Milloin lapsi oppi potalle, entä pöntölle?

Kaikki kolme lasta ovat käyneet säännöllisesti potalla 6kk iästä alkaen ja sen jälkeen ei ole tarvinnut kakkavaipoista huolehtia, vaipat jätettiin pois 1v1kk-1v9kk lapsen taidoista riippuen. Kaksi ensimmäistä siirtyivät helposti pöntölle noin 2-vuotiaana, mutta kolmas vasta 3,5-4v.
 
Meillä kaikki on alkanut melko pian käymään suoraan pöntöllä, esikoinen ei koskaan edes suostunut istumaan potalla/tekemään sinne mitään, mutta korokkeen avulla pääsi kiipeämään itse pöntölle hädän tullessa. 2v kieppeillä kaikki alkanut pöntöllä käymään.
 
Potalle esikoinen ei oikeastaan oppinut koskaan. Parit pissit sinne tulleet, mutta ei tykännyt yhtään. Pöntöllä tykkäsi käydä supistajan kanssa. Noin 2v alkoi sujua kunnolla.
 
Olen myös istuttanut poikaa potalla siitä asti kun hän oppi istumaan noin puolivuotiaana, enemmän ja vähemmän säännöllisesti. Ensimmäinen todellinen pottailun säännöllisyys tuli päiväkodissa kun poika sinne 10 kuukauden iässä meni. Poika on nyt tänä vuonna oppinut päiväkuivaksi (täytti syyskuussa 3v). Kevättalvella aloitimme kunnolla päiväkuivaksi harjoittelun, tulihan siinä takapakkejakin, mutta pikku hiljaa poika alkoi oppia pidättämään paremmin ja halusikin asiansa tehdä pottaan. Yökuivuus antaa vielä odottaa itseään. Tällä hetkellä poika käy kotona melko omatoimisesti potalla silloin kun on hätä, mutta edelleen "patistetaan" käymään potalla, jos ollaan lähdössä ulos tai kauppaan tms. ja yleensä poika meneekin mielellään, kun tietää että lähdetään johonkin.

Pytyllä poika on kotona joskus käynyt omatoimisestikin supistajan ja jakkaran kanssa, mutta nyt hän ei ole moneen kuukauteen halunnut lainkaan pytylle. Päiväkodissa taitaa käydä semmoisella pikkupytyllä kyllä, mutta kotona ei jostain syystä halua. En ole painostanut, enkä kyllä ajatellut hävittää pottiakaan vielä, käyköön kotona potalla niin kauan kuin haluaa ja on valmis siirtymään pytylle. Toki tämä hankaloittaa vieraissa paikoissa vessassa käyntiä, kun ei ole tottunut kotona pytyllä käymään, se on kyllä miinuspuoli tässä asiassa. Harvoin kyllä käydään missään kyläilemässä, mutta silti.
 
Potalle oppi noin 1-vuotiaana, pöntölle siirtyi noin 2-vuotiaana, kun alkoi olla potalle liian pitkä. Päiväkuiva oli 1,5-vuotiaasta (paitsi esim. ulkoillessa jossa ei mahdollisuutta päästä pissalle käytetään vaippaa), yökuivaksi ei ole vielä oppinut. Lapsi on nyt 3,5-vuotias.
 
Esikoinen ei oppinut potalle koskaan, siirtyi vaipoista suoraan pöntölle. Olisi ollut valmis luopumaan vaipoista paljon aikaisemmin kuin sitten oikeasti luopui ( pelkäsi vahinkoja aivan kamalasti). Oli 3-vuotias, kun vain kerran päätti, ettei enää tarvitse vaippoja. Oman päätöksensä jälkeen ei tarvinnut vaippoja enää ikinä, oli saman tien myös täysin yökuiva.
 
Pottaa alettiin käyttää noin 10kk iässä, siitä asti tehnyt kakat käytännössä aina pottaan. vaipoista alettiin harjoitella pois siinä 2v6kk alkaen, mutta päivävaipat jäi kokonaan pois päiväkodissa isojen ryhmään siirtyessä 2v8kk. öisin käyttää vielä vaippoja ja välillä aamulla ehtiikin sinne tulla pissat, 2v10kk.
 
Nyt päätettiin kun lapsi on 1.v 1kk rueta harjoittelemaan pottailua. On kiinnostunut kaikesta ja varsinkin aikuisten tekemisistä ja siksi ajateltiin että nyt on hyvä aika.

Ensimmäisenä päivänä leikimme ja tutustuimme pottaan ja jo toisena päivänä istuttiin pissalla aina ruoan jälkeen. Lapsi on hyvin kiinnostunut pottailusta ja pissat on tuleet alusta asti hienosti ruoan jälkeen pottaan.

Minä istun samaan aikaan pöntöllä, jolloin lapsen on mukava olla ja hänestä on jopa hauskaa, kun äitikin istuu pöntöllä. :)
 
Meillä on sen verran edistystä tullut nyt kun poika on n. 3v 4kk, että hoitaa kakat pyttyyn ennen iltapesuja. Jos kakka tulee päivällä, niin silloin käy potalla. Muuten sitten käy vain potalla aika omatoimisesti. Olisi kyllä kiva kun kävisi jo kokonaan pytyllä, mutta en ole patistanut siihen mitenkään, eiköhän tuo sitten jossain vaiheessa siirry siihen kokonaan patistamattakin. Meilläkin poika tulee joskus "seurapissalle" potalle kun itse istun pytyllä :D
 
Takaisin
Top