Tarvitseeko osata ajaa pyörällä? Ja miten sitten??

  • Ketjun aloittaja Kävelijä
  • Aloituspäivämäärä
K

Kävelijä

Vieras
Nyt mielipiteitä kanssaäidit. Onko pyörälläajo oikeasti taito, joka pitää joka muksulle opettaa? En edes omista omaa pyörää! Jos se on must juttu, niin help! Minkä ikäisenä? Millainen pyörä? Apupyörillä vai ilman? Entä onko se taka-aisa tarpeen, josta vanhempi pitää kiinni? Lapsi täyttää syksyllä 3, joko pitäisi aloittaa?
 
Alottaisin potkupyörällä. 👍 Siitä on kuulemma helppo ilman apupyöriä siirtyy normi pyöräänkin. Meidän just kolme täyttänyt on viime kesän potkutellu joka paikkaan. Nyt innoissaan myös potkutelee kun lumet suli.
 
Potkupyörälle kannatus minultakin. Siinä oppii tasapainon, jota apupyörillä ei opi. Me kokeiltiin esikoiselle apupyöriä ehkä pari päivää ja ne sotki koko homman. Hän oli siis jo potkupyöräillyt jonkin aikaa. Molemmat meillä potkuilleet ensin ja sitten suoraan polkimille.
Hyvänä puolena on se, että potkupyörällä lapsi jaksaa esim kävelylenkillä mukana, mutta ei mene niin lujaa kun polkupyörällä.
Polkupyöräily yleisesti ottaen on minun mielestäni lapselle iso ilo ja tuo lisää liikkumisen mahdollisuuksia koko elämään.
 
Pyöräily kuuluu mielestäni perusliikuntataitoihin. Potkupyörää suosittelen minäkin! 👍 Esikoisen aikaan ei potkupyöriä vielä ollut juurikaan ja harjoiteltiin apupyörien kanssa. Oppi polkemaan pyörällä ilman apurattaita vasta 6v. Keskimmäinen aloitteli potkupyöräilemään 2v. ja potkutteli koko kesän. Seuraavana kesänä oppi suoraan polkemaan, oli silloin 3v. Nyt on 1,5vuotiaalle jo potkupyörä hommattu valmiiksi, mutta on vielä liian iso. Toivottavasti loppukesästä yltäisi jo potkuttelemaan. 😊👍
 
Kyllä mun mielestä pyöräily kuuluu taitoihin, mitkä pitäis opettaa. Voisin myös kuvitella, että esim koulussa vois tulla sanomista muilta, jos ei osaa pyöräillä ja vaikka kaverit hurauttaa pyörillä ja yks jää kävelemään, sekä tuli mieleen, että pyöräilyn opettelu aikuisena voi olla työläämpi homma. 🤔

Mäkin suosittelen potkupyörää alkuun, katsoo vaan ettei enää osta mitään pienintä taaperomallia, että menee vaikka seuraavanakin kesänä. 😊 Meillä 4-5v tykkäs vielä potkupyöräillä useimmiten, polkupyörää halusi harjoitella vain satunnaisesti, ei jotenkin luottanut itseensä. 🤔 5,5v oli sopiva hetki ja "aika kypsä", oppi ihan parissa päivässä helposti pyöräilyn.

Ps. En mäkään ole lapsen nähden pyöräillyt kuin pari kertaa, vaikka pyörän omistankin, ei vaan ole osunut tarpeet ja terveys yksiin, että olis tullut lähdettyä pyörällä. Nyt pitäis ryhdistäytyä ja käydä vartavasten pyörälenkeillä esikoisen kanssa, vauvaa ei voi vielä ottaa mukaan.
 
Onhan se hyvä taito opetella ja helpottaa liikkumista jne jos on mahdollista tulevaisuudessa pyöräillä kouluun yms ja kaverit liikkuvat pyörillä niin ikävää jos ei joku osaa ja omista pyörää... Helpoati jää ulkopuolelle kun muut eivät jaksa odotella yhden kävelyä. Toki asuinpaikan ja tilanteen mukaan jokainen. 😇
Meillä ei ole harjoiteltu kohta 3 vuotiaan kanssa pyöräilyä koska ei ole ollut mahdollista ja en usko että onko väliä harjoitellaanko 2, 3 vai 4 vuotiaana 🫣😅😇 meillä ei ole turvallisia pyöräily mahdollisuuksia juurikaan asuinpaikan läheisyydessä joten siksi ei kiirettä ole vielä opetella ja uskon että oppii helposti kun ollaan mekin opittu 🙂 harmittaisi lasta jos annettaisiin harjoitella jossain turvallisessa paikassa mutta ei pääsisi pyöräilemään juurikaan kesällä. Ensi kesänä saattaa olla enemmän lapsella käsitystä miksi pitää pysähtyä milloinkin jne ja asuinpaikkakin vaihtunut.
 
Me ostettiin esikoiselle suoraan perinteinen pyörä apurattailla ja sillä on mennyt tyytyväisenä eteenpäin. Potkupyörästä olen kuullut paljon hyvää, mutta me päädyttiin silti tavalliseen polkupyörään.

Lähes kaikki meistä oppii polkemaan ilman apurattaitakin oli sitten polkupyörä tai potkupyörä. Mikä kiire ylipäätään taidoissa aina on? Kaikki omaan tahtiin ja omaan tyylin. Ite poljin nuoruuteeni apurattailla ja opin silti pari vuotta ennen koulua polkemaan ilman.
 
Kyllähän sitä varmaan voi elää elämänsä ajamatta pyörällä. (Paitsi armeijassa kuulemma pojat viimeistään sen opettelee.) Mutta kyllä se pyörä kuitenkin kouluikäiselle on niin hyvä juttu, että suosittelen. Kuten muutkin sanoneet, jää sitten helposti ulkopuolelle, kun muut ajelee pyörällä menemään. Voi tulla kiusaamistakin, kun yksi ei osaa. Ja saattaa koulussa olla pyöräretkiäkin. Esikoisellani (3 luokalla nyt) ei tosin tällaisia ole ollut, joten en tiedä järjestetäänkö niitä nykyisin. Ja helpottaahan se paljon liikkumista. Joten kyllä suosittelen sen opettamista. Aikataulu ei varmaan ole niin justiinsa, mutta ei kannata hirveän vanhaksi odotella ekan pyörän hankkimista. Vähän isompi saattaa jännittää enemmän satulaan hyppäämistä, jos ei ole kuunaan koskenut pyörään. Alle 3 vuotiaalle minäkin suosittelen potkupyörää. Jos nyt haluaa aloittaa vasta ensi kesänä, niin silloin pieni polkupyörä jo parempi. Eikä se haittaa, vaikka ei itse ajaisi pyörällä. Pienen perässä pysyy kävellenkin ja sitten voi opettaa ajamaan vähän matkaa ja odottamaan tai ajelemaan edestakaisin, jos on matkalla jonnekin.
 
Iso ääni potkupyörälle, se vei meiltä nopeasti rattaiden tarvetta pk-matkoilla kun täytti 2v ja lisäsi liikuntaa kun päikkyamatkat kuljetaan sillä (ei oo mikään luontaisesti aktiivinen ja liikkuvainen tuo meidän poika).

Polkupyörään siirryttiin nyt keväällä, ja vaihto sujui saumattomasti ja oli potkuttelun takia helppo oppia hetkessä. Sen kanssa olisin kuitenkin kiirehtimättä, koska vauhti vaatii nyt vanhemmalta kohtuullisen kovaa juoksua, mikä ei itseltäni mahan kanssa luonnistu.
 
Muokattu viimeksi:
Yhdyn edellisiin, potkupyörälle ääni täältäkin. Meillä esikoinen potkutteli 2v ja 3v kesinä ja oppi jo 3v kesän lopulla ajamaan polkupyörällä (ilman apupyöriä, ehdottomasti!). 6v sai vaihteellisen polkupyörän ja sujuvasti ajoi heti silläkin. nyt kuopus 1v ajellut nelipyörämopolla puolisen vuotta ja kesällä voisi koittaa jo tavan potkupyörää, kun lähenee iältään kahta vuotta.

Pienempänä helpottaa tosiaan paljon kulkemista, kun on paljon kävelyä nopeampaa ja jos ei vaikka viihdy enää rattaissa. Isompana taas voi siirtyä pitkiäkin matkoja helpolla, meillä 6v polkee jo useita kilometrejä kerralla. Toki jokainen miettii oman tarpeensa mukaan, mutta mun mielestä on hyödyllinen (ja kiva!) taito :)
 
Takaisin
Top