Paljonko teillä syödään sokeria?

Uusperhesatu

Asioista perillä oleva
En tarkoita nyt äidin herkkukätköjä, vaan lasten syömiä sokeriherkkuja. :grin Onko teillä asian suhteen vapaa meininki, viikoittainen karkkipäivä vai nollatoleranssi? Vai kenties joku muu linjaus?

Meillä taapero ei syö vielä juuri ollenkaan lisättyä sokeria. Isommat lapset (6- ja 8-vuotiaat) ovat aikamoisia karkkihiiriä - tai olisivat, mikäli saisivat vapaasti vierailla herkkukaapilla. Yleensä viikonloppuisin he saavat jotain karkkia, jätskiä tms. Varsinaista karkkipäivää ei ole, koska herkkuja tulee muutenkin vastaan kyläpaikoissa ym, joten jos olisi karkkipäivä vielä sen lisäksi, saattaisi sokeriherkkuja tulla monena viikkona liikaa.

Joskus leivon itse jotain hyvää ja lomamatkoilla ym olen asian suhteen rennompi. Arjessa yritän pitää homman kohtuudessa - myös itseni suhteen!
 
1,5v taapero ei syö lainkaan makeita herkkuja ja sokeria siis vain jos sitä on jossain oikeassa ruoassa, kuten vaikka leivässä. Niin tarkkaan en kyttää jokaista suupalaa. Hänen suurinta herkkuaan on juusto.
 
Meillä menee ihan liikaa sokeria :facepalm: Maustettuja jugurtteja, hilloa, mehua (no okei, se on itse tehtyä ja vähäsokerisempaa sentään kuin kaupan).... Pienin ei vielä ole tosin saanut kuin satunnaisesti, esim. silloin kun isommat syötti salaa omenapiirakkaa pöydän alla tai kun pikku rontti varasti veljen jugut pöydältä :grin Karkkipäivä meillä on käytössä, mutta se tuppaa hyvin usein unohtumaan tai sitten sitä siirretään jos on jotkut synttärit tai muu kylästely tiedossa. Ja karkkipäivän karkit on aski muumi- tai änkkäripastilleja. Itse olen herkkulakossa, joten mitään lisättyä sokeria ei mene. Unelmakroppa here I come!
 
Isommat saivat alkaa maistella herkkuja joskus 2v iässä. Karkkia eivät syö vieläkään, täyttävät kohta kolme. Pullaa, kakkua, keksejä saavat pääasiassa hyvin hyvin kohtuudella. Meillä on menty vähän sellaiseen ranskalaiseen ruokakasvatukseen herkkujen kohdalla. Ne kuuluvat ruokailuun (esim pieni jälkiruoka kerran päivässä) osana ateriaa, eikä niistä tehdä numeroa. Määrät ovat iänmukaisia eli hyvin pieniä ja pyritään valitsemaan vähäsokerisia tuotteita. Luen tuoteselosteita ja välttelen lisättyä sokeria siellä, missä se on mahdollista. Nuorin on vasta 7kk, eikä toivottavasti osaa herkkuja pyytää vielä pitkään aikaan. Hänen kanssaan pyritään pitämään nollalinjaa mahdollisimman pitkään, mutta se ei seuraavan kanssa enää ehkä niin helpolla onnistukaan..
 
Nykyään ruokien välttely ja rajoittaminen on hirveän trendikästä, yksi ei syö lihaa, toinen ei syö leipää, makaronia tai perunaa, kolmas pelkää sokeria hullun lailla ja neljäs laskee kaloreita. Kun elämä tuntuu vaikealta hallita, ruokavalion pikkutarkka hallinta antaa kontrollintunteen edes jostain asiasta, ja syömishäiriö on valmis.

Meillä ei lähdetä syömishäiriöiden linjalle, vaan taaperolle tarjotaan ihan kaikkia ruokia. Karkit tosin eivät kelpaa, ja vihanneksetkin huonosti. Saadessaan karkin poika laittaa sen suuhunsa, ottaa saman tien pois, toteaa "rokka" ja kantaa karkin roskikseen. Pääsiäisenä poika halusi kovasti suklaamunia (joita toki sai), repi ne auki saadakseen lelun sisältä, ja syötti suklaat muille. :grin

Poika kasvaa tasaisesti omalla käyrällään, painoa tosin saisi olla enemmän. Mieluiten söisi maitoa, toisiksi mieluiten jauhelihaspagettia.
 
Meillä n. 3,5 vuotias poika. Yritämme välttää liikaa piilosokeria. Jugurtti on usein maustamatonta, mihin lisätään itse marjoja/hedelmää ja mehua juodaan vain harvoin. Ei kuitenkaan näitä kytätä suurennuslasin kanssa vaan annetaan leipää yms. ilman että edes katsotaan onko siinä sokeria. Karkkia saa satunnaisesti ja leipomuksia silloin kun on.
 
Juu, ei meilläkään leipien yms tuoteselosteita kytätä, mutta esim. jugurtti ostetaan maustamattomana ja syödään hedelmien tai marjojen kera.

Toki joskus ruoka-aineiden välttely voi mennä liiallisuuksiin, mutta en usko että sokerin välttely vaikka taaperoikäisen kanssa olisi mikään lähtölaukaus syömishäiriölle. Meidän 2-v. ei ainakaan edes tiedä mitä sokeri on, ja kun herkut eivät ole tuttu konsepti niin eipä hän osaa niitä edes pyytää. Ei siis tarvitse olla rajoittamassa ja kieltämässä kun hän ei niitä muutenkaan havittele.
 
Meillä 1v10kk syö kaikkea mitä aikuisetkin paitsi chiliä :rolleyes: Mutta me ei miehen kanssa syödä karkkia. Satunnaisesti suklaata tai jäätelöä. Silloin taapero saa oman pingviini puikon. Jugurteista taapero on tykästynyt Yosan kaurajugurtteihin jossa on vähän sokeria. Mä en halua tehdä mistään ruokatrendistä meillä numeroa vaan mennään kohtuus kaikessa linjaa.
 
Se liittyy tähän keskusteluun siten, että tälläkin sivustolla on useita avautumisia siitä, kuinka isovanhempien kanssa tulee kovia riitoja siitä, että ovat menneet tarjoamaan lapselle pullaa, koska sehän on maailmanloppu jos lapsi saa murusenkin sokeria. Ja kuinka isovanhemmat eivät lainkaan ymmärrä, että kuraojassa juokseva ja kätensä nuoleva lapsi menee täysin pilalle siitä, jos hän saa kertaakaan ruokaa, jossa on lisättyä sokeria tai (hui?), suolaa. Ja kuinka kaikkialle pitää ottaa omat ruoat mukaan, jotta lapsi söisi vain tarkasti kontrolloituja ruokia. Eikä lapsen synttäreilläkään tarjota muuta kuin vihannestikkuja ja hedelmäsmoothieta.

Jos syömisestä tulee näin isoja ongelmia, kyllä se silloin viittaa jo ortoreksiaan. Eivät ne neuvolan suositukset ole absoluuttisia täyskieltoja.
 
En ole törmännyt moisiin avautumisiin, mutta täytyy sanoa että jos isovanhemmat tarjoavat jotain minkä tietävät olevan vastoin vanhempien linjauksia, niin siinä voi se rajojen ylitys olla isompi asia kuin itse pulla. Joskus isovanhemmat eivät kunnioita vanhempien linjauksia ja ymmärrän kyllä että se raivostuttaa.

Toisekseen en näe ongelmaa niissä vihannestikuissa ja smoothieissa, etenkin jos kyse on 1-2-vuotiaasta lapsesta, joka ei vielä sitä sokeria edes osaa kaivata. Ei kai sitä kuitenkaan tieten tahtoen tarvitse olla antamassa? Ja ei kai sen pitäisi olla ongelma kellekään, jos vanhemmat näin valitsevat tehdä - siis jättää sokeriin tutustuminen myöhemmäksi?

Meillä esimerkiksi on monia syitä miksi ollaan vielä toistaiseksi pidetty 2-vuotias erossa sokeriherkuista (niistä voi lukea tarkemmin täältä: https://www.vau.fi/blogit/uusperhesatu/stop-sokerille-taaperon-sokerivapaa-ruokavalio/). Tuskinpa ollaan silti kasvattamassa ortorektikkoa. :)
 
Ja lisään nyt vielä, että minä en tuomitse heitä jotka taaperoikäiselle sokeria antavat. Kukin tyylillään, ja kyllä meilläkin isommat lapset saivat sokeriherkkuja jo aiemmin. Siksi olisikin mukava jos sokerittomuuttakaan ei tuomittaisi ja tehtäisi rinnastuksia ortoreksiaan. :)
 
Ei se sokerittomuus, vaan se sokerittomuuden absoluuttisuus, joka aiheuttaa riitoja ja josta ei piiruakaan voi joustaa ilman että se olisi maailmanloppu. Se on lapsen vanhempien ortoreksiaa.

Sokeria toki voi yleisesti ottaen vältellä silloin kun se helposti sopii kuvaan, siitähän ei ortoreksiassa ole kyse, vaan siitä, että välttelystä tulee liian tärkeää ja aidosti tärkeämmät asiat jäävät välttelyn jalkoihin.
 
Muokattu viimeksi:
Meidän 3v:llä on karkkipäivä kerran viikossa. Silloin saa valita kaupasta itselleen herkun, joka yleensä on lakupatukka, suklaamuna tai pieni karkkirasia :grin Joskus muumikeksipaketti, jota syö monta päivää pikkuveljen kanssa :rolleyes:

Poika nyt 1v 3kk ja sai ekan kerran makeita joskus 5kk iässä kun isosisko oli syöttänyt suklaata :angelic:
Hänelle ei vielä herkkuja varsinaisesti anneta, mutta sisko on niin ajattelevainen pientä kohtaan, että onhan silläkin namipäivänä aina jotain suussa :hilarious:

Maaginen 1v kun tuli mittariin, lopetin tuoteselosteiden tutkimisen. Maustamaton jogurtti ei lapsille uppoa muuten kuin hillon kanssa, joten suosin Luonto+ jogurttia.

Esikoinen on hieman pyöreä ollut aina, mutta on kyllä ollut reipas tyttö syömään ja luonteeltaan hyvin rauhallinen. Nyt alkanut viimeisen puolen vuoden aikana tasoittumaan, kun on alkanut riehumaan ja kiipeilemään rohkeammin :)
 
Meillä on lapsi 1v9kk ja vauva-aikana ajattelin, että pitäisin lasta täysin sokerittomana 2-3 vuotiaaksi helposti.. Tällä hetkellä tilanne on luonnostaan muodostunut siihen, että annetaan sen syödä esimerkiksi kyläilyreissuilla ihan samoja tarjottavia kuin aikuisetkin (paitsi kahvia :grin), muutenhan sitä joutuisi ottamaan ovat eväät mukaan ja se olisi jotenkin outoa.. Karkkipäivää ei olla nähty tarpeelliseksi, annetaan sen silloin tällöin maistaa pala suklaata tms, kesällä saa varmasti jäätelöä syödä. Melkonen herkkusuu kyllä on ja söisi herkkuja vaikka joka ruoalla :grin

Mitään mehuja tai limuja ei ole vielä edes maistanut eikä niihin osoita kiinnostusta, juomina menee vain vesi ja maito. Piilosokereita vältellään arjessa eli syödään koko perhe jogurteista vain sitä Luonto + -sarjaa, missä ei ole lisättyä sokeria ollenkaan, ketsuppi on sokeroimatonta ja kaupan pussismuuthiet yms ostetaan aina ilman lisättyä sokereita, yleensä ne aina ovatkin sokeroimattomia lastenosastolla.
 
Takaisin
Top