Hävikin välttäminen - miten onnistutte?

Bella Swan

Moderaattori
Staff member
Administrator
Maalisäidit 2020
Vinkkejä ja keskustelua siitä, miten hävikkiä voisi välttää.

Paljon näitä on käytössä, mutta ekana mieleen tulee pakastaminen. Eli jos ostaa isomman satsin leipää tai lihaa, vaikka laputettua, sen kun laittaa pakkaseen niin ei heti ole hirveä kiire syödä pois.
 
Meillä aikalailla ison perheen takia jääkaappi tyhjenee ilman hävikkiä viikon aikana (kerran viikossa ruokatilaus). Leivätkin katoaa alkuviikosta, niin että yleensä loppuviikkosta teen sitten itse jotain sämpylöitä.
Uutta ruokaa en tee ennen kuin edelliset syöty, harvinaista jos samaa ruokaa useamman päivän. Jos hölmö määrä jäljellä pakastan annoksittain ja kerran kuussa tyhjennetään pakastimesta annokset.
 
Mä oon ennen ollut tässä tosi hyvä, mutta taapero sekoittaa pakkaa 😅 ennalta ei tiedä syökö se kulloistakin ruokaa hiiren annoksen vai kuin isokin miehenköriläs 😂 ja tällä hetkellä myös oma raskauspahoinvointi. Kun ostat maanantaina jotain keskiviikolle, ja sit keskiviikkona se ruoka oksettaa eikä pysty itse syömään lainkaan. Muulloin en myöskään ole niin nöpönuukaa päivämääristä, vaan katso-haista-maista on toiminut, mutta nyt kun etoo muutenkin en uskalla tai edes halua ottaa mitään ruokamyrkytysriskiä. Ja varmaan hajujakin tulkitsee välillä väärin herkistyneen aistin takia, eli normaalin tuoksuinen ruoka voi haista mielessä ällölle ja joutuu kompostiin kun ei uskalla syödä. Helpottaispa tämä pian kun eka kolmannes jää taakse. Hävikkiä syntyy myös siitä, kun taapero harjoittelee itse syömistä ja ruokaa lentelee vahingossa syliin, lattialle tai pitkin pöytiä.
 
Hävikki hommassa auttaa koira... Se on meidän biojäte ja taaperon sotkujen teho siivoaja (ruokajätteet) 😅🤣
Ostan ison määrän usein tarjousleipiä lähikaupasta ja pakastetaan niistä osa ja tehdään myös lämpimiä leipiä, krutonkeja jne niistä 🤔😇
Syödään yksi ruoka pois ja sitten tehdään vasta seuraava.
Usein ostetaan tarjoustuotteita eli niitä laputettuja 😅
Jos meille joku tuote ei maistu niin usein kysyn käyttisikö naapuri sen pois ☺️
Ostan usein kaupasta myös hedelmät ja vihannekset hävikki hevi säkissä.
 
Kun ruokaa jää yli niin pakkaan sen jääkaappiin kulhon ja asetin väliin kerta-annokseksi, siitä se on näppärä työntää mikroon jos sattuu jota kuta hiukomaan. Teinipoika taloudessa auttaa kovasti tässä hävikin torjumisessa, tuntuu että ruokaa uppoaa kahden aikuisen verran. 🙄 Koitan vähentää hävikkiä pienempien lasten osalta siten et laitan tarjolle eka pienen annoksen, ja jos se kelpaa niin sitten uusi kierros kunnes kyllästymispiste saavutetaan. Ruokia jalostan helposti seuraavallekin päivälle; esim. tortilloista ylijääneet täytteet menevät näppärästi seuraavana päivänä vaikkapa pitsan täytteiksi.
 
Kieltämättä hävikkiä jonkin verran tulee. Leivät, hedelmät ja kasvikset tulee kyllä yleensä syötyä. Paitsi jos menevätkin yllättävän nopeasti huonoksi (tästä syystä me harvemmin ostetaan hävikkihevituotteita. Ei se meidän roskiksessa ole pienempi paha kuin kaupan.) Eniten hävikkiä varmasti aiheuttaa se, että varsinkin lapsista on vaikea ennustaa kuinka paljon syövät. Välillä menee todella vähän, välillä monenkertaisia määriä. Välillä esimerkiksi taapero saattaa syödä kaksikin pientä perunaa - välillä hädintuskin koskee perunaansa. Jonkin verran hävikkiä vähentää se kun syön usein lounaalla jämiä pois. Välillä siinä saa olla luova, jos jääkaapissa on kaksi (kaupan) lihapullaa. Ja välillä ne kaksi lihapullaa menee lopulta roskiin.
 
Pakastettua tulee aika paljon. Pyrin myös suunnittelemaan ruokaostokset niin, että kaikki tulisi käytettyä. Jos jotakin jää, koira auttaa.
 
Meillä harvemmin menee mitään roskiin, paitsi ehkä jotain riisinjämiä tms.
Joskus on kyllä mennyt roskiin sellaista, joka selvästi haisee jo uutena pahalta. ( vaikka päiväystä olisikin.)
Joskus kalliimpi liha on palautettu kauppaan ja saatu uusi tilalle, mutta yhden leikkelepaketin / kananmunakennon takia ei viitsi kauppaan asti ajaa.

Joskus harvoin, kun ruokaa jää järkevä määrä, niin otan evääksi töihin. Mitään kääpiöannoksia ei kannata pakastaa/säilyttää. Mies tai esikoistytär yleensä syövät loput.
 
Takaisin
Top