Kerätään tänne yhteen ketjuun paikkoja ja yhdistyksiä joista vanhemmat voi saada tukea ja apua. :) Saa linkata myös yhdistysten facebooksivuja. Meidän artikkelit ja foorumin tarjoama vertaistuki niin hieno asia kuin se onkaan kun ei aina yksin riitä.
- Akuuteimpaan hätään (tapaturmat, itsetuhoisuus, jne) saa avun numerosta 112! Myös päivystys auttaa jos ei ole niin hengenhätä. Ja toki kunkin oma terveuskeskus niinä aikoina kun auttaa ja yksityiset terveysasemat. :)
- Jokainen saa myös omasta neuvolasta apua niin lasten kasvatuksessa kuin muissakin perheen kriisitilanteissa. Neuvolan kautta voi saada myös kotipalvelua.
- Samoin perheneuvola tukee perhettä ongelmatilanteissa.
- Kolmantena kunnallisena tukitahona sosiaalihuolto auttaa vaikeissa elämäntilanteissa. Sosiaalihuollossa tehdään ensimmäiseksi palveluntarpeen arviointi. Se ei vaadi lastensuojeluilmoitusta. (Jos kuitenkin päädytte lastensuojelun asiakkaaksi se ei ole maailmanloppu. Lastensuojelu ensisijaisesti auttaa perhettä, ei siis huostaanota lasta ensimmäiseksi vaan vasta viimeiseksi.)
- Mannerheimin lastensuojeluliitto, (www.mll.fi) jolta voi saada myös lastenhoitoapua (tämänkin voi saada kunnan/sosiaalihuollon kautta ilmaiseksi).
- Imetyksen tuki ry. Vertaistukea ja neuvoja koulutetuilta tukihenilöiltä: imetys.fi
- Kantoliinayhdistys jolla mm sidontaohjeita: kantoliinayhdistys.fi
- Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry.
https://aima.fi/ Yhdistys, joka auttaa raskauden aikaista masennusta ja synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja lapsivuodepsykoosin läpi käyneitä äitejä vertaistuella sekä tiedottaa näistä sairauksista. Yhdistys tukee työllään myös vauvoja, puolisoita ja läheisiä. - Finfami (https://finfami.fi/) Mielenterveysomaisten tukijärjestö. Eli siis järjestö joka auttaa niitä joiden läheisellä on mielenterveysongelmia tai päihderiippuvuutta.
- Seurakunnat tarjoaa monenlaista apua lapsiperheille. Löytyy mm. kerhoa, lapsiparkkia ja neuvoja monessa asiassa. Eikä näitä ole rajattu vain kirkon jäsenille vaan apua saa kaikki jotka osaa pyytää.
- Elämän suurimman menetyksen kohdalla vertaistukea tarjoaa Käpy ry tukien lapsikuolemaperheitä. (https://kapy.fi/)
- Kevyt ry on valtakunnallinen keskosperheiden yhdistys, josta saa apua ja tukea ennenaikaisesti tai pienipainoisina syntyneiden lasten perheet. (http://www.kevyt.net)
- Suomen monikkoperheet ry on oma yhdistys perheille, joihin syntyy kerralla useampi kuin yksi vauva. Yhdistys tarjoaa vertaistukea ja tietoa, sekä järjestää monikkoperheodottajille vertaistuellista valmennusta ja ajaa monikkoperheiden yhteiskunnallista asemaa. (https://www.suomenmonikkoperheet.fi/)
- Hyvä kysymys -verkkopalvelu (ent. Perheaikaa.fi) on Väestöliiton ylläpitämä tietopankki, josta löytyy paljon asiaa eri aihealueista eri elämänvaiheissa. Sivustolla on paljon tietoa ja tukea myös lapsiperheille. Sivulta löytyy esim päivystyschat ja listaus lapsiperheitä auttavista puhelimista, sekä artikkeleita ja tehtäviä. Matalan kynnyksen palvelua. (https://www.hyvakysymys.fi/)
- Jos lapsi sairastuu pitkäaikaissairauteen kannattaa etsiä lapsen sairauteen liittyvä tukiyhdistystä. Niitä on niin monia että niitä ei täällä listata, mutta asiasta kannattaa kysyä lapsen omasta hoitoyksiköstä.
- Lapsettomien yhdistys Simpukka ry Simpukka.info. Simpukka ry on yhdistys lapsettomille, oli perheessä aikaisempia lapsia tai ei. He tarjoavat vertaistukea eri muodoissa.
- Suomen Perinataalimielenterveys ry on julkaissut oppaan raskaus- ja vauva-ajan ahdistukseen ja siitä selviämiseen. Opas löytyy täältä.
- Sateenkaariperheet ry: tukea, toimintaa, tietoa ja ohjausta sateenkaariperheille ja perhettä suunnitteleville.
- Tähti ry: Tietoa ja tukea raskaudenaikaisen menetyksen kokeneille. Termillä raskaudenaikainen menetys tarkoitamme kaikkia tilanteita, joissa alkanut raskaus ei päätykään toivotulla tavalla.
- mielenterveystalo.fi -sivustolta löytyy sekä raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma sekä synnytyspelon omahoito-ohjelma.
Muokattu viimeksi: