Ihan tottahan tuo on, että suomalaiset lapset tuottavat valtavan kokoisen hiilijalanjäljen. En ymmärrä miksi se pitäisi yrittää jotenkin kieltää tai piilotella. Ongelmana koen vasta sen, jos laajalla skaalalla yritetään puuttua ihmisten lisääntymiseen ilmastosyihin (tai sen puoleen mihinkään muihinkaan syihin) vedoten. Meillä tai muualla maailmassa. Ei meillä ole mitään oikeutta mennä sanomaan että juu, pistäkääpä te kaikki intialaiset piuhat poikki.
Satun kanssa olen samoilla linjoilla siitä, että kun niitä lapsia täällä paljon kuluttavissa länsimaissa hankkii, pitäisi heidät myös opettaa vastuulliseen kulutukseen. Sekä päiväkodissa/koulussa että ihan myös kotona. Kun syö säännöllisesti kasvisruokaa, liikkuu jalkaisin/pyörällä/joukkoliikenteellä, kuluttaa maltillisesti etenkin vaatteita, kiinnittää huomiota tuotteiden alkuperään, lomailee mielummin kotimaassa kuin kaukokohteissa jne jne oppivat lapsetkin pitämään tätä normaalina ja siten toivottavasti se ilmastokuorma ei ole niin suuri.
Pakko sanoa vielä pari lisäsanaa noista vaatteista. Tuossakaan artikkelissa ei niistä mainita mitään, vaikka vaateteollisuus on globaalisti toiseksi saastuttavin teollisuudenala heti öljyteollisuuden jälkeen. Tuottaa noin 20 kertaa enemmän päästöjä kuin lentäminen, josta aina jaksetaan kohkata. Jos jotakuta tätä ahdistaa ilmastonmuutos ja haluaisi tehdä jotain konkreettista itse, yksi erittäin toimiva keino on siis ostaa vähemmän vaatteita. Ihminen, edes Suomessa, ei todellakaan tarvitse kovinkaan montaa vaatekertaa. Silloin kun ostaa vähemmän, on myös mahdollisuus ostaa laadukkaampaa, jolloin vaatteet myös kestävät pidempään.