Vauvojen ruokailu

Meillä tuo kaurapuuro meinaa tökkiä... Kyllä se sit lopulta menee melkei kaikki, mut pitää olla reilusti hedelmäsosetta seassa :)

Meillä ei oo neuvola antanu mitää ohjetta että paljonko tän iksäsen pitäis syyä kiinteitä :/
Joten meil on syöty vaa kaks purkillista jotaki mössöö per päivä. Joskun kun hurjistuu niin kolme purkillista :)

Mut porkkanaa ja kurkkua rouskutellaan joka päivä. Varsinkin se kuorittu tuorekurkku on ihan lemppari!
Siitä kun antaa reilun kokoisen palan pojalle omaan käteen niin viihtyy syöttötuolissa pitkän tovin ja jyrsii kurkkua niillä kahdella nököhampaallaan :D
 

Niin, siinä lappusessa ei ollut määriä - olen saanut keksiä ne itse :)

Ja karkeampaa ruokaa/sormiruokaa voi myös antaa vaikkei olis hampaita, ne jyrsii ikenillä, mutta meidän neuvolatäti kyllä suositteli odottelua sinne 8-9 kk:n. Päärynä oli hyvä aloitus, hän ehdotti.

 
Meillä syödään kiinteitä yleensä neljä kertaa päivässä. Pitäis vissiin syödä jo viidesti, mutta aamuisin nukutaan niin pitkään, että eihän sitä ehdi syömään niin montaa kertaa. :D

Eli aamu alotetaan yleensä tissillä sängyssä, ja sit ku me ollaan ite syöty aamupala, niin poika saa liha-kasvissosetta (puol purkkia tai vajaa purkillinen). Päiväunien jälkeen vetäsee hedelmäsoseen. Ja sitte seuraavien unien jälkeen samanlaisen annoksen (liha-)kasvista kuin aamulla. Iltapuuroksi keitän ison lautasellisen maissipuuroa maissijauhosta ja sekotan mukaan jotain voimakkaan makusta sosetta, esim. Punaposkea tai puolukka-päärynää tms. Ja syö hirmusen määrän sitä. :) Sillä sitte jaksetaankin yö nukkua läpeensä. Ja toki tissiä saa kaikkien ruokien yhteydessä, plus yöllä ja aamulla vielä. :)
 
Meillä syödään kiinteitä viitisen kertaa päivässä. Välillä välipala on pelkkä maito, joten niinä päivinä vain neljä kiinteää.
Aamulla puuro, lounaaksi kasvissose, välipalaksi hedelmä/marjasose tai maito, päivälliseksi lihakasvissose, iltapuuro hedelmäsoseella. Ja sitten tietty korviketta päivän mittaa sellanen 600-800ml + iltasella velli.
Öisin annan myös velliä, jos poika sattuu heräämään.

Lihoista meillä on syöty kanaa, possua ja nautaa. Kaikki uppoaa loistavasti :)
Viimeksi keitin possun sekaan sipulia. Hyvin maistui!

Nyt kaapissa odottaisi uutena makuna kesäkurpitsa. Täytyy keitellä se bataatin sekaan.
 
Meillä ollaan tavallaan ihan hukassa ruokailujen kanssa. Meillä ei ole vielä selkeää päivärytmiä, mikä tietysti vaikeuttaa ruokailuakin. Poika nukkuu välillä miten sattuu + nukkuu nykyään niin hyvin, että ei me ehditä mitenkään syödä viittä kertaa päivässä. Rytmiä löytyy sen verran, että aamulla imetän seiskan jälkeen, jonka jälkeen jatketaan vielä unia. Herätään ysin jälkeen ja syödään puuro. Sitten seuraava rytmissä menevä juttu onkin iltapuuro 19.30 ja imetys vielä 20.30 ja sitten yöunille. Eli klo 9-19.30 pitäisi mahduttaa viisi ruokailua, mutta jotenkin se ei vaan meillä onnistu. Ja välipalaksi vain imetän. Meillä siis on aamu- ja iltapuuro hedelmäsoseella + 1-2 kasvisateriaa. Eli välillä mennään vain kolmella ruualla. Toisaalta olen ajatellut, että sinne kuuden kuukauden ikään asti vauvat pärjää myös pelkällä rintamaidolla, joten sen suhteen en ole asiasta vielä stressannut.

Mutta kertokaas te muut, että millä rytmillä syötte ja nukutte, niin jospa saisin vähän vinkkiä meidän rutiineihin. :) Ja millaisia määriä teillä jo syödään?

Ja onko teillä muuten tullut ummetusta kiinteiden aloittamisen jälkeen?
 

Meidän rytmi:

klo 6-7 herätään, tuntia myöhemmin puuro + pullo

n. 2,5 tuntia heräämisen jälkeen ekat päikkärt, nykyään jo 45 - 60 min

klo 10:30 lounas (kasvis+lihasose) + pullo

n 3 tuntia heräämisen jälkeen päikkärit, n 45 min

klo 14 välipala hedelmä/marja sose + pullo

jos ollaan kotona, niin nyt mennään yhdessä nukkumaan, ja silloin nukutaan pitkään - n. 1,5 h joskus jopa 2 tuntia

klo 17 illallinen (kasvis + lihasose) + pullo

klo 18:30 iltapuuro + pullo

klo 18:45 iltatoimet

n. klo 19 - 19:30 ollaan unten mailla.

Kellonajat ovat melko moukaroituja jo nyt, mutta ainahan joskus sattuu venähdyksiä, aikaistuksia jne. Yritän pysytellä 15 min tuon asetetun ajan sisään. En tosin enää herätä poikaa jos nyt sattuu uni maistua silloin kun pitäisi syödä, toisaalta niin ei enää tapahdu. Hän on niin tottunut jo nyt tuohon touhuun.

Joskus, jos on nukkunut hyvin yöllä niin aamun eka päikkärit venyy, ja silloin hän skippaa toiset lyhyet - ja otetaan sitten piiiiitkät päikkärit yhdessä iltapäivällä.

Nyt poika on nukkunut jo kolme yötä peräkkäin periaatteessa läpi yön. Yks kaks pikku "painajais" heräämistä ennen klo 23, sitten seuraavan kerran hän on heränny siinä 6-7 maissa. JEEEEE!

 
Meillä mennyt jo jonkin aikaa näin:
8.00 herätään
8.30 puuro 1dl + maitoa
10.30 maitoa ja noin tunnin aamu-unet
11.30 liha/kasvissose 1dl + maitoa
13.30 maitoa ja noin 2 tunnin unet
15.30 hedelmäsose 1prk + maitoa
17.30 liha/kasvissose 1dl+ maitoa
18.00 maitoa ja iltaunet
20.00 puuro1dl
21.00 maitoa ja nukkumaan

Joskus saattaa muuttua suuntaan tai toiseen mutta aika pienillä heitoilla. Tänään nukuttiin 9.30 asti joten se vähä heilautti aikatauluja sillälailla että kolmansia unia ei tarvittu :)
Ei ole tullut ummetusta, silloin tällöin annan luumusosetta, edistämään vatsan toimintaa. :)
 
Hmm.. Herätäänköhän meillä liian myöhään.. Jos yrittäis aikaistaa herätystä tunnilla (klo 8), niin auttaiskohan se. Ja meillä on pyritty siihen, että syödään kolmen tunnin välein, mutta päpätin sait minut tajuamaan, että parinkin tunnin välein voi välillä syödä. :) Meillä tuntuu välillä menevän sillai, et nukutaan silloin, kun "pitäisi" syödä.

Ja sitten, kun välillä nukkuu 3½h päikkärit, niin sotkee koko pakkaa aika ikävästi. Ja välillä päikkärit on vaan 30min. Yleensä ekat päikkärit on meillä noin tunti ja toiset sitten 1½-3½h. Eli ei mitään rytmiä, kun unissa on parin tunnin heittoa. Hohhoijaa.
 

Mymmeli: jos haluat, voit myös pakottaa lasta uuteen rytmiin, esim herättämällä päikkäreiltä jne.

Nyt pitää mennä syöttämään poikaa :)

 
Anteeksi, huutelen vieraisiin pöytiin. :)

_mymmeli_, anna lapsesi nukkua silloin kun häntä nukuttaa ja ruokailette sitten unien jälkeen. Ei vielä 6-7kk ikäisellä lapsella tarvitse olla säännöllistä päivärytmiä. Minä ainakin esikoisen kanssa tein niin että mentiin täysillä lapsen rytmin mukaan vaikka minustakin välillä tuntui hassulta että poika nukkui aina silloin kun piti syödä. Eikä meillä monestikkaan tullut 5 ateriaa päivässä syötyä kiinteitä. Mentiin vauvan tahdissa. Nyt vuoden ikäisenä on jo selkeä rytmi päivässä ja ruokailuajat ovat säännölliset.

Tää oli sit vaan mun mielipide mut en itse rupeaisi herättelemään lasta ja vaihtamaan rytmiä.
 
Juu meilläkin aluksi pyrittiin siihen että syötäisiin kolmen tunnin välein, mutta ei onnistu kun unet menevät miten menevät. Mutta ruoka kyllä maistuu 2/2½ tunnin välein ettei ole siitä ongelmaa. Kyllä sekin aika vielä koittaa kun saadaan nuo ruokailuvälit siihen kolmeen tuntiin, sitten kun valvejaksot pitenevät ja päiväunien määrä vähenee. :)

 
Meillä syödään 4 kertaa päivässä ja hyvin on kelvannu pojalle se määrä.. viidettä kertaa en ees rupea yrittämään kun ei se syö sit kummiskaan. Kun toi maidonkin juominen alkaa olemaan hiukan hankalaa.. 
En nyt tiedä mikä jätkää vaivaa kun iltavelliä ei suostu syömään hyvin. Jää aina pullon pohjalle jokusen verran. Mut se voiki olla kun syötettään sen verran paljon kerralla eli pilttipurkin verran hedelmäsose on ihan valmistavaraa mut toi lihasose on sitten ihan oma tekemää. Ja puuroakin menee se 100ml aamusta hedelmäsosenokareen kera :) 
Terkkarikin sano ettei ny tartte ihan 5 kertaa antaa ruokaa todellakaan jos toinen on tyytyväinen siihenki.. sano vaan että ei tartte niin orjallisesti ohjeita noudattaa että maalaisjärjellä. Ja eikä mekään mitään lappusta saatu ja en kyllä rupeis edes katselemaan siihen kun tiedän mitä poika syö ja mitä ei. Enkä rupea noita annoskokoja muutelemaan minkään lappusten perusteella.. tää nyt on mun mielipide. Kaikki omalla tyylillään. 
 

Kaikki toki tyylillään. Mutta se vauva ei saa mitään vaurioita jos herättää joskus päikkäreiltä jos todellakin haluaa rytimttää. Terveydenhoitajat sanoi myös että kun hampaat tulee, on tärketä että syö säännöllisesti koska hampaat ei kestä kun 5 happohyökkäystä / vrk.

Lapsi korjaa itse rytminsä todella nopeasti. Eli muutaman kerran kun vähän säätää niin saa rytmin sopivaksi.

Me alettiin ajaa tähän 5 aterian rytmiin jo 5 kuukautisena, ja hyvin on pysynyt.

 
Kiitos taas neuvoista. :) En kyllä millään raaski poikaa herättää kesken päikkäreiden, koska on nyt vihdoin ja viimein oppinut sellaiset nukkumaan. Nautitaan nyt siitä, kun nukkuu. :)

Minusta tuntuu, että mennään sillä neljällä aterialla jatkossa, kun siihen viiteen ei mitenkään taivuta. Ja siis meillä syödään soseita noin puoli purkkia kerralla ja imetys sitten perään. Toisilla taidetaan syödä jo paaaljon enemmän. Noh, tullaan vähän jäljessä, mutta väliäkös tuolla, kun kasvaa kuitenkin hurjaa vauhtia. Ja tosiaan, kun kerta kasvaa, niin kai nämä syömiset on sitten kuitenkin ihan kohdallaan. :) Pitää 6kk:n neuvolassa muistaa jutella näistä syömisistä.

 
_Mymmeli_: Ei meilläkään syödä kuin neljästi päivässä ja kerralla menee soseita 1/3 purkillista (jos sitäkään) ja puuroa aamuisin alle puol desiä ja iltasin 0,5-1dl. Ja ruoka-ajat eivät ole tarkat, kun meilläkin päikkäreitä nukutaan miten sattuu! Yritän kuiteski imettää ruokailujen välissäkin, aina kun neiti vaan haluaa. Ja ihan hyvin oli 6kk neuvolassa kasvanu! emoticon
 
me ollaan jotain kaiketi kaks viikkoa syötetty kokonainen purkki.. kun kysyin ekaks neuvolan tädiltä että kun näyttää siltä että haluaa lisää. Ja neuvona vaan sano että jos haluaa kerta lisää niin siitä vaan antaa kyl vauva sitten näyttää kun on täynnä. Ja kyl tuon purkkillisen jälkee ei ole nälkä. Maitoa ei suostu juomaan vasta kun tunti sen jälkeen.. mutta kummiski maitomäärät on kerta-annoksena sen 120-140 ml. Ja hyvin on paino pysyny käyrillä.
 
Suolaiset soseet ei oikein vedä... Sormiruokailu on edelleen hitti. Muutaman viikon kestänyt rasittava ruokahaluttomuus alkaa onneksi olla takanapäin! Aamupuuro (normi neljän viljan tai kaura) ei nappaa, Muksun jauhe toimii paremmin. Muutenkin tuntuu kuin O:n aamun ruokahalu olisi päivän huonoin, silloin ei oikein maistu mikään, taitaa olla vielä niin täynnä maitoa.

Joskus menee 1/2 purkki (pieni) kerralla, joskus pari teelusikallista. Iltaisin maistuu puuro (maissi tai kaura) paremmin kuin aamuisin ja joskus saattaa hurahtaa isokin annos! (n. 2dl)

No, yritän olla ottamatta stressiä! Valmista tai kotitekoista, suolaista tai makeaa, pääasia että lapsi syö jotain. Tietenkin yritän aina tarjota mahdollisimman paljon sitä terveellisintä vaihtoehtoa. :) Syömättömyysjakson aikana sitä vaan ehti tajuta juuri sen pääasian minkä luin jostain, että "aikuinen päättää laadun, lapsi määrän". Pääasia että jotain menee suuhun ja mahaan asti.

Syömistapahtuman tulisi olla kiva ja jättää mukavia muistoja ollen perheen yhteinen hetki kun kaikki kokoontuvat pöydän ääreen. Meillä kotona ei kukaan noussut pöydästä ennen kuin kaikki olivat lopettaneet ruokailun, ei luettu muiden läsnäollessa lehtiä tms., eikä kaikkea ollut pakko väkisin syödä. Juteltiin ja oltiin yhdessä. Näin haluan myös omalle lapselle opettaa.

Meidän neuvolantäti sanoi jo kauan sitten että lapsi on selvä sormiruokailija. Haluaa kokeilla käsin kaikkea ja katsoa ja tutkia. Ollaan saatu vihreää valoa tähän asiaan jo pitkään ennen 8 kk:n ikää... Ja hyvin menee! Kovat kuoret otetaan pois ja muutenkin kun seurataan ihan sivusta syömistä niin eipä ole ongelmia ollut! Päärynää, mangoa, persikkaa, nektariinia, avokadoa, kurkkua, tomaattia, perunaa...jne. Ja sinne väliin saa huijattua välillä sosetta ja puuroa, jotta tulee masu täyteen!
 
Voi jessus ku tää syöminen tai siis syömättömyys saa hermot kireeks! Neitillä ollut nyt jo viikon päivät niin ettei suostu syömään oikeastaan muuta kuin aamupuuron ja ehkä hedelmäsoseen jugurtin kanssa. Lihasoseet, meidän ruuat, iltapuurot eivät uppoa.. Käännetään päätä pois ja kiukutellaan. Sormin suostuu leipää syömään. Rupeaa olemaan aika turhauttavia nuo ruokahetket. Ja neuvolassa taas sanoivat että huonosti tulee painoa, reippaasti mennään alakäyrillä.. Tästä tietenkin otan vielä lisästressiä.

Toivottavasti tätä ei kestäisi enää kauan vaan vihdoin meilläkin syötäisiin kunnolla!
 
Takaisin
Top