Saako vauva katsoa tv:tä?
Katsooko teillä vauva telkkaria tai kuluttaako taapero aikaa ruudun ääressä?
Ja mietitkö sinä itse vanhempana, teetkö oikein vai väärin vai jotain siltä väliltä, kun annat pikkuisen viihtyä ruudun loisteessa samalla, kun saat itsellesi omaa aikaa tai hoidat jonkun kotityön, joka ei onnistu pienen apulaisen kanssa?
Oletkin varmaan huomannut, että monessa eri paikassa toppuutellaan vauvojen ja taaperoikäisten televisionkatselua. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla kehotetaan harkitsemaan tarkkaan vauvojen ja taaperoiden televisionkatselua. MLL:n mukaan digitaalisella ja audiovisuaalisella medialla ei tiettävästi ole juuri myönteistä annettavaa pienten lasten kehitykselle.
Vauvoille tarkoitettujen dvd-ohjelmien on havaittu olevan yhteyksissä tavallista hitaampaan puheenkehitykseen, kerrotaan MLL:n sivuilla. Lisäksi tuodaan esiin, että tutkimusten mukaan taaperoiässä tv:tä katsoessa vietetty aika on kytköksissä kouluiän keskittymisvaikeuksiin.
”Ei lainkaan telkkaria”
Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala vastaa Ylen sivuilla suoran ein kysymykseen siitä, saako vauva tai taapero katsoa telkkaria.
-Pieni lapsi tarvitsee aivojensa tasapainoiseen kehitykseen normaalielämän tahtista, vauvan viestien mukaan muuntuvaa vuorovaikutusta. Tv:n välkkyvät, nopeasti vaihtuvat kuvat eivät vastaa vauvan jokelteluun. Tutkimuksissa onkin todettu vauvojen, jotka katsoivat säännöllisesti vauvoille tarkoitettua(!) DVD:tä, jäävän jälkeen ikätovereistaan puheenkehityksessä, kirjoittaa Rantala.
Taustallekaan ei suositella
Yhdysvalloissa lastenlääkärien yhteisö (American Academy of Pediatrics AAP) on päätynyt julkiseen suositukseen, jonka mukaan tv:n ja dvd:n katselua ei suositella alle kaksivuotiaille. Julkilausumassa kehotetaan lastenlääkäreitä viemään viestiä tästä suosituksesta vanhemmille.
Vanhempia kehotetaan pois taustatelkkarin käytöstä: vanhempien ei kannattaisi pitää aikuisille tarkoitettua tv:tä taustalla silloin, kun huoneessa on pieniä lapsia.
AAP:n lausumassa kerrotaan, ettei ole todisteita siitä, että alle kaksivuotiaiden lasten mediankäyttö tukisi heidän kasvuaan ja kehitystään.
On havaittu esimerkiksi, että alle viisivuotiaat, jotka katsovat tv:tä, viettävät vähemmän aikaa luovan leikin parissa ja vuorovaikutuksessa vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Lisäksi on huomattu, että esikoulu- ja kouluikäisten mediankäyttö on yhteyksissä ylipainoisuuteen, uneen ja aggressiiviseen käytökseen. Lastenlääkärien järjestö huomauttaa, että tutkimustuloksia on kuitenkin varsin vähän median vaikutuksista alle 2-vuotiaisiin.
Järjestön kokoamissa tiedoissa vahvistetaan MLL:n sivuilla ollut informaatio tv:n vaikutuksesta kielen kehitykseen: vuonna 1999 kolmessa tutkimuksessa havaittiin, että paljon tv:tä ja videoita katsovilla alle kaksivuotiailla oli lyhyellä aikavälillä katsottuna enemmän puheen kehityksen viivästymiä kuin muilla.
Lähteet: MLL, Yle, Pediatrics Vol. 128 No. 5 November 1, 2011 pp. 1040 -1045 (doi: 10.1542/peds.2011-1753)
Kopioitu: http://www.terve.fi/raskaus-ja-lapset/saako-vauva-katsoa-tvta
Vauvan televisionkatselu
Onko televisionkatselu vauvalle hyväksi? Mitä vaikutuksia varhaisella ruudun tuijottamisella voi olla?
Audiovisuaalisen median käyttöä vauva- ja taaperoikäisten kanssa tulisi harkita tarkkaan, sillä aivan pienten lasten kehitykselle digitaalisella ja audiovisuaalisella medialla ei tiettävästi ole juuri positiivista annettavaa. Päinvastoin taaperoiässä television ääressä vietetty aika on tutkimusten mukaan yhteydessä kouluiän keskittymisvaikeuksiin. Jopa vauvoille tarkoitetuilla DVD-ohjelmilla on havaittu yhteyksiä tavallista hitaampaan puheenkehitykseen. Vaikka tutkimuksissa on vaikea tavoittaa tulosten perimmäistä syytä, on kuitenkin mahdollista, että televisiosisällöt sisältävät liikaa välkettä ja vilinää pienille kehittyville aivoille. Mediatouhuista sopivimpia pienille ovat sellaiset sisällöt, joita lapsi voi tutkia rauhassa omaan tahtiinsa, esimerkiksi kuvakirjat.
Kopioitu: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/lapset_ja_media/median_vaikutuksia/vauvan_televisionkatselu/