Halvat arkiruuat - vinkkejä

  • Ketjun aloittaja Ketjun aloittaja KyyNaama
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

KyyNaama

Sanaisen arkkunsa ammentaja
Heinä-äidit 2020
Mitä syötäisiin on ikuisuuskysymys. Nyt 3v. taapero, jolla aika tavalla päivästäkin kiinni mikä maistuisi. Ja sen verran kiireellä TODELLA pitkästä aikaa täällä sivuilla, etten ole ehtinyt aiempia viestejä lukea. Mutta ne nopeimmat ja helpoimmat JA HALVIMMAT vinkit??

****

Nostin tämän Mitä tänään syötäisiin? -ketjusta omaksi aiheekseen. (Tähtien yläpuolella alkuperäinen viesti.) Eli jaetaan täällä vinkkejä halpoihin arkiruokiin. 😊

- Vargynja, admin
 
Last edited by a moderator:
Mitä syötäisiin on ikuisuuskysymys. Nyt 3v. taapero, jolla aika tavalla päivästäkin kiinni mikä maistuisi. Ja sen verran kiireellä TODELLA pitkästä aikaa täällä sivuilla, etten ole ehtinyt aiempia viestejä lukea. Mutta ne nopeimmat ja helpoimmat JA HALVIMMAT vinkit??

Kaikki ruoka tuntuu kallistuneen että ne halvat ruuat tuntuu olevan harvassa. Silakat ja muikut on halpoja, mutta ei ainakaan meidän lasten suosikkeja, vaikka kala muuten kelpaa. Mutta jauheliha-, kasvijauhis- ja kanakastike ainakin on meillä hyviä. Tulee n. puolessa tunnissa ja voi laittaa lisäksi kasviksia sekaan niin on riittoisampaa.

Lounaakseni tein munakkaan, kun jääkaapissa ei ollut oikein muuta kuin kananmunia ja jämiä. (Jämät siis sarjaa yksi kasvispyörykkä ja puolikas tomaatti.) Päivälliseksi kokeillaan tehdä kasvispastavuokaa, johon saatiin idea koulun ruokalistasta. Vähän menee soveltamalla, kun ruokalistasta näkee vain ainesosat sekalaisessa järjestyksessä. No sentään nekin. Eikä porkkana-papumixiä taida olla tarjolla kuin suurkeittiöillä. Katsotaan mitä tästä sovelluksesta tulee. Laitetaan siis papuja, porkkanaa, makaronia (totta kai), tomaattimurskaa ja lisänesteeksi kermaa.
 
Osa kasvisvaihtoehdoista ainakin on halvempia kuin liha. Mutulla (hintoja tarkistamatta) ainakin soijarouhe, pavut ja linssit. Niistä kaikista saa kastikkeen ja soijarouhe toimii varmasti useammassakin ruuassa jauhelihan sijasta. Sitä en nyt osaa sanoa, onko esim. kasvijauhis tai härkis suhteessa halvempia kuin liha. Käytännössä pitäisi varmaan verrata paketin hintaa 400g jauhelihapaketin hintaan. (Paketin raakapaino on pienempi, mutta niin on kypsymishävikkikin niin että valmistettuna määrä on mielestäni aika vastaava.)
 
Teen tosi usein Samasta padasta -kirjasta inspiroituneena linssipataa, jota olen jatkojalostanut. Siihen tulee perunaa, porkkanaa, sipulia, valkosipulia sekä punaisia linssejä, toki myös tomaattimurskaa ja -pyreetä, plus mausteet. Perunaa ja porkkanaa laitan aina fiiliksen mukaan, huomattavasti alkuperäistä ohjetta enemmän. Joskus laitan myös kukkakaalia sekaan. Tuosta syö helposti useamman päivän, joskin vikoina päivinä huomaa kaipaavansa jo jotain uutta ruokaa.
 
Olen huomannut, että lapsia ei voi ”huijata” millään soijarouheella. Ja hirvittävän usein kasvisresepteissä on joko porkkanaa tai papuja joita en voi syödä.

Meillä on (liha/kala/kana ruokien kaverina aina kasviksia ja hedelmiä. Jos jotain ruokaa jää, niin syön sitten töissä eväänä.

Juu, silakka olisi varmaan halpaa, mutta todella usein pahaa + erittäin ruotoista, mitä meidän esikoinen ei kelpuuta.
 
Taitaa olla lapsikohtaista ja riippuu varmaan myös mihin on tottunut. Siis sen suhteen kelpaako kasvisvaihtoehdot. Meillä tuntuu kasvijauhiskastike uppoavan lapsiin jopa paremmin kuin jauhelihavastaava. Ei myöskään yritetä huijata väittämällä kasvijauhis-/soijarouhe-/härkisruokaa lihaksi vaan kerrotaan mitä on ruokana ilman ennakkoasenteita. Mutta ihmisiä ja makuja on erilaisia.
 
Meillekin taaperolle maistuu soijarouhe, sitä tosin ollut aina tarjolla kun itse kasvisruokailen. Puoliso tekee joskus ruokaa jauhelihasta ja sekin uppoaa aina välillä. Taapero tykkää myös kovasti tofusta ja raejuustosta.
 
Meillä kans soijarouhe uppoaa paremmin kuin jauheliha. On koostumukseltaan pehmeämpää niin siksi eritoten taaperolle maistuu paremmin. Itse teen nykyään mieluummin esimerkiksi bolognesekastikkeen, lasagnen yms. soijarouheesta. Soijarouhetta pitää muistaa maustaa kunnolla. Itse aluksi kans en tajunnut maustaa tarpeeksi niin maistuuhan se suoraan sanoen vähän puulta. Meillä aloitettiin siirtyminen pikkuhiljaa eli kun normaalisti käytettiin johonkin ruokaan esim. 800g jauhelihaa niin eka korvasin puolet jauhelihasta soijarouheella, jo sillä saa säästöä aika paljon.
 
Meillä kans soijarouhe uppoaa paremmin kuin jauheliha. On koostumukseltaan pehmeämpää niin siksi eritoten taaperolle maistuu paremmin. Itse teen nykyään mieluummin esimerkiksi bolognesekastikkeen, lasagnen yms. soijarouheesta. Soijarouhetta pitää muistaa maustaa kunnolla. Itse aluksi kans en tajunnut maustaa tarpeeksi niin maistuuhan se suoraan sanoen vähän puulta. Meillä aloitettiin siirtyminen pikkuhiljaa eli kun normaalisti käytettiin johonkin ruokaan esim. 800g jauhelihaa niin eka korvasin puolet jauhelihasta soijarouheella, jo sillä saa säästöä aika paljon.

Ja toinen pointti on laittaa riittävästi rasvaa sekaan! Jauhelihassa on itsessään 10-20 % rasvaa eli puolessa Kilossa jopa 100 grammaa! Vielä enemmän jos käyttää paistorasvaa. Joten soijarouheen paistoon ainakin desi öljyä koska soijarouheessa ei ole yhtään rasvaa.
 
Ja toinen pointti on laittaa riittävästi rasvaa sekaan! Jauhelihassa on itsessään 10-20 % rasvaa eli puolessa Kilossa jopa 100 grammaa! Vielä enemmän jos käyttää paistorasvaa. Joten soijarouheen paistoon ainakin desi öljyä koska soijarouheessa ei ole yhtään rasvaa.
Mä en oo laittanut rasvaa. Soijarouheen paistan pannulla veden kera. Naudan jauhelihatkin tulee paistettua ilman lisärasvaa ja muutenkin käytetään ruoanlaitossa todella vähän rasvaa, että sekin on varmaan tottumiskysymys.
 
Ja toinen pointti on laittaa riittävästi rasvaa sekaan! Jauhelihassa on itsessään 10-20 % rasvaa eli puolessa Kilossa jopa 100 grammaa! Vielä enemmän jos käyttää paistorasvaa. Joten soijarouheen paistoon ainakin desi öljyä koska soijarouheessa ei ole yhtään rasvaa.
Itse olen käyttänyt jo vuosia kaikkein vähärasvaisimpia jauhelihojaesim poronlihassa ei juurikaan rasvaa ole. Hinnaktaahan ne eivät ole niitä halvimpia, mutta säästöä syntyy sopivista edullisista lisukkeista. Kypsennän ne myös mahd vähäiseln lisärasvan avulla. Tuo taapero syö niitä kypsiä muruja sellaisenaan sormiruokana. Tänään ostin soijarouhetta, jos siitä 50/50 suhteessa uunimureketta tekisi. Savupaprikaa ajattelin käyttää yhtenä mausteista. Samaan uuniin vuokaan kannen alle mukaan reilusti lohkottuja juureksia+sipulia, joista teen myöhemmin kasvissosekeiton.
 
Itselleni olenkin soijarouhetta käyttänyt joskus ilman rasvaakin mutta erityisesti pienten lasten rasvantarve on niin iso kehittyvän hermostonkin vuoksi (40 E%) että meillä ainakin rasvansaanti saattaisi jäädä pieneksi jos kovin vähärasvaisesti kokkailisi.
 
Soijarouheen tärkein salaisuus on, ettei sitä saa valmistaa pakkauksen ohjeen mukaan, silloin tulee hirveä mauton, ruskea mössö. 😅 Esimerkiksi Vegaanihaasteen nettisivuilla on opastettu kuivana öljyssä paistaminen, eli ei mitään liotuksia ja keittämisiä, jotka tekevät koostumuksen tosi inhottavaksi.

 
Helppo ja halpa, no meillä on just uunissa lohkoperunat. Ostaa pestyä perunaa, lohkoo, maustaa öljyn kunnolla ja pyörittelee siinä ja uuniin. Vähällä vaivalla edullisesti, ja omista maustamistaidoista on kiinni et kuinka hyvää tulee. :smiling-eyes: Toimivat tietty lisukkeena vaikkapa jollekin proteiinipitoisemmalle ruualle.
 
Jos nyt vaikka kokeilisi soijarouhetta, niin voiko tehdä niin, että kun paistaa pannulla 400g sikanautaa ja siitä tulee sitä nestettä kuitenkin, niin heittää tässä vaiheessa soijarouhetta sekaan ja mausteet?
 
On sitten proteiini kasvia tai lihaa, mielestäni on kiva olla jotain kasviksia vieressä. Meillä "salaatti" on tosi usein kurkku-tomaatti linjaa, mutta nepä on varsinkin talvella välillä hinnoissaan. (Tämä talvi ei onneksi ole ollut yhtä paha kuin viime talvi.) Eli mitkä on halvimmat kasvikset, mitä teidän lautaselta löytyy (jätetään pois perunat ja ne kasviproteiinit)? Jos vaikka mekin saataisi vähän halvempaa vaihtelua.
 
On sitten proteiini kasvia tai lihaa, mielestäni on kiva olla jotain kasviksia vieressä. Meillä "salaatti" on tosi usein kurkku-tomaatti linjaa, mutta nepä on varsinkin talvella välillä hinnoissaan. (Tämä talvi ei onneksi ole ollut yhtä paha kuin viime talvi.) Eli mitkä on halvimmat kasvikset, mitä teidän lautaselta löytyy (jätetään pois perunat ja ne kasviproteiinit)? Jos vaikka mekin saataisi vähän halvempaa vaihtelua.
Kaali tai porkkanaraaste on ainakin halpaa.
 
On sitten proteiini kasvia tai lihaa, mielestäni on kiva olla jotain kasviksia vieressä. Meillä "salaatti" on tosi usein kurkku-tomaatti linjaa, mutta nepä on varsinkin talvella välillä hinnoissaan. (Tämä talvi ei onneksi ole ollut yhtä paha kuin viime talvi.) Eli mitkä on halvimmat kasvikset, mitä teidän lautaselta löytyy (jätetään pois perunat ja ne kasviproteiinit)? Jos vaikka mekin saataisi vähän halvempaa vaihtelua.
Porkkanaa raasteena, tikkuina tai uuniporkkanoina. Kaalia raasteena tai pannulla käytettynä, monesti seesamiöljyä ja TexasPete-kastiketta kans pannulle.
 
On sitten proteiini kasvia tai lihaa, mielestäni on kiva olla jotain kasviksia vieressä. Meillä "salaatti" on tosi usein kurkku-tomaatti linjaa, mutta nepä on varsinkin talvella välillä hinnoissaan. (Tämä talvi ei onneksi ole ollut yhtä paha kuin viime talvi.) Eli mitkä on halvimmat kasvikset, mitä teidän lautaselta löytyy (jätetään pois perunat ja ne kasviproteiinit)? Jos vaikka mekin saataisi vähän halvempaa vaihtelua.
Mä teen itse hapankaalia ja syön sitä melkein kaiken kanssa. Jos nyt hapankaalista sattuu tykkäämään, niin mielestäni ihan paras talvi”salaatti” :)
 
Eikö enää muisteta vanhoja kunnon halpoja ruokia? Hernekeitto ja kaalipata ei maksa paljoakaan. Vähän enemmän, jos laittaa lihaa sekaan, mutta siltikin annoshinta jää pieneksi. Tai jos nämä ei maistu lapsille miten olisi munakastike tai pinaattikeitto kananmunalla? Ja sitten on kaikkien lasten herkku: pannukakku.
 
Takaisin
Top