Kuinka pitkään lapsi istuu autossa selkä menosuuntaan?

Keskustelun 'Elämää vauvavuoden jälkeen' aloitti Bella Swan, 17 helmi 2021.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Bella Swan Admin Staff Member Administrator Maalisäidit 2020

  Nyt on tullut uusi suositus Liikenneturvalta, että 4v asti lapsella olisi hyvä olla selkä menosuuntaan autossa. Millaisia turvaistuimia teillä on ollut ja mihin asti olette tähän asti pitäneet lasta autossa selkä menosuuntaan?

  Lue myös Vau.fi:stä artikkelimme, kuinka hankit lapsellesi sopivan turvaistuimen.:)
  • Tykkää Tykkää x 1
  Last edited: 17 helmi 2021
 2. Foreverfever Naimisissa foorumin kanssa Maaliskuiset 2021

  Meillä nyt reilu 3v menee vielä selkä menosuuntaan britax multitec 3 istuimessa. Saas nähdä miten mahtuu sitten kun vauvan kaukalo tulee viereen, vai joutuuko kääntämään kasvot menosuuntaan, että istuimet mahtuvat vierekkäin.
 3. turotus Rakastunut foorumiin Maaliskuiset 2021 Joulumammat 2018

  2v istuu selkä menosuuntaan axkid minikidissä ja tulee istumaan niin kauan kun tuohon istuimeen mahtuu. :)
  • Olen samaa mieltä Olen samaa mieltä x 1
 4. Ginger Addikti Toukoäidit 2020 Huhtimammat 2016

  Esikoinen siirrettiin kasvot menosuuntaan jo 2,5v, oli niin pitkä, että istuimessa oli epämukava olla penkkiä vasten ja alkoi itkeskellä matkoilla. Itkut loppuivat, kun käännettiin istuin. En muista enää istuimen tarkkaa mallia, merkiltään oli Britax. Nykyään ollut turvavyöistuin jo reilut vuoden päivät, siirryttiin siihen jo ennen neljävuotissynttäreitä kun tuli paino turvaistuimesta täyteen. Toinen lapsi on tietysti vielä selkä päin, on 9kk. Hänellä nyt myös hieman erilainen tuo istuin, uskoisin että menee pidempään selkä menosuuntaan, niin pidetään niin kauan kun lapsi istuimeen hyvin mahtuu. Istuin on Maxi-Cosi Pearl ja olen tykännyt enemmän, kuin esikoisen Britaxista.
 5. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Meillä on 4-vuotiaalle toisessa autossa istuin selkä menosuuntaan ja toisessa turvavyöistuin. Pyrkimys oli pitää selkä menosuuntaan 5-vuotiaaksi, mutta talvivaatteissa istuimen vyöt eivät riitä. Nyt kun pitää matkustaa sillä autolla, jossa on vielä turvaistuin, pitää tarjeta villapuvulla, mutta näillä pakkasilla pitää useimmiten kuitenkin olla paksusti päällä.

  Olin myös yllättynyt, että tuo 25kg raja on jo aika lähellä. Pituus pään suhteen ei olisi vielä tullut vastaan, mutta turvavyöt korkeimmalla säädöllä jäävät silti liian alas.

  Jalkojen pituus ei ole ollut ongelma ja lapsi istuisi ihan mielellään selkä menosuuntaan kun vain saisi turvavyöt kiinni.
 6. Bella Swan Admin Staff Member Administrator Maalisäidit 2020

  Me pidämme lapset selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista. Turvallisuus ensin. Esikoinen saa uuden pitkäaikaisen selkä menosuuntaan menevän istuimen ja kuopus siirtyy esikoisen edelliseen.
  • Olen samaa mieltä Olen samaa mieltä x 1
 7. Suski75 Addikti Helmikuunmammat 2016 Elokuun äidit 2019

  Ihan tarpeen mukaan.

  Isovanhempien autossa (kulki siellä vain hätätilanteessa, tyyliin oma autoni hyytyi tielle enkä päässyt hakemaan lasta ajallaan) lapsi kulki naama menosuuntaan jo parivuotiaana, mutta taisi olla vain yksi kerta sen vuoden aikana, kolmevuotiaana muutamia kertoja.

  Omassa autossa esikoinen oli selkä menosuuntaan pikkusiskon syntymään asti, koska autoon ei mahdu kahta selkä-menosuuntaan-istuinta yhtä aikaa. Esikoinen oli silloin noin 3,5-vuotias, kun hänen istuimensa käännettiin naama menosuuntaan. Hyvin harvaan autoon mahtuu kuskin paikalle pitkäjalkainen ajaja, ja vielä harvempaan autoon pitkäjalkaisen ajajan taakse mahtuu turvaistuin selkä menosuuntaan. Moni auto on jäänyt koeajon jälkeen ehdottomaksi eiksi siksi, ettei sitä voi ajaa muuten kuin epämukavassa kippurassa polvet rattiin kolisten.

  Suositus ei olisi vaikuttanut meidän turvaistuinjärjestelyihin yhtään millään tavalla. Sehän on onneksi vain suositus, ei laki.
  Last edited: 17 helmi 2021
 8. Chandelier Tuttu foorumilla Huhtimammat 2018

  Mahdollisimman pitkään.
  Nyt tulee pieni purnaus. Kolarin takia jouduttiin ostamaan uusi turvaistuin. Lapsi on 100cm/16 kg suurinpiirtein.
  Aiemmin ollaan eräässä lastentarvikeliikkeessä (nyt jo lopettanut) saaneet aivan mahdottoman hyvää palvelua. Siis kaukalo ja turvaistuin tultiin ihan myyjän toimesta talvipakkasessa sovittamaan autoon ja myyjä selitti kaiken aivan juurta jaksain tällaisille ummikoille kuten "meille tulee vauva, tarttis varmaan joku kaukalo saada autoon".

  No kolarin jälkeen piti sitten matkustaa toista tuntia lähimpään lastentarvikeliikkeeseen (meillä oli kyllä muutakin asiaa ko. kaupunkiin). Olisi pitänyt itse vähän miettiä sitä menoa tarkemmin (lapsi ei nukkunutkaan autossa, syötiin vain pikaisesti ja mentiin ostamaan turvaistuinta). Ja ottaa itse enemmän selvää. Loppujen lopuksi tympeä myyjä sai meidät ostamaan turvaistuimen, joka menee meidän lapselle vielä kuukauden tai pari. Oikeastaan talvikamppeiden kanssa painoraja on jo tullut vastaan. :banghead:
  Lisäksi istuin on hirveän kapea hartioiden kohdalta.
  Melkein taidan laittaa tuon istuimen samointein myyntiin ja matkustaa toiseen kaupunkiin, toiseen lastentarvikeliikkeeseen ja katsoa sieltä toivon mukaan asiantuntevan myyjän kanssa paremman istuimen.

  Nythän suositus on että vähintään 4 -vuotiaaksi asti selkä menosuuntaan.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1
 9. Enni Naimisissa foorumin kanssa

  Mahdollisimman kauan. Lapsi mahtui selkä menosuuntaan 3,5-vuotiaaksi, kunnes istuimen rajat tulivat vastaan. Silloin vaihdoimme turvavyöistuimeen.
 10. KaarinHa Naimisissa foorumin kanssa Lokamammat 2017

  Piti meilläkin olla selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista, mutta tuli siinä mielessä hutiostos vuosi sitten, kun ostin Axkid Moven, siinä olleet pituus- ja painorajat eivät meidän pojalla pitäneet paikkaansa ollenkaan. Poika oli alle 100cm ja alle 20kg kun istuimesta loppui säädöt ja se jäi pieneksi. Pari kuukautta sitten ostin Britaxin Kidfix2 R -turvavyöistuimen ja sitä myöden sitten poika kääntyi kasvot menosuuntaan n. 3v 3kk:n ikäisenä.
 11. Lya M. Tuttu foorumilla

  Sama täällä. Esikoinen on myös tosi pitkäjalkainen. Onneksi on jo kohta 7v.
 12. Enni Naimisissa foorumin kanssa

  Meillä myös pitkäjalkainen, mutta meillä jalat mahtuivat vielä hyvin ja olisi jalkojen puolesta mennyt heittämällä 4-vuotiaaksi selkä menosuuntaan.
 13. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Meillä ei tullut paino- eikä pituusraja täyteen, mutta turvavyö ei ylettänyt kiinni ja leveyssuunnassa lapsen peppu ja selkä eivät mahtuneet istuimeen.

  Turvaistuimen painoraja on 25kg ja lapsi on vasta 20 kg.
 14. Chum Tuttu foorumilla Joulukuiset 2021 Helmiäidit 2020

  Esikoinen istunee selkämenosuuntaan niin kauan kuin mahtuu nykyiseen istuimeensa. Kesällä nelivuotias, eli varmasti ainakin sinne asti istuu. Ensi talvena näkee sitten mahtuuko vielä talvihaalarissa vöihin.

  Edit. Ja kuopus tietysti istuu selkämenosuuntaan vielä aika pitkään.
  • Tykkää Tykkää x 1
 15. leipälapio Naimisissa foorumin kanssa Helmikuiset 2021 Helmikuunmammat 2016 Maalismammat 2017

  Meillä esikoinen siirtyi kuukautta ennen kun täytti 5v turvavyöistuimeen. Ennen sitä matkusti selkämenosuuntaan besafen izi plus Istuimessa (painoraja 25kg).

  Kuopus 3vk päästä 4v ja matkustaa selkämenosuuntaan axkid minikid istuimessa (painoraja 25kg), toivotaan että painon puolesta saisi istua loppuvuoteen.

  Molemmat lapset on 20kg, pituudet juuri 110cm molemminpuolin ja mahtuvat hienosti toppavaatteet päällä kumpaan tahansa istuimeen, vöissä hyvin tilaa. Syntyneen vauvan vuoksi piti uusia istuin, että saatiin kaikki mahtumaan taakse, muuten ois saanut esikoinenkin jatkaa vielä painorajaan asti selkämenosuuntaan. :grin
 16. Yölento Ei muuta elämää Marrasmammat 2016

  Meillä on juuri tuo sama istuin ja lapsi painaa 20kg, pituutta on tosin vain 100cm. Toppavaatteissa ei vyöt yletä enää kiinni. Siksi arkikäytössä toisessa autossa vaihdettiin istuinta.
 17. Yxvaan Ihastunut foorumiin Elomammat 2016 Marraskuunmammat 2014

  Me vaihdettiin noin kuukausi sitten 6-vuotias turvavyöistuimeen Britaxin Max-Way sms istuimesta, kun 4,5-vuotiailla tuli Klippan Triofixien sms painoraja 18 kiloa täyteen. Toinen kaksosista istuu nyt tuossa Max-Way istuimessa ja toiselle asennettiin varaistuimena ollut Britaxin Multi-Tech, jonka myös saa asennettua sms. Tarkoitus on pitää näin niin kauan kuin mahtuvat, ainakin toiseen istuimeen varmaan mahtuukin 6-vuotiaaksi asti kun esikoinenkin sitä vielä hetki sitten käytti.
 18. Lya M. Tuttu foorumilla

  Meillä tuli kirjaimellisesti auton katto vastaan, eli mikään turvaistuin ei enää mahdu takapenkille ( lapsi 6v tarkastuksessa 126cm pitkä) Pitkä aikuinenkaan ei mahdu sinne ilman että pää ottaa kattoon. Turvaistuimia ei kuitenkaan suositella laitettavan etupenkille, eli käytössä 7-vuotiaalla on nyt korokeistuin.
 19. Lady Alice Addikti Kesä-äidit 2020 Helmimammat 2018

  Meillä esikoinen on nyt 3v ja istuu selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista. Meillä toinen isoisistä jaksaa vähän väliä meuhkata, että pitäisi jo kääntää, kun tytöllä on muka tylsää katsella ulos ikkunasta selkä menosuuntaan, kun maailma menee väärään suuntaan.... Joo, ei ole, eikä oltaisi tuollaisen syyn takia kääntämässä muutenkaan. Sisko ja hänen mies myös jaksaa huomauttaa asiasta vähän väliä, kun heillä kaikki on käännetty jo 1v kohdalla "ja mitään ei ole sattunut." Hienoja syitä siis. :stop: Ei olla näillä verukkeella kääntämässä, vaan turvallisuus ennen kaikkea.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1
 20. Lya M. Tuttu foorumilla

  Meillä on nyt tullut iso ongelma. 1-vuotias on alkanut oksentaa autoon jokaisella matkalla, joka kestää n. puoli tuntia tai yli. Taukojen pitäminenkään ei auta. Kerran kokeiltiin kasvot menosuuntaan ( koska turvaistuimen saa käännettyä 360 astetta) ja oksentelua ei esiintynyt. 1-vuotias on kuitenkin liian pieni matkustamaan kasvot menosuuntaan. Eli mikä neuvoksi? Pieni ei myöskään osaa kertoa/ennakoida yökkäystä ollenkaan.
  • Sympatiaa Sympatiaa x 1

Jaa tämä sivu