Mitä ruokaa teette tähteistä ja pilalle menevistä?

Bella Swan

Moderaattori
Staff member
Administrator
Maalisäidit 2020
Jos teille jää tähteitä ja jostain onkin menossa parasta ennen päivä tai viimeinen käyttöpäivä, mitä teette niistä? Esimerkiksi maidosta, josta on menossa kovaa vauhtia päiväys ja joka on ollut avattuna..

Teen yleensä makaronilaatikkoa, kun maito pitäisi käyttää. Kun on ollut riisiä ja kanaa, riisi käytetään seuraavana päivänä kasvissosekeiton kanssa.
Ruisleipä menee leipäressi-puuroksi (vai leipäressu, kuten pienenä sanoin) tai niistä tehdään lämpimiä voileipiä.
 
Maito ei meillä yleensä ehdi huonontua, mutta jos näin käy käytetään makaronilaatikkoon tai pannukakkuun. Vähän jo kuivasta leivästä teen yleensä lämpimiä leipiä. Kanan jämää saatan laittaa tortillaan, wokkiin tai pizzaan. Aika monesta jämästä saa munakasta (tai munakasmuffinsseja). Niihin sopii niin lihat kuin kasviksetkin. Harmillisen usein meillä tosin ne jämät päätyy lopulta roskiin, joten poimin iloiten talteen kaikki käyttöideat.
 
Vaalea maustamaton leipä (patonki) kuivaan ja raastan karkeaksi korppujauhoksi.
Ruisleipä lämpösiin voileipien, kuivattuna raastan ruiskorppujauhoksi, jolla paneroin paistettavaa kalaa.
Niistä kahdesta teen korppujauhomix kasvispanerointiin, jota käytän esim täyspunajuuripihveille ja kasvismixpihveille.
Maitoa harvoin jää, jos niin käy niin hapatan ja annan koiralle. Pannari tai lettutaikina on hyvä paikka jämäpuurolle. Tosin usein puuro muuttuu sämpylöiksi tai peltirieskoiksi.
Keitetyt kasvikset ja kananpalat > tulee hyvä uunigratiini. Tarjouksesta tulee ostettua palajuustoja, joiden jämät raastan ajoissa ja pakastan levymäisenä muovipussissa. Muovipussiin sisälle laitan mukaan palan juuston kääreestä, tietää mikä on oltermannia ja mikä edamia. Sieltä ne sitten löytävät tiensä sämpylätaukinaan tai uuniruokiin.

Pakolaispata on oma jämäsuosikkini! Ensin ruskistan mitä tahansa pakastimesta käteen osuvaa raakaa jauhelihaa kypsäksi, lisään siihen mitä tahansa kypsiä riisi-, kasvis- tai lihajämiä( jopa makaronilaatikkon jämät) jääkaapista. Kun ne ovat lämmenneet niin lisään meksikonpataainespussin ja ohjeen mukaiden määrän vettä.
Padan päälle lautaselle joko juustoraastetta tai smetanaa/ majoneesia. Jos ei oo kotona meksikonpataa niin sitten yhdistäjäksi pääsee Italianpataaines... Monet kaveri-illat on pakolaispata vuosien aikana pelastanut.

Keväällä ulkona kukkapenkkiä kunnostaessa hautaan onkipenkkiin eli määrättyyn kohtaan multaa suht syvälle vanhentuneet jauhot, hiutaleet. Kastemadot kiittää ja ovat helposti löydettävissä "onkimiskavereiksi" lähdössä.
 
Pannukakkuun meilläkin käytetään maidot, vaikka sitä harvoin jää. Jos meillä on pehmeitä banaaneita, teen banaanipannukakkua.

Pizza on meillä varmaan tavallisin ruokahävikin vähentämisen keino, jonne laitetaan vielä syötäväksi kelpaavat. Toinen vaihtoehto on uunimunakas eri täytteillä, siihen saa helposti kananmunat käytettyä jos parasta ennen-päivämäärä lähestyy.

Keitetty riisi käytetään usein Fried ricen tekemiseen. Sinnekkin laitetaan sitten niitä jämiä sekaan jos jotain sellaisia löytyy. :smiling-eyes:
 
Muokattu viimeksi:
Meillä harvoin jää mitään sellaista mitä saisi fiksusti käytettyä, tai sitten en vain osaa. 🙈 Tosin suurinosa jämistä menee ihan tarkoituksella koirille. Makaronit, riisit, kasvikset ym joita on pyritty keittämään vain sen verran mitä kerralla syödään, puuro annoksittain mikrossa niin siitä mahdolliset lapsen jämät ja ylipäätään lapsen ruoan jämät ym, rahkat, kermaviilit, raejuustot jne koirille. Lihan/kanan jämät napsitaan yleensä välipalaksi, jos siis niistä ei enää riitä seuraavalle päivälle koko porukalle.

Maidoilla nyt on niin pitkät päiväykset, ettei ehdi vanhentumaan kun jääkaappiin ei kuitenkaan mahdu isoa varastoa. Jos kananmunilla tulee päiväys niin sitten teen yleensä munakasta, ja liian kypsistä banaaneista joko banaanikakkua tai -lettuja. Leipä on oikeastaan ainoa mitä meillä vanhenee, osittain siksi kun syödään miehen kanssa eri leipiä rajoitusten vuoksi, ja osittain siksi sitä vanhenevaa leipää on myös vaikea yhteisesti hyödyntää. Omaa leipääni pyrin muistaa laittaa pakkaseen, jos näyttää etten ehdi syömään kaikkea ennen päiväystä.
 
Meillä ei jää juuri koskaan mitään tähteeksi, vihanneksia nyt vsrsinkaan. Joskus jää makaronia tai riisiä, mutta ei niistä oikein mitään saa tehtyä. (Ja varsinkin lämmennyttä ja pöydällä jäähtynyttä riisiä ei edes kannata syödä. ) Leipiä ja lihaa meillä on pakkasessa, joten ne eivät pahene niin äkkiä.
 
Meillä ei jää juuri koskaan mitään tähteeksi, vihanneksia nyt vsrsinkaan. Joskus jää makaronia tai riisiä, mutta ei niistä oikein mitään saa tehtyä. (Ja varsinkin lämmennyttä ja pöydällä jäähtynyttä riisiä ei edes kannata syödä. ) Leipiä ja lihaa meillä on pakkasessa, joten ne eivät pahene niin äkkiä.
Keitetty riisi on todella hankala tuote, sillä sen kilon pinta-ala on todella suuri verraten esim peruna.
Iso pinta-ala antaa pöpöille paljon kasvualaa...
Tilanne muuttuu jos riisi ui liemessä on osa jotain tuotetta (riisipuuroa/velli/ porkkanalaatikko). Silloin vain ruuan pinta on se kasvualusta. Liemiriisiä uskallan käyttää leivonnassa sekä esim lettutaikinassa, keittoriisit jatkojalostan samantien.
Mun 🐕, 55kg, on hyvä jätepuristin...
Muistaakseni suurkeittiöissä on kielto käyttää edes kattilaan jäänyttä ylijäämäriisiä, vaan ne on laitettava suoraan biojätteisiin.
 
Hyvin harvoin jää jotain ylimääräistä, ehkä jotain pastaa/riisiä tms. keitettäessä voi pari ruokalusikallista jäädä syömättä.
Monesti pyrin tekemään yhdestä raaka-aineesta parikin erilaista ateriaa. Esim. Paistan kerralla 2 pkt koipireisiä, joista ekana syödään riisin kanssa ja loput lihat revin ja teen seuraavana päivänä kananuudelia tai kanarisottoa. Chili con carnen loppuun sekoitan tacomaustetta ja syödään tortillana loput pois.
 
Tosi vähän jää mitään yli, kun yleensä ruoka on mitoitettu sille päivälle ja seuraavan päivän lounaaksi kotona/töissä olevalle, jos jää yli. Pastaakin keitän yleensä niin että mielummin tarvittaessa keittää vähän lisää jos meinaa loppua kesken kun tulee niin nopeasti.
Kastike ruuat sekoitetaan yleensä lisukkeeseen lopuksi sekaisin kun kukaan ei ota enempää, niin ei jää kumpaankaan yli. Jos lihoista päiväykset uhkaa lähestyä niin menee ajoissa pakastimeen tai paistetaan lihat valmiiksi ja niistä jotain seuraavana päivänä.
Maitoa ei kyllä koskaan jää yli vaan loppuu kesken, mutta jos jäisi niin lettuihin ja ihan vaan kaakaon juomiseen menisi.
Kasvisten jämät menee pyttipannuun tai sosekeittoon
 
Meillä menee tosi vähän ruokaa hukkaan. Lähinnä jotkut juurekset joita on ostanut isomman pussin eikä ole suunnitellut käyttävänsä niitä mihinkään tiettyyn ruokaan. Nyt hävikin määrä pienenee kun olen suunnitellut valmiit ruokalistat, tulee porkkanatkin käytettyä kun on tietyt reseptit jotka kiertää. Tein siis 9 vk x 6 ruokaa, ajatuksena juuri että tekee sen verran isot satsit että seuraavana päivänä voi syödä edellistä illallista lounaaksi. Ja viikonloppuisin ei aina syödä kotona jokaista ateriaa. Haen sitten kauppakassit viikoksi keräiltynä. Aiemmin suosin Lidliä mutta voi olla että keräily tulee silti halvemmaksi kun ei tule tehtyä heräteostoksia ja pystyy olemaan suunnitelmallisempi.

Leipähävikin välttämiseksi olen todennut että kannattaa laittaa lähes kaikki leipä suoraan pakkaseen. Ruis- tai kaurapalatkin kun erottelee valmiiksi pussiin niin sieltä saa suoraan haluamansa määrän laittaa paahtimeen, on tuoreempaa kuin monta päivää pussissa seisonut leipä. Kevyt paahto sulattaa mutta ei tee rapeaksi jos ei halua paahdettua leipää.
 
Ja meillä käytetään kasvimaitoa joka säilyy huoneenlämmössä kuukausia niin ei tule maitohävikkiäkään. Kahvimaidoksi tarvii vieraille ostaa tavallista lehmänmaitoa. Se tulisi muista käyttää johonkin ennen kuin menee pilalle.
 
Kuivahtaneet appelsiinit ilmestyivät työpaikan jääkaapin yhteiskäyttöhyllylle.. taisin saada niistä itselleni joulukoristeita, jos vielä maanantaina siellä ovat. Kaupasta kokonaisia neilikoita ja sitä ne muuttuvat aivan toisenlaisiksi.
Voin jo lähes tuntea sen tuoksun!
 
Meillä jämistä ja vanhaksi menevistä syntyy pannua. Eli paistinpannulle, sopivia täydennysaineita kylkeen, mausteita, usein kostukkeeksi purkki ruokakermaa tai paseerattua tomaattia ja voila, valmis! Maito ei juuri vanhene, mutta jos niin meinaa käydä se tietää lettuja. Kompostin meillä täyttää hedelmien ja kasvisten kuoret sekä kahvinporot. Vauvan ruoanjämät on luokkaa teelusikallinen, ja ne monesti annan koirien esitiskata. Perunasoseen jämät täytyy laittaa kompostiin eikä koirille, ellei halua kulkea kaasunaamari päässä loppuiltaa 😅 Jos jotakin tehtyä ruokaa menee huonoksi, on siihen todennäköisin syy se että se on päässyt luiskahtamaan jonnekin jääkaapin alahyllyn perukoille tai se että miehellä on paha tapa unohtaa asioita pöydälle. Itsehän olen melko rautavatsainen, joten moni asia menee sitten vain hetisyöntiin, mutta sitten on joitakin mitkä menee liian pilalle enkä edes minä uskalla syödä kuumennuksen jälkeenkään.
 
Kuivahtaneet appelsiinit ilmestyivät työpaikan jääkaapin yhteiskäyttöhyllylle.. taisin saada niistä itselleni joulukoristeita, jos vielä maanantaina siellä ovat. Kaupasta kokonaisia neilikoita ja sitä ne muuttuvat aivan toisenlaisiksi.
Voin jo lähes tuntea sen tuoksun!

Meillä jämistä ja vanhaksi menevistä syntyy pannua. Eli paistinpannulle, sopivia täydennysaineita kylkeen, mausteita, usein kostukkeeksi purkki ruokakermaa tai paseerattua tomaattia ja voila, valmis! Maito ei juuri vanhene, mutta jos niin meinaa käydä se tietää lettuja. Kompostin meillä täyttää hedelmien ja kasvisten kuoret sekä kahvinporot. Vauvan ruoanjämät on luokkaa teelusikallinen, ja ne monesti annan koirien esitiskata. Perunasoseen jämät täytyy laittaa kompostiin eikä koirille, ellei halua kulkea kaasunaamari päässä loppuiltaa 😅 Jos jotakin tehtyä ruokaa menee huonoksi, on siihen todennäköisin syy se että se on päässyt luiskahtamaan jonnekin jääkaapin alahyllyn perukoille tai se että miehellä on paha tapa unohtaa asioita pöydälle. Itsehän olen melko rautavatsainen, joten moni asia menee sitten vain hetisyöntiin, mutta sitten on joitakin mitkä menee liian pilalle enkä edes minä uskalla syödä kuumennuksen jälkeenkään.
Ken keitetyn paistaa, se herkun maistaa!
Koti kahvinporot olin jo vallan unohtanut, tuoteenat marjapensaiden juurelle, jälkilämmöllä uunissa kuivattuina puuhuussin kuivikkeen kaveriksi. Säilytän porot huussissa isossa Karhu-lasipurkissa, jonka peltikannessa reikiä. On samalla sellainen supersirotin, jota hiiret eivät nälissään talvella yritä popsia.
 
Muokattu viimeksi:
Tämän aamuisesta puurosta tulee illalla sämpylöitä...taikina tuolla kuplimassa jo.
Tuli keitettyä kahdelle, itselle ja koiralle, joka nyt "hoitoharjoittelussa" mun sairaala-aikaa silmällä pitöen.
 
Muokattu viimeksi:
Mitä tekisitte ylijääneestä keitetystä makaronista?
Eilen ylimääräiset makaronit sekoitin purkilliseen tonnikalaa ja työnsin miehelle evääksi töihin. Ei nyt mitään herkkua, mutta kyllä nälkäänsä syö.

Yksi ilta paistoin jämä makaronit pannulla sipulin ja kananmunan kanssa, maistui lapsille ketsupin kanssa.
 
Me ei yleensä hirveästi jatkojalosteta ylijäänyttä makaroonia. Jos jää vain vähän heitetään roskiin. Isompi määrä saatetaan lämmittää seuraavana päivänä vaikka kastikkeen kanssa jonkun ruuaksi. Pastasalaatti ois periaatteessa mahdollista.
 
Takaisin
Top