Yösyöttöjen lopetus, unikoulu ja päikkärit

Lavinia

Sanavalmis juttuseppä
Noista kaikista otsikon aiheista on varmasti keskusteluja käyty, mutta en ole löytänyt miten yhdistää koko paketti. Toivon että joku osaisi vinkata, miten onnistuisi opettaa vauva nukahtamaan itsekseen, mutta tässä liuta kysymyksiä:

- Kannattaako aloittaa unikoulu (me aiotaan käyttää sitä tassuttelua, minusta se vaikuttaa lempeimmältä) samaan aikaan kun lopettaa yötissittelyt? Vai kannattaako aluksi vain yrittää saada vauva nukahtamaan millä keinolla tahansa, kun joutuu yömaidosta luopumaan? Me tehdään niin, että kaksi ekaa yötä minä nukun esikoisen kanssa muualla (naapuritalossa) ja isä hoitaa nukutukset ja rauhoittelut yöllä.

- Voinko enää päiväunille nukuttaa imettämällä, vai pitääkö tuo nukutuskeino jättää kokonaan pois?

- Vauva nukkuu vielä perhepedissä, tarkoitus olisi tässä joskus siirtää omaan sänkyyn (samassa huoneessa). Missä järjestyksessä kannattaa nämä tehdä: jättää yösyötöt, siirtää pinnikseen, aloittaa itsekseen nukahtamisen opettelu?

- Ajattelin antaa vauvalle unilelun, jos se vaikka auttaisi itsekseen nukahtamisessa tm. Kannattaako lelun olla sellainen, joka annetaan aina vasta kun on nukkuma-aika, jotta se on selkeästi vauvankin mielessä nukkumiseen liittyvä juttu? Vai onko parempi, että lelu on kaikessa mukana ja näin ehkä tulee tutummaksi aiemmin? Ei ole vielä mitään ykköslelua, joten ajattelin hankkia sellaisen pehmoisen kainaloon hyvin menevän vauvalelun.

Toivon nimenomaan vastauksia noihin esitettyihin kysymyksiin, kokemuksia, tietoa ja arvelutkin käy. EN toivo mielipiteitä siitä, kannattaako yösyötöt lopettaa/opettaa nukahtamaan itsekseen/siirtää omaan sänkyyn. Ollaan menty tosi vähillä unilla koko vauva-aika, nyt alkaa voimat loppua ja nukkumistottumuksia pakko muuttaa. Halutaan ensin valmistautua huolella, jotta on sitten hyvä suunnitelma jonka mukaan mennään. Ja ehkä joskus saadaan ne unetkin takaisin. :)

MUOKS. Unohtuipa niinkin olennainen asia, kuin vauvan ikä :D 9 kk.

Vieläkin muokkaa: Kun tavoite on, että oppii itse yksin nukahtamaan, ja tassuhommassakihan on idea että vanhempi auttaa vain sen aikaa että vauva rauhoittuu, ja lähtee pois ennen kuin vauva nukahtaa. Niin mites perhepedissä, pitääkö sitä sitten yöllä kömpiä vanhempien siitä sängystä lattialle jottei mene iltanukutuksen onnistumiset hukkaan :D Vesittyykö koko homma jos vanhempi on siinä vieressä, eihän vauva silloin ole yksin? Vai pitäisiköhän ne tassut jättää siihen aikaan jolloin siirtyy omaan sänkyyn?
 
Muokattu viimeksi:
Noh, eikö kukaan tiedä :D Miten te olette omienne kanssa tehneet? Tai aiotte tulevaisuudessa tehdä?

Tultiin siihen tulokseen, että kokeltaisiin eka niin että jätetään yömaito pois. Mutta ei heti opeteta sitä yksin nukahtamista, vaan saatetaan vaikka laulaa tai silittää siihen asti että nukahtaa. Toivottavasti silti heräisi jatkossa harvemmin kuin nyt.. Vaavi ei huoli tuttia ja rinta on sitä virkaa yöllä hoitanut, joten aina kun havahtuu, vaatii tissin suuhun. Ja havahtuu tosi usein.

Vinkikejä silti vielä kaipailtaisiin, huomenna alkaa vieroitus! :)
 
En osaa kaikkiin noihin asioihin neuvoa. Itse tein ison suunnitelman tuosta unikoulusta, varauduttiin todella vähiin uniin yms yms. No sitte kaikki menikin älyttömän helposti. Meillä vauva nukahti ennen tätä mun viereen, josta nostin sitte pinnikseen. Imetystä ei enää ollut mutta tuttipullon yöllä tarvitsi välillä useammasti ja välillä kerran tai pari.

Sitten kun aloitettiin tämä muutosten tekeminen niin kun tuli illalla nukkumaan menoaika niin vein vauvan pinniksen, pusut ja silitykset, valot pois ja Kappas vain, vauva nukahti alle 5 minuutissa. Yöllä kun heräsi ei annettu pulloa, kerran kävin silittämässä päätä ja vauva nukahti. Nyt on kolme viikkoa mennyt niin että vien illalla sänkyyn ja nukahtanut joka ilta ihan muutamassa minuutissa. Monta yötä mennyt niin ettei ole herännyt yhtään kertaa. Parina yönä kerran herännyt ja hetken äheltänyt sängyssään ja nukahtanut.

Rutiinit ennen nukkumaan menoa on ollut pitkään samat jotta asiat viestii vauvalle että nukkumaan ollaan menossa. Joka ilta kylpy, sitte iltaruoka, valot olkkarista hämärämmäksi.

Meillä siis tämä muutos tapahtui helposti ja tehtiin samaan aikaan molemmat eli nukkumaan omaan sänkyyn ja yöpullo pois.
 
Meillä yötissittelyn lopetus toimi osittain myös unikouluna. Esikoinen nukkui tällöin perhepedissä ja siihen sain sen opetettua että siihen nukahtaakin. Vielä ei ittekseen nukahda. Mutta vesipullon avulla saatiin yötissi pois. Pikku hörppy vettä ja oli unten mailla takas. Tällöin oli ikää 1v 2kk. Jouduin samalla lopettaa imetyksen kokonaan. Mutta alkuun tein että vähensin imetyskerrat vain nukahduskerroiksi eli päikkäri ja yöuni. Sit vaihdoin pullon niihin.

Yömaitoa ei kuitenkaan tarttenu enää ja yritettiin sit siirtää omaan sänkyyn nukkuu mutta sit teki neljä hammasta perättäin nii sit 1v6kk alkoi nukkua koko yön omassa sängyssään. Ja nyt on parisen viikkoa opetettu perus lastensängyssä nukkumaan.

Meiän likkakaan ei tuttia koskaan huolinu joten sen takia tuo vesihörppy tuli korvaamaan sen yötissin.
Nukahtaminen siis tapahtuu edelleen maitopullolla. Ei välttämättä nukahda pullo suussa mutta saa maidon sängyssä ja sit pullo pois ja itse istun vieressä ja yleensä tyttö hakee hyvän asennon ja nukahtaa. Ja kommunikaatio on vähäistä tässä nukahdusvaiheessa. Yleensä riittää että käsken laittaa pään tyynyyn.

Ennen ku sain yöt kunnolla rauhoittuu niin opetin hänelle uninallen ja oppikin parissa yössä kaivamaan sen aina kainaloonsa nukkumaan mennessä. Ikää oli 1v5kk.

Itte yritin tassuttelua perhepedissä ja omasta mielestä toimii paremmin ku on omassa pedissä.

Meillä oli hassusti niin päin että isin yritykset ei toiminu vaan itse sain kaikki noi imetys ja muut hommat opetettua uusiksi tytölle.

Ja itsekin tekisin tuossa ehdottamassasi järjestyksessä: yösyöttö pois, pinnikseen ja sit se itsekseen nukahtaminen.

Toivottavasti osittain järkevästi selitetty. Meillä siis vielä vaiheessa tuon itsekseen nukahtamisen kanssa :)
 
Kiitos saini ja Myyh vastauksistanne :) Nyt vasta ehdin tänne kirjoittelemaan taas. Kerronpa tämän hetken tilanteen:

Ensimmäiset kaksi yötä isä hoiti yksin, kuten suunniteltiin. Illalla huusi n. tunnin ennen kuin sai sänkyyn nukkumaan (sylissä välillä rauhoittui ja nukahti, mutta heräsi sänkyyn laskettaessa). Yöllä heräsi kerran, n. 2 h meni että nukahti taas. Sitten nukkui aamuun asti, klo 7 heräsi ja silloin minä tulin antamaan aamuryypyt ja toin siis sitä varten olohuoneeseen, että huomaa eron.

Toisena yönä nukutus oli kestänyt sen tunnin myös, heräsi aamuyöllä kerran ja valvoi iskän kanssa tunnin kunnes nukahti. Aamulla piti herättää vaavi klo 7, että ehdin imettää ennen kouluun lähtöä.

Kolmantena yönä tulin jo kotiin, tarkoitus oli nukkua patjalla olkkarissa jotta vauvaa ei häiritse maidon tuoksu. Enpä kuitenkaan raaskinut kovin kauaa kuunnella nukutusitkua, kun menin jo sanomaan miehelle että haluan sittenkin itse nukuttaa jo. :grin Huusi jonkin aikaa, lohdutin sylissä ja välillä laskin sängylle ja silitin selästä. Hyräilin tuttua laulua. Alle tunnissa nukahti, yöllä heräsi kerran ja samaa syli-sänkyrulianssia mentiin, ehkä 40 min.

Lopputulema: Joka yö vähemmän aikaa kestää nukahtamisessa, eikä enää heräile yöllä vähän väliä niinkuin ennen yösyöttöjen lopetusta, vaan vain KERRAN! Sekä vauva että koko muu perhe saa siis nukkua useamman tunnin putkeen. Ihan mahtavaa :woot:

Tosin iltaisin aina stressaa ihan hemmetisti että mitä jos se nyt herää, apua. Ennen kun nukahti niin helposti rinnalle, silloin uskalsi illalla vielä touhuta muualla kämpässä mutta nyt ei kyllä tulisi mieleenkään, koska nukahtaminen paljon haastavampaa nyt.. Koitan vaan muistutella itteäni, että saadaan sentää nukkua katkottomia yöunia (tai yhdellä herätyksellä vielä), siihenhän me pyrittiin. Kai tässä joskus alkaa luottaa taas siihen ettei se ihan heti herää, vaikka olkkarista vähän ääniä kuuluiskin.
 
Meidän vauva heräili yöllä syömään 3-1 kertaa, puolen vuoden iässä 2-0kertaa, 9kk iästä eteenpäin 1-0kertaa, 11kk ikäisestä eteenpäin päätti itse ettei tarvitse yöllä tissiä, ja päätti myös että ei nukahda tissille (niin kuin oli koko ikänsä tehnyt) vaan haluaa tissittelyn jälkeen omaan sänkyyn ja sinne nukahtaa itse :)
Kannattaa antaa vauvalle aikaa, itsekkin ihan turhaan stressasin että oppiiko poika koskaan nukkumaan tai nukahtamaan ilman tissiä kun olin tottuttanut perhepetiin ja siihen että tissi on aina saatavilla. Ihan turhaan stressasin kun poika oma aloitteisesti "kasvoi vauvasta isoksi pojaksi".
 
Me aloitettiin pieniuotoinen tassu-unikoulu kun tyttö oli 1v2kk siihen saakka heräsi joka yö 45min-1,5h välein maidolle.. Muutaman yön itkeskeli kun ei saanut maitoa herättyään, mutta nukahti lopulta aina tutilla, unilelula ja tassuttelulla. Me siis nukutaan perhepedissä edelleen niin reagoin tytön heräämisiin aina samantien, siinäkin hyvät ja huonot puolensa. Ei vieläkään olla päästy yömaidoista eroon, mutta maitokerrat väheni kyllä ja unipätkät piteni, niin että nykyään nukkuu välillä jopa 5h putkeen.

Me käytiin ennen unikoulu kaupungin (helsingin) pitämässä uniohjausryhmässä (3 kertaa) josta saatiin hyviä vinkkejä. Oli maksuton ja tekevät myös kotikäyntejä perhekohtaisesti :)
 
Takaisin
Top