Lapsi ja raha

Bella Swan

Moderaattori
Staff member
Administrator
Maalisäidit 2020
Miten lapset ovat oppineet rahankäyttöä ja rahan merkityksen? Onko lapsella säästöpossu? Tai oma tili? Tai saako taskurahaa?

Meillä on lapsilla säästöpossut, joihin saavat satunnaisesti kolikoita. Ei olla vielä ajateltu että miten toimitaan viikkorahojen tms osalta. Kauppaleikit kiinnostaa, sillä vanhemmat/isovanhemmat töissä kaupassa. Niiden kautta on opittu.
 
Koronalla on kyllä tässäkin oppimisessa vaikutuksensa! Kuopus on käynyt kahden vuoden aikana vain satunnaisesti kaupassa ja käteistä rahaa näkee harvoin. Hammaskeiju opetti, mikä on euro ja paikallisessa talvitapahtumassa eurolla sai mehun.

Ehkä täytyy jotenkin tsempata tässä asiassa, jotta nuorimmainenkin oppisi hillittyä rahankäyttöä. Isommat sisarukset saivat kotitöistä rahaa ja lahjaksikin käteistä rahaa, jolla saivat itse ostaa, mitä halusivat. Varsinaista viikkorahaa ei ole ollut, mutta hyvillä perusteluilla on saanut hankkia, mitä kokee tarvitsevansa.
 
Esikoinen saa tällä hetkellä taskurahaa vähän satunnaisesti. Ollaan mietitty joko kotitöillä ansaitsemista tai viikkorahaa, mutta ei ole vielä toteutettu. Säästöpossu on, mutta ei olla osattu innostaa laittamaan sinne liiemmin kolikoita. On myös tili, mutta ei ole vielä käyttöoikeutta. Sinne on joskus laitettu, jos on saanut lahjaksi isomman rahasumman. Otetaan joskus kauppaan mukaan ja saa ostaa rahalla haluamaansa (tai ainakaan vielä ei ole tarvinnut kieltää. Yleensä haluaa herkkuja. Pari kertaa on ostanut lelun omilla rahoilla. Toisen suunnitellusti, toisen heräteostoksena. Kumpikaan ei maksanut paljoa.)
 
Esikoinen on 6, ja hänellä on ollut tähän asti vain leikkirahoja, eli rahan arvo on vielä tuntematon asia.
Tili on olemassa ja siellä on kaikki isommat lahjarahat säästössä, mutta niitä ei käytetä jokapäiväiseen elämään, vaan säästetään vaikkapa ensiasuntoa varten.

Sitten kun lapsi alkaa olla isompi, voi hän ansaita tehtävien suorittamisella rahaa ja käyttää sen kuten tahtoo.
 
Koronalla on kyllä tässäkin oppimisessa vaikutuksensa! Kuopus on käynyt kahden vuoden aikana vain satunnaisesti kaupassa ja käteistä rahaa näkee harvoin.

No tämä! Meillä esikoinen käynyt elämänsä aikana kaupassa vain pakon vaatiessa. Ei ihan siis edes ymmärrä miten raha toimii.
 
Lapsilla on omat lahjarahat erillisissä kirjekuorissa ja saavat satunnaisesti ottaa ne mukaan kaupungille ja päättää itse mitä ostavat. Keskustellaan toki, että mikä on järkevää ja miten paljon jää säästöön, jos ostaa asian x jne. Harjoiteltiin tätä ekoja kertoja joskus ennen kouluikää lelukaupassa. Lapsilla oli esim 20€ käytössä ja vertailivat mitä sillä saa (2 pienempää legopakettia tai yhden isomman tai yksi isompi ja loput säästöön jne) ja tekivät ostopäätöksen itse.

Ei anneta viikkorahaa eikä "palkkaa" kotitöistä. Rahaa saa pyydettäessä jos on menossa esim kaverin perheen kanssa syömään/uimahalliin tai mitä nyt ikinä sitten onkin. Samoin joulu- ja synttärilahjaksi saavat osittain rahaa ja isovanhemmilta välillä myös "kesälomarahaa".
 
Lahjarahat ovat säästössä, ja niillä ollaan pari kertaa osteltu sellaista, mikä on lapsen mielenkiinnon kohteiden mukaista.

En itse usko viikko- tai kuukausirahojen "ansaitsemiseen" kotitöillä, vaan rahankäyttöä harjoitellaan ja mietitään ostoksia etukäteen. Lapsi on vielä niin pieni, että mieli kerkeää varmasti muuttua ja katsotaan miten nämä raha-asiat lähtevät sujumaan isomman kanssa.
 
Meillä esikoinen on kohta 8v jolloin ainakin meidän pankissa saa aikaisintaan pankkikortin.

Rahankäyttöä on harjoiteltu ruoka- vaate ja lelukaupassa jo pitkään, joten hänellä on jo aika hyvin hallussa, mikä mitäkin maksaa. Ja että kaikkea ei voi saada.
 
Koululaisilla on omia käteisrahoja, joita voivat käyttää omiin pikku ostoksiin. Isommat rahat on tilillä (lahjarahat ja mummon perintörahat) ja niitten käytöstä sovitaan yhdessä. Pääasiassa kuitenkin käytetään muita rahoja. Itse en käyty juurikaan käteistä vaan korttia ja tämä taitaa hämärtää hiukan ymmärrystä rahasta. Keskimmäinen joskus pyysi kaupassa jotain ja sanoin että ei käy nyt, se on liian kallis ja nyt ei ole paljon rahaa. Lapsi totesi tähän: "Ei hätää äiti, rahaa ei tarvita, käytät vaan sitä sinun korttia".
Esikoinen täyttää 15 piakkoin ja on hakenut kesätyöpaikkaa. Ajateltiin kesällä hankkia lapselle debitkortti.
 
Tästä aiheesta innostuneena laitoin nyt lukulistalle kirjan "Lapset ja raha: Talouskasvatuksen aakkoset vanhemmille". Ei ehkä näin reilu kuukauden ikäiselle vauvalle vielä ensimmäinen opetettava asia, mutta ehkä äidin on hyvä perehtyä asiaan jo etukenossa :rolling:

Jos muistan, niin voin kertoa oliko hyvä, kun saan sen luettua :smiling-eyes: Tai jos joku on jo lukenut, niin kuulen mielelläni oliko hyödyllinen!
 
Takaisin
Top