Vessahätäviestintä

  • Ketjun aloittaja Mama24
  • Aloituspäivämäärä
M

Mama24

Vieras
Törmäsin jossain vessahätäviestintään. Ilmeisesti sen avulla voi vauvan pienestä pitäen viedä vessaan tarpeilleen ja säästää vaippoja. Kuulostaa ihanan ekologiselta, mutta olisi ihana kuulla siitä kokemuksia ja vinkkejä. Mistä sen edes näkee, milloin vauvalla on vessahätä? 😶
 
Me on otettu tavaksi pissattaa vauva lavuaarin yllä aina vaipanvaihdon yhteydessä. Monesti tuleekin pissa, monesti myös ei :) Joskus huomaan vauvasta kun alkaa ähistä että nyt taitaa olla pissahätä, mutta sen kummemmin en ole merkkeihin vielä kiinnittänyt erityistä huomiota.
 
Kiinnostaa aihe! Kyselin just tekoälyltä vinkkejä tähän, en saanut mitään konkreettista.

Itsellä yllätti miten vaippoja kertyy roskiin paljon enemmän kun muuta sekajätettä yhteensä.
 
Kopsaan tähän tekoälyn vastauksen jos siitä jotain ajatuksia saa:

"
Aloittaminen varhaisen vessahätäviestinnän (VVV) tai vaippavapaan kasvatuksen parissa pienen vauvan kanssa voi tuntua haastavalta, mutta monille perheille se on osoittautunut palkitsevaksi tavaksi edistää vauvan ja vanhemman välistä yhteyttä. Tässä on muutamia askelia, joilla voit aloittaa prosessin vauvasi kanssa:

1. Aloita havainnoimalla​

  • Tutki vauvasi rytmiä: Pidä muutaman päivän ajan kirjaa siitä, milloin vauvasi yleensä kastelee tai likaa vaippansa. Huomaat ehkä tiettyjä kaavoja.
  • Huomaa vihjeet: Vauvat ilmaisevat usein ennen tarpeidensa tekemistä tiettyjä merkkejä, kuten ääntelyä, grimasseja tai tietynlaista levottomuutta.

2. Aloita kommunikointi​

  • Vastaa vihjeisiin: Kun huomaat, että vauva näyttää merkkejä tarpeestaan, reagoi niihin puhumalla rauhallisesti ja vie hänet siihen paikkaan, missä haluat hänen oppivan käyttämään vessaa, kuten pottaan.
  • Käytä ääni- tai käsimerkkejä: Voit kehittää tietyn äänen tai merkin, jota käytät joka kerta, kun odotat vauvan tekemän tarpeensa. Tämä auttaa vauvaa yhdistämään merkin ja toiminnan.

3. Harjoittele säännöllisesti​

  • Valitse hyvät hetket: Aloita hetkinä, jolloin vauva todennäköisimmin tarvitsee tehdä tarpeensa, kuten aamulla heräämisen jälkeen tai ruokailun jälkeen.
  • Pidä positiivinen asenne: Muista, että jokainen lapsi oppii omaan tahtiinsa. Positiivinen vahvistaminen ja kärsivällisyys ovat avainasemassa.

4. Ole valmis virheisiin​

  • Ymmärrä, että "virheet" ovat osa prosessia: Vauva ei aluksi ymmärrä, mitä olet yrittämässä opettaa, mutta ajan myötä hän alkaa yhdistää vihjeet ja toiminnot.
  • Jatka kannustamista: On tärkeää jatkaa lapsen kannustamista ja pysyä kärsivällisenä koko prosessin ajan.

5. Ymmärrä, että jokainen lapsi on yksilö​

  • Kaikki lapset eivät ole valmiita samaan aikaan: Joillekin lapsille varhainen vessahätäviestintä voi sopia hyvin, kun taas toiset voivat olla valmiita myöhemmin. Tärkeintä on kuunnella lapsesi viestejä ja edetä hänen ehdoillaan.
Aloittaminen pienissä askelissa ja lapsen johtamana voi tehdä tästä prosessista sekä vanhemmille että lapselle mukavan ja palkitsevan kokemuksen. Vaikka varhainen vessahätäviestintä vaatii sitoutumista ja aikaa, monet vanhemmat kokevat, että se vahvistaa heidän sidettään lapseensa ja auttaa ymmärtämään lapsen tarpeita paremmin.
"
 
Takaisin
Top