Ruoka on nykyään niin käsiteltyä, ettei siitä ihan kaikkea saa. Esim kananmunien ja viljan D-vitamiinipitoisuus on minimaalinen nykyään. Johtuen esim kanojen ruokinnasta ja kaikista mahdollisista torjunta-aineista, gm-ruuasta yms, joita nykyään käytetään.
Autoimmuunisairauksien yleistyessä maissa joissa aurinkoisia päiviä on vuodessa vähän, on enemmän ja enemmän kallistuttu D-vitamiinipuutoksiin. Toki varmasti muukin vaikuttaa, mutta lähipiirissä on monella puhjennut 20-30-vuotiaana MS-tauti, selkärankareuma, todettu lapsena Adhd, astma tai lieviä kognitiivisia kehityshäiriöitä ja lääkärit pitävät yhtenä mahdollisuutena raskaudenaikaista d-vitamiinipuutosta.
Foolihaposta on selkeä tieteellinen näyttö, mutta sitä ei tiedetä, miksi toisilla elimistö hyödyntää vähäisenkin määrän tehokkaasti ja tousilla ei. Rautakaan ei kaikilla imeydy samalla lailla.
Käsittääkseni jos ei syö valmisruokia, välttää lisä -ja makeutusaineita ja käyttää lihaa, kasviksia ja hedelmiä päivittäin, niin ravinnosta saa kaiken tarvittavan ja ylikin. Lukuunottamatta d-vitamiinia ja foolihappoa.
Toisaalta on paljon tutkimuksia myös siitä, etteivät vitamiinit ja hivenaineet imeydy, elleivät ole luonnollisessa muodossa, eli lisäravinteet olisi turhia. Esim askorbiinihappo (c-vitamiini) lisättynä johonkin on yhtä tyhjän kanssa. Mutta mene ja tiedä.
Jokainen varmasti punnitsee haitat ja hyödyt ja sen mukaan päättää mitä pillereitä napsii.. Mutta eihän tähän(kään) aiheeseen perehtyminen vaaraksi ole kenellekään :)