Imetyksen ensimetreillä (vinkkiä imetykseen)

Wish

Oman äänensä löytänyt
Pakko kirjoittaa tänne imetysaiheesta, kun näyttää siltä, että suurin osa haluaisi imettää, mutta epäilee jo valmiiksi ettei se onnistu tai on pettynyt aikaisempiin imetyskokemuksiin. Sama ilmiö on huomattu suomalaisissa tutkimuksissakin, joiden mukaan lähes kaikki äidit toivovat imettävänsä väh. 6kk, mutta silti puolivuotiaista lapsista vain 60% saa äidinmaitoa. Yleisin syy imetyksen loppumiseen on imetysaikana koetut hankaluudet ja tuen sekä konkreettisten neuvojen vähyys. Moni äiti kokee, ettei maito riitä ja antaa varmuuden vuoksi korviketta pullosta (joka taas voi vaikeuttaa imetystä) Maidon eritys ei kuitenkaan kerran käynnistyttyään lopu kuin seinään ellei imetystä tai rinnan tyhjentämistä lopeteta (maidon tulon vähenemiseen vaikuttavat monet tekijät, joista suurin syy taitaa olla, että imetyskerrat ovat liian harvassa tai imeminen on tehotonta) Tutkimusten mukaan vain muutamalla prosentilla äideistä maitoa ei kertakaikkiaan tule, mutta loput n. 95% omaa luontaisen kyvyn tuottaa maitoa.

Jotta äiti voisi imettää toivomansa ajan, tulee hänen saada asiantuntevaa imetysohjausta. Kannattaakin kiinnittää huomiota tiettyihin imetystä edistäviin tekijöihin jo synnäriltä lähtien:

- Pyri ihokontaktiin vauvan kanssa ([font="verdana, arial, helvetica, sans-serif"]vauva on alastomana tai pelkässä vaipassa äidin tai isän paljaalla iholla) [font="verdana, arial, helvetica, sans-serif"]Imetys käynnistyy helpommin ja imetyksen kesto pitenee, kun vauva on runsaassa ihokontaktissa äitiinsä ja hänellä on vapaa pääsy rinnalle.

- Vastasyntyneelle annetaan ainoastaan rintamaitoa, jollei lisämaidon antamiseen ole lääketieteellistä syytä. Vauvan mahalaukku on vastasyntyneellä vain pienen kuulan "pissin" kokoinen, joten jo pieni määrä äidinmaitoa riittää terveellä taysiaikaisella vauvalla ensipäiväksi tyydyttämään nälän. Mitä useammin vauva on rinnalla synnytyksen jälkeen sitä tehokkaammin maitomäärä rinnoissa lisääntyy. Kysynnän ja tarjonnan laki: TIHEÄT IMETYKSET

- Älä tarjoa vauvalle huvitutteja tai tuttipulloa ainakaan ennen kuin imetys ja maitomäärä on vakiintunut ja hyvin käynnissä (tutti mm.tyydyttää vauvan imemishaluja, tuttipullo voi mm. hankaloittaa oikeanlaisen imuotteen saamista rinnasta)

- Pyri kokeilemaan ensiimetystä mahdollisimman pian synnytyksestä (viim. 6h sisällä), jos vauva ei voi olla rinnalla synnytyksen jälkeen (esim. vauvan kunto), pyri lypsämään vauvalle arvokkaat kolostrum eli esimaitotipat talteen. Muutenkin, jos vauva ei voi olla rinnalla äidinmaidon tiheä lypsäminen kannattaa imetyksen onnistumiseksi myöhemmin. Imettää tulisi n.8-12 krt/vrk ja huomioida, että yöimetys on tärkeä, sillä se kiihdyttää maidon tuotantoa eniten.

- Opettele tunnistamaan vauvasta nälän ensimerkit (hamuaminen, pään kääntely puolelta toiselle, käsien suuhun vieminen, suun maiskuttelu ja imeminen sekä levottomuus) Tarjoa rintaa aina vauvan sitä halutessa, ei kannata odottaa itkuun saakka sillä itkevän vauvan on kielen asennosta riippuen hankala tarttua rintaan.

- Luota itseesi ja kysyysi imettää! Vauva saa tarpeeksi rintamaitoa, jos:

* Vauva erittää (6-7 pissavaippaa/pvä ja n.3 ulostetta/pvä, huom! ulosteeksi lasketaan jo pieni määrä n. 2e-kolikon kokoinen)
* Vauva on tyytyväinen
* Iho on kimmoisa
* Vauvalla on virkeitä jaksoja ja herää itse syömään
* Vauvan paino nousee (huom! alussa vauvan paino laskee syntymäpainosta n.7%, mutta nousee takaisin syntymäpainoonsa 10 pvänä, viim. 2 vkon jälkeen)

- Kiinnitä huomiota vauvan imemisotteeseen, jottei imeminen olisi tehotonta:

* Huono imuote kipeyttää/haavauttaa rinnanpäät, jos ote on oikea, ei imetys satu
* Tietoa voin laittaa tarvittaessa lisää, mutta oikean imuotteen saamisessa auttavat imetysohjaajat jo synnytyssairaaloissa.

- Vauvalla on tiheän imun kausia, joiden tarkoitus on säilyttää maidon määrä riittävänä. Jos vauvalla on nälkä tiheästi ja tarve päästä rinnalle tuntuu äidistä jatkuvalta, tulee muistaa ettei tämä johdu suinkaan maitomäärän riittämättömyydestä tai maidon tulon loppumisesta, vaan tiheän imun kausista (yleensä 3 ja 6-viikkoisilla ja 3 ja 6-kuukautisilla). Äidinmaito on myös paremmin sulavaa kuin korvike ja vauvan elimistö hyödyntää sen paremmin jolloin nälkä tulee tiuhempaan. Imetys ei ole myöskään vauvalle pelkkä ravinnon saamisen tarve vaan vauva nauttii läheisestä kontaktista äidin rinnalla tuttujen tuoksujen ja sydänäänten keskellä.

Neuvoja ja vinkkejä imetyksen yleisimmistä karikoista selviytymiseen saa neuvoloista, synnytyssairaaloista, imetystukiryhmistä sekä Imetyksen tuki Ry:n kautta. Voi, kun toivoisin, ettei kenenkään äidin imetys enää kaatuisi tiedon puutteeseen tai imetysohjauksen vähyyteen, vaan jokainen saisi nauttia halutessaan juuri niin pitkästä imetyksestä kuin toivoo

(ps. tarkoituksena ei ole saada kaikkia äitejä imettämään saman kaavan mukaisesti eivätkä kaikki ohjeistukset päde kaikkiin. Imetys on hyvin tunnepitoinen asia ja jokaisella äidillä on oikeus päättää itse imettääkö vai ei. Täysin terveitä lapsia kasvaa myös korvikkeella, mutta jos äiti kaipaa apua imetyksen onnistumiseen tulisi sitä olla riittävästi myös tarjolla)
 
Kiva kun joku muukin otti tän asian puheeksi [:)]. Haluan kyllä lisätä tuohon juttuun et ihan kaikki vauvat ei kakkaa noin usein, mulle on neuvottu että kerran päivässä olisi riittävä. Tosin mun kuopus ei kakannut sitäkään vaikka oli täsyimetyksellä, mutta maito riitti silti vallan mainiosti. Pissavaipat on parempi mittari.

Toinen mitä kannattaa muistaa on se kasvukäyrien notkahdus (taisi olla siinä kahden kuukauden ikäisenä yleensä täysimetetyillä vauvoilla) joka ei tarkoita sitä et pitäis alkaa antamaan muuta. Mulla esikoisen kasvukäyrän notkahdus johti imetyksen loppumiseen mitä kovasti surin, luulin että maito loppui kun käskettiin antaa korviketta. Mähän annoin ja sen määrät kasvoi nopeasti jolloin maidontulo väheni. Tätä nykyä tuskin käskettäisiin korviketta antamaan, vaan neuvolassakin jo osaavat nää asiat paremmin.

Ei muuten kannata valmiiksi ajatella niin että jos on edellisten kanssa imetys loppunut lyhyeen se loppuisi nytkin. Itse imetin vasta tuota kuopusta pitkään, koska otin selvää asioista ja olin motivoitunut yrittämään.
 
Hyvä, kun huomioit tuon kasvukäyrien notkahduksen myös. Se tahtoo olla sellainen asia, jota edes lastenlääkärit eivät aina muista. Eli tosiaan täysimetetyillä vauvoilla käyrä notkahtaa usein n. 3-4kk iässä.

Myöskin vauvojen kakkaaminen on hyvin yksilöllistä, jotkut vauvat hyödyntävät äidinmaidon niin hyvin, että kakkaavat siksi harvoin. Myöskin 6 viikon jälkeen kakkaustahti yleensä voi harventua. Laitoinkin tuohon juuri sen vuoksi noin 3 ulostetta [:)] Tärkeintä ei ole kiinnittää huomiota vain yhteen asiaan vaan vauvan vointiin kokonaisuudessaan. Kuitenkin pissojen vähyys kertoo aika nopeasti jos vauva on kuivumassa.

Tuossa viestissäni ei ole läheskään kaikkea tärkeää imetyksen onnistumiseen liittyvää asiaa, mutta muutamia seikkoja silti. Imetys on yllättävän monipuolinen asia eikä juuri koskaan ole ihan itsestään selvää. Moni saattaa sanoa, että eikö se ole jotta "tissi suuhun vaan, kyllä se syö ku syötetään", mutta ihan noinhan se ei aina mene.
 
Takaisin
Top