Kiinteiden/soseiden aloitus

*Anniina*

Vauhtiin päässyt keskustelija
Olen ollut hieman pettynyt siihen infoon mitä olen neuvolasta saanut soseiden aloitukseen liittyen. 3kk neuvolasta sain käteen Valion mainosläpyskän ja 4kk neuvolalääkärissä kysyttiin joko ollaan aloitettu tai koska olen ajatellut aloittaa. Öö, kyseessä on esikoinen, ei oikein ole omaa kantaa milloin minun olisi hyvä tämä soseruokinta aloittaa tai olla aloittamatta. Sormiruokailusta ei puhuttu lainkaan. Olen etsinyt tietoa netistä ja toki kyselin myös lääkäriltä asiasta, mutta epäselväksi jäi vielä se, että monta kertaa päivässä sosetta tarjotaan (imetyksen päälle)? Lisäksi lääkäri sanoi, että maku per viikko, onko muille suositeltu näin? Bataatilla meinasin aloittaa, lääkäri vaan siihen totesi että ei ole väliä millä kasviksella.
 
Alkuun kerran päivässä imetyksen jälkeen. Alkuun ihan pienen pieniä määriä. Siis lusikallisen kärjellinen ensin ja pikkuhiljaa määrää nostetaan. :) Uusia ruoka-aineita voi ottaa käyttöön 1-2 viikossa. Näin saa selville, mikä aiheuttaa allergiaa, jos jostain reaktio tulee. Puhtaita makuja kannattaa suosia ja tietysti ilman mausteita tai suolaa. Soseet voi tehdä itse (helppo pakastaa esim jääpalamuottiin annospaloiksi) tai käyttää kaupan valmiita.

Nuo suositukset eri ruokaryhmiin löytyy netistäkin, samoin kuin kielletyt/ vältettävät ruoka-aineet alle 1v vauvoilla. Vauvan ruuan tulisi olla kasvispainotteista ja maidon pääasiallinen ravinnonlähde vuoden ikään asti. Proteiinit voi ottaa käyttöön 5kk iästä alkaen. Suositus taisi olla, että ensin sika, sitten kana ja viimeisenä nauta. Viljat voi aloittaa myös silloin. Kotimaiset viljat otetaan ruokavalioon aakkosjärjestyksessä. Liian aikainen gluteenin saanti voi altistaa keliakialle. Hapanmaitotuotteet 10kk iästä, kypsennetty maito taisi olla 11kk iässä ja maito vuoden iästä eteenpäin. Alle 6kk ikäisen kanssa kiinteillä ei ole mikään kiire. Tarkoitus on vain tutustuttaa vauva uusiin makuihin ja uuteen tapaan syödä. :) Ravintonsa vauva saa maidosta täysin vielä.

Meillä ollaan periaatteessa täysimetyksellä vielä. Muutaman kerran on tyttö saanut imeskellä ruuanpaloja, kun on ollut mukana pöydässä. Ei vielä taidot hirveästi riitä, vaikka innolla tunkeekin porkkanaa suuhun. :) Ajattelin, että mennään tämän vauvan kanssa sormiruokailulla, kun ei se soseralli hirveästi innosta. Kaksosten kanssa aloitettiin jo niin pienenä (3kk iässä neuvolan suosituksesta).. Luulen, että vauva innostuu sormiruokailusta kyllä jossain vaiheessa, kun on isompia sisaruksia mallina. Helpottaa alusta asti, jos syö itse ja muutenkin helpompi ottaa ruokailuihin mukaan. :)
 
Kiitos Elaffy kattavasta vastauksesta :) eli kerran päivässä tarjotaan. Meidän poika innostuneesti seuraa katseellaan kun istuu vieressä/sylissä kun syön. Täytyy joku päivä aloitella pieni maistattaminen :)
 
Ja jos aloittaa maistattukset myöhemmin (5-6kk iässä) niin voi ripeämpää tahtia kuin 1 maku/vko aloittaa. Meillä mennään yksi uusi maku kahta päivää kohden. Lihoja ja viljoja ei mene vielä vaikka vauva 5kk onkin. Kasviksia ja marjoja nyt alkuun :happy:
 
Me aloitettiin eilen maistelut, ja edetään niin että eilen oli yksi makuannos perunaa, tänään maisteltiin kaksi kertaa perunaa, huomenna maistellaan perunaa ja myöhemmin iltapäivällä jotain toista makua jne. Nostellaan määrää, maistelu kertoja ja makuja tasaseen tahtiin. Ensin kasviksia, marjoja ja hedelmiä, seuraavaksi viljoja ja sen jälkeen lihoja aloitten sian ja kanan lihasta.

Soseiden rinnalla sormiruokailua perheen ruokailuiden yhteydessä. Tänään poika imeskeli aivan onneissaan kurkkua. Taisi kylmä kurkku myös tuntua hyvältä kutisevissa ikenissä!


Meillä oli viime neuvoloiden välillä tullut täysimetyksellä painoa vain vajaa 300g niin nyt on syytä jo alkaa ottamaan kiinteitä mukaan.
 
Mitenkään kritisoimatta tai kenenkään tilanteeseen erityisesti puuttumatta mietityttää vain tuo ohje, että jos paino ei nouse, pitää alkaa antaa kiinteitä. Minusta järkevämpää olisi löytää keinoja imetyksen tehostamiseksi. Ämmässä energiaa on kuitenkin paljon enemmän kuin kasvissoseissa. Äidinmaidossa on jopa yli 70kcal/100g ja esim päärynäsoseessa on vain 49kcal. En ymmärrä, miten vauva kasvaisi sillä jotenkin paremmin.. :confused:
 
Me ollaan nyt maisteltu bataattisosetta. Kypsensin kuutioina uunissa ja soseutin. Ennen syöttöä sekoitan soseeseen maitoani, että saan notkeamman soseen. Vähän on pojalla epäuskoinen ilme, että mitäs tämä nyt on :D Puklun väristä päätellen osa meni tänään jo mahaan asti! Määrät on kyllä ihan lusikan kärjellisiä. Kauankohan menee, että vauva alkaa syömään edes muutaman lusikallisen? Yksilöllistähän se tietysti on. Seuraavaksi otetaan kesäkurpitsa, kannattaako sitä sekoittaa bataattisoseeseen vai tarjota paljaalteen?
 
Täällä maisteltu vasta peruna, bataatti ja porkkana. Perunalla kun aloitin niin alkoi suun ympärystä kuivamaan ja illalla oli ihan leiskuvan punainen. Luulin että hampaat tulossa kun kuolaa nyrkit suussa, mutta saattoipa tuo peruna vaivata. No porkkanasta iho oli yhä edelleen huonossa kunnossa. Nyt on syönyt bataattia ja iho paranemaan päin. Tyttö kyllä vetää bataattisosetta kunnon annoksen jo. En ole sitten rajoittanut kun näyttää maistuvan ja nukkuu sen jälkeen vaunuissa pihalla jopa 3h. :) Peruna ja porkkana on nyt tauolla ja kokeillaan bataatin seassa jotain muuta. :)
 
Meillä on satunnaisesti muisteltu hedelmää/juureksia ja eilen sai riisipuuroa. Ajattelin, jos ottaisi tuon iltapuuron käyttöön, kun se tuntui maistuvan ja pikkuhiljaa sitten lisäisi myös lounaan mukaan. On kyllä niin maistelua vielä, ettei tuo ruuasta oikein mene varmaan pitkään aikaan. :D

Heti, kun aloitettiin maistelut, käynnistyi itsellä kierto. :D Sattumaa varmasti, ei noin pienet määrät vaikuta imetykseen mitenkään, mutta kiinnitin vain huomiota.
 
d72cfb74216a731dbbddfb4c8392248e

Löysin Tokmannilta 1€/3kpl tuollaisia pieniä mikron ja tiskikoneen kestäviä rasioita. Käteviä, kun pitää ottaa vauvalle ruokaa mukaan esim kerhoon. Jäiset palat säilyvät hyvin laukussakin sen tunnin verran ja meillä kaikissa kerhoissa on lämmitysmahdollisuus. :)
 
Mitenkään kritisoimatta tai kenenkään tilanteeseen erityisesti puuttumatta mietityttää vain tuo ohje, että jos paino ei nouse, pitää alkaa antaa kiinteitä. Minusta järkevämpää olisi löytää keinoja imetyksen tehostamiseksi. Ämmässä energiaa on kuitenkin paljon enemmän kuin kasvissoseissa. Äidinmaidossa on jopa yli 70kcal/100g ja esim päärynäsoseessa on vain 49kcal. En ymmärrä, miten vauva kasvaisi sillä jotenkin paremmin.. :confused:

Mä ajattelisin soseiden alottamisen johtuvan siitä että kun ne alotetaan niin päästään sitten pikemmin niihin ravitsevimpiin mm.lihat, kun ei niillä lihatuotteilla voi sitä hommaa oikeen alottaa.
Meilläki hedelmä-ja kasvissoseiden alotuksen jälkeen painokäyrä vähä hiipu mutta kun tuli lihat ja vilja mukaan niin painokäyrä lähti taas nousuun.
 
Ei mikään estä aloittamasta lihoilla. :) Lähinnä keskosilla tai muuten hyvin pienillä vauvoilla yleensä aikaistetaan kiinteiden aloitusta, jotta annoskoot olisivat sitten jo isompia ja saataisiin juurikin ne lihat mukaan ajoissa. Pikkukeskosillahan ne lihatkin saatetaan aloittaa esim jo 3kk iässä. Hoitava lääkäri tekee päätökset vauvan tilanteen mukaan. :)

Jos paino on noussut hyvin imetyksellä, minun mielestäni olisi järkevämpää tukea äitiä imetyksen tehostamisessa ensin ja vasta sen jälkeen miettiä muita keinoja. Mutta tämä siis vain tällaisena pohdintana. Ymmärrän ja tiedän kyllä, miksi kiinteitä suositellaan painon kehityksen turvaamiseksi. Siinä ei silti ole minusta logiikkaa.

T: Kahden keskosen äiti
 
Niin voihan ne lihat tietenki alottaa hetiki jos haluaa, mutta ehkä ei pienelle kiinteiden syöntiä alottavalle kaikkein ihanteellisin tapa. Kun liha hitaammin sulavaa kuin vetinen hedelmäsose.

Sitäpaitsi aika moni ei syystä tai toisesta imetä.
Ja osa voi haluta ihan tarkotuksellisesti vähentää imetystä.
 
Muokattu viimeksi:
Ja ajatella, että osa äideistä voisi haluata imettää, mutta pahimmillaan imetys voi jopa kärsiä kiinteisiin ohjaamisesta. :) Tilanteita, lapsia ja äitejä on niin monia.
 
Me ollaan nyt maisteltu bataattisosetta. Kypsensin kuutioina uunissa ja soseutin. Ennen syöttöä sekoitan soseeseen maitoani, että saan notkeamman soseen. Vähän on pojalla epäuskoinen ilme, että mitäs tämä nyt on :D Puklun väristä päätellen osa meni tänään jo mahaan asti! Määrät on kyllä ihan lusikan kärjellisiä. Kauankohan menee, että vauva alkaa syömään edes muutaman lusikallisen? Yksilöllistähän se tietysti on. Seuraavaksi otetaan kesäkurpitsa, kannattaako sitä sekoittaa bataattisoseeseen vai tarjota paljaalteen?

Me aloitettiin 4kk iässä maistattamaan lähinnä siksi, että a) vauva kasvoi melko huonosti + b) sai korviketta tissin lisäksi ja c) puklasi runsaasti lisämaidon vuoksi. Kahden viikon jälkeen syö jo 3 purkkia sosetta päivässä. Puklailu on lähes kokonaan loppunut ja paino nousee paremmin.
Itse epäilin antaa niin paljon sosetta, mutta vauva kyllä ilmaisee jos haluaa lisää tai jos ei halua. Meillä ainakin huudetaan kiukusta jos syötön lopettaa kesken tai jos maku ei miellytä, niin kieltäytyy syömästä.
Tissiä syö kuten ennenkin ja korvikkeesta voitiin luopua.
Eli varsin yksilöllistä on. Toiset vauvat eivät tajua syömisestä mitään ja toiset taas syövät senkin edestä.
 
Meillä 5kk neuvolassa ikää olikin jo melkein 5,5kk joten kiinteiden aloitus ei ollut edes juurikaan aikaistettua vaan mielestäni ihan tarpeellinen lisäys jo maidon rinnalle kun 6kk lähestyy jo :)
Maito tietysti ensisijainen ravinto vielä ja sitä kyllä tulee ihan reippasti a vauva imee usein, mutta pikkuhiljaa lisäillään muuta. Nyt ollaankin jo maisteltu kasviksia, vähän hedelmää ja nyt myös riisipuuroa. Totutellaan ensin kasviksiin,hedelmii, marjoihin ja viljoohin ja vasta viimeisenä lihoihin.
Myös ensimmäisen kerran ostin kokeeksi korviketta, kun en pumpulle heru enään ollenkaan vaikka maitoa vauvalle tuleekin hyvin. On tulossa päiviä jolloin joudun olla erossa vauvasta ja pakkasessa ei enään paljoa omaa maitoa ole joten täytyy niihin tilanteisiin ruveta valitsemaan korviketta.
 
Meillä on nyt vajaa kuukausi maisteltu kiinteitä. Pidin viikon taukoakin välissä kun neiti sai pahan ihoreaktion banaanista ja jouduin viemään lääkäriin. Oli päästä jalkoihin nokkosihottuman peitossa. En uskalla kokeilla banaania kyllä pitkään aikaan. Omenasta alkoi myös posket lehahtelemaan ja ihan kuin neitiä olisi myös kutittanut kasvoja.
Olen aina ensin antanut tissiä ja vasta sitten kiinteitä. Nyt vaan on muutaman päivän ollut vaikeuksia saada tissille. Tuntuu että kiinteät kiinnostaa mutta tissi ei. Onko muilla ilmaantunut tämmöistä?
Huomenna tulee 6kk täyteen eikä tietoakaan mistään tiheänimunkaudesta.
 
Tääläki poika aina innoissaan kun laitan sitteriin tai syöttötuoliin kun hoksaa että nyt on sosetta luvassa. Yhdellä syönnillä menee yhteensä n.1/3 purkkia sosetta, annan lihaa ja hedelmää molempia. Maidon juontiin ei meillä soseitten mukaan tulo ole paljoa vaikuttanu, ehkä määrä vähän pienentynyt. Täälä kylläki juuaan korviketta.
Illalla saatan syöttää maidon jälkeen vähän puuroa ja hedelmäsosetta. Puuroistaki täälä on kovasti tykätty.
Sormiruokailusta oon vähä yrittäny netistä hakea vinkkejä, jossain vaiheessa ajattelin alkaa kokeileen kun rohkenen. Jotenki hirvittää antaa hampaattomalle isoja ruokapaloja.. :nailbiting:

Korvikkeen valinnasta sen verran että kun meillä poika oli syntymänsä jälkeen viikon lastenosastolla niin siellä hoitaja vinkkas että heidän kokemuksesta korvikkeista hyvin siedettyjä oli Arlan luomu korvike (tais olla baby organic tms.) ja sitte Valion Tuuti. Ollaan ite käytetty Tuutia sen kätevän pakkauksen takia ja sitä on hyvin saatavilla oikeestaan joka kaupassa.
 
Mikähän olisi hyvä seuraavaksi kun ollaan nyt bataattia ja kesäkurpitsaa kokeiltu. Porkkana, peruna? Hedelmiä ei olla vielä syöty.
 
Takaisin
Top