Raskaus ja pahoinvointi

Bella Swan

Moderaattori
Staff member
Administrator
Maalisäidit 2020
Oliko sinulla raskausaikana pahoinvointia?

Mulla oli, kuvotusta ja etomista. Tietyistä asioista tuli huono olo, kuten autossa kovissa vauhdeissa. Mammavitamiini aamulla tyhjään vatsaan aiheutti pahoinvoinnin, kerran jopa oksensin. Muistelen että alkuraskaudessa oli enemmän. Aamupahoinvoinnista ei voinut puhua, oli ihan mihin aikaan vuorokaudesta.
 
Oli kaikissa raskauksissa hyvin samalla kaavalla: alkoi viikolla 5+ kuvotuksena joka päivä päivältä paheni. Jatkuva syöminen helpotti mutta syödyt ruoat aiheutti myöskin etomista eikä voinut syödä kuukausiin. Pahin huono olo taittui jo viikolle 8-9+ mentäessä. Tosin yökkäily hampaita pestessä jatkui loppuraskauteen asti. Mutta helpolla pääsin silti ja kaikki sympatia niille jotka oksentelee läpi vuorokauden.
 
Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella voin pahoin. Olo väsymykseen yhdistettynä oli kuin jatkuvassa krapulassa, ja noin kuukauden yleinen toimintakyky oli kyllä koetuksella, kun jatkuvasti oli todella huono olo. Tuolloin oksentelin paljonkin: onneksi pystyin tekemään etätöitä, koska toimistolle minusta ei tuolloin olisi ollut. Jollakin ilveellä pystyin kuitenkin jatkamaan liikuntaharrastustani, mutta rankkaa se oli. Ensimmäisen kolmanneksen loppupuolelle tultaessa oksentelu väheni, mutta edelleen etova olo tuli erityisesti silloin, jos en jatkuvasti syönyt. Toisen ja kolmannen kolmanneksen voin hyvin ja kaikista pahin pahoinvointi helpotti viikolle 10 tultaessa, eli loppujen lopuksi pahoinvointi oli kohdallani lyhyen ajanjakson juttu.
 
Ekasta oli pahoinvointia/päivittäistä oksentelua rv 6-16, siitä lähti helpottamaan niin että lopussa tuli vain ihan satunnaisesti oksu.
Tokasta oli pahoinvointia/oksentelua rv 5-10
Kolmosesta oksentelu alkoi vasta rv 13 ja loppui rv 20
Nelosesta pahoinvointi taisi alkaa rv 7, oksennusta sain pidäteltyä viikon pari ja sitten kun luovutin ei sille tullut loppua. Rv 15+0 loppui ihan seinään kaikki pahoinvointi.
Pahoinvointi kesti aamusta iltaan, vitamiinit aamulla otettuna sai takuuvarmasti oksennuksen tulemaan myös pidemmällä raskautta, jossain vaiheessa tajusin alkaa ottamaan ne vasta ennen nukkumaan menoa.
 
Pahoinvointi ja oksentelu alkoi muistaakseni ekassa raskaudessa rv7 ja toisessa rv5. Olin molemmissa raskauksissa ihan sairaslomallakin oksentelun ja pahoinvoinnin vuoksi, meinasin myös ensimmäisessä raskaudessa kertaalleen joutua tiputukseen. Syömisen kanssa oli ongelmia, kun moni ruoka tuli nopeasti ylös ja makuaisti tuntui ensimmäisten kuukausien aikana erityisesti muuttuneen. Aamuisin yleensä oli paras olo, eli aamupahoinvoinnista en kärsinyt. Päivällä/illalla oli huonoimmat olot. Muistaakseni ensimmäisestä oksentelut loppui rakenneultran paikkeilla, eli rv 20 tienoilla, mutta satunnaista pahoinvointia oli koko raskauden ajan. Toisesta loppui muistaakseni jossain rv15 jälkeen, loppuraskaudessa ei pahemmin ollut enää kuvottelua.
 
Oli pahoinvointia, alkoi muistaakseni vkolla 7 ja kesti vkolle 15. Pahinta oli vkot 9-13, tuolloin oksensin joka aamu vähintään kerran ja kuvotusta oli vuorokauden ympäri. Pahoinvointia pahensi se, jos maha oli yhtään tyhjä. Inhottavinta oli herätä aamulla klo 5 aikaan siihen, että pitää rynnätä vessaan oksentamaan :Grimacing Face:
 
Kuvotusta ja etomista on ollut kaikissa raskauksissa. Jos oli nälkä tai paha haju niin oksennus saattoi lentää. Esikoisesta ja keskimmäisestä en muista oksentaneeni kuin muutaman kerran ja pahoinvointi väheni rv.12 mennessä. Kuopuksesta jatkuva pahoinvointi jatkui rv.14 saakka ja esimerkiksi hampaitten pesu kuvotti lähes koko raskauden. Myös pahat hajut sai vielä myöhemmässäkin vaiheessa oksentamaan.
 
Molempien odotuksessa oli suurimman osan ajasta sellainen kuvotus. Kuopusta odottaessa se saattoi olla voimakkaampi (tai sitten en enää muistanut kuinka huono olo oli esikoisesta), mutta oksennus tuli kuopuksesta vain kerran ja esikoisesta muutaman/muutamia kertoja. Usein syöminen auttoi. Raskauden edetessä helpotti niin, ettei usein ollut enää ihan niin usein.
 
Omalla kohdalla ei oikeastaan ole ollut mitään pahoinvointia. Tai no, pari kertaa kun totesin juurikin sen, että foolihappo tyhjään vatsaan ja liian pitkä väli siihen, että söi, niin alkoi kyllä vatsahapot nousta ylös. Tämän kun hoksasin, niin ei sitten mitään oloja.
 
Takaisin
Top