Kotihoidontuen poistamisesta

Bella Swan

Moderaattori
Staff member
Administrator
Maalisäidit 2020
Työllisyyttä kun yritetään kohentaa, on esitetty kotihoidontuen poistamista. Näin saataisiin äitejä töihin. Mielipiteitä?

https://yle.fi/uutiset/3-11725665

Minua itkettää edes ajatus, että olisin jo töissä vakityössäni. 10kk vauva on tissitakiainen ja päiväkotirumba tulisi liian pian. Öitäkään ei nuku kunnolla vielä. Olisin kahta kauheammin väsynyt jos töihin kauppaankin pitäisi vielä mennä! Kyllä sitä riittämiin ehtii töissä käydä kun lapset on isompia, on ihanaa olla kotona kun lapset ovat pieniä.
 
Kyllähän tuota säännöllisin väliajoin aina väläytellään.
Ei sitä tulla poistamaan. Muokataan ja muutellaan vähän väliä.
 
Minusta on täysin selvää, että ensin pitää kohentaa työllistymistä poistamalla työmarkkinatuki, Ai, eikö se toimi työttömyyden poistamiseksi? No sitten ei toimi kotihoidontuen poistaminenkaan.
 
Olisi kyllä ihan älytön uudistus jos menisi läpi. En voisi kuvitellakaan laittavani alle vuoden ikäistä hoitoon ellei ole pakko. Eikä tuo mitenkään vähennä työttömyyttä. Korkeintaan päinvastoin. Eihän kotona olevat vanhemmat edes ole työttömiä. He hoitavat lasta. (Tai tietenkin osa on, siinä mielessä ettei ole työpaikkaa, mutta kuitenkin monella se on odottamassa.)
 
Vähentää se työttömyyttä siinä mielessä, että kun lapset laitetaan päivähoitoon aikaisin, saadaan kouluttamattomat nuoret pakotettua töihin päiväkoteihin, koska koulutettua työvoimaa ei ole riittävästi. Lapsi ei kuitenkaan oikeasti ole siellä päiväkodissa muuten kuin silloin tällöin käymässä, koska ne liian pienenä päiväkotiin laitetut lapset ovat kaiken aikaa sairaana, joten myöskään äidin työt eivät tule tehtyä, eikä hän toisaalta palkkaakaan saa, koska lapsen sairauden hoitoon saa palkallista vain 3 päivää, ja lapsen flunssa kestää yleensä 10-14 päivää. Työnantaja joutuu siis palkkaamaan yhden hengen töitä varten kaksi henkilöä, koska se pienen lapsen vanhempi ei tosiasiassa kykene tekemään töitä, vanhempi maksaa kuitenkin päiväkotimaksut vaikkei lapsi siellä käykään, ja lisäksi kuormitetaan julkista terveydenhuoltoa ravaamalla päivystyksessä pari-kolme kertaa kuukaudessa per lapsi, ja maksetaan tietysti niistäkin käynneistä.

Nuoren naisen palkkaaminen muuttuu siis työnantajalle vieläkin huonommaksi diiliksi, koska jos nainen saa lapsia, hän ei edes pysy lasten kanssa kotona kunnes lapset ovat kykeneviä olemaan tarhassa, vaan nainen tulee heti äitiysloman jälkeen mukamas töihin, ei pysty lapsen sairastelun vuoksi töitä tekemään, mutta ei häntä voi pellollekaan laittaa. Eli sitten nuorten naisten on vielä vaikeampi saada vakkaritöitä kuin nyt.
 
Yritetäänkö Suomeen saada nanny-kulttuuri? Oma esikoinen aloitti päiväkodin 1,5-vuotiaana, mutta päiväkoti oli pieni ja lapsille hyvin aikaa. Lisäksi lapsi osasi kävellä ja puhua kokonaisia lauseita. 9-10kk iässä ei olisi onnistunut millään.
 
Kamala ajatus! Pienten lasten kuuluu olla äidin kanssa kotona, se on heille parasta hoitoa. En voisi kuvitella laittavani 1-vuotiasta hoitoon. Kuka jaksaa käydä töissä kun lapsi ei vielä nuku öitään? Eihän siitä ole hyötyä kellekään, jos kaikki on ihan poikki, jää ne työtkin tekemättä.. Ja se pieni lapsi, syö tissiä eikä osaa edes kävellä vielä, kyllä hänen paikka on äidin luona. Puhumattakaan siitä sairausrumbasta.
 
Saan niin pientä kodinhoidontukea, etten varmaan edes huomaisi jos se loppuisi. Mutta töihinkään en voi mennä koska täällä maalla, pikkupikkukylässä, ei ole töitä. Ajokorttia en omista, eikä busseja kulje.
 
Jos kotihoidontuki poistuu, niin enemmän perhepäivähoitajia sitten. Pienempi paikka lapselle hoitoon ja vähemmän sairastelua. Muuten vanhemmat ovat sairauslomilla jatkuvasti, ellei sitten jo uupumuksen takia ole kun monilla 10 kk vauvan kanssa yöunet ovat vielä mitä ovat.

Uudistus voisi olla hieman erilainen, esimerkiksi pidempi äitiysloma sinne 1,5 ikään asti ja sitten ei kotihoidontukea. Tämä nyt on vain ehdotus.
 
Jos kotihoidontuki poistuu, niin enemmän perhepäivähoitajia sitten. Pienempi paikka lapselle hoitoon ja vähemmän sairastelua. Muuten vanhemmat ovat sairauslomilla jatkuvasti, ellei sitten jo uupumuksen takia ole kun monilla 10 kk vauvan kanssa yöunet ovat vielä mitä ovat.

Uudistus voisi olla hieman erilainen, esimerkiksi pidempi äitiysloma sinne 1,5 ikään asti ja sitten ei kotihoidontukea. Tämä nyt on vain ehdotus.
Mun mielestä kans äitiysloman pitäisi olla pidempi. Vähintään vuoden ikään asti, mieluiten tuo 1,5 vuoden ikään asti. Ja tätähän on ihan ne alan ammattilaiset puoltanut myös, eli neuvola- ja varhaiskasvatustyöntekijät. Usein kuulee tuon työttömyystilaston lisäksi syyksi sitä, ettei kotona olevalle äidille kerry eläkettä ja ovat miehiin nähden heikommassa asemassa. No, mitä jos vaikka se eläke kertyisi myös kotona olevalle äidille? Tanskassa homma toimii näin, koska kansantaloudellisesta näkökulmasta katsottuna tässä kasvatetaan ja hoidetaan tulevia veronmaksajia, eikä tätä nähdä äitiys_lomana_ joka sanana jo itsessään luo ihan väärän mielikuvan Suomessa.
 
Niin, sille kotona olevalle äidille voisi hyvin laittaa eläkkeen kertymään myöa äitiysloman aikana, ja nostaa äitiysrahan vastaamaan palkkaa. Mikä kumma siinä on, että jos lapsen vie toiselle ihmiselle hoitoon, yhteiskunta maksaa hänelle hoitamisesta käypää palkkaa ja eläkkeet kertyvät, mutta jos sen saman työn tekee äiti, niin siitä ei sitten tarvitsekaan maksaa käypää palkkaa tai kerryttää eläkettä.
 
Siis olisi aivan kamalaa. Meidän 1-vuotiaan jättäminen hoitoon tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta. Eroahdistus alkaa olla päällä ja vessassa hädin tuskin voi käydä, kun tulee jo ikävä. Moni lapsi ei ole alle 1-vuotiaana valmis hoitoon, eikä äitikään välttämättä jättämään lasta hoitoon. :sad001

Uskon ettei koskaan mene tällainen läpi. Kyllä sen työllisyyden pitää muualta tulla, kuin vauva-arjesta.
 
Takaisin
Top