Lasisen vauvanruokapurkin räjähtäminen mikroaaltouunissa

Onko lasinen vauvanruokapurkki räjähtänyt lämmittäessä sitä mikrossa?

  • On räjähtänyt/haljennut lasinen Piltti-purkki, kun kansi oli jätetty avaamatta

    Äänet: 0 0.0%
  • On räjähtänyt/haljennut lasinen muu purkki, kun kansi oli jätetty avaamatta

    Äänet: 0 0.0%
  • On räjähtänyt/haljennut lasinen muu purkki, joka oli ILMAN kantta

    Äänet: 0 0.0%

  • Kaikki äänestäjät
    11

Jimi

Oman äänensä löytänyt
Aiheesta löytyi ristiriitaista tietoa. Piltti-purkissa lukee näin: "Poista kansi. Lämmitä tarvittava määrä vesihauteessa tai mikroaaltouunissa lautasella ..". Piltin asiakaspalvelu ei vastannut mitään hyödyllistä kysymykseen lasin kestävyydestä. Selväähän on, että mikäli vauvanruokaa voi lämmittää mikrossa alkuperäisessä lasipurkissaan, säästää aikaa ja energiaa paljon pitkällä aikavälillä. Lasipurkin reunakin on aika täydellisen muotoinen ruoan kaapimiseen lusikan pohjasta turhan sotkun välttämiseksi. (Aikaa voi myös säästää jättämällä lämmittämättä ollenkaan tilanteen mukaan.)

Kiinnostavaa olisi saada selkoa siitä onko tilastollisesti lasisia vauvanruokapurkkeja räjähdellyt mikrossa, onko kyseinen lämmittäminen vaarallista vai ei. Onko kukaan koskaan saanut Piltti-purkkia tai muuta vastaavaa purkkia räjähtämään mikrossa silloin, kun purkki on ollut mikrossa ilman kantta?

Ja jos joku on saanut purkin räjähtämään, olisi hyödyllistä saada tarkka kuvaus tapahtumasta (mikä purkki, kuinka pitkä aika mikrossa, oliko kantta, miten pahasti räjähti jne.)?

Kaikki voivat vastata oheiseen äänestykseen!
 
Ei ole koskaan räjähtänyt tai mennyt muuten mikrossa rikki. Ruuat roiskunut kyllä purkista yli jos on liian kauan tullut lämmitettyä.
Olen noihin lasisiin vauvanruokapurkkeihin tehnyt myös itse soseita ja pakastanut, joten on myös sulatuksella joskus tullut lämmitettyä pitkiäkin aikoja. Samoja purkkeja on tullut myös uudelleen käytettyä useita kertoja.
 
Ei ole koskaan räjähtänyt, mutta jos vauva ei syö kaikkea kerralla, niin sitten jää koko purkillinen hukkaan - sitä kun ei voi uudestaan lämmittää.

Jos sitten joskus sattuisi räjähtämään se pilttipurkki, niin eihän se "räjähdä", vaan purkin lasi lähinnä halkeaa poksahtaen. Ei siinä mitään mikrolle käy muuta kuin siivoa voi tulla. Ei tuota tarvitse pelätä, enemmänkin miettiä sitä, kannattaako koko pilttipurkki lämmittää kerralla ja jaksaako vauva syödä kaiken vai ei.
 
Ennen tuli lämmiteltyä Pilttiä ym. mikrossa (ilman kantta ofc) mutta yhden haljenneen purkin jälkeen siirryttiin lämmittämään eväät lautasella.

Purkkia tai merkkiä en enää muista, mutta aikaa oli säädetty 30sek ja "räjähdys" oli lähinnä pieni krits-ääni ja ruokaa valahti mikron pohjalle.
Purkki ja safka roskikseen, mikro pesuun ja uutta evästä tilalle.
 
Voiko sitä kantta edes laittaa mikroon? Eikö siinä ole metallia sen verran että voipi iskeä salamaa mikrossa.
 
Tarkennus kyselyyn: räjähtäminen/halkeaminen tarkoittaa tosiaan lasin rikkontumista. Ei sitä, että ruoka roiskuu ympäriinsä (se on ikävää, mutta tuskin vaarallista).

Yhden kerran lämmittämisen dilemma: Itse olen tehnyt nyt niin, että ensimmäisellä syötöllä ei lämmitystä ollenkaan, huoneen lämmöstä suuhun. Jääkaappiin loput, ja sen voi tarvittaessa sitten lämmittää, tosin näyttää kelpaavan yhtä hyvin/huonosti kylmänäkin. Itse taidan myös ajatella, että lyhyen ajan sisällä (saman päivän aikana) pari kertaa miedosti lämmittäminen (noin 30 asteeseen asti, mittaus infrapunamittarilla) ei voi kasvattaa mikrobimääriä liikaa, toki virallisia ohjeita kannattaa noudattaa.

Räjähtäminen: netissä on satunnaista juttua siitä, että lasi on kyllä myös räjähtänyt niin kovaa, että olisi tullut melkein ovesta läpi. Mutta tässä juuri yritän selvitellä osaltaan sitä, että onko pelot turhia, jos lämmittää vain aivan vähän. Muutaman sekunnin esim. 25 asteeseen asti.

Tasalämpöisyys: aika nopeasti pilttipurkin sisällönhän saa pyöräytettyä tasalämpöiseksi. Lautasessa on tosiaan tiskin lisääntymisen ongelma. Toki meilläkin lautasta myös käytetään toisinaan. Pilttipurkissa jostain syystä lämpeneminen voi tapahtua melko pistemäisesti; toinen kohta lasista kylmä ja toinen tulikuuma. Vahvistamattoman lasin rikkoo varmaankin juuri liian suuret lämpötilaerot, jos lasi rikki menee. Mikroaaltouuniin muodostuu käsittääkseni "ruudukko" korkeaenergisiä ja matalaenergisiä solmukohtia, mutta en tiedä miksi soseeseen muodostuu lasipurkissa oma "ruudukkonsa", kun mikron lautanen pyörii. Voi olla, että lasipurkki muodostaa sisälleen resonanssia tai suurennuslasiefektiä eli lasipurkin muoto heijastaisi/taittaisi lämmittävät säteet sisällään niin, että tietyt soseen kohdat kuumenevat äkisti, aiheuttaen lasin rikkovan epätasaisen jännitysmuutoksen lasiin. Ja/tai yksinkertaisesti neste ottaa vastaan säteiden taajuuden, lasi ei niinkään, jolloin kuuma sose kuumentaa lasia soseen vierestä muttei muualta, jolloin lasi lämpölaajenee epätasaisesti. Tosin kädellä kokeilemisen perusteella selvästi sinänsä symmetrinen purkki kyllä usein on yhdeltä puolelta kuuma ja toiselta kylmä (vaikka siis aluslautanen pyörii).

Metallikantta tietysti ei saa missään tapauksessa laittaa mikroon.

Vastailkaa vaan vielä kokemuksia lisää. :) Mutta toistaiseksi varmaankin jatkan sitä, että lämmitän max. noin 10–15 sekuntia jääkaappikylmää puolisyötyä pilttipurkkia (ilman kantta). On mahdollista, että räjähdys tapahtuu jo tuollaisessa tapauksessa, mutta lieneekö todennäköisyys melko pieni. (Mutta virallisestihan siis ei pitäisi lämmittää pilttipurkkia mikrossa.)
 
Muokattu viimeksi:
Takaisin
Top