Onko Suomi mielestäsi tasa-arvoinen maa?

Bella Swan

Moderaattori
Staff member
Administrator
Maalisäidit 2020
Tänään on Minna Canthin päivä eli tasa-arvon päivä. Miten tasa-arvoasiat ovat mielestäsi meillä Suomessa?

Paljon on menty eteenpäin ja Suomi lienee aika kärjessä jos puhutaan tasa-arvoisimmista maista. Silti en koe, että täysin tasa-arvoinen on. Olisi ihanaa jos kaikki olisivat feministejä, siis ajaisivat tasa-arvoa.
 
Sukupuolten välillä kyllä.

Mutta yhteiskunnan rakenteet ja tuet on suunniteltu sellaisia perheitä varten, joissa on kaksi vanhempaa. Hoitovapaa on suunniteltu niin, että rahat loppuvat, ellei perheessä ole toinen aikuinen elättämässä, ja verot on suunniteltu niin, että perheen tuloista menee paljon suurempi osa veroihin kuin kahden vanhemman perheessä. Eli jos kahden vanhemman perheessä kaksi aikuista tienaa 2000 €/kk ja yhden vanhemman perheessä aikuinen tienaa 4000 €/kk, maksaa yhden aikuisen perhe veroja kymmenkertaisen määrän verrattuna kahden aikuisen perheeseen, vaikka perheiden tulot ovat samat. Lisäksi yhden vanhemman perheessä lastenhoitokuluja (ja muita kuluja) on enemmän, koska vanhempia on yksi vähemmän ja kaiken muunkin kodin pyöritykseen liittyvän tehtävän tekemiseen on vain yksi käsipari kahden sijasta.

Tämä pitäisi ehdottomasti korjata. Perheet pitäisi laittaa verotuksessa samalle viivalle.
 
On ja ei ole.

Sukupuolten väliset arvot ovat huomattavasti kaventuneet, mitä esimerkiksi uudistuva perhevapaamallikin puoltaa. Mutta, mielestäni tässäkin uudistuksessa on vähän huono homma, ettei perheet enää saa yhtä vapaasti valita miten jakaa ne. Uskon, että ne jotka haluavat jäädä lastensa kanssa kotiin sukupuolesta riippumatta, järjestää asiat sen mukaan että kumpikin jää halutessaan kotiin. Toki perhevapaauudistus saattaa tuoda mukanaan erilaisia ajatuksia siitä, kenen tulisi jäädä kotiin, ja se on ihan hyvä juttu. Myös tuo Suskin mainitsema eriarvoisuus yksinhuoltajaperheissä on tosi huono homma, sillä luonnollisesti kahden vanhemman perheessä asiat ovat eri mallilla kun jos vanhempia on yksi.

Syrjintää näkyy myös muiden vähemmistöjen kohdalla, mikä ei myöskään kerro tasa-arvosta. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen kohdalla ollaan vielä aika lasten kengissä monissa asioissa. Samoin myös tietyt kieli- ja kulttuurivähemmistöt joutuvat kohtaamaan syrjintää, enkä itse puhuisi näissä asioissa tasa-arvoisesta maasta.
 
Bella Swan sanoi hyvin. Mielestäni feminismi on kaunis ajatus, kun se on tasa-arvoa varten.

Musta nimittäin tuntuu välillä, että hyvinvointivaltioita aletaan rakentaa naisille suotuisammaksi. Tasa-arvo on kaikkein tärkein ja välillä tuntuu, että miehet unohdetaan tai heitä jopa painetaan alaspäin, koska ajatellaan että se jotenkin nostaa naisen asemaa. Se ei ole tasa-arvoa.

Tasa-arvo on kaikille ryhmille kuuluva oikeus ja mielestäni se ei toteudu vielä riittävän hyvin. Esim. Miesparien tietä vanhemmiksi ei tueta yhtään.
 
Suomen adoptiojärjestelmä on pahasti rikki. Täällä ei riitä lapsia adoptoitavaksi juuri kenellekään, vaikka kodittomia lapsia, jotka realistisesti eivät ole koskaan palaamassa biologiseen kotiinsa, on vaikka kuinka paljon. Adoptioprosessi on myös syrjivä, iso osa ihan tavallisista vanhemmista ei kelpaa adoptiovanhemmiksi, ja koska adoptiolapsista on pula, voi riman pitää kohtuuttoman korkealla jatkossakin.
 
Mielestäni Suomi on vielä kaukana tasa-arvoisesta mitä tulee vähemmistö-ryhmiin. Eteenpäin siinäkin on menty, mutta en tätä tasa-arvoiseksi kutsuisi.

Suskin esille nostama yhden ja kahden vanhemman perheiden eriarvoisuus on myös selvä vika systeemissä.

Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ehkä ihan toteudu palkkatasoissa. Naisvaltaiset alat on yhä pienempipalkkaisia, vaikka työ olisi monella tapaa raskasta.

Mutta ei miehiäkään tosiaan tule unohtaa, kun puhutaan tasa-arvosta. Ei se ole tasa-arvoa, että nostetaan naiset jalustalle.
 
Ollaan kyllä sieltä paremmasta päästä mutta vielä löytyy parantamisen varaa. Tässä maassa on vielä paljon työtä tehtävänä koskien esim. palkkoja, verotusta&etuuksia, kieli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia... Puhumattakaan kaikesta mitä pitäisi kehittää mielenterveystyön sekä lastensuojelun puolella.
 
Takaisin
Top