Vaipoista luopuminen

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Missä iässä teillä opittiin kuivaksi?

Mulla on mennyt nyt ilosesti vuodet sekaisin enkä ole ihan varma luovuttiinko meillä päivävaipasta viime vai tämän vuoden keväällä. Varmaan viime vuoden keväällä/alkukesästä eli vähän päälle 2,5 vuotiaana. Perhepäivähoitaja tosin käytti päiväunilla vaippaa loppuun asti (kesäkuun loppuun, sen jälkeen vaihdettiin päiväkotiin), mutta yökuivakin on ollut jo pidemmän aikaa.
 
Me ollaan otettu vaipat pois 2,3-3 vuotiaana. Hieman ennen kolmivuotispäivää on jokainen ollut päiväkuiva. Kolme vanhinta oli käytännössä samantien myös yökuivia, Nelosella (n.3,5v) on vielä yövaippa, mutta sekin on usein aamuisin ihan kuiva. Nyt on enää kuopus täysin vaipoissa, esimerkin voimalla käy välillä potalla, mutta ei puhettakaan että olisi juuri kuivaksi oppimassa. Ikää nyt 1v8kk(?) tjsp.
 
Esikoinen 1v 8kk, kakkonen 1v 1kk ja kolmas 1v 9kk. Univaippaa on pidetty niin kauan, kun vahinkoja sattuu. Nuorin on nyt 1v 10kk ja päiväunilla vaippa on aina kuiva, laitan sen silti, ettei pissahätään ole pakko herätä. Yövaippa on myös usein kuiva.
 
Päiväkuiva ehkä 2,5 v ja yövaippa jäi pois n. 3-vuotissyntymäpäivän aikoihin. Vaippa ei ollut lähes ikinä kuiva aamulla, mutta kun vaippaa ei enää laitettu, ei vahingon vahinkoa ole tapahtunut sen jälkeen (n.3kk). Eli yöpissaaminen vaippaan oli meidän taaperolla lähinnä "laiskuutta" lähteä vessaan tai pidätellä. :D
 
Meillä poika 2v2kk oppi juuri kuivaksi. Tuli pippelin tulehdus, ja vaipoista piti luopua. Oppi siinä samalla yökuivaksi. Päivävaippa oli jo pidemmän aikaa ollut yleensä kuiva, mutta vastasyntyneen koliikin kanssa painiessa ei liiemmin ole ollut hermoenergiaa taaperon kuivaksi opettelulle. Nyt se kävi vähän pakotettuna, mutta tosi sopivaan aikaan myös siltä kannalta että vaippapaketti loppui juuri ennen tulehdusta :).
 
Jestas ku toiset on nopeita tässä :D Meillä 2v3kk täysin vaipoissa, tällä hetkellä ei ole mitäään pottahaluja lapsella ja itselläkin into tai jaksaminen pottahöpöttämiseen vähissä, mut eiköhän sitä ennen 3-vuotispäivää..
 
Meillä kaksoset 3v4kk ja vasta oppivat päiväkuivaksi. Öisin molemmat tarvitsevat vielä vaipan ja päiväsinkin täytyy muistutella vessassa käynnistä ajoissa. Töitä on asian eteen tehty kyllä ja paljon! Siitä ei ole kiinni. Eivät vain näköjään ole asiaan aiemmin kypsyneet..
 
Meillä poitsu oppi päiväkuivaks 2,5vuotiaana. Päikkäreiltä vaippa on nyt jäänyt myös pois eli pari kuukautta myöhemmin, mutta öisin on vielä vaippa
 
Esikoinen oli 2v3kk ku oppi päiväkuivaks, samaan aikaan jäi myös päikkäreiltä vaippa pois. Nyt ikää 2v9kk ja yövaippa pysyy pääsääntösesti kuivana. Vielä en kuitenkaan uskalla kokonaan siitä luopua, koska 1-2 yönä/vkossa yövaippa on märkä.
 
Meillä tais olla 1v8kk ku oli päiväkuiva ja 1v10kk sitte yökuiva. Yhtään vahinkoo ei oo vieläkää yöllä tullu, vaikka aattelin että niitä tulis, ikää huomenna 2v9kk.
 
Meillä poika tuli päiväkuivaks 2v 4kk ja tyttö 2v 6kk.

Yövaippaa pidettiin pojalla 5v 1kk kun kasteli yössä 1-3 kertaa. Välillä koitettiin olla ilman vaippaa, herättää käymään wc:ssä, vähennettiin iltajuomista, laitettiin välillä aiemmin nukkumaan ja välillä myöhemmin mut mikään ei oikein tuntunut auttavan. Sitten kuultiin et kaverilla olis myynnissä piippari, pikkuhousuihin laitettava yökasteluhälytin ja päädyttiin kokeilemaan sitä. 1,5kk meni ja pojasta tuli yökuiva!
 
Poika kohta 2v on alkanu piättää pissaa ja pottailemaa nyt enempi. Kauppareissulla saattaa vaippa pysyy kuivana ja ku heti vie kotona potalle, tekee pissat sinne. Ootteko käyttäny jotai palkitsemiskikkaa pottailuun? Meil poika tykkää ku saa juhlallisesti olla kaatamassa tuotoksiaan potasta pönttöön ja vetää vessan :D viel enemmä pitäs vaa saaha intoo toho pottailuu et alkais pyytää iteki potalle. :O
 
Poika kohta 2v on alkanu piättää pissaa ja pottailemaa nyt enempi. Kauppareissulla saattaa vaippa pysyy kuivana ja ku heti vie kotona potalle, tekee pissat sinne. Ootteko käyttäny jotai palkitsemiskikkaa pottailuun? Meil poika tykkää ku saa juhlallisesti olla kaatamassa tuotoksiaan potasta pönttöön ja vetää vessan :D viel enemmä pitäs vaa saaha intoo toho pottailuu et alkais pyytää iteki potalle. :O
Me käytettiin rusinoita pottapalkintona. Tykkää niistä kovasti, ja sai aina rusinan kun tuli pissa pottaan. Välillä sai rusinan ihan siitäkin jo että suostui menemään potalle :joyful:. Meillä auttoi pottaharjoittelussa tiukat rutiinit, eli aina ennen unia potalle, heti herättyä potalle, ennen ulkoilua potalle ja heti sisälle tultua, ja aina ruuan jälkeen potalle. Jossain vaiheessa yritti kapinoida kovasti pottailua vastaan, mut sit muistutettiin ettei mennä ulos (syödä tms) ennen kuin on käyty potalla, ja se toimi.
 
Meillä yritettiin kaikki tarrataulut ja muut palkinnot. Lopulta alettiin antamaan suklaarusina, kun jotain tekivät pottaan. Se motivoi riittävästi. Toinen tytöistä kävi tirauttelemassa pikkupissoja vaikka väkisin, kun teki mieli suklaarusinaa.. :D Herkkupalkintoja harvennettiin alkuun siten, että kuivasta vaipasta sai herkkuja, kun teki pissat ja lopulta annettiin enää vain kakkapalkintona. Nyt käyvät ilman mitään herkkuja vessassa.

Nuorin on nyt 1v4kk ja on selvästi innostunut pottatouhuista. Kuiva ei ole vielä, mutta tällä hetkellä suunta on hyvä! :)
 
Minä kokeilin ksylitolipastillia houkuttimena, ei toiminut. Tarrataulu vessan ovessa toimi ja sillä oppi kuivaksi. Enää ei tarrat juuri kiinnosta palkintomielessä, mutta ainakin kakasta saa aina tarran.
 
Ainiin! Meillä likka 3v. tuli samaan syssyyn yökuivaks isoveljensä kanssa. Veli kun ei enää yöllä vaippoja käyttänyt niin ei 3v halunnu myöskään laittaa vaippoja. Olihan se pissapyykin pesua jonkin aikaa, mutta nyt siitä on selvitty!
Enää yks vaippahousu tää viimenen villahousu..
 
Takaisin
Top