kulut vauva arjessa

Keskustelun 'Mitä mielessä? Aihe on vapaa' aloitti Kyfi2757930, 1 heinä 2015.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | VAUfoorumin sovellus puhelimeen! | Top 100
 1. Kyfi2757930 Aloittelija

  Minkälaisia kuluja vauva tuo perheeseen? Kuinka paljon noin keskimäärin tulee lisää kuluja kuukaudessa?
 2. Aiarana Tuttu foorumilla

  Kulut vaihtelevat huomattavasti vauvan ja perheen tarpeiden mukaan, joten yhtä lukua on vaikea arvioida. Tässä on muutamia perusarjen kuluja ja laskelmia. Laskemiin en ole ottanut tarvikekuluja, kuten tuttipulloja yms, vaan jatkuvasti tarvittavaa kulutustavaraa:

  - Maito: Jos vauva on korvikemaidolla, niin siitä tulee paljon kuluja. Aluksi pari euroa päivässä kun vauva syö vähän ja lähemmäs puolivuotiaalla monta euroa päivässä. Aluksi kuluu ehkä maksimissaan n.100 e/kk ja muutaman kuukauden päästä voi mennä jopa lähemmäs 200 e/kk, riippuen miten paljon maitoa vauva tarvitsee. Imetys taasen ei maksa kuin äidin lisääntyneen energiatarpeen verran - hintalappua on vaikea arvioida.
  - Muu ruoka: n. 4 kk iästä lähtien alkaa soseiden ja vellien kulutus. Jos ostaa valmissoseita kuten pilttejä, voi varautua maksamaan useamman kympin kuussa tai enemmän. Itse tehtynä pääsee huomattavasti pienemmällä summalla, yksi pieni soseutettu banaani-, porkkana-, peruna- tai marja-annos ei paljoa maksa ja itse voi syödä ylijäämät. Tai tehdä ison satsin kerralla ja pakastaa pieniin annoksiin. Puolen vuoden - vuoden iän paikkeilla voi pikkuhiljaa maistellen alkaa kokeilemaan samaa ruokaa kuin muu perhe syö, joten se ei erikseen tuo kuluja kuin sen muutaman pienen vauvan syömän lusikallisen verran, ellei sitten osta kalliita valmisruokia vauvalle.
  - Vaipat: Jos vaippoja kuluu jopa 8 kpl päivässä (usein vähemmän) ja keskimäärin kpl hinta on 0,25 e, niin päivittäin vaippakulu on 8 * 0,25 e = 2 e ja siis kuussa jopa 60 e. Kestovaippailussa maksaa vain pesu vetenä ja energiana, mutta sen hinta jää kuussa muutamiin euroihin (etenkin jos kestovaipat on saanut käytettynä muutamalla eurolla).
  - Vaatteet: käytettynä muutama euro kuussa, uutena jopa satasia.
  - Vesi ja sähkö: muutama euro kuussa enemmän, riippuen onko vaatteita niin paljon, ettei tarvitse joka päivä pyörittää pyykkikonetta ja onko vauva pullo- vai rintaruokinnalla. Pullojen pesu ja sterilointi vie hieman vettä ja energiaa, mutta vain vähän.
  - Vakuutus: Esim. tapaturma, muutama euro kuussa riippuen vakuutusyhtiöstä.

  Tässä oli juoksevien kulujen karkeaa laskelmaa, eli ruoka, vaipat, vesi ja sähkö. Parhaimmillaan pärjää sillä n. 95 e /kk lapsilisällä, jos tekee järkeviä valintoja huolella ja näkee vaivaa mm. valmistamalla itse ruoat. Pahimmillaan kulut voiva olla satasia kuussa. En ole ottanut huomioon mahdollisia sairastumisista johtuvia kuluja, hoidot ovat ilmaisia, mutta lääkkeet eivät. Tarvikkeita en ole laskenut ollenkaan mukaan muuta kuin välttämättömät eli vaatteet, koska se on ihan vanhemmista kiinni, mitä kaikkea haluavat ostaa. Todellisuudessa vauva tai pieni lapsi ei tarvitse kuin ruokaa ja puhtaat vaatteet. Loput tarvikkeet saa käytettynä huokealla tai uutena ja kalliina.
  • Tykkää Tykkää x 4
  • Informatiivinen Informatiivinen x 2
 3. Zoe Tuttu foorumilla Lokakuunmammat 2015

  Vaikea varmasti hintalappua laittaa. Riippuu niin lapsesta ja perheestä. Esim. Korvikekulut on moninkertaiset, jos sattuu maitoallerginen lapsi, eikä imetys syystä tai toisesta onnistu. Varsinkin ennen kuin saa Kelakorvauksen (vaatii välttää-altistuskokeet ja lääkärin lausunnon, joissa voi mennä aikaa). Esim paketti Nutrilon Peptiä maksaa n. 40-50e, eikä riitä kuin 5-6 päivää.
 4. aBu Ei muuta elämää Syyskuunmammat 2015

  Tähän keskusteluun oli hyödyllistä eksyä, kun itsekin pohtinut, että paljonhan tuleekaan maksamaan. Mutta vauvasta riippuen siis tämäkin.. :D
 5. Mashnu Addikti Elomammat 2018 Helmikuunmammat 2015

  Meillä menee 5 kuisen vauvan korvikkeisiin n. 60 euroa kuukaudessa. Vaippoja menee kolmisen pakettia kuukaudessa eli n. 40 euroa. Ja vaatteisiin en hyvällä tahdollakaan saa menemään satoja euroja kuukaudessa.
  • Tykkää Tykkää x 1
 6. Kyfi2757930 Aloittelija

  Kiitos kaikille ihanille vastauksista :). Joo en hakenutkaan niin tarkkaa summaa vaan lähinnä juuri suuntaa antavaa :). Ja tosiaan ajatuksena kysymyksessä oli että vaunut ym. on jo hankittu eikä niitä siis kuluihin lasketa :)
 7. Bluewind Peruskäyttäjä

  Hyvä aihe ja kiitos kommentista. Kaikki sanoo, että lapsi on niin kallis, mutta kai se riippuu paljon lapsesta ja kans perheen tottumuksista.
  • Olen samaa mieltä Olen samaa mieltä x 1
 8. MamaXfive Peruskäyttäjä

  Vauva-aika on halvinta aikaa kun on vain yleensä nuo perusjutut. Sitten kun alkaa harrastamiset yms niin ylärajaa ei olekaan. Meidän perheessä ei 1000€ kk pelkkiin harrastuksiin lapsille keskimäärin riitä (4 lasta) kun emme ole rajoittaneet lajeja. Valintakysymyksiä elämässä.. Tuohon päälle harrastusvälineet, kuskaukset, järkyttävät mätöt ruokaa, lukiokirjat, matkakulut jne niin vauva-ajan max 100€ kk on pihaus vain!
  Iltatähtemme on maksanut toistaiseksi pari kymppiä ja koossa suurin osa vaatteista, vaunut, sänky ja hoitoalusta. Kaikki kirppareilta ja kavereilta. Tuntuu, että tämähän on halpa leikki, mutta aikanaan sitten saamme taas availla kukkaron nyörejä ahkerammin.
  Kulunkeihin voi tietysti laittaa asumisen tuomat kulut, isommat (meillä useammat) autot, matkustamisen ja lomailun lisäkulut, juhlakulut jne. Ei kannata liikaa ajatella, itse tulisin ihan hulluksi jos laskisin viimeisen 17.5 vuoden lapsikulut yhteen!
  Tää meni nyt vähän ohi otsikon ja alkuperäisen kysymyksen mut olkoot..
  Last edited: 12 heinä 2015
 9. Vauva3 Tuttu foorumilla

  Ja jos kaikki ei mene hyvin voi kuluja tulla ensivuosina tuhansia, vaikka maksukatot on olemassa ei läheskään kaikki lääkkeet ja muut kuulu sen piiriin :/
 10. Timantti* Addikti Huhtimammat 2018 Kesäkuunmammat 2015

  Meillä menee 8 vaippaa päivässä - laskuperiaatteella vaippoihin kuukaudessa noin 30€.

  Meillä taitaa olla älykallis (mut ehkä sit kans hyvä...?) vakuutus kun en hyvällä tahdollakaan saa summasta "muutama euro kuukaudessa".

  Vaatteisiin on tainnut mennä tähän mennessä noin satanen ja vaatetta on milteipä jouluun asti kaapissa.

  Kyllähän se lapsi vie sitä rahaa aika lailla mutta oon huomannut et ainakin omat tarpeet saada sitä ja tätä ovat vähentyneet.
  • Tykkää Tykkää x 1
 11. Hepsuli Ihastunut foorumiin

  Miettinyt kanssa noita tulevia kuluja. Ollaan totuttu syömään hyvin ja varsinkin kesällä ruokaan saa uppoamaan helposti 100euroa/viikko. Täytyy opetella jos sen saisi puoleen tai edes 80euroon/viikossa. En kyllä tiedä miten. Vihannekset/juurekset kun on mulle kaikki kaikessa. Tosin vehnättömänä kun elän ja gluteenittomat jauhot maksaa maltaita vaikka säästyy siinä kun itse leipoo eikä osta kaupan kalliita valmisleipiä.

Jaa tämä sivu