Mikä on mielestäsi sopiva ikä aloittaa hoidossa?

  • Ketjun aloittaja Ketjun aloittaja Vargynja
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

Vargynja

Admin
Staff member
Administrator
Helmikuiset 2021
Kyllä, kyllä, tämä riippuu paljon lapsesta ja perheestä. Mutta minkä mieltäisit omalle lapsellesi parhaaksi iäksi aloittaa hoidossa? Kelan kyselytutkimuksen mukaan iso osa vanhemmista ajattelee että 1,5-2-vuotta on sopiva ikä. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Meidän poika aloitti hoidossa n. 1,5-vuotiaana. Se oli perheen elämäntilanteen kannalta oikea aika (mieheltä löytyi tuolloin syöpä ja itse kävin töissä). Mutta jos asiat olisi menneet toisin se ei olisi ollut hänelle optimaalisin ikä. Ennemmin olisin laittanut hänet hoitoon 2-2,5-vuotiaana. Kyllä hän tuolloin nuorempanakin hoitoon ihan hyvin sopeutui, mutta kuitenkin.
 
1,5v pidän alarajana omille lapsilleni. Esikoinen oli juurikin 1,5v aloittaessa perhepäivähoitajalla. Sopeutui hyvin, eikä ongelmia ollut. Samoja suunnitelmia toisen kohdalla. Jos pph-paikkaa ei ole, niin päiväkodin kohdalla mietin kyllä pidempään onko 1,5v vielä valmis.
 
En haluaisi laittaa hoitoon, ennen kuin lapsi täyttää 2. Esikoinen oli 2v3kk kun meni päiväkotiin.
 
1,5v. oli ehkä hieman liian aikaisin mutta olikin vain yhden päivän viikossa. Nyt 2,5v. ja 3 pv viikossa ja tuntuu sopivalta. Toisaalta on kyllä aika väsyneen oloinen ja menee ylikierroksilla lopun päivän. Ei malta nukkua päiväunia hoidossa, max tunti. Mutta tietyistä syistä lapselle on hyväksi käydä vähän muuallakin kuin olla vain kotona.
 
Esikoinen aloitti hoidossa 4,5v, olisi varmasti tehnyt hyvää jo mennä aiemminkin (n. 3v), kun paljon aina kaivannut ikäistään seuraa, mutta sain sitä kuitenkin muullakin tavalla järjestettyä.
Toinen aloitti n. 2,5v ja tavallaan hänelle liian aikaisin. Ei mitään puhetta että ainakaan olisi aiemmin voinut viedä. Oli siis sen verran arka lapsi eikä alkuun kyllä mitenkään innoissaan ollut päiväkotiin menossa. Hoidossa oli myös pitkään itkuinen joka aamu. Nykyään kyllä 4v tykkää tosi paljon.
Kolmas taas oli vasta melkein 11kk ja tuntui alkuun ajatuksena ihan liian pieneltä laittaa hoitoon ja oltiin varauduttu siihen että jos ei suju niin mies jää sitten kotiin. Kaikki meni kuitenkin todella hyvin eikä mitään ongelmaa ollut pienimmän kanssa päivähoidossa. Jäi kuitenkin lopulta muista syistä miehen kanssa vielä kotihoitoon 1v3kk-1v8kk ja sen jälkeen uudelleen päivähoidon aloitus myös sujui ihan yhtä hyvin.
Seuraava on alustavasti 1,5v ikäiseksi ainakin kotihoidossa, katsotaan sitten millaiselta lapsi vaikuttaa voiko viedä päiväkotiin vai jatkaako kotona.
 
En halunnut viedä lapsia hoitoon ennen kuin olivat 2-vuotiaita. Esikoinen oli päiväkotiin mennessään 2 v 4 kk, keskimmäinen ehti täyttää 3 vuotta (olin joka tapauksessa kotona pikkusisaruksen kanssa, muuten olisi mennyt aiemmin) ja kuopus oli hiukan alle 2 v 3 kk. Kaikkein hankalin hoitouran alku oli keskimmäisellä vaikka hän oli vanhin, mutta se oli ehkä enemmän luonteeseen kuin ikään liittyvää.

En ole mikään pullantuoksuinen kotiäiti, mutta jotenkin alle 2-vuotias olisi tuntunut liian pieneltä. (Ja tämä ei tarkoita, että tuomitsisin hitustakaan vanhempia, joiden lapsi menee hoitoon aiemmin.) Minulla tilannetta helpotti mahdollisuus tehdä freelance-töitä lasten kotihoidon lomassa. Jos tätä mahdollisuutta ei olisi ollut, lasten olisi pitänyt aloittaa päivähoito aiemmin ihan taloudellisista syistä.
 
En ole varma mikä on sopiva ikä, mutta kokeilemalla sekin selvinnee. Kotihoidontuelle en voi taloudellisista seikoista johtuen jäädä. En voi kaikkia säästöjänikään käyttää, koska niitä tarvitaan talon ostoon. Miehen tuloilla elämisen olen sulkenut myös pois vaihtoehdoista.

Kaikki olisi ollut helpompaa, eikä hoitoasioita olisi tarvinnut vielä miettiä, jos alkanut raskaus olisi edennyt loppuun. Tällöin olisi alkanut uusi äitiysloma melkein heti edellisen perään. Esikoisen hoitoon laittaminen olisi lykkääntynyt lähes vuodella.

Tänä vuonna en kuitenkaan ole esikoista hoitoon laittamassa, se on varmaa, mutta todellisuus on se, että noin vuoden ikäisenä se on tehtävä viimeistään. Pari-kolme kuukautta voin hoitoonlaittoa lykätä. Jos ei mitään seikkoja olisi vaikuttamassa, niin noin 1,5v-2v ikäisenä laittaisin. Ihan jo sen takia, että olen aika varma että siitä alkaa flunssa- ja tautikierre, joka ei lapsen lisäksi itsellekään tee hyvää. Muutenkin kun on jo kestoflunssa, jonka vuoksi haju- ja makuaistit ovat välillä kateissa tai heikentyneet varsinkin flunssan yhteydessä ja silloin on kaikki tukossa jopa useamman viikon.

Alanvaihto ja etätyö olisi yksi vaihtoehto, sillä voisin saada lykättyä lapsen hoitoonlaittamista ja vähennettyä myös oman työni kautta tulevaa altistusta. Vieläpä kun toinen raskaus on suunnitteilla, niin sopisi kuvioon paremmin. Itse olen mennyt lapsena hoitoon heti 9kk ikäisenä. Mutta jos koronahäslinki menee taas aivan älyttömäksi kaikkine testauksineen, niin sitten keksin jonkin keinon hoitaa lasta kotona. Ei ole tarkoitus olla vastarannankiiski, mutten halua että vuoden ikäistä lastani testataan jatkuvasti, koska varsinaista hoitoakaan koronaan ei ole. Mahdollista rokotettakaan emme ota eturintamassa, koska haluan olla varma että se on oikeasti turvallinen, jos päädymme sen ottamaan.

Tunteita herättävä asiahan tämä selkeästi on, mutta positiivisin mielin tulevaan, vaikka teksti ei ehkä siltä vaikuta :happy: Kaikki kuitenkin järjestyy lopulta.
 
Muokattu viimeksi:
Meidän esikoinen aloitti päiväkotiuransa 1,5 vuotiaana, mutta osasi siis jo puhua todella pitkiä lauseita ja oli muutenkin todella omatoiminen. Meille ei edes kantautunut mitään tauteja päiväkodista, harvoin edes nuhaa, koska inhosi pienenä likaisia käsiä/vaatteita.
(Valitettavasti nykyistä eskarilaista täytyy muistuttaa kunnon käsipesusta ) Jos olisi ollut mahdollista, olisin laittanut hänet mieluiten perhepäivähoitoon, mutta niitä ei enää juuri ole, koska palkkaus on niin huono.

Pienemmän kanssa ehtii onneksi vielä odottaa, minkälaiseksi maailma muuttuu.
 
Esikoinen oli 5-vuotias, kun aloitti päiväkodissa, keskimmäinen 3-vuotias ja kuopus 2v 9 kk. Esikoisella oli helpoin aloitus ja keskimmäisellä vaikein. Ikää enemmän vaikuttaa lasten luonne ja se, millainen hoitopaikka ja hoitajat ovat. Kuopus ei olisi sopeutunut yhtään aiemmin ja keskimmäisellä ei olisi ollut yhtään helpompi sopeutua myöhemminkään. Esikoinen olisi varmasti ollut yhtä innoissaan miten aikaisin tahansa.
 
Meillä esikoinen reilu 3-v ja nyt on alkanut vaikuttaa siltä, että mielellään menisi. Vielä 2,5 vuotiaana oli liian arka. Olenkin nyt kerhopaikkaa hänelle hakenut eli 3 kertaa viikossa 2,5 tuntia kerrallaan.

Meillä ei siis ole varsinaisesti ollut tarvetta laittaa aikaisemmin eikä vieläkään. Yhden hengen palkalla ja kelan tuilla ollaan pärjätty oikein hyvin.

Paljonhan lapsesta riippuu. Olen kuitenkin asiaan tutustunut lukemalla esimerkiksi Liisa Keltikangas-Järvisen kirjan Pienen lapsen sosiaalisuus ja lähtökohtaisesti sanoisin, että päiväkotiin voi hyvillä mielin laittaa yli 3 vuotiaan, jos siis on valinnan varaa. Pienemmille sopii perhepäivähoito tai yksityinen tai tuttu hoitaja. Kaikilla ei valitettavasti ole valinnan varaa ja erityisesti toivoisin, että perhepäivähoidosta tehtäisiin kannattavampaa. Esim. omista lapsista myös maksettaisiin ja palkkaus olisi kunnollinen.
 
Esikoinen oli juuri 3 täyttänyt. Kuopus edelleen kotona, täyttää kohta 3. Koronan takia emme kiirehdi hoidon aloitusta. Eikä ole pakottavaa tarvetta hoidon aloittamiseen. Esikoinen laitettiin hoitoon kun rupesi kavereita kaipaamaan ja alusta asti mennyt hyvin. Kuopus haluaa päiväkotiin mutta emme ole koronan takia paikkaa hakeneet. Itse työskentelen päiväkodissa ja omasta mielestäni paras hoidon aloitus ikä on 1v. tai 3v. Silloin sopeutuminen on helpompaa.
 
Ei ole vielä hoidot mielessä ja itse ajattelin ehkä 3 vuotiaana, sillä poika on todella riippuvainen jomman kumman vanhemman läsnäolosta. Toki meidän serkkupoika oli alle 1.v kun aloitti päivähoidon ja on ollut tosi tyytyväinen ja iloinen siellä, eli hälle oli oikea ratkaisu.

Kuten jo sanottiinkin niin ihan lapsikohtaista. :)
 
Takaisin
Top