Vasektomian purku ja lapsettomuushoitoja

Donitsi -89

Vasta-alkaja
Tsemppaava kokemus vasektomian purusta ja myöhemmistä lapsettomuushoidoista. Samalla suuntaa antavia hintoja, hoidot yksityisellä. Projektiin on nyt käytetty 5 vuotta ja 20 000–21 000 euroa. Sisältää 2 vasektomian purkua, 3 inseminaatiota, ivf/icsi-hoidot ja 4 pakastealkion siirtoa. Neljännen siirron jälkeen tein ensimmäisen positiivisen testin ja kaveri edelleen mukana, nyt meneillään 12+2 :Smiling Face With Smiling Eyes:

VASEKTOMIAN PURKU VOL 1
Ensimmäisenä yritettiin vasektomian purkua vuoden 2019 syksyllä. Toimenpide tehtiin Virossa. Tästä ei kuitenkaan ollut apua, vaan myöhemmin selvisi, että kohdat, joista siemenjohtimet yritetty yhdistää olivat kumpikin arpeutuneet eli tukossa. Hinta operaatiolle matkoineen noin 1700 euroa.

VASEKTOMIAN PURKU VOL 2
Vuoden 2020 joulukuussa käytiin Briteissä. Toimenpide tehtiin mikrokirurgiana eli tarkemmin kuin Viron puolella. Arpeutuneet kohdat poistettiin ja johtimet saatiin yhdistettyä onnistuneesti. Hintaa kahden hengen matkalle tuli noin 4300 euroa.

OVUMIA
Vaikka johtimet saatiin yhdistettyä ja tavara kulkemaan, niin vasektomian takia puolison elimistö tuottaa vasta-aineita siittiöille, mikä vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Julkisen puolen hoidot sai unohtaa vasektomian vuoksi. Päädyimme aluksi Helsingin Ovumian asiakkaaksi vuoden 2022 keväällä. Päätimme hoidot siellä ensimmäisen ”yrityksen” jälkeen. Tiivistetysti: hoidonsuunnittelu, kolme ultrakäyntiä ja nolla inssiä. Hintalappu 700 euroa. Asiakaskohtaaminen ei Ovumiassa sujunut, joten vaihdoimme Helsingin Dextraan.

DEXTRA
Dextrassa ensikäynti, laaja siemennestetutkimus, munanjohtimien aukiolotutkimus ja kolme inseminaatiota kustansivat aika tarkalleen 2000 euroa. Edellä mainitut toimenpiteet tehtiin noin 6 kuukauden sisään. Inseminaatiota kokeiltiin, koska siemennestenäytteet olivat kuitenkin hyviä vasta-aineista huolimatta ja toivottiin, että pesussa siittiöt saataisiin putsattua tarvittavassa määrin. Mikään yrityksistä ei kuitenkaan johtanut raskauteen, joten siirryimme IVF-/puoli-ICSIin.

IVF-HOIDOT
Hieman yksityiskohtaisemmin tästä ja punktiosta. Vuoden 2023 keväällä seurasi 1,5 viikkoa hormonipistoksia. Päiväannos Gonal-F:lle oli 200 yksikköä ja loppuvaiheessa mukaan tuli ikävämpi Fyremadel. Piikityksestä sen verran vinkkiä niille, joilla tämä edessä, että jos piikille löytää sopivan kulman, niin voi olla, että homma hoituu kivuttomasti. Eli ihan kohtisuoraa piikkiä ei kannata vatsaan tunkea.

Punktiopäivä sujui Dextrassa hienosti. Ensimmäinen puudutuspiikki tuntui, mutta toiselle puolelle siirryttäessä ei sen osalta tuntemuksia. Toimenpide oli välillä epämukava, mutta suurimmilta osin siedettävä. Kesto noin 15 minuuttia (varmaan riippuu myös siitä paljonko kerättävää). Jos tuon aikana näytti yhtään kivuliaalta, niin sai lisää lääkettä (suoneen). Punktion jälkeen otin kotona särkylääkkeet kahtena iltana, jotta yöllä sai nukutuksi paremmin. Päivisin kivut eivät olleet pahoja, mutta ajattelin myös, että pieni juiliminen muistuttaa siitä, että ottaa rauhallisesti.

Suositusten mukaan join rutkasti vettä ja sen takia jatkuvasti sai ravata vessassa. Täysi rakko ja punktiosta johtuva kipu eivät olleet miellyttävä yhdistelmä. Muuta mieleen tulevaa hormonihoitoihin liittyen: rinnat olivat alkupäivistä saakka turvonneet ja myöhemmin todella kipeät sekä nännit arat. Vatsa oli samoin melko turvoksissa, mutta kivuton, joten pystyin kuitenkin olemaan töissä vielä punktiota edeltävänä päivänäkin.

Punktiossa kerättiin 17 munasolua, joista 14 kypsää. Niistä kait seitsemään tehtiin ICSI. Lopputuloksena saatiin pakastettua 4 ICSI blastokystiä ja 1 IVF blastokysti. Alkion siirto oli aluksi suunniteltu 5 päivän päähän punktiosta, mutta mikään alkioista ei ollut siinä vaiheessa, että siirtoa kannatti tuossa kohtaa tehdä. Hintalappu pakastuksen kanssa 4200 euroa.

PAKASTEALKIOT
Yhteensä 4 alkiota sulatettiin ja siirrettiin onnistuneesti, tosin 3 ensimmäistä ei tarrannut kiinni. Siirtoihin liittyi 5 päivän Letrozol-kuuri ja Ovitrelle-irrotuspiikki. Terolut ja Cyclogest (aamuin illoin) aloitettiin ennen siirtoa ja siirtopäivänä lisäksi kiinnittymistä tukeva piikki. Hinta yhdelle siirto-operaatiolle 1300 euroa.

Kolmannen siirron jälkeen minulle tehtiin Be Ready- ja Repro -tutkimuksia, mutta tulosten osalta ei muutettavaa esimerkiksi siirtopäivään tai lisälääkitykselle tarvetta. Jos jotakin tehtiin erilaisesti neljännellä siirtokerralla, niin se liittyi muutama päivä myöhemmin laitettuun Ovitrelle-irrotuspiikkiin. Viikonlopun takia en päässyt ultraan kuin vasta kp 12, jonka iltana laitoin irrotuspiikin. Mahdollisesti pidempään kypsynyt munasolu vaikutti limakalvoon, joka siirtopäivänä olikin paksumpi kuin aiemmin. Tiedä häntä.

Yksityisellä puolella hoitoihin pääseminen on todella nopeaa (ainakin Helsingin Dextrassa) eli ajan sai aina, kun halusi. Edellä kertomissani hinnoissa ei ole laskettuna mukaan lääkkeitä. Niistä arvioilta lisähintaa 700 euroa, voipi olla pikkasen alakanttiin, kun en ole pitänyt tarkkaa kirjaa. Hoitoihin liittyen on käytävä myös hepatiitti- ja HIV-testeissä, niistä en muista hintaa. Lisäksi tehty useampi siemennestetutkimus, lisähintaa 360 euroa. Pakastealkioiden säilytys maksaa noin 500 euroa vuodessa.
 
Takaisin
Top