Vauvan kireä kielijänne

Sohwia

Sanavalmis juttuseppä
Marraskuunmammat 2015
Elomammat 2017
Onko täällä jonkun vauvalla huomattu kireä kielijänne? Ja jos on, niin miten se huomattiin ja mitä sille tehtiin?

Meillä siis vyöhyketerapeutti huomasi vauvalla kireän kielijänteen, vaikka sairaalassa tai neuvolassa sitä ei ole ollenkaan huomattu. Enkä ole varma, että onko sitä aikaisemmin edes tutkittu.. Nyt sitten halusin neuvolan terveydenhoitajan katsovan vauvan kielijännettä sen jälkeen, kun vyöhyketerapeutti sanoi siitä ja kyllä terveydenhoitajakin sen huomasi. Vauvan kieli tosin liikkuu hyvin ylös, alas ja ulos suusta, painokin noussut ja imettäminen ei satu minua, joten kielijänteelle ei tehdä ainakaan julkisella terveydenhuollon puolella mitään. Olisi kiva kuulla kokemuksia tästä asiasta, jos joltakin sellaisia löytyy.:)
 
Viime vuonna syntyneen poikamme kielijänne leikattiin julkisessa terveydenhuollossa . Ei kireestä jänteestä ollut vielä haittaa, mutta koettiin, että on helpompaa, kun sen jo vauvana hoitaa.
Parin minuutin toimenpide, kun lääkäri steriileillä saksilla napsaisi jänteeseen loven. Parani pian itsekseen eikä mitään jälki vaivoja ole ilmennyt.
 
Puhe saattaa olla vaikeampaa kireän kielijänteen takia, joten jos puheessa on ongelmia, kannattaa se hoitaa mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.
 
Meillä pojan kireän kielijänteen huomasi terveydenhoitaja kotikäynnillä. Jänne kulki aivan kielen kärkeen asti, eli kielen työntyessä ulos jänne aiheutti ns.herttakielen.
Imetys kulki onneksi hyvin silti, poika kasvoi, ei kipuja ollut. Pulauttelua oli runsaasti, joten mainitsin asiasta omalle terkkarille n.2kk kohdalla. Th ohjasi hammaslääkärin puolelle, jossa tosiaan hyvin lyhyellä, pintapuudutuksella tehdyllä toimenpiteellä napsaistiin jänne poikki. Jänne oli onneksi hyvin kalvomainen ja ohut, joten sen kummempia ei tarvittu. Poikaa häiritsi toimenpiteessä enemmän hammaslääkärin sormet suussa kuin varsinainen toimenpide. Imettää sain heti toimenpiteen jälkeen. Hammaslääkäri oli samaa mieltä kanssani, että helpompi tehdä operaatio nyt, kuin jäädä odottelemaan mahdollisia kireästä kielijänteestä johtuvia puhevikoja. Esim.kolmevuotiaalle sama pitäisi tehdä jo nukutuksessa ja olisi näin paljon isompi homma.
Nyt 2kk myöhemmin sanoisin että pulautteluja operaatio hillitsi vähän. Toki niitä vielä tulee, mutta ne kuuluvat normaaliin vauvaikään.
 
Meillä mainittiin asiasta jo synnärillä, mutta sanottiin että ei tehdä vielä mitään jos korjaantuu itsestää. Ekalla kotikäynnillä sit th katsoi ja hänen mielestään oli sen verran kireä ja pojalla ei esim. Tullut kieli ikinä suusta ja oli just "sydämen" muotoinen. Th varas hammaslääkäriin ajan ja siellä nappastiin se saksilla poikki ilman puudutuksia, varmaan pari minuuttia koko käynnissä meni. Poika tais just kans itkeä vaan sitä kun suuhun tuli tavaraa koska itku loppu heti kun se oli napsastu.

Parani tosi hyvin eikä tarvinnut mitenkään hoitaa/tarkkailla leikkaamisen jälkeen. Meillä kans th ja hammaslääkäri sanoi, että vaikka mitään tiettyä oiretta ei meillä ollutkaan mikä viittasi että se on kireä (välillä oli vähän vaikeuksia imeä mut siitä nyt ei voi sanoa et mistä johtuu :D) nii kannattaa se leikata mahd.pienenä vauvalta pois kun on kuulma paljon yksinkertaisempi toimenpide vauvalla kun vanhemmalla iällä, ja et voi just vaikeittaa puheen oppimista yms.

Ainoo mitä leikkauksen jälkeen huomattiin heti samana päivänä oli et pojan kieli tuli ulos suusta :) ennen se ei ikinä siis "yltänyt".
 
Meillä neljännellä lapsella huomattiin kireä kielijänne jo synnärillä poislähtötarkastuksessa ja lääkäri vain napsasi sen saksilla poikki silloin samoin tein. Jänne oli kuitenkin sen verran tiukka että jäi vielä leikkaamisesta huolimattakin kiristämään ja jouduin imettämään poikaa aluksi rintakumin avulla, kun ei saanut ilman sitä kunnon otetta. Toisen kerran jänne napsastiin parin viikon ikäisenä ihan vain pikasesti hammaslääkärin luona, ei puudutusta tai mitään, eikä poika ollut toimenpiteestä moksiskaan. Sen jälkeen jänteen kireys helpotti eikä ole vaivannut enää, puhumaankin poika oppi aikaisin.
 
Mun tytöltä leikattiin kielijänne julkisella puolella n. 6kk iässä. Me itse siitä huolestuttiin ja kysyttiin neuvolasta. Kieli oli niinkuin sydämen muotoinen kun hän nosti kieltä. Ja uskon että imetyskään ei onnistunut sen takia, ei saanut kunnon otetta.
 
Kätilöopiston Sairaalassa ylilääkäri leikkasi kielijänteen päivä synnytyksen jälkeen. Ammattimaista toimintaa!
 
Meillä myös neljännellä lapsella oli kireä jänne- ihmettelin sairalassa kun ei saanut kunnon imuotetta.. eivät spesialistit siellä osanneet diagnosoida kuitenkaan, kotona itse sen vasta totesin. Mutta katkesi itsestään parinviikon iässä - ihmettelin kun kesken kauppareissun alkoi suu vuotaa verta:p.. imuote paranihuomattavasti sen myötä. jänne jäi joksikin aikaa sykkyrälle kielenalle, näytti kun olisi hammas kasvanyt!
Toivoisi että jänteeseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota jokaisella synnärillä, ikävää jos imetys tämän takia epäonnistuu. täytyisi ehkä joskus muistaa laittaa palautetta asian tiimoilta (vaikka näin kuusi vuotta myöhemmin:grin)
 
Meidän esikoisella oli kireä kielijänne, lääkäri huomasi sen synnärillä kun tarkasti vauvan, ja leikkasi heti sen. Ei ollut iso toimenpide, ja muistelen, että imuote parani sen jälkeen.
 
Vähän vielä katselen, alan kyllä kallistumaan että poitsun 3vk jänteissä on häikkää. Kieli oli synnärillä herttamainen, enää en oo siihen kiinnittänyt huomiota, kieli ei tule ulos suusta, korkeintaan huulille. Imuotteen ottaminen on vaikeaa ja vaatii siinä aktiivista tukemista, eikä imuote ole ns. oikeaoppinen. Alussa otteen ottaminen sattui, mutta osasi korjata otteen. Painoa tulee kuitenkin riittävästi, ei naksu ja otteesta riippuen saa pidettyä sen napakastikin. Välillä karkaa, varsinkin jos en tue rintaa imetyksen aikana. Toki mulla on myös itsellä haasteelliset, matalat rinnanpäät.

Imetys kuitenkin onnistuu kainalosta, ristikehdosta, makuulta ja myös tällä viikolla on opeteltu päällimmäisestä rinnasta imetys. Takakeno ei onnistu, ellen ensin kiinnitä vauvaa rintaan ja sitten kellahda takakenoon. Takakenossa vauva ei saa otetta (sairaalassa sai kerran hoitajan avustamana).
 
Meillä lääkäri huomas synnärillä, että kielijänne oli kireä. Kieli oli hertan muotoinen ja imettäminen sattu ihan kamalasti. Lääkäri nipsas sen poikki ja imetys alkoi sujumaan huomattavasti helpommin :)
 
Olipas kiva lukea muiden kokemuksista ja yllätyin miten yleinen tuo kireä kielijänne on. Meidän lähipiiristä ei löydy vauvoja, joilla ois todettu kireä kielijänne. En tiedä miten tää lievä kireä kielijänne sitten tulevaisuudessa tulee vaikuttamaan että tuoko lisähaasteita imetyksen kanssa? Meidän poika on 3,5 kk ja imetys sujunut edelleen tosi hyvin ja painokin noussut vauvalla hienosti eli tuon takia ei vissiin vielä mitään kielijänteelle tehdä. Minua kylläkin vähän mietityttää ja myös huolestuttaa, että jos se vaikuttaa myöhemmin puhumiseen tai siihen, että tulee r-vika tms? Ja jos se tosiaan on nopea toimenpide ja nyt lapsen ollessa vielä näinkin pieni, niin kielijänteen leikkaaminen sujuisi helpommin kuin sitten, kun lapsemme on vaikkapa pari vuotias..
 
Takaisin
Top