Kysy Ovumian asiantuntijoilta!

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Heippa!

Tervetuloa esittämään kysymyksiä sekä naisen että miehen hedelmällisyyteen, lapsettomuustutkimuksiin ja hedelmöityshoitoihin liittyen. Kysymyksiin vastaa Ovumian ammattilaistiimi, johon kuuluu hedelmällisyyteen erikoistuneita naistentautien ja synnytysten erikoislääkäreitä, hedelmöityshoitobiologeja ja kätilöitä. (Vastaukset koostaa palstalle Ovumian hedelmöityshoitobiologi ja kätilö Pia Allinen.)

Miten toimia?

Lähetä mielessäsi oleva kysymys minulle joko yksityisviestillä tai sähköpostilla (paivi.jarvinen@vau.fi). Välitän kysymykset Ovumian asiantuntijoille. Pia Allisen koostamat vastaukset julkaistaan tässä osiossa n. kahden viikon välein.

Älä huoli jos et saa ensimmäisten vastausten joukossa vastausta omaan kysymykseesi. Jos kysymyksiä tulee paljon kerralla, ne jakaantuvat pidemmälle ajalle. Saatan myös yhdistää kysymyksiä, jos saan useita samanlaisia.
 
Miksei miesten huonoja siittiöparametreja hoideta enemmän esimerkiksi 3kk letrozol kuurilla? Tutkimukset ovat osoittaneet hyviä tuloksia ja tämä voisi osaltaan tehostaa hedelmällisyyshoitoja.
 
Ensimmäiset vastaukset ovat saapuneet :)



Miten raudan puute voi vaikuttaa hedelmällisyyteen? Vai vaikuttaako se?

Raudan puute on tavallisin ravintoperäinen puutos ja matalia rauta-arvoja todetaan myös aktiivisilla verenluovuttajilla ja naisilla, joilla on runsaat kuukautiset. Viitearvoja matalamman hemoglobiinin ja ferritiinin eli raudan varastomuodon, tason korjaamiseksi voidaan käyttää lisärautaa ohjeen mukaisin annoksin. Liian suurina annoksina rauta on myrkyllistä.
Korkeampi ferritiinitaso ei vaikuta suoraan hedelmällisyyttä parantavasti eikä rautalisää suositella käytettäväksi ilman lääkärin suositusta. Hedelmällisyyteen vaikuttaa moni eri tekijä eikä tutkimuksia juurikaan ole tehty esimerkiksi spontaanisti raskaaksi tulevien naisten ferritiini- tai rautatasoista.
Mikäli arvelet, että kyse olisi raudanpuutteesta, kannattaa hakeutua ensin lääkärille keskustelemaan oireista ja niiden syistä. Ennen rautalääkityksen aloittamista olisi aina tärkeä poissulkea myös oikeat raudanpuutetta aiheuttavat sairaudet, kuten esimerkiksi keliakia.





Miten kuume ja sairastelu (flunssa) vaikuttaa sekä miehen että naisen hedelmällisyyteen? Entä siinä tapauksessa, jos osuu ovulaation aikaan?

Korkea kuume saattaa estää ovulaation ja samoin kuumeella voi olla vaikutus siemennesteeseen. Ovulaatiohetkellä kuumetta kannattaa ensisijaisesti hoitaa parasetamoli-valmisteilla.
Siemennesteessä korkean kuumeen vaikutus voi näkyä eri pituisella viiveellä. Siittiöiden kypsyminen kestää kolme kuukautta ja hankalan tulehdustaudin jälkeen voi kestää jopa tuo kolme kuukautta ennen kuin siemennesteen taso palautuu ennalleen. Eli jos mies sairastaa kuumeisen taudin, siittiöiden kokonaismäärä tai liikkuvuus voivat olla poikkeavia jopa 3 kk ajan. Uusia siittiöitä muodostuu kuitenkin koko ajan, joten kuumeen vaikutus siemennesteen laatuun on ohimenevä.
Siemennesteen laatu vaihtelee hyvinkin paljon kerrasta toiseen, joten muutoksista ei tule tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Mikäli raskaus alkaa kuumetaudin aikana, sen ennuste on yhtä hyvä kuin, jos raskaus olisi alkanut terveenä.




Miten PCO-tyyppisillä munasarjoilla voi parantaa hedelmällisyyttä, jos kierto on yli 40 päivää eikä ovulaatiota aina tule?

PCO-tilanteessa on tärkeä antaa lääkärin arvioida munasarjojen ja hormonitoiminnan tilanne. Jos ovulaatio ei ole todettavissa, niin lääkäri voi aloittaa lääkityksen, jolla ovulaatio saadaan aikaiseksi. Ovulaation aikaansaavat lääkkeet ovat tavallisimmin suun kautta otettavia tabletteja, mutta joskus tarvitaan myös hormonipistoksia. Kuukautisvuoto voidaan käynnistää kuuriluontoisella keltarauhashormonilla, mutta se ei edesauta ovulaation tapahtumista.
Mikäli kyse on PCO-syndroomasta ja mukana on ylipainoa, jo pienikin painonlasku voi käynnistää kuukautiskierron ja voi auttaa myös muihin PCO-oireisiin. Myös painonhallintaa voidaan tukea lääkkeillä.
PCO-munasarjat voivat naisen ikääntyessä alkaa toimia säännöllisemmin, kun munarakkuloiden määrä munasarjoissa vähenee iän myötä. Tämä kuitenkin edellyttää, ettei paino samanaikaisesti merkittävästi nouse.
PCO-tilanteessa kannattaa hakeutua suoraan hedelmällisyyteen erikoistuneen lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen avun saamiseksi.






Miehestä johtuva lapsettomuus ja lisätutkimuksissa todettu molemmanpuoleiset kiveskohjut: Onko kohjujen tukkimishoidolla todettua vaikutusta siittiöiden laatuun, määrään, liikkuvuuteen yms. Toisinsanoen onko mitään näyttöä hedelmällisyyden parantumisesta sen jälkeen?

Mikäli heikentyneen siemennesteen selvittelyn yhteydessä todetaan kiveskohjut, tulee löydös aina huolellisesti arvioida, etenkin molemmin puoleisen löydöksen. Kiveskohjut on syytä hoitaa, mikäli ne aiheuttavat kipuoiretta tai niiden yhteydessä todetaan merkittävästi heikentynyt siemennesteen laatu. Nopeasti ilmaantuneiden kiveskohjujen syytä tulee selvittä erityisen huolellisesti. Asianmukaisesti hoidon jälkeen siemennesteen laatu ja miehen hedelmällisyys paranee n 50-70% miehistä. Sekä spontaanin raskauden todennäköisyys että lapsettomuushoitojen tulokset paranevat. Siemennesteen laatu paranee hoidon jälkeen suurimmalla osalla jo 3 kk jälkeen ja lähes kaikilla 6 kk kuluessa.
Varsinkin vasemman puoleinen kiveskohju on eritäin tavallinen löydös. Oireetonta (ei kipua tai heikentynyttä hedelmällisyyttä) ei kannata hoitaa.
Saattaa hyvinkin olla, että Suomessa hoitoja tehdään liian vähän, pääsääntöisesti hoidon (ns. skleroterapia) tekee radiologi (eli röntgenlääkäri).




Onko jostain vitamiinivalmisteesta esim. Sermatrop Alfa oikeasti hyötyä siittiöiden vähäistä määrää / huonoa liikkuvuutta ajatellen? Mistä muusta saattaisi olla apuja kuin hyvistä elämäntavoista?

Vitamiinivalmisteet voivat olla hyödyksi, jos ongelman taustalla on vitamiinien ja/tai hivenaineiden riittämätön saanti. Liika-annostelusta voi toisaalta olla merkittävästi haittaa. Vitamiineja ei tule käyttää liikaa, koska tällä on epäedullisia vaikutuksia siemennesteen laatuun. Sermatorp Alfan sisältämien antioksidanttien kerrotaan vähentävän siittiöiden oksidatiivista stressiä ja lisäravinnetta tulisi käyttää vähintään 3 kk tulosten saamiseksi. Todennäköisesti lähes sama vaikutus saadaan tavallisella monivitamiinivalmisteella ja monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää esimerkiksi tuoreita hedelmiä ja marjoja. Lisäravinteiden käytön kohdalla tulee olla varovainen. Erityisesti internetin kautta tilatuissa lisäravinteissa on osoitettu usein hormonien kaltaisia aineita (androgeenit), joita ei mainita sisällysluettelossa. Nämä aineet voivat olla hyvinkin haitallisia siittiötuotannolle.
Ylipainon, päihteiden ja nikotiinituotteiden välttäminen sekä hyvistä elintavoista huolehtiminen edesauttavat normaalia siittiötuotantoa. Jos kiveksissä huomaa muutoksia, kuten esimerkiksi suonikohjuja, kannattaa tilanne tarkistuttaa hedelmällisyyteen erikoistuneen lääkärin vastaanotolla ja samalla tutkia myös siemenneste. Vähäisen siittiömäärän tai siittiöiden heikon liikkuvuuden syyt on aina hyvä pyrkiä selvittämään.




Miksei miesten huonoja siittiöparametreja hoideta enemmän esimerkiksi 3kk letrozol kuurilla? Tutkimukset ovat osoittaneet hyviä tuloksia ja tämä voisi osaltaan tehostaa hedelmällisyyshoitoja.

Letrotsoli-lääkitystä käytetään varsin usein miehen siittiötuotannon ja siemennesteen laadun parantamiseksi. Letrotsolilla ei kuitenkaan pystytä auttamaan kaikkia miehiä. Oikea potilasvalinta edellyttää huolellisia hormonimäärityksiä. Tyypillisesti letrotsoli-hoidon hormonivaste voidaan todeta nopeasti, mutta siemennesteen laadun merkittävään paranemiseen kuluu vähintään kolme kuukautta, usein pidempäänkin. Letrotsolin annosta joudutaan usein muuttamaan sopivan vasteen aikaansaamiseksi. Jos letrotsolilla nähdään mielekäs vaste siemennesteen laadussa, on sitä aiheellista jatkaa myös raskauden alkuvaihe (ensimmäinen kolmannes). Letrotsolin käyttöä rajoittaa siihen liittyvät sivuvaikutukset.
 


Kirjoita tähän...
Takaisin
Top