Nukkumaanmenon vaikeus..

Scale

Silmät suurina ihmettelijä
Nyt tarvitsen apua viisaammiltani.
Poika on nyt siis 11 viikkoa vanha ja vuorokausirytmi tuntuisi olevan iloisesti sekaisin.
Alkuviikkoina poitsu nukahti iltaisin 23 aikoihin, heräili syömään n. kolmen tunnin välein ja nukkui päivisin muutamat päikkärit. Jossain vaiheessa rytmi alkoi muuttua ja nyt jo pari viime viikkoa on menty sillä meiningillä, että ukkeli ei suostu torkahtamankaan enää klo 17 jälkeen vaan valvoo yöhön 01-02 asti! Ilta on joskus  yhtä kiukkua ja itkua, rinnalle rauhottuu ja joskus jopa pikaisesti torkahtaa, mutta omaan sänkyyn siirtämisestä herää heti ja raivo iskee. Joskus taas on ihan hyväntuulinen ja itkeskelee vain välillä, mutta väsymyksestä ei tietoakaan.

Nukkuu usein aika pitkälle aamupäivään heräten välillä syömään ja silloin minäkin saan sitten hiukan univajetta kurottua, mutta mies parka alkaa olla aika väsy kun aikaisin aamulla on töihinlähtö ja takana vain muutaman tunnin unet :(.

Valvottaminen päivällä ei auta, päinvastoin on sitten illalla vielä yliväsyneempi ja raivoaa tuplasti.
Lisäksi neuvolasta sanottiin, että on vanhanaikainen oppi valvottaa lasta päivällä parempien yöunien toivossa, sillä uusien tutkimusten valossa uni lisää unta, eli nukkuu sitä paremmin yöllä mitä paremmin nukkuu päivällä.

Auttakaa ihmiset, miten saisin pikkumiehen menemään aikaisemmin illalla nukkumaan..
 

Sukey

Sanaisen arkkunsa ammentaja
Millainen iltarutiini teillä on? Joka ilta toistettava joka kerta samalla kaavalla suoritettu iltarutiini auttaa joitakin vauvoja rauhoittumaan jolloin nukahtaminenkin käy helpommin. Tämä ei tietty ole mikään nopea apu, mutta pidemmän päälle kannattava tapa.

Oletteko kokeilleet viltin sisälle nukuttamista? Entä nukahtaisiko vauva helpommin vaunuihin? Alatteko nukuttaa vauvaa vasta kun hän on "liian" väsynyt, jolloin nukahtaminen vaikeutuu?

Meidän vauvasta ainakin olen oppinut, että jos hänen antaa väsyä liikaa, on nukahtaminen huomattavasti vaikeampaa.

Mitään idiootinvarmoja keinoja en osaa antaa, kun jokainen vauva on erilainen ja heihin toimivat eri keinot.. Tsemppiä ja jaksamista!
 

Lucky

Oman äänensä löytänyt
Suosittelen lämpimästi käymään imetystukilistan sivuilla. Sieltä saa paljon tukea kaikenlaisiin kysymyksiin. Löysin sieltä vähän aika sitten hauskalla tavalla kirjoitetun tekstin "virka-aikavauvoista" (otsikolla Vauvan kello) ja kuvaus osuu niin teidän kuin meidänkin pikkumieheen. Iltaraivot pienillä vauvoilla on niin yleinen ilmiö, etten olisi uskonutkaan. Alkuun olimme aivan neuvottomia ja yritimme kaikkea, mutta nyt olemme vain todenneet, että tämä vaihe menee ohi. Toki mekin on pidetty mm. iltahieronta ja -kylpyrutiineja jo pidempään, mutta aina ne itkut sieltä tulee ja meilläkin nukahdetaan aina vasta puolilta öin. Neuvolalääkärikin lohdutteli, että raivot kuuluvat tosi monilla vauvoilla ikään, eikä siinä välttämättä auta mikään. Rutiinit, unimusa, lauleskelu, loruilu ja vuorottelu kanniskelussa tietysti helpottaa ja auttaa, eikä vauvaa tietenkään saa jättää yksin itkemään. Kyllä tämä varmasti tästä vielä, kun vauvelit vähän kasvaa. Voimia sinne :)
 

Lucky

Oman äänensä löytänyt
Sellaista vielä, että oletteko kokeilleet kantoliinaa, vaunuttelua iltaisinkin tai autolla ajelua? Meillä ne toimii aika takuuvarmoina nukutuspaikkoina. Ja vauvalla kestää 20 minuuttia vaipua syvään uneen nukahtamisen jälkeen, että ennen sitä ei kannatakaan siirrellä sylistä pois, jos siihen torkahtaa.
 

Scale

Silmät suurina ihmettelijä
Kiitos kaikille vastauksista.
Pikkumies on nyt alkanut nukahtaa hiukan inhimillisempiin aikoihin, tavallisimmin kko 23-24, ja se tuntuu luksukselta noihin aamuyön kukkumisiin verrattuna :).
Vaunuttelulla saimme pienen nukahtamaan illansuussa pariksi tunniksi ulos, ja se on selvästi helpottanut yöunille menoa kun yliväsymys ei enää vaivaa.
Kantoliina ja unipussi eivät oikein toimi, sillä pikkumies on kuumaverinen kaveri joka tuntuu läkähtyvän kuumuuteen jos sitä yrittää turhan lämpimässä pitää. Lisäksi olen niin rintava ettei kantoliinaa saa mukavasti viritettyä.
Nykyisin iltarutiinit menevät suunnilleen niin, että vaununokoset 17-19, imetys, iltapesut ja yöpuvun vaihto, hellittelyä. yhdessäoloa ja mahdollisesti imetystä ja illan päätteeksi hömpsyt Tuttelia miehen antamana ja sitten yleensä nukkumatti kutsuukin. Joskus vielä kiukutaan eikä heti suostuta sänkyyn jäämään mutta pääasiassa raivoaminen on jäänyt pois.
 

barn

Vasta-alkaja
Kapalointi on ollu meillä aivan ehdoton, suosittelen lämpimästi! Huomattiin myös, että tyttö n. kolme kuukautisena itkeskeli meille vanhemmille, mutta heti kun poistuimme näköpiiristä, niin itkukin helpotti. Hän tavallaan osoitti mieltään, ettei olisi halunnut vielä nukkumaan. Säännölliset iltarutiinit, ennen kuin vauva on yliväsynyt, on meillä toiminut. Vauvan rasvaus, yöpaita ja yövaippa päälle, imetys hämärässä huoneessa (vastaava kuin yöllä), jolloin vauvakin tietää, että on aika rauhoittua. Lopuksi kapalointi harsoon ja peittoon, tästä tyttömme pitää erityisesti, hymyilee jo valmiiksi, kun tietää, että nyt pääsee yöunille. Pikkuhiljaa ne parin kolmen tunnin pätkät muuttuu neljäksi viideksi tunniksi ja lopulta koittaa se ihana aamu, kun huomaat, että koko yö meni heräämättä! Sitä aamua tosin voi joutua odottamaan aika kauan, mutta kyllä se  sieltä tulee :D
 
Top