Eklampsia = raskausmyrkytys = ketään kokeneita?

Keskustelun 'Laskettu aika tammikuussa 2012' aloitti DiaLia, 18 syys 2011.

Vaihda nimimerkki! | Näin pääset alkuun/apua! | Top 100
 1. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Sain(joudun) tässä viikon saikkua alustavasti, ja epäillään pre-eklampsiaa, eli raskausmyrkytyksen lievempää muotoa. Huomenna ultra ois ollu muutenkin ja tulee ekstraneuvolakäynti tulevalle viikolle. Lapselle kuuluu vielä tähän mennessä hyvää ja liikkuu erittäin aktiivisesti päivittäin vatsassa.

  Alapaine noussut tähän mennessä ensimmäisestä neuvolasta heinäkuun alusta tänne syyskuun puoliväliin 18 pykälää ja yläpaine noussut samalla ajalla noin 15 pykälää. Alussa tosi matalat paineet. Saako nousta paljon paineet ja mikä on hälyttävä taso? (87/54 -> 102/72)

  Ketään, ketkä ovat kokeneet raskausmyrkytyksen? Toivon, että kerrotte positiiviset uutiset, mikäli meni hyvin. Ei tarvitse kertoa, jos tapahtui jotain ikävää, koska nyt ei ole hyväksi ajatella negatiivisia asioita. Lisäksi tietysti faktaa ois hyvä tietää, mitkä oireet aiheutti joko pre-eklampsian tai vakavamman eklampsian.
 2. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Oon jo tutkinu kaiken mahdollisen ja mahdollisuuksia on vielä paljon.

  Olennaisinta nyt on tulevan viikon ajan vuodelepo, syö terveellistä ruokaa ja juo paljon vettä. Ja tietenkin käydä huomenna ultrassa ja neuvolassa sit kun saa sinne ajan, eli toiv jo huomenna.

  Nyt siis alko rv 22, eli 21+0. Luinkin just, et rv 22 ja 23 viikoilla syntyneellä lapsella on tosi pienet mahdollisuudet selvitä hengissä. Rv:lla 24 ja 25 mahdollisuudet paranee päivä päivältä ja viikon 25 jälkeen mahdollisuus selvitä hengissä on yli 50%. Eli kriittisintä aikaa eletään tässä.

  Sit 26-29 rv jälkeen rv 30 ja eteenpäin lapsi selviää jo hyvin todennäköisesti jatkosta hengissä.

  Päätavoite on totta kai selviytyä ainakin lähelle laskettua aikaa tammikuun lopulle asti. Mut välitavotteet on selvitä tää eka ja varmana raskas kuukausi ja sit vielä toinen kuukausi, jotta pääsee viikolle 30.

  Nim. aika horroriks muuttu elämä!
 3. Sikkuriini Aloittelija

  Moi DiaLia,

  En ole mikään lääkäri, mutta jotain terveysasioista tiedän koulutukseni vuoksi. Nuo sinun tämänhetkiset paineet on aikalailla normaalitasolla, eli ei ne kyllä mitkään korkeat ole vieläkään. Sitä en kyl tiedä että mitataanko pre-eklampsiaksi se, että paineet nousee lähtötasosta paljon, mutta ei nuo paineet siis mitenkään vaaralliset vielä ole... Verenpaineet pitäisi olla alle 120/80, eli silläkin mittapuulla luulisi että kaikki on vauvalla hyvät.

  Makoile, vältä suolaa ja juo paljon vettä että saat elimistöön nesteitä. Ja ennen kaikkea: yritä olla murehtimatta (vaikka tiedän sen olevan varmasti vaikeaa).

  Tsemppiä!
 4. Sikkuriini Aloittelija

  Ja juuri kun tarkistelin asiaa lääkärikaveriltani, niin hän totesi, että alapaine ei saisi nousta yli 90 - siihen sinulla on vielä reilusti matkaa.

  Duodecim, eli lääkäreiden tekemä ohjeistus sanoo näin:

  "Raskauden aikainen verenpaineen nousu on tavallisin raskauden aikainen lisäsairaus (komplikaatio), jota todetaan 4–10 %:lla odottavista äideistä. Pre-eklampsia (aiemmin toksemia, "raskausmyrkytys") tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine nousee 20. raskausviikon jälkeen yli tason 140/90 mmHg. Lievä pre-eklampsia on silloin, kun verenpaine pysyy alle tason 160/110 mmHg, virtsaan erittyy vain vähän valkuaista ja odottaja voi hyvin. Vaikea pre-eklampsia on kyseessä, jos verenpainetasot ovat tätä korkeampia, virtsaan erittyy runsaasti valkuaista ja äidillä on erilaisia oireita."
 5. Susq87 Tuttu foorumilla

  Pre-eklampsian oireita ovat:
   
   
  • korkea verenpaine
  • valkuaista (proteiinia) virtsassa
  • äkillinen turvotus ja painonnousu
  • päänsärky
  • ylävatsakipu
  • silmäoireita (valonarat silmät, erilaisia näköhäiriöitä)

  Taidan ite alkaa nyt seuraa kehoa tarkemmin, koska tunnista noist paljo itestäni.. Yläpaineita mul on nyt tarkkailtu ku ne on ollu 139-145 ja viimeeks ne sano tost valkuaisesta virtsassa, mut sano et sitä tulee kuullemma muutenki raskauden aikana eli ei hälyyttävää. Mut nyt sitte mul on paikat turvon ja kädet alkan puutuu ja ihmettelin tota painon nousuaki ku alku raskaudesta mulla tippu se 6kg ja nyt viime neuvola käynnillä se oli tullu aika nopeessa ajassa takasin... Päänsärkyjä ei nyt sillai huomattavasti oo ollu eikä silmäoireita ja en tiedä tosta ylävatsakivustakaan.. ite koin eilen että se ois ollu närästystä. Mut ei seurailu huonoa tee ja heti jos tilanne huononee ni soitto neuvolaan ja äippäpolille. Mut turha kyl nyt alkaa tätä stressaa, se ei hyvää tee kuitenkaan!
  Ja DiaLia  tsemppiä sinne!
 6. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Moi Sikkuriini:

  Kiitos tosi paljon selkeyttävästä vastauksesta! Tosiaan huomenna meen rakenneultraan muutenkin ja sit se lääkäri ensiavussa määräs mulle neuvolakäynnin tulevalle viikolle myös - katsoovat tarkemmin paljonko valkuaisainetta on virtsassa jne. Ja olin tosiaan huolestunu et onko jo noussu liikaakin verenpaine, mut hyvä jos se on kuitenkin myöskin luonnollista raskaudessa - pitää kuitenkin seurata jos se vielä radikaalisti nousee.

  Noista oireista mulla siis on verenpaine noussu, mut ei hälyyttävästi, valkuaista on virtsassa - mut en siis tiiä miten paljon, painonnousun tarkistin ja se on normaalitasolla - eli ei hätää, ei ole ollu päänsärkyä tai silmäoireita eikä ylävatsassakaan kipuja.. 

  Tosiaan käväsin ensiavussa töiden lopussa viime yönä kun rupes yhtäkkiä puuduttavasti pistämään oikeelle alas vatsassa ikään kuin neula ois painettu syvälle vatsaan - kipu vaan kasvoi ja kasvoi ja lopulta jos seisoin tai lähdin liikkumaan kipu vaan paheni. Sit istuin, se laantu se kipu hetkeks ja sit se rupes sillain aaltoilemaan et välistä oli kova kipu ja välistä ei. En tosiaan uskaltanu sit lähtee auton rattiin, poikaystävä vei mut sit ensiapuun.

  Kipu meni ohi ja kun asutaan sairaalan vieressä pystyttiin jo rauhallisesti kävelemään kotia. Mut totta kai haluttiin se tarkistaa, ettei ole mitään hälyttävämpää. Ja tosiaan aiemmin on kaikki kokeet menny puhtailla papereilla, ja ultratarkistuksessakin lapsella oli kaikki hyvin vatsassa ja näytti olevan istukka ym asiat kunnossa. Mut et noihin oireisiin/mahdolliseen kehittyvään pre-eklampsiaan pitää oikeesti jo varhaisessa vaiheessa pyrkiä ennakoimaan ja olemaan varovainen.

  Totta kai: Toivotaan kovasti, että pelkällä säikähyksellä päästäs ja että raskaus jatkus sitten loppuun saakka jne kaikki menis hyvin... Mut olihan se kun isku vasten kasvoja, et ei ollu puhtaat paperit esim virtsasta (ketoosi+valkuaisaineet+sano jotain vissiin mahdollisesta sokeristakin) ja tuli heti kelattua et mitä väärää tässä on nyt tehny tai mitä vois tehdä paremmin vielä. Ja sit oli tietty heti luettava paljon kaikkee tietoo ja kyseltävä esim täältäkin... ja valmistauduttava henkisesti koviinkin aikoihin. Eli meni se nyt niin tai näin, on tullu yritettyä ainakin miettiä asiaa realistisesti.

  Joo, koitan tässä otella mahd rennosti nyt ainakin tämän viikon ja ei stressiä koulusta ym arjesta.. vaan kotona oloilua.

  Eikun vaan Susq87 sullekin paljon tsemppiä loppuraskauteen ja tosiaan tilannetta kannattaa seurata varsinkin jos oireet alkaa lisääntyä/kehittyä.

  Ystävällisin terkuin,
 7. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Tosiaan ultrassa kävin kuten oli jo alunperinkin tarkotus ja siellä vakuuttivat että kaikki on kunnossa ja kehitys normaali.

  Ihan on totta, et kun säikähtää jostain hiemankin epänormaalista, sit sitä säikähtää ihan urakalla .. Onneks voi jo hieman hymyillä tällain jälkikäteen, et ei tilanne näytä enää lainkaan pahalta. Neuvolatätikin totes, että joillakin esim. kohdun venyminen saattaa aiheuttaa juuri samankaltasta kipua ja niin jopa ettei pysty liikkumaan saati seisomaan, kun kipu on niin kovaa. Mut että totta kai se kannatti hänenkin mukaansa tarkistuttaa, eikä siinä ole mitään väärää. Ja toisaalta yleensä kehohan näyttää hyvissä ajoin jo signaaleja, joista voi päätellä tulevaa - eli ei kannata aliarvioida kovimpia riskejä missään nimessä.

  Asia tietenkin erikseen, mitä tuloksia tulee sitten virtsanäytteestä. Toivotaan tässä parasta.

  Ja tosiaan kaikille, jotka on joutunu kokemaan eklampsian/ ovat saaneet viittaavia merkkejä.. toivon vaan, että raskaus on sujunu hyvin loppuun saakka tai että raskaus kehittyy jatkossa loppuun saakka hyvin! Kauheeta oli jo koittaa ymmärtää sekin että itelläkin vois olla jotain sinne päin viittaavaa.
 8. Susq87 Tuttu foorumilla

  Hienoa että kaikki on hyvin! :)
  Mä ajattelin tänään neuvolaan soitella ja kysellä voiko näille käsille tehdä mitään, tää puutuminen ei oo kivaa olleenkaan.. aamulla saa edes hammastahnatuubia puristettua. :/ Ja voisin samlla kysyä et mitkä riskit tuohon on nyt kun tuo  yläpaine koholla ja sitä valkuaista siel virtsassa oli. Katsotaan mitä sieltä tulee vastaukseksi..
 9. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Moi Susq87:

  Totta kai kannattaa tarkistaa kaikki kunnolla. Kuten just kirjotin tonne neuvola- ja ultrakokemuksiin, niin loppupeleissä kuka/ketkä kärsii, jos aliarvioidaan tilanteita: Tietenkin sinä itse ja lapsesi. Eli ei mitään hävittävää.

  Kuulostaa myöskin tosi ikävältä toi käsien puutuminen.. ne on just niitä kehon merkkejä, mitä pitää seurata. Oot varmasti koittanu tehostaa verenkiertoa yleisillä neuvoilla - kuten jalat pöydälle/ylös mahdollisimman usein ym. vastaavat - nukkuu vasemmalla kylellään mahd paljon + tietysti hieronta auttaa pintakiertoon... Mut siis et eihän sitä voi oikeasti tietää, mitä kaikkee voi seurata ja tulla vastaan.

  Toivon tässä sunkin puolesta, että valkuaista olis vaan vähän virtsassa ym. näytteet ois ainakin melko kunnossa, täyttäsivät normiraskauden oireet, eikä mitään ongelmia kuulus! Mä tosiaan sain viikon lepoo jo siitä et todettiin valkuista virtsassa - ei ne sitä ilman syytä antas.
  Multakin tarkistetaan neuvolas et kaikki on ok.

  Inhottavaa ootella tuloksia monta päivää (saan vasta to tietää tuloksia).. et mut pitää vaan aatella positiivisia juttuja ja levätä.

  Ois kiva kuulla Susq87 sitten, et miten sulla sujuu jatkossa. Toivotaan parasta!
 10. Susq87 Tuttu foorumilla

  Soitin neuvolaan ja nyt sitte huomenna heti pissanäyte ja se kyseli just noi kaikki oireet mitä tohon raskausmyrkytykseen liittyy. :/ Veranpainemittari on kotona ja se käski nyt tiiviisiti seurata paineita sillä aikaan kun ootellaan sen pissanäytteen vastausta..
  Huh huh...
  Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.
 11. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Eli tärkeimmät:

  Vuodelepoa, terveellistä ruokaa, paljon vettä (sitruuna ja pien hippu suolaa auttaa imeytymään paremmin elimistöön) ja mitähän muuta? Ainakin tarkkaile just sitä verenpainetta myös.

  :( Kauheeta kuulla, mut toivotaan nyt tosissaan sitä parasta!!!
 12. Susq87 Tuttu foorumilla

  Juu töistäkin ne tänään laitto kotia.. Lepoa Lepoa Lepoa. Ja odotusta mikä on kaikista pahinta. Mut oon kyl aika toiveikas tän kaiken suhteen. :)
 13. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Sulla on onneks jo raskauskin pidemmällä kun mulla (21+1) ja tutkin just tota asiaa eilen ja sen mukaan viikoilla 24 ja 25 lapsen mahdollisuudet selvitä hengissä paranee päivä päivältä rutkasti!

  Eikun lepoa x paljon! Ja todellakin vaan positiivisia ajatuksia.
 14. Susq87 Tuttu foorumilla

  Täälläkin siis selvittiin pelkällä säikähdyksellä, paineita seurailtii muutama päivä ja pissaa tutukittiin. Mutta kaikki siis hyvin. :) Käsienpuutumisesta ei tietoa, seuraillaan seuraillaan ja jos vaikeuttaa töiden tekoa niin sitten ei auta kun kotia jäähä.
 15. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Moi!

  Hienoa kuulla, että kaikki on ok! Mulla taasen ollu kaikki ihan normaalisti tässä nämä saikkupäivät, mut huomenna vasta pääsen neuvolaan aamulla, kun ei ollu muita aikoja tälle viikolle. Sitten varmistuu mitä tuloksia oli. Onhan se ärsyttävää ootella tuloksia, mut parasta vaan ottaa rennosti siihen saakka.
 16. Arkimamma Tuttu foorumilla

  Moi vaan vielä! Tosiaan tulokset tuli ja ne oli täysin puhtaat + tehtiin viel tänään testi ja sekin oli täysin puhdas.. onneks siis kaikki kunnossa.

  En tosiaan tiedä, mitä kaikkee se analyysi viikonloppuna sisälsi, ja ei voinut tietää onko valkuaisaineita paljonko ja oisko ollu sokeriakin, kun se ensiapulääkäri totes, et multa ois niitä kumpaakin + ketoaineita (kuivumisesta johtuen) ollu näytteessä. Mut tosiaan onneks näin päin ja voi tän saikun lopettaa heti ja nyt ^^.. ihanaa!
 17. Susq87 Tuttu foorumilla

  Loppu hyvin kaikki hyvin! :))

Jaa tämä sivu