Kiinteät ruoat

Katjaana

Oman äänensä löytänyt
Onko joku aloittanut jo kiinteiden antamisen? ja mistä ootte aloittaneet?
Neuvoja ja keskustelua tänne kiitos :)
 
Meillä on reilu 3kk ikäinen tyttö, ja ollaan kyllä maisteltu jo perunaa ja porkkanaa :) Mangososettakin on jo syönyt lusikallisen verran! :D Ihan vaan sen takia, että saa vauvakin vähän maistella muutakin kun maitoa. Kattoo aina suu ammollaan ku me syödään. :D Maissivelliä annan pullollisen verran illalla, sitäkin aloitettiin antamaan ihan 50-60 ml + korviketta ja vähitellen lisäämällä. Ei tullut vatsavaivoja, ja hyvin maistuu!
Kiinteitä ruvetaan sitten säännöllisesti antamaan, kun se "sallittu" rajapyykki, 4kk, on ohitettu.
Omasta mielestä tuo "ei kiinteitä ollenkaan ennen 4 kuukauden ikää" - on ihan mahdoton ajatus! Ihmiset väittävät, ettei vauvan suolisto ole valmis kiinteisiin, mutta eihän se tule koskaan olemaankaan ellei pikkuhiljaa aloita antamaan niitä kiinteitä. Ja jokainen äiti tietää lapsensa parhaiten, mikä tälle on hyväksi ja mikä ei :) Rohkeasti vaan kokeilemaan kiinteitä, pikkuhiljaa hyvä tulee! :)
 
Meidän poika on viikkoa vajaa 3kk. Ollaan jo viikon verran maisteltu perunaa ja koska se ei oo aiheuttanu mitään vaivoja (päinvastoin, esim. puklailu vähentyny huomattavasti!!) lisättiin jo vähän perunan joukkoon porkkanaa.
Maissivelliä ollaan kans jo jonkun aikaa annettu iltaisin ja nyt myös aamuisin. Syy siis näihin kiinteiden alotteluun on se, että poika vetää korviketta hurjat määrät päivässä, reilusti yli litran. Terkkarin kanssa viimeks neuvolassa puhuttiin, et litra korviketta on viel ok/vrk, mut jos rupee ylittyy 1,2 litraa niin sit on syytä miettiä jo velliä(/aloitella kiinteitä).
"Omin lupinemme" kuitenki kiinteet aloteltiin, mut ohjeiden mukaisesti ihan, et 1 lusikallinen ekana päivänä, 2 lusikallista tokana päivänä jne.
Ohjeistukset kiinteiden alottamisestakin muuttuu koko ajan, luin jostain et ennen oli se 3kk ku "sai" alottaa, mut sen jälkeen kun Suomi on liittyny EU:n, niin raja nostettiin 4kk. Ja toi täysimetyksenki pituus tuntuu nousevan aina vaan...
 
Me ollaan myös jo kokeiltu hieman kiinteitä ja hyvin on pojalle maistunut. Hänellä on ikää jo melkein kolme kuukautta ja oikeen suuttuu kun ei saa muutamaa lusikallista enempää.Korviketta ja tissimaitoa rupes menemään niin paljon että aateltiin olevan jo sen aika. Pojalla oli viime neuvolassa painoa n. 5,5 kg ja pituutta 61,3 cm ja oli painokäyrä alapuolella ja nytkin tuntuu kaavavan kovaa vauhtia. Kiinteiden alottaminen ei tuonnut mukanaan vatsavaivoja päin vastoin nykyisin poika nukkuu paremmin kun vatsa on täynnä...gj
 
>Meidän poitsu on tosiaan nyt 3 kk ja oon kans miettinyt että aloittais ne kiinteät, tähän asti ollaan säädetty rintamaidolla ja joskus korvikettakin. Poitsu tosiaan paino neuvolassa huimat 7930g ja 62,5 cm, joten maitoa ainaki tulee:D mut on myös usein rinnalla ja heräilee öisin 2-3h välein joten sitä iltavelliä olen miettinyt. Mulle vaa sanottii neuvolassa että ei vellejä!? tai sit vaa alotan sillä perunalla....
 
me ollaan vasta alotettu toi vellin maistelu. ensi viikolla meinaan soseuttaa perunoita ja maistattaa sitä eliaksella. en vielä viitsi ostaa pilttejä kun ne kerkeäisi menemään vanhaksi niin parempi tehdä eka soseita itse. varmaan yks peruna riittää mainiosti :D saa nähdä miten toi tarzan innostuu.
 
me ollaan syöty 3kuukautisesta eka kerran päivässä porkkanaa nyt syödään jo porkkanaa ja perunaa sekä kukkakaalia. ja päärynäsosetta välipalana tai luumusosetta. ja iltavelli aloitettin nyt viikonloppuna eli meillä syödään kolme kertaa päivässä jotain muuta kun maitoa. huomenna ikää 4kk:) ja hyvin näyttää menevän
 
Syödäänkö tiellä kaksi lämmintä ateriaa päivässä, vai riittääkö yksi ateria tällä hetkellä per päivä?
Maistelut kun aloitettiin, annoin tytölle viikon verran perunaa, toisen viikon perunaa & porkkanaa, kolmannella viikolla perunaa & kukkakaalia ja huomenna aloitellaan perunalla & parsakaalilla. Meillä yleensä syödään lämmin ateria siinä 12-13 tienoilla, ja tuntuu että päivällä/alkuillalla se peruna ei enää maistukaan niin kuin aamupäivällä! Joten aamulla maitoa, aamupäivällä perunaa, iltapäivällä sosetta & maitoa ja illalla maitoa ja ennen nukkumaanmenoa tyttö saa velliä.. yöllä maitoa.
Kysympä siis tämän sekavan sepustuksen jälkeen; Miten teillä syödään? :D

Huvitti, kun neuvolassa sanoivat että aina kun aloitellaan uutta raaka-ainetta maistelemaan niin vain muutama lusikallinen riittää. Hmm, meillä kyllä tyttö suuttuu jos ei saa enempää kun on tottunut reilumpaan annokseen :D
 
Meillä aloitettiin viime perjantaina lisäruuan anto, kun tuli sellainen olo, ettei mun maitovarastot enää riitä tytön tarpeisiin. Oli aikamoisia rintaraivareita ja tississä roikuttiin tunnin välein. Tiheästi syöminen ei kuitenkaan minusta lisännyt maidon tuloa (söi kumminkin useampana päivänä tiheästi). 

Huomenna neiti täyttää 4kk. Olen antanut iltaisin maissivelliä iltapalaksi ja perunaa ollaan kanssa aloitettu maistelemaan. Perunaa sitten maistellaan viikko tai kaksi ja sit otetaan uusi tuttavuus, porkkana:) Nyt on tyttö ollut tyytyväisempi ja nukkuu taas paremmin yöt (heräsi öisinkin usein, ku oli nälkä koko ajan), kun on saanut lisäruokaa.
 
Meillä oli tänään 4kk neukku, mut unohdin kysyä tosta kiinteiden lisäämisestä??
Syödään nyt 11-12 "lämmin ruoka", tällä hetkellä menee puol purkillista peruna-kukkakaali Pilttiä. Ollaan kyl omatoimisesti jo annettu myös aamupuuro (riisistä), iltapäivällä toisinaan hedelmäsosetta ja taasen illalla puuro... Ruvetaan nyt kokeilee antaa pelkkää velliä yöllä, jos se vaikka parantaisi pojan yöunia :o On nimittäin nukkunu nyt viime ajat tosi levottomasti ja heränny syömäänki useammin.. Tosin voi olla toi flunssa mikä tekee ton tai lieneekö joku kehityskausi??...
Siis elikkäs uskaltaiskohan sitä jo lisätä toisen lämpimän ruoan päivään? Tulis vähän taas sitä rytmiäkin enemmän päivään.. Tai et missä vaiheessa uskaltaa jo antaa sen normaalin ruokailutahdin mukaisesti ruokaa? (eli aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala). Toki maitoa varmaan joutuu antamaan vielä mahd. väleissäkin......

 
meillä elias ei oikein tykkää soseista. ei itetehdyistä eikä kaupan. peruna-porkkana menee jotenkuten alas, sellaset muutamat lusikalliset. kukkakaali(tai parsa)-peruna ei maistu. eikä muuten maistu hedelmäsoseetkaan :D jätkä on ihan tyytyväinen maitoon ja velliin.
 
Meillä syötiin tänään ensimmäistä kertaa marjasosetta eli ollaan kolmisen viikkoa maisteltu vain porkkana-perunasosetta ja kerran päivässä. Ensi viikolla meinaan kyllä alkaa laajentaa makuskaalaa. En ole mitenkään kiirehtinyt soseiden kanssa, ku ei vielä ole mikään kiire ja syöminenkin on vielä enimmäkseen kielen työntelyä ulos ja kun rintamaitokin on edelleen ruokalistalla.

Marjasose kyllä tuotti ihmetystä, eikä mennyt niin reippaasti kuin porkkana-perunasose. No, kohta se kyllä kääntyy toisinpäin!

riksuke: tällaisen löysin nettineuvo sivulta:

Ruokailutottumukset muotoutuvat vähitellen ja ne opitaan jo lapsuudessa. Sen
vuoksi on tärkeää opetella syömään monipuolista ja vaihtelevaa ruokaa. Lapsen
ruokahalu on vaihteleva ja siihen vaikuttavat kasvuvauhti ja liikkumisen määrä.
Ruokailurytmi säännöllistyy puolen vuoden jälkeen ja lapselle tarjotaan kaksi
kunnon ateriaa, aamu- ja ilta - ateria sekä välipaloiksi marjoja, hedelmää
yms. 

Ruokailu 6-12 kk

Maistellaan uutta

Ruokailutottumukset muotoutuvat vähitellen ja ne
opitaan jo lapsuudessa. Sen vuoksi on tärkeää opetella syömään monipuolista ja
vaihtelevaa ruokaa. Lapsen ruokahalu on vaihteleva ja siihen vaikuttavat
kasvuvauhti ja liikkumisen määrä. Ruokailurytmi säännöllistyy puolen vuoden
jälkeen ja lapselle tarjotaan kaksi kunnon ateriaa, aamu- ja ilta - ateria sekä
välipaloiksi marjoja, hedelmää yms.

Ruokailu 6-12 kk


Maistellaan uutta


Ruokailutottumukset muotoutuvat vähitellen ja ne
opitaan jo lapsuudessa. Sen vuoksi on tärkeää opetella syömään monipuolista ja
vaihtelevaa ruokaa. Lapsen ruokahalu on vaihteleva ja siihen vaikuttavat
kasvuvauhti ja liikkumisen määrä. Ruokailurytmi säännöllistyy puolen vuoden
jälkeen ja lapselle tarjotaan kaksi kunnon ateriaa, aamu- ja ilta - ateria sekä
välipaloiksi marjoja, hedelmää yms.

 
Neiti täyttää ylihuomenna 5kk ja soseita on maisteltu kuukauden verran. Aloitettiin bataatilla ja paino oli sanalla _maistelu_, kun suurin osa tuli takaisin kielen kanssa. Sitten tyttö tajusi että tämä on ruokaa. Annettiin seuraavaksi mangoa, sitten luumua. Makeampien jälkeen ongelmaksi meinasi muodostua se, ettei bataatti enää kelvannutkaan. Eilen keitin ja soseutin kesäkurpitsaa, ja kappas - bataatti meni sen kanssa täysin ongelmitta alas! Itseä ei kyllä se rä'än näkoinen mössö juuri ois kiinnostanut..

Mä olen vähän eri mieltä tuossa "jokainen lapsi on yksilö, aloittakaa vaan kaikki sillon kun sattuu itseä huvittamaan" -asiassa. Kyllä siinä on taustalla aika monen vuosikymmenen tutkimus- ja kokemusperäinen tieto, mitä minkäkin ikäiselle suositellaan. Ihan kuin raskausajan tupakointia puolustellaan sillä, että joku tuttu/itse aiemmassa raskaudessa on polttanut ja saanut terveen vauvan. Eli suuressa populaatiossa ne erot näkyy, ei välttämättä yksilön kohdalla. Liian aikaisin aloitetut viljat tms rasittaa suolistoa ja huonossa tapauksessa allergisoi. En sinänsä todellakaan tarkota syyllistää ketään, itsehän en kyennyt imettämään lastani ja allergisoin sitä siltä osin enemmän kuin tarpeeksi... Mutta ei kannata kiirehtiä, jos ei ole jotain erityisperusteita. Mun mielipide, th-ammattilaisena.

 
Takaisin
Top