Vinkkejä itse tehtyyn vauvanruokaan

VäriSointu

Luottohahmo langoilla
En tiedä, ottaako tämä aihe tulta alleen, mutta ajattelin kuitenkin aloittaa ketjun ruoantekovinkeistä. Itse parhaillaan teen ruokia kohta 8-kuiselle, joka on meidän kolmas lapsi. Tukehtumisenpelkoni takia sormiruokailu melko vähäistä, mutta senkin määrää tarkoitus koko ajan lisätä. Tänne voi laittaa siis vinkkejä niin soseiden tekoon kuin sormiruokailuunkin.

Omia vinkkejä:

Omia vauvanruokia tehdessä kätevä tapa lisätä rakeisuutta ja purutuntumaa on lisätä pastaa. Toisaalta pelkkä pasta voi olla liian rakeista aluksi, joten pehmeät kasvikset, kuten bataatti, ovat käteviä tuomaan pehmeyttä.

Laitoin pian puolen vuoden jälkeen lisätä sipulia ja mausteita. Meidän typykkä on ollut nirso, joten laitoin ensin vain vähän, ettei maku muutu liikaa. Sitten pikkuhiljaa olen lisännyt määrää.

Lihat olen pakastanut niin, että laitan pakastettavaan kuutioon myös keitinlientä. Siinä on makua, joka maustaa koko sosetta.

Nämä tuli ensin mieleen.
 
Muokattu viimeksi:
Meillä lapsi lopetti purkkiruokien syönnin joskus siinä 8-10kk iässä. Ei vaan maistunut, kun olivat liian mauttomia. Sitä ennen oltiin kyllä laiskuuttamme syötetty niitä aika paljon.

Nirson lapsen kohdalla voi myös koittaa maustaa ruokia voimakkaammin esim currylla ja inkiväärillä. Meillä nuo olivat herkkumakuja sitruunan ja valkosipulin lisäksi. Yrtit tuovat myös makua ruokaan.

Käytin myös paljon kookosmaitoa meidän ruokiin, kun lapsi tykkäsi siitä eikä pienempänä saanut vielä tavallista maitoa ja kermaa käyttää isoja määriä. Soseutettiin sitten koko perheen ruokaa osa ja lisättiin aikuisille suola vasta sitten.
 
En siis tuossa omassa aloituksessani tarkoittanut kaupan purkkiruokia, vaan omien purkkiruokien tekemistä. Ilmaisin itseni huonosti.

Meillä ennen esikoista syötiin melko vähähiilihydraattisesti. Silloin tuntui hankalalta tehdä niistä vauvaversioita, joten tein vauvalle omat. Lapsiperhearjen myötä toisille lapsille on ollut helpompi tehdä arkiruuasta suolaton versio. Silti teen vielä pakkaseenkin ruokia, ettei aina tarvitse miettiä, miten ruoka sopii tämän ikäiselle vauvalle. Ja on aina ruokaa valmiina, jos vaikka tulee kiire ja vanhemmille lapsille pitää antaa vaikka kaupan pinaattilettuja.
 
En siis tuossa omassa aloituksessani tarkoittanut kaupan purkkiruokia, vaan omien purkkiruokien tekemistä. Ilmaisin itseni huonosti.

Meillä ennen esikoista syötiin melko vähähiilihydraattisesti. Silloin tuntui hankalalta tehdä niistä vauvaversioita, joten tein vauvalle omat. Lapsiperhearjen myötä toisille lapsille on ollut helpompi tehdä arkiruuasta suolaton versio. Silti teen vielä pakkaseenkin ruokia, ettei aina tarvitse miettiä, miten ruoka sopii tämän ikäiselle vauvalle. Ja on aina ruokaa valmiina, jos vaikka tulee kiire ja vanhemmille lapsille pitää antaa vaikka kaupan pinaattilettuja.
En niin ymmärtänytkään, kunhan hölisin jotain meidän syömistottumuksista. 😅
Pointti oli ettei välttämättä tarvitse arastella mausteiden käyttöä, kun meillä nimenomaan purkkiruoat jäivät syömättä mauttomuuden vuoksi. Itse tehdyt maistuivat, kun oli erilaisia mausteita käytössä. 😊
 
En niin ymmärtänytkään, kunhan hölisin jotain meidän syömistottumuksista. 😅
Pointti oli ettei välttämättä tarvitse arastella mausteiden käyttöä, kun meillä nimenomaan purkkiruoat jäivät syömättä mauttomuuden vuoksi. Itse tehdyt maistuivat, kun oli erilaisia mausteita käytössä. 😊
Ok, hyvä. 😊👍

Oon just samaa mieltä noista mausteista. Kannattaa käyttää, että saa makua. Meillä hyvin epäluuloinen vauveli, jolla suu vääntyy kieroon jo kun hän hajusta huomaa, että on jotain uutta. Mausteiden lisääminen aikaisin ja pikkuhiljaa auttaa saamaan jotain alas kun ehtii tottua makuun ennen kun sitä maustetta on runsaasti.
 
Proteiineista kananmuna on kätevä kiinteitä opettelevalle. (Keltuainen tosin voi olla hyvin sotkevaa.) On keitettynä pehmeää ja saa haarukalla tarvittaessa mössöksi. Myös vanhemmalle tosi helppo, kun ei vaadi sen erikoisempaa kokkailua ja tulee nopeasti.

Sormiruokailevalle jauhelihasta tehdyt pötkylät on kivoja (voi tehdä mistä jauhelihasta hyvänsä). Tehdään siis lihapullataikina ja muotoillaan ennen suolan lisäämistä vauvalle pötköjä. Loppuosasta voi tehdä aikuisille pullia/pihvejä niin erottaa ainakin mitkä on suolattomia. 😊

Soseista kiinteämpään siirtyvälle on raasteet käteviä. Kurkkuraaste oli meillä esikoisen lempikasvis jossain vähän alle 1v tienoilla. Hedelmistä voi raastaa omenaa ja päärynää. (Karkealla terällä, pienemmällä menee herkästi mössöksi.)
 
Multa suositus samasta padasta-kirjaan jos on ihan pihalla. Hetken kun on sieltä tehnyt osaa jo soveltaa muihinkin resepteihin. 😊
Meillä muksu kieltäytyi melko nopeasti syöttämisestä, joten oli pakko siirtyä sormiruokailuun. Pakastin oli kovassa käytössä. Sinne tein mm. erilaisia falafeleja, kasvispihvejä, munakasmuffineja ym. protskuksi. Ollaan siis kasvissyöjiä. Lisukkeena saattoi olla esim. keitettyä pastaa, höyrytettyjä vihanneksia ym. Aamu-/väli-/iltapalana oli mm. puuropannareita, puolukkaomenamuffineja, apinaevästä, banaanileipää (esim. simppelin sormiruokakeittiön vauvan tosi tuhti banaanileipä) ym. Ja hedelmiä ja marjoja. Olen kyllä paljon joutunut vaihtelemaan mitä oli tarjolla, koska hän kyllästyy nopeasti jos joutuu syömään samaa. Välillä luovuus ollut koetuksella😅
Kun pinsettiote kehittyi alkoi syömään ns. hienojakoisempaa ruokaa eli karkeat kastikkeet/padat, riisi ym. Mausteita en ole karttanut. Kovin tulista en ole tehnyt ettei vahingossa satuta suutaan kun ei osaa varoa.
Nyt yli 1-vuotiaana syödään lounaalla ja päivällisellä jo samaa ruokaa koko perhe. Sosekeitot on vielä pois listalta kun lusikan käyttöä vasta harjoitellaan eikä häntä saa syöttää. 😊
 
Meillä taas tämä kolmas (nyt 8kk) ei ole ollut yhtään kiinnostunut sormiruuasta. Ollaan yritetty ja hän vain näpräilee ruokaa ja sotkee. Tässä pari päivää sitten vasta ensimmäistä kertaa vei pöydältä ruokaa suuhunsa. Samaa ruokaa saa kyllä syöttää. 😄 eiköhän se siitä kun nyt tuli tosiaan tuo ensimmäinen kerta. 👍
 
Multa suositus samasta padasta-kirjaan jos on ihan pihalla. Hetken kun on sieltä tehnyt osaa jo soveltaa muihinkin resepteihin. 😊
Meillä muksu kieltäytyi melko nopeasti syöttämisestä, joten oli pakko siirtyä sormiruokailuun. Pakastin oli kovassa käytössä. Sinne tein mm. erilaisia falafeleja, kasvispihvejä, munakasmuffineja ym. protskuksi. Ollaan siis kasvissyöjiä. Lisukkeena saattoi olla esim. keitettyä pastaa, höyrytettyjä vihanneksia ym. Aamu-/väli-/iltapalana oli mm. puuropannareita, puolukkaomenamuffineja, apinaevästä, banaanileipää (esim. simppelin sormiruokakeittiön vauvan tosi tuhti banaanileipä) ym. Ja hedelmiä ja marjoja. Olen kyllä paljon joutunut vaihtelemaan mitä oli tarjolla, koska hän kyllästyy nopeasti jos joutuu syömään samaa. Välillä luovuus ollut koetuksella😅
Kun pinsettiote kehittyi alkoi syömään ns. hienojakoisempaa ruokaa eli karkeat kastikkeet/padat, riisi ym. Mausteita en ole karttanut. Kovin tulista en ole tehnyt ettei vahingossa satuta suutaan kun ei osaa varoa.
Nyt yli 1-vuotiaana syödään lounaalla ja päivällisellä jo samaa ruokaa koko perhe. Sosekeitot on vielä pois listalta kun lusikan käyttöä vasta harjoitellaan eikä häntä saa syöttää. 😊
Vinkki pienelle sosekeiton saa jäykäksi kananmunan valkuaisella. Helppo syödä sormin, haarukalla ja opetella myös lusikan käyttöä.
 
Takaisin
Top