Hampaiden tulo..

Meillä toinen hammas vissiin tullut jo ikenen läpi. Ainakin näin arvelisin kun ekan hampaan vieressä on kuin kuoppa,vissiin ien niin turvoksissa ettei varsinaista hammasta oikein vielä tunnu..? Tuskin siinä muuten näyttäs tollasta kuoppaa olevan :P muillakin samalla tavalla turvoksissa ollut ettei hammasta vielä tunne sormessa?
 
Ne saattaa NiBaBa tulla ihan yllättäen niinku meillä :wink Ei mitää ennakkomerkkejä ja sit viime viikolla vajaa 6,5kk iässä tuli peräkkäisinä päivinä alaetuhampaat ikenen läpi näkyviin :grin Mie nyt uskon siihen et lapsen hampaat puhkee suunnillee saman ikäsenä ku äidin. Onks muille käyny niin? Ite tarkistin omasta neuvolakortista ja 6kk kohalla oli rasti :)
 
Haa tarviipa tarkistaa! Meillä poitsu ainakin kasvaa about samassa suhteessa äidin kanssa, vähän isompi on, mutta hyvin on voinut katsoa omasta neuvolakortista osviittaa pojan tulevaan painoon :) Joskopa pitäisi paikkaansa hampujenkin kanssa :P
 
Tuolla joulukuisissa oli juttua hampaista ja siellä ainakii monella saman ikäsenä tullu eka hammas lapselle ja äidille. Ite en uskonu sitä ennen noita hampaita, katoin et miulle tullu 6kk ikäsenä ja poika oli jo 6kk, mietin et ei millää kerkee tulla tän kuun aikana ku ei mitää merkkejä ikenissä mut niinhä ne sit yllätti :grin
 
Tietty se on ainut kohta missä ei ole selkeää rastia :angry1 6kk kohdalle on laitettu, mutta sutattu yli ja 5kk kohdalla on viiva... Mutta ainakin 8kk lääkärineuvolan kohdalla lukee hampaat ja se pallo jossa on viiva. Eli ilmeisesti mulla on 8kk mennessä on ollut jo useampi :P
 
No ei pidä paikkaansa ainakaan meidän lasten kohdalla. Mulle tuli eka hammas jo 4 kk iässä, esikoiselle 5 kk iässä ja nyt poitsulla hampaan muotoinen kuoppa ja terävä reunus tuntuu ja ikää kohta jo lähemmäs 7 kk.
Ei voinut ennustaa. On kuolannut runsaasti ja imenyt alahuultaan jo pitkään. Ikenen turvotustakin ollut siellä sun täällä. :D
 
Kaksi hammasta suussa,mutta kutina ja suun kaivelu vaan kiihtyy.. Meinaskohan tehdä isomman satsin kerralla. :P
 
Mä en jaksa enää tätä hammas showta. Jo kuukausi tolkulla on hampaita tehty ja vieläkään ei ole läpi tullut. Poika saa välillä hirveitä itku raivareita kun kutina iskee ja monena yönä on annettu lääkettä kun ei asetu nukkumaan. En millään haluais turhan usein lääkitä, mutta pakko on kun toiseen sattuu :sad001 joka paikka on ihan kuolassa ja pojan nyrkit alkaa jo kuivua kaikesta imemisestä, kun lelut ei tunnu kelpaavan purtavaksi.
 
Meilläkin on parina iltana taisteltu unen saannin kanssa kun suu kutiaa. Vaikka olis ihan väsynyt niin silti vain pyörii sängyssä kun mitenkään päin ei ole hyvä olla. Taitaa olla tulossa ainakin yläetuhampaat kun siihenmalliin hankailee ientä.. Ekan hampaan kanssa taisteltiin pari kuukautta ennen kuin puhkesi ikenen läpi, mutta silloin olikin myös rauhallisia pätkiä kun nyt tuntuu että kutina vaan kiihtyy loppua kohden.
 
Hampaiden harjaaminen, tahnan kanssa vai pelkällä vedellä?

Mä sain eilen neuvolasta ohjeen, et heti ku tulee eka hammas läpi, pitää alkaa harjaamaan ja tahnan kanssa. Kaverille on sit taas neuvottu, et pelkäl vedel. Onko paikkakunnan veden fluoripitoisuudella joku vaikutus näihin neuvojen eroavaisuuteen vai onko se vaan terkasta kiinni?
 
Yleiset suositukset ne on ja juuri muuttuneet vielä hammastahnan vahvuuden suhteen eli harjataan 2 kertaa päivässä: aamuin ja illoin. Toisella kertaa pelkällä vedellä (aamulla), toisella kertaa hammastahnan kanssa (natriumfluoridia 1000 ppm), kun aiemmin suositeltiin, että 0-2 v puolta "laimeammalla" (natriumfluoridia 500 ppm) hammastahnalla, jota laitetaan pieni nokare hammasharjaan aamuin illoin.
Näytti ihan lapulta ne ja sain sen mukaanki. :) Olisiko tuo väärinkäsitys, että pelkällä vedellä tullut nyt tästä, että toisen kerran päivässä pestään vain vedellä ja vastaavasti ehkä tämä uusi suositus ei ole vielä kaikkia terveydenhoitajia tavoittanut (? :O)
 
Muokattu viimeksi:
Hammasalan asiantuntijana vastaan eli aamulla tai illalla tahnalla ja toisella kerralla vedellä. Näin ohjeistetaan tällä hetkellä, kuten DT tossa jo kirjoitti. Missään ei ole mun tiedon mukaan tilannetta että vaan vesipesu riittäisi :)
 
  • Tykkään
Reaktiot: DT
Nyt kun tuosta tahnasta on puhe niin kysäisempä kauan mielessä pyörineen asian josko joku tietäisi.. Eli jos lapsi aina toistuvasti hampaiden pesun yhteydessä nielaisee hammastahnan niin mitä se ajanmyötä tekee? Ei kai se kovin terveellistä ole kun joka tuubissa lukee, ettei saa niellä.. Laitettava vain vähän tahnaa, jottei lapsi niele sitä paljoa jne..

Eräät tutut vain eivät antaneet (en tiedä antaako vieläkään) lapsensa huuhdella tahnaa ollenkaan pois. Ei saanut huuhteluvettä vaan käskivät nielemään tahnan suustaan.. Ylimääräisiä ei edes saanut sylkäistä pois vaan kaikki niellään.. :meh: Onko jossain väärintyneessä ohjeessa joskus (vajaa 10 v sitten) opastettu tekemään noin vai mikä idea?! Ajattelin tuolloin, että ehkä lasten hammastahnat sitten saa niellä, vaikkakin olisi typerä opettaa siihen kun pitää joskus vaihtaa ei-nieltävään tahnaan.. Lukaisin sitten heidän tuubistaan ja niinhän siinä luki, ettei saa niellä.. Eivätpä he kyllä antaneet hampaitakaan pestä kuin aamuisin.. :sour: Itsellä sellainen mielikuva, että jos nyt jostain ihmeen syystä pitää rajoittaa hampaiden pesu vain yhteen kertaan päivässä (vaikka lapsi itse haluaisi pestä kaksi kertaa) niin illalla peseminen olisi se tärkeämpi kun päivän on syönyt ja juonut kaikkea..?

Sitten vielä kysymys, että ostatteko suoraan jonkin pienen hammasharjan vai onko sellaisella silikonisella sormihammasharjalla helpompi/parempi pestä ne muutamat hampaat?
 
Mä olen jo ostanut hammasharjan, vaikka äitiyspakkauksenkin mukana sellainen tuli. Ja tahnakin on valmiina.
En ole niin kovin huolissani siitä, että onko se ostamani tahna sitä laimeampaa vai nykyisen suosituksen mukaista vahvempaa, kunhan opetellaan hyvät pesut ja rutiinit.
En itsellekään mitään hirveän isoa tahnamäärää hammasharjaan laita.

Xylitolipastillit aion ottaa käyttöön, kunhan poika osaa imeskellä niitä ja hampaita on. Milloin se sitten ikinä onkaan.
 
Tahnaa kun laitetaan harjaan niin pieni määrä niin ei ole haitaksi vaikka lapsi sen nielisi :) enempikin kielto tarkoittaa sitä ettei isompi lapsi omin päin syö tahnaa kun on hyvänmakuista eli säilytettävä puuhakkaampien lasten ulottumattomissa :) ylimääräinen tahna syletään ehdottomasti pois mutta kun suu on puhdas niin tahnaa ei tulisi huuhdella pois. Jää vaikuttamaan hampaan pintaan :) ja vaikka hampaat on tärkeää pestä x2 päivässä niin totta, iltapesu on "tärkeämpi" :)
 
Meillä tehdään ilmeisesti viimeinkin niitä hampaita. Alaikenet on ihan tuevoksissa ja keskellä näkyy kaksi palluraa :) Oireina kitinä, eikä viihdy oikein missään, poskien punoitus, kuolaaa paljon ja kädet koko ajan suussa (oltiin juuri päästy käsien mutustamisesta eroon :angry1 ).
 
Meille sano suuhygienisti että jos käyttää liikaa hammastahnaa ja lapsi sitä nielee silloin kun on siis maitohampaat suussa niin voi olla rautahampaissa semmosia valkosia laikkuja(nämä johtuu siis liiasta fluorin saannista), tiiä sitten pittääkö paikkaansa
 
Meillä viikko sitten alkoi vihdoin ekat hampaat eli molemmat alahampaat puskemaan läpi ja nyt ovat vihdoin tulleet. Itkukohtauksia , huonoa syömistä, huonoja öitä ja mitä vielä, huh.
No tänään ollut jo selkeästi parempi päivä.
 
Takaisin
Top