Korvikkeet

Nyt ei oikein ymmärrä kun joka korvikejauheessa lukee, ettei saa valmistaa kuin yhden annoksen kerralla ja loppu pitää heittää pois.. Täällä Tyksissä ollaan ja kokeilussa nyt sitten refluksivauvojen korvikejauhe, jossa sama teksti.. Valmistivat kuitenkin litran kerrallaan jääkaappiin, josta laittavat annoksen pulloon ja lämmittävät uudelleen o.O Onko nuo tummennetut korostetut tekstit siis turhia noissa jauheissa? Myös pullossa jäähtynyt tavallinen korvike lämmitettiin täällä uudelleen.. Näppäräähän se on kotonakin joss en voi noin tehdä, mutta tuntuu omituiselta toimia sitä korostettua tekstiä vastaan..
 
Käsittääkseni, pullossa olevassa, kerran jo lämmitetyssä ja osaksi syötetyssä maidossa/pullossa bakteerit lisääntyy huimasti uudelleen lämmitettäessä. Ja kaippa se koko ajan menettää vähän ravintoarvojaankin kun monesti kuumennetaan!? Näin oon itse ainakin järkeillyt.
 
Korvikkeista en tiedä, mutta äidinmaito tarvitsee ainakin 2h sisällä lämmityksestä syöttää, muuten menee kelvottomaksi. Ja aloitettu pullo pitää syöttää tunnin sisällä aloituksesta. Kuulostaa aika epäammattimaiselta. Kysy henkilökunnalta, että miksi tekevät vasten ohjeistusta?
 
Mariel saako kysyä mikä sen korvikkeena nimi on? Tuntuu kyllä todella kummalliselta, että sairaalassa lämmittävät jo jäähtyneen maidon uudelleen.
 
Se joka lämmitettiin uudelleen oli baby Sempiä ja tuo jota tekivät litran valmiiksi on Nutrilon AR.. Lääkärille asiasta mainittiin, että miksi noin voi tehdä niin oli hetken vaikeana ja sanoi että luottakaa vaan hoitajiin niin kyllä ne tietää mikä on hyväksi todettu tapa..
 
Toisaalta tiädän kyllä monta, ketkä eivät edes lämmitä niitä valmiskorvikkeita vaan lyövät suoraan tuttipulloon, saatika että keittäisivät pullon joka kerta... Tyksin toiminta ei kyllä muutenkaan ole kovin kehuttavaa ja monet hoitajat ovat melko töykeitä. Mutta tuskin tuo lämmittäminen mitään vaarallista aiheuttaa, kun varmaan pitkään siellä ovat niin tehneet :)
 
Tuli mieleen et voiko olla niin raadollista et kyse ois rahasta ja ajasta... :confused: Nopeampi tehdä iso annos kerrallaan, rahaa menee hukkaan jos aina ylimääräinen heitetään pois. Jos ne tietää siellä että ei ole vaarallista antaa uudelleen lämmitettyä ja ravintarvolle ei ehkä ole niin väliä kun sairaalassa olo kestää yleensä vain hetken niin siks tekisivät niin.. Kuulostaa kyllä hurjalta mutta mistäpä näistä nykyään tietää o_O
 
Lämmityshän on vaan sitä varten, että maistuis paremmin (rintamaitoki lämmintä). Jauhemainen toki liukenee paremmin lämpimään veteen. Iteki annoin jossain vaiheessa huoneenlämpöistä ja sit jääkaappikylmääki, ku vuoden ikä lähesty. Iltamaitojakaan oo lämmitelty enää siinä vaiheessa ja sai maitonsa ihan puuron yhteydessä. Ei ollu pullosta vieroittamisen vaikeutta. Meillä tosin oliki heti se nukin nokkamuki käytössä, ei pulloja.

Pullojen keittämisestä näyttää olevan uusia ohjeita, joita hämmästelin, ku esikoisen kohdalla tutit ja rintapumppu yms. keitettiin joka välissä. Nyt luin, että kerran viikossa keittäminen riittää. Meillä pullot keitetään noin kerran vuorokaudessa. Tosin, ku täysimetyksellä niin harvoin juotetaan pullosta muutenkaan.
 
Onpa outoa, jos lämmittävät uudelleen jo kerran valmistettuja vastikkeita, mutta tuskin mitenkään vaarallista. Ne haiseeki ihan karmeelta oksennukselta, jos ne jä(ttä)ä esim. pulloon pariksi tunniksi.
 
Meillä neito on saanut korviketta 2 kertaa ihan vain kokeilu mielessä reissun päällä ollessa. Hyvin kelpaa huoneenlämpöisenä. Kuulemma voi huoneenlämpöisenä antaa terveelle vauvalle vaikka viileämmän maidon lämmittämiseen vatsassa tuhrautuukin vähän enemmän energiaa. Lämmitystä suosittelevat keskosille ja varmasti sittenkin jos vaave on kovin kipeä ja energiaa kuluu muutenkin paljon normaalia enemmän.

Jääkaappi kylmää rupesin esikolle antamaan kans lähempänä vuoden ikää. Helpotti lehmänmaitoon siirtymistä!
 
  • Tykkään
Reaktiot: DT
Mäkään en pulloja/pumppua ole keitellyt kun kerran viikossa suunnilleen. Kuumalla vedellä ollaan pesty käytön jälkeen.
 
En myös keittele joka käytön jälkeen pulloja.. vähän silloin kun ehtii..

Tänään kyselin tarkemmin maidosta ja sen etukäteen valmistamisesta eivätkä hoitajat edes tienneet tekstistä ettei saisi valmistaa kuin yhden annoksen ja kysyivät maitokeittiöstä, jossa maidot tehdään niin sieltä sanottiin, että pystyvät takaamaan katkeamattoman kylmäketjun ja että normaali korvikkeetkin avattuna säilyvät vuorokauden (meidän lukee että kaksi).. Maitokeittiö sanoi, ettei voi suositella kotona tehtävän samaa, mutta lääkäri sanoi, että hän kyllä suosittelee, eikä näe siinä ongelmaa kun jäähdyttää hyvin ja säilyttää kylmässä.

En tiedä.. Kaipa ne valmiit korvikkeetkin joskus on jostain sekoitettu ja sitten käyttöön lämmitetään uudelleen.. Uskaltaa kai sitä sitten itsekin muutaman annoksen tehdä ainakin yöksi valmiiksi niin menee vain hetki lämmittää se kun muuten menee veden lämmitys, jauheen sekoitus ja 7 minuutin seisonta-aika.. Ja tyttö siinä vaiheessa huutanut nälästä itsensä aivan hereille niinkuin sakeutusaineen käytön ajan jo..

Niin joo.. Ja sitten lääkäri & hoitajat olivat vielä sitä mieltä, että tekstit ovat vähän liioiteltuja varmuuden vuoksi.. Kuten sekin, ettei saa käyttää keittämätöntä vettä kun täällä kuitenkin yleensä puhtaat vedet.. Onhan se hyvä keittää, varmuuden vuoksi.. Itse en ainakaan luota tämän vanhan talon putkistoihin yms..
 
Täytyy muistaa, että Suomessa harvinaisen puhdasta vettä! Ohjeet yleispäteviä. :)
 
MarinaMelina, hyvä tarkennus! Tietty tuo energiapuoli myös tuossa vastikkeen lämmitysasiassa on. :)
 
Niinjuu.. Sitten vielä.. Tuossa korvikkeessa luki, että lisätty D vitamiinia ja lisäannoksesta keskusteltava lääkärin kanssa.. Loppujen lopuksi sitä ei normaalikorviketta enempää ollut, mutta lääkäri sanoi, että kun tytön vatsa on herkkä D vitamiinille niin riittää 3 tippaa.. Ja kuulemma se on ennen ollutkin niin, että korviketta saavalle on annostus 3 tippaa ja äidinmaidon syöjille 5 tippaa, mutta epäselvyyksien välttämiseksi annostus on yhtenäistetty viiteen tippaan..
 
Mä olen ajatellut niin, että annetaan 5 tippaa D-vitamiinia, mutten harmittele kun aika usein myös unohtuu antaa, sitten taas muistan.
 
Mä annan esikoiselle tupla määrän D-vitamiinia, eli 10 tippaa. Pikkusellekin alan antamaan kunhan hän vielä pikkusen kasvaa. Meitä neuvo lastenlääkäri toimimaan näin. Tai sano et voi antaa.. Suomessa D-vitamiini annokset on paljon pienempiä kuin muualla. Muistaakseni Briteissä ja muullakaan Euroopassa ja oisko ollu Norjassakin suositus on kolme kertaa korkeampi kuin Suomessa. Mun proviisori ystävä antaa lapselleen 15 tippaa/pv eikä niidenkään tytölle ole tullu mitää yliannostusta tai mitään. D-vitamiini purkissa lukee ettei saa ylittää annostusta Suomen suositusten takia, kai...
 
No, pitää myöntää ettei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun tippoja tulee 1-2 ylimääräistä. Ja sitten me saadaan D-vitamiinia korvikkeesta. Mutta matkoilla en pidä niin tarkkana, jos jää antamatta tai jos kotona joskus unohtuu.

Uusi päiväsaannin yläraja lienee vauvoilla se 25 ug. turvaraja vedetään varmaan aina sen verran alas, ettei yliannostusts voi kellekään tuolla tulla.
 
Meillä annetaan se 5tippaa, eri asia on, että kuinka monta niistä menee suuhun asti.. :D Jostain luin, että vaikka sanotaankin, että äidinmaidossa ei ole D-vitamiinia , niin todellisuudessa monipuolisella ruokavaliolla sitä silti olisi siinä. Tiedä sitten, että mikä on totta :)
 
Takaisin
Top