Tehostettu tai erityinen tuki

Bella Swan

Moderaattori
Staff member
Administrator
Maalisäidit 2020
Millä perusteilla ja miten tälläistä voi saada? Onko kellään kokemuksia?

Meillä lapsi sai lähetteen puheterapiaan ja psykologille ja mietin että ehtiikö mitään aikaa tai diagnoosia edes saada ennen päiväkodin aloitusta. Huolettaa vähän ikäistensä kanssa isossa ryhmässä pärjääminen.
 
Hyvä, että olette saaneet asioita eteenpäin ja lapsi pääsee tutkimuksiin. 👍 Jos lapsella on tuen tarvetta niin sitten heti vaan rohkeasti puheiksi päiväkodissa niin lapsi saa tarvitsemansa tuen siellä. Suosittelen olemaan yhteydessä päiväkotiin vaikka heti, kun saatte paikan, niin siellä voidaan jo etukäteen miettiä esim. mikä ryhmä lapsellenne voisi olla kaikista paras. Tukea varten ei tarvitse olla diagnoosia.
 
Meillä lapsi sai aikanaan eskarivuonna tehostettua tukea ja liittyi juurikin puheterapia-asioihin. Kouluun mennessä ei sitten enää tarvinnutkaan. En tarkalleen tiedä miten se tehostettu tuki näkyi käytännössä. Eskariin mentäessä kuitenkin ryhmiä suunnitellessa huolehdittiin, että lapsi saa ainakin yhden läheisen kaverin samalle luokalle. Meillä lapsella keskittyminen opetukseen parani myös, kun sai silmälasit eskarivuonna.
 
Diagnoosin saamiseen (jos sellaiselle on tarvetta) menee varmasti vuosikin, ellei jopa yli, aikaa, ei ole mikään yksinkertainen prosessi. Tukea voi kuitenkin saada ilmankin.

Tuen muodot päiväkodissa ja koulussa ovat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuli, tässä järjestyksessä. Jokainen lapsi saa siis yleistä tukea ja jos tuntuu ettei se riitä, lähdetään portaittain tukea lisäämään. Yleiseen tukeen voi lukeutua esim kuvatuen käyttö, jos tuntuu että se lasta auttaa. Tehostettu tuki ei suoraan sanottuna ihan hirveästi käytännössä eroa yleisestä tuesta, enemmän se on byrokraattinen asia. Voi tarkoittaa esim ryhmäavustajaa lapsen ryhmässä. Erityinen tuki vaatii jo oikeasti isoja haasteita, voi olla esimerkiksi henkilökohtainen avustaja. Tuen tarpeista ja tavoista puuttua niihin keskustellaan aina vanhempien, hoitotahon ja päiväkodin henkilökunnan ja erityisopettajan kanssa.

Jos lapsi on aloittamassa hoidon elokuussa niin todennäköisesti ei ehdi puheterapiaan ennen sitä, varsinkin jos lähete on vasta tullut. Sieltä voi kuitenkin sitten tulla vinkkiä miten lasta tukea parhaiten, esim just kuvat ja viittomat. Näitä monissa päiväkodeissa käytetään ihan rutiinilla, ovat juuri sitä yleistä tukea.
 
Käytännössä tehostettu tuki ainakin meidän alueella tarkoittaa sitä että lapsella on kapea-alainen haaste tai ajatellaan että tuen tarve on lyhytaikainen. Erityinen tuki on sitten lapsilla, joilla haasteet ovat laaja-alaiset (Näkyvät kehityksessä useammalla eri osa-alueella) ja ajatellaan, että tuen tarve on pidempi. Molemmat termit on pelkkää byrokratiaa ja meidän alueella se ainakin riippuu päiväkodista/koulusta miten tukia toteutetaan (tasosta riippuen). Voi siis olla että toisessa päiväkodissa lapsen tukitoimet tehostetulla tuella on samat kuin toisessa päiväkodissa lapsella jolla erityinen tuki. Meidän alueella ei myöskään vielä tunneta varhaiskasvatuksessa tehostettua tukea kaikissa kunnissa. Psykologi yleensä ottaa omassa lausunnossaan kantaa tuen tasoon ja tukitoimiin. Tuen piiriin voi päästä myös pedagogisten selvitysten perusteella eikä siihen aina tarvita asiantuntijalausuntoa. T. Kyseisiä lausuntoja työkseen kirjoitteleva
 
Nythän asiaan on tulossa varhaiskasvatukseen virallinen muutos 1.8. alkaen, joka toivottavasti tuo jonkulaista yhtenäisyyttä esim. tuen toteuttamisen muotoihin (mikä tukimuoto kuuluu esim. yleiseen tukeen ja mikä puolestaan tehostettuun tukeen jne. ja millaiset tuentarpeet kuuluu millekin portaalle jne.), että ei niin riippuisi esimerkiksi siitä, missä päiväkodissa lapsi on ja millaiset varhaiskasvatuksen opettajat ja erityisopettajat lapsi sattuu samaan. Murrosvaiheessa siis ollaan näissä varhaiskasvatuksen tuen muodoissa, joten voi syksyllä näyttää siltä, että ei oikein päiväkodissakaan vielä tiedetä, mihin tuenportaaseen lapsi asetetaan ja millaisia konkreettisia tukitoimia lapselle annetaan.
 
Hei kiitos vastauksista! Meillä on vielä aikaa päiväkodin, sekä eskarin alkamiseen. Hyvä kuulla, ettei diagnooseja tarvita. :thumbs-up:
 
Hei kiitos vastauksista! Meillä on vielä aikaa päiväkodin, sekä eskarin alkamiseen. Hyvä kuulla, ettei diagnooseja tarvita. :thumbs-up:
Monesti tosiaan diagnoosi saattaa nopeuttaa tuen saamista mutta onnistuu myös hyvin ilman sitä :) Diagnoosi ei kuitenkaan muuta tai määritä lasta vaan ne samat vahvuudet ja tuen tarpeen alueet ovat kuitenkin diagnoosilla tai ilman.
 
En tiedä vielä mitä tukea lapsi tulee saamaan, mutta lasten neurologiselta ollaan varmaan jo otettu yhteyttä tulevaan päiväkotiin.
 
Takaisin
Top