppuun. Jokaisella tulisi olla oikeus päättää omasta puolestaan ja elää omanlaistaan elämää niin kauan kuin se ei satuta ketään muuta.

Ystävyys, empatia ja heikommassa asemmassa olevan auttaminen myös arvoasteikossa korkealla. Samoin mielenterveys.

Perhettä ajatellen rakkaus, toisen kunnioitus ja kaikkien mielipiteiden kuunteleminen (vaikka viime kädessä vanhemmat päättää isoista asioista). Ja se, että kaikki tunteet on sallittuja, vaikka ne ei oikeuta käyttäytymään ihan miten hyvänsä.

En oleta että miehelläni olisi täysin samanlaiset arvot, mutta tuntuisihan se ikävältä jos arvot olisi ihan päinvastaiset. Toki hänellä on mielipiteenvapaus. Onneksi arvot ei ole päinvastaiset, niin ei tarvitse miettiä, miksi olemme yhdessä.
 
Täälläkin tärkeitä arvoja ovat yhdenvertaisuus, luonnon kunnioittaminen, muiden kanssaeläjien kunnioittaminen ja jos rakkaus on arvo, niin se kaikkein tärkeimpänä.

Luonnon kunnioittaminen tarkoittaa myös luonnon hyödyntämistä, niin että sen kiertokulkua ymmärretään ja luonnonvarojen uusiutumisen tahti ymmärretään. Suomessa on paljon upeaa metsää hyödynnettävänä ja hoidettavana. Roskaaminen on lopetettava ja kierrätystä ja uusiokäyttöä kokoajan parannettava.

Jos meitä kaikkia kohdeltaisiin hyvin ja rakkaudella elämän ensitunneista lähtien, niin pahoja ihmisiä olisi todella paljon vähemmän. Opetettaisiin kunnioittamaan elämää ja ympäristöä, eikä pitämään mitään itsestäänselvyytenä.

Jaettaisiin ymmärrystä ja rakkautta eteenpäin. ❤️
 
Ympäristöarvot ovat itselleni hyvin tärkeitä. Käytännössä tämä näkyy mm. käytetyn tavaran suosimisessa, kestovaippailussa, kala-kasvissyönnissä (+ riista), autovalinnassa ja ylipäänsä pyrkimyksessä liikkua mieluiten lihasvoimin tai julkisilla ja tietyissä asumiseen liittyvissä valinnoissa. Esimerkiksi jokaisen kestovaipan kohdalla tulee ajateltua, että minulla on vastuu siitä, millaisen maapallon jätän lapselleni, ja tämä on yksi pieni valinta parempaan päin. Ympäristöarvoihin kuuluu myös luonnon kunnioittaminen. Haluan lapsellekin opettaa, ettei metsä ensisijaisesti ole meidän ihmisten temmellyskenttä, vaan eläinten koti, jossa ollaan vieraina ja käyttäydytään kunnioittavasti. Ollaan talven ajan ruokittu lintuja ja on ihanaa nähdä, miten lapsi hakeutuu katsomaan lintujen ruokailua. ❤️

Tärkeä arvo on myös nautiskelu ja leppoisuus. Tätä haluan lapsellekin opettaa, elämä ei ole sitten joskus kun asia X on tehty, vaan tässä ja nyt, ja ilo kannattaa ottaa irti joka hetkestä. Leppoisuudella tarkoitan sitä, että pyrin minimoimaan ikävien hommien parissa vietetyn ajan ja töitäkin on tarkoitus tehdä 80-prosenttisella työajalla sitten kun sinne perhevapaalta palaan.

Muiden ihmisten kunnioittaminen ja tasa-arvo on tärkeää. En hyväksy heikoimmassa asemassa olevien elämän kurjistamista.

Muita itselleni tärkeitä arvoja ovat turvallisuus, luotettavuus ja tutkittuun tietoon perustuva maailmankuva.
 
Mielenkiintoinen aihe. Mä lähdin tätä miettimään sitä kautta että mitkä arvot oikeasti näkyy mun elämässä ja arjessa. Sanoisin et tärkein arvo on perhe ja pyrin aina laittamaan perheen etusijalle. Hoidan lapsia mahd pitkään kotona ja annan heille aikaa ja läsnäoloa parhaani mukaan. Sit toisena tulee oma terveys ja jaksaminen eli yritän muistaa levätä ja syödä säännöllisesti ja liikkua yms et pysyisin jaksavaisena ja iloisena. Oikeastaan näiden kahden jälkeen tulee sit ympäristöarvot, eli ajan sähköautoa, kierrätän, suosin käytetyn ostamista, en matkustele yms. Mut joskus jos perheen etu tai oma jaksaminen on ristiriidassa ympäristöarvojen kanssa niin yleensä sit kuitenkin valitsen sen mikä on parempi vaikka omalle jaksamiselle.
 
Aika hauska aihe.
Perhe tulee miulle kyllä aina ja kaikessa ensimmäisenä.
Itselleni on tärkeää pyrkiä elämään niin, että jättäisin jälkeeni enemmän hyvää kuin pahaa ja pyrin kohtelemaan muita ihmisiä ja luontoa kunnioittavasti.
Tärkeää on myös pyrkimys siihen, etten eläisi muiden siivellä vaan haluan kantaa korteni kekoon tässä yhteiskunnassa. Esimerkiksi ideologinen työttömyys on minulle kirosana, enkä pysty tällaista toimintaa hyväksymään. Tähän liittyy myös pyrkimys elää terveellisesti.
Tasa-arvoa kannatan, mutta en tasapäistämistä. Tänä päivänä koitetaan häivyttää ihmisten välisiä eroja ja uskon, että pitkässä juoksussa se johtaa siihen, ettemme kykene käyttämään ihmisten vahvuuksia hyödyksi.
Siinä ehkä joitain miun elämän prinsiippejä. 💁‍♀️
 
Takaisin
Top